Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
12755SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 127/55 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 127 mmHgDBP 55 mmHg
MAP = mmHg
2.Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 145/min, huilen, hoesten of niezen bij prikkeling, actieve bewegingen en goede ademhaling met krachtig huilen. Wat is de Apgarscore?

5 minHR 145/min
APGAR =
3.Gemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
4.Gemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
5.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 92/56 mmHg, hartslag 98/min, alert, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 21SpO₂ 97%O₂SBP 92HR 98AT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
6.Moeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 68 kg en is 158 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

68 kg158 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III

Antwoordenblad

  1. 1. MAP = 79 mmHg
  2. 2. APGAR = 9
  3. 3. B = 17
  4. 4. B = 9
  5. 5. hoog
  6. 6. overgewicht

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.