Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt geen geluid en vertoont als beste motorische reactie: helemaal geen beweging. Bepaal het totaal van de Glasgow Coma Scale GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Makkelijk
57 kg175 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 57 kg en is 175 cm lang. Bepaal de body mass index BMI = gewicht (kg)/lengte (m)². Rond af op één decimaal.

57 kg175 cm
BMI = kg/m²
3.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 93% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 126/min, alert, temperatuur 37,3 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 93%luchtSBP 84HR 126AT 37,3 °C
NEWS2 =
4.Gemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
5.Moeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, geen hartslag, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
6.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 32/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 36,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 32SpO₂ 99%luchtSBP 142HR 58AT 36,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

Antwoordenblad

  1. 1. GCS = 4
  2. 2. BMI = 18,6 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 7
  4. 4. B = 12
  5. 5. laag
  6. 6. laag-matig

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.