Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 75/min, een grimas bij prikkeling, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Wat is de Apgarscore?

1 minHR 75/min
APGAR =
2.Makkelijk
9356SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 93/56 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 93 mmHgDBP 56 mmHg
MAP = mmHg
3.Gemiddeld
15485SBPDBPmmHgHR 121/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 121/min en een bloeddruk van 154/85 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 121/minBP 154/85 mmHg
SI =
4.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,5 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 90%luchtSBP 124HR 64AT 36,5 °C
NEWS2 =
5.Moeilijk
89?SBPDBPmmHgMAP = 65

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 65 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 89 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 65 mmHg geeft?

MAP 65 mmHgSBP 89 mmHg
DBP = mmHg
6.Moeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 60 kg en is 193 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

60 kg193 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III

Antwoordenblad

  1. 1. APGAR = 3
  2. 2. MAP = 68 mmHg
  3. 3. SI = 0,79
  4. 4. NEWS2 = 3
  5. 5. DBP = 53 mmHg
  6. 6. ondergewicht

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.