Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt geen geluid en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal het totaal van de Glasgow Coma Scale GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Makkelijk
13058SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 130/58 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 130 mmHgDBP 58 mmHg
MAP = mmHg
3.Gemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
4.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 110/66 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 35,5 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 96%luchtSBP 110HR 82AT 35,5 °C
NEWS2 =
5.Moeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
6.Moeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 54 kg en is 180 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

54 kg180 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III

Antwoordenblad

  1. 1. GCS = 5
  2. 2. MAP = 82 mmHg
  3. 3. MFS = 100
  4. 4. NEWS2 = 2
  5. 5. geen risico
  6. 6. ondergewicht

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.