Werkblad Klinische beoordelingsscores met antwoorden

Gratis printbaar werkblad Klinische beoordelingsscores: 6 opgaven van makkelijk tot tentamenniveau, met antwoordenblad. Print het of sla het op als pdf.

Nieuw werkbladOnline oefenen met hints

Voor docenten: gratis te printen, kopiëren en in de les te gebruiken. Elk nieuw werkblad heeft nieuwe waarden en een eigen antwoordblad. Een link naar ExamProblems op je cursuspagina wordt gewaardeerd.

Naam: ____________________   Datum: ____________

1.Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 95/min, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Wat is de Apgarscore?

1 minHR 95/min
APGAR =
2.Makkelijk
122 kg154 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 122 kg en is 154 cm lang. Bepaal de body mass index BMI = gewicht (kg)/lengte (m)². Rond af op één decimaal.

122 kg154 cm
BMI = kg/m²
3.Gemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 22/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 100/60 mmHg, hartslag 40/min, nieuw verward, temperatuur 39,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 22SpO₂ 89%luchtSBP 100HR 40CT 39,0 °C
NEWS2 =
4.Gemiddeld
14386SBPDBPmmHgHR 140/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 140/min en een bloeddruk van 143/86 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 140/minBP 143/86 mmHg
SI =
5.Moeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene overal roze huid, een hartfrequentie van 95/min, een grimas bij prikkeling, actieve bewegingen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
6.Moeilijk
106?SBPDBPmmHgMAP = 70

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Het team streeft naar een gemiddelde arteriële druk van minstens 70 mmHg. De systolische druk van een patiënt is 106 mmHg. Wat is met MAP = (SBP + 2·DBP)/3 de laagste diastolische druk DBP die nog een MAP van 70 mmHg geeft?

MAP 70 mmHgSBP 106 mmHg
DBP = mmHg

Antwoordenblad

  1. 1. APGAR = 1
  2. 2. BMI = 51,4 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 14
  4. 4. SI = 0,98
  5. 5. geruststellend
  6. 6. DBP = 52 mmHg

Volledige stapsgewijze oplossingen: oefen dit onderwerp op examproblems.com.