Kalkulator skali Apgar

Wpisz swoje wartości. Odpowiedź i pełne rozwiązanie aktualizują się w trakcie pisania.

Wynik

Skala Apgar9 / 10
Interpretacjauspokajający (7–10)

Wynik podaje się w 1. i 5. minucie po urodzeniu, a następnie co 5 minut do 20. minuty, dopóki pozostaje poniżej 7. Resuscytacji nigdy nie opóźnia się w oczekiwaniu na wynik z 1. minuty. Wyłącznie do ćwiczeń egzaminacyjnych. Wynik skali to pomoc w nauce, a nie decyzja kliniczna: rzeczywiste oceny opierają się na lokalnym protokole i ocenie klinicznej.

Oceń noworodka w skali Apgar: wygląd (kolor), tętno, reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość), napięcie mięśniowe (aktywność) i oddychanie, każde 0, 1 lub 2. Kalkulator sumuje pięć objawów do wyniku od 0 do 10 i podaje zwykłą interpretację: 7 do 10 uspokajający, 4 do 6 umiarkowanie nieprawidłowy i 0 do 3 niski.

Rozwiązanie krok po kroku

Oceń każdy objaw na 0, 1 lub 2

Wygląd (kolor skóry): tułów różowy, ręce i stopy sine (1)
Tętno (czynność serca): 100 uderzeń/min lub więcej (2)
Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): płacze, kaszle, kicha lub wycofuje się (2)
Napięcie mięśniowe (aktywność): aktywne ruchy, dobrze zgięte (2)
Oddychanie (wysiłek oddechowy): dobry, głośny płacz (2)

Dodaj pięć objawów

Skala Apgar = 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9
Interpretacja: uspokajający (7–10)

Najważniejsze wzory

Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski

Jak oceniać w skali Apgar

  1. Wygląd: różowe całe ciało 2, tułów różowy z sinymi rękami i stopami 1, sine lub blade w całości 0.
  2. Tętno: 100 uderzeń/min lub więcej 2, poniżej 100 uderzeń/min 1, brak 0.
  3. Reakcja na bodźce: płacze, kaszle lub wycofuje się przy pobudzeniu 2, tylko grymas 1, brak reakcji 0.
  4. Napięcie mięśniowe: aktywne ruchy 2, pewne zgięcie 1, wiotkie 0. Oddychanie: silny płacz 2, wolne lub nieregularne 1, brak 0.
  5. Dodaj pięć wyników. Oceniaj w 1. i 5. minucie oraz co 5 minut do 20. minuty, dopóki wynik jest poniżej 7.

Pytania i odpowiedzi

Kto opracował skalę Apgar?

Dr Virginia Apgar, anestezjolog, opublikowała ją w 1953 roku. Przedziały interpretacji opierają się na American Academy of Pediatrics i American College of Obstetricians and Gynecologists (Committee Opinion 644, „The Apgar Score”, 2015).

Co oznacza niski wynik w 1. minucie?

Że dziecko wymaga uwagi teraz, ale sam w sobie nie przewiduje odległego wyniku. Wynik z 5. minuty i zmiana między dwoma wynikami mówią więcej.

Czy resuscytację opóźnia się do wyniku z 1. minuty?

Nie. Resuscytację rozpoczyna się, gdy tylko jest potrzebna; skala Apgar jedynie zapisuje stan w ustalonych momentach.

Dlaczego dziecko rzadko dostaje 10 w 1. minucie?

Większość zdrowych noworodków w 1. minucie nadal ma sine ręce i stopy (akrocyjanoza), więc wygląd często daje 1, a suma 9.

Przećwicz to sam

Ćwicz: Skale oceny klinicznej

Kalkulator daje odpowiedź. Na egzaminie potrzebujesz metody: ćwicz ją na nowych zadaniach z podpowiedziami i rozwiązaniami.

</> Osadź

Bezpłatnie dla nauczycieli i szkół: wklej ten kod na stronę kursu, do LMS lub na swoją stronę. Studenci mogą korzystać z kalkulatora i rozwiązania krok po kroku bez konta.

Więcej kalkulatorów