Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
11753SBPDBPmmHgPP = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De bloeddruk van een patiënt is 117/53 mmHg. Bepaal de polsdruk PP.

SBP 117 mmHgDBP 53 mmHg
PP = mmHg
2.Makkelijk
124 kg158 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 124 kg en is 158 cm lang. Bepaal de body mass index BMI = gewicht (kg)/lengte (m)². Rond af op één decimaal.

124 kg158 cm
BMI = kg/m²
3.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 24/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 50/min, alert, temperatuur 37,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 24SpO₂ 99%luchtSBP 130HR 50AT 37,4 °C
NEWS2 =
4.Gemiddeld
E2 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 9?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 9, met E2 en V3. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 9E2V3
M =
5.Moeilijk
80?SBPDBPmmHgMAP = 60

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 60 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 80 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 60 mmHg geeft?

MAP 60 mmHgSBP 80 mmHg
DBP = mmHg
6.Moeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 91% met extra zuurstof, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 40/min, alert, temperatuur 36,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 21SpO₂ 91%O₂SBP 150HR 40AT 36,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

Antwoordenblad

  1. 1. PP = 64 mmHg
  2. 2. BMI = 49,7 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 3
  4. 4. M = 4
  5. 5. DBP = 50 mmHg
  6. 6. hoog

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.