Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
15279SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 152/79 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 152 mmHgDBP 79 mmHg
MAP = mmHg
2.Makkelijk
42 kg163 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 42 kg en is 163 cm lang. Bepaal de body mass index BMI = gewicht (kg)/lengte (m)². Rond af op één decimaal.

42 kg163 cm
BMI = kg/m²
3.Gemiddeld
13588SBPDBPmmHgHR 133/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 133/min en een bloeddruk van 135/88 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 133/minBP 135/88 mmHg
SI =
4.Gemiddeld
E2 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 8?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 8, met E2 en V3. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 8E2V3
M =
5.Moeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 55 kg en is 177 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

55 kg177 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III
6.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 25/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 44/min, alert, temperatuur 38,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 25SpO₂ 98%O₂SBP 130HR 44AT 38,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

Antwoordenblad

  1. 1. MAP = 103 mmHg
  2. 2. BMI = 15,8 kg/m²
  3. 3. SI = 0,99
  4. 4. M = 3
  5. 5. ondergewicht
  6. 6. hoog

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.