Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 105/min, een grimas bij prikkeling, slappe ledematen zonder spiertonus en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Wat is de Apgarscore?

5 minHR 105/min
APGAR =
2.Makkelijk
8549SBPDBPmmHgMAP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 85/49 mmHg. Bepaal de gemiddelde arteriële druk MAP = (SBP + 2·DBP)/3, op de dichtstbijzijnde hele mmHg.

SBP 85 mmHgDBP 49 mmHg
MAP = mmHg
3.Gemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
4.Gemiddeld
E4 / 4+V5 / 5+M? / 6GCS 14?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 14, met E4 en V5. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 14E4V5
M =
5.Moeilijk
104?SBPDBPmmHgMAP = 70

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 70 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 104 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 70 mmHg geeft?

MAP 70 mmHgSBP 104 mmHg
DBP = mmHg
6.Moeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

Antwoordenblad

  1. 1. APGAR = 5
  2. 2. MAP = 61 mmHg
  3. 3. B = 12
  4. 4. M = 5
  5. 5. DBP = 53 mmHg
  6. 6. hoog risico

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.