Kalkulator skali Braden (ryzyko odleżyn)
Wpisz swoje wartości. Odpowiedź i pełne rozwiązanie aktualizują się w trakcie pisania.
Wynik
Wyłącznie do ćwiczeń egzaminacyjnych. Wynik skali to pomoc w nauce, a nie decyzja kliniczna: rzeczywiste oceny opierają się na lokalnym protokole i ocenie klinicznej.
Oceń skalę Braden do przewidywania ryzyka odleżyn. Wybierz ocenę dla każdej z sześciu podskal: percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość, odżywianie (każda od 1 do 4) oraz tarcie i przesuwanie (od 1 do 3). Kalkulator sumuje je do wyniku od 6 do 23 i podaje poziom ryzyka. W skali Braden niższy wynik oznacza wyższe ryzyko.
Rozwiązanie krok po kroku
Oceń każdą podskalę
Dodaj sześć podskal
Najważniejsze wzory
- Skala Braden
- 5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Jak oceniać w skali Braden
- Oceń percepcję sensoryczną, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie od 1 (najgorzej) do 4 (najlepiej).
- Oceń tarcie i przesuwanie od 1 (problem) do 3 (brak widocznego problemu).
- Dodaj sześć ocen: suma mieści się między 6 a 23.
- Odczytaj poziom ryzyka: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Pytania i odpowiedzi
Kto opracował skalę Braden?
Barbara Braden i Nancy Bergstrom, opublikowana w 1987 roku (Bergstrom, Braden, Laguzza i Holman, Nursing Research). Użyte tu poziomy ryzyka to powszechnie publikowane przedziały, od 9 lub mniej (bardzo wysokie ryzyko) do 19–23 (brak ryzyka).
Czy wysoki wynik w skali Braden oznacza wysokie ryzyko?
Nie, wręcz przeciwnie. Każda podskala daje więcej punktów za lepszą sprawność, więc niska suma oznacza wysokie ryzyko odleżyn.
Jaki jest punkt odcięcia ryzyka?
Suma 18 lub mniej jest zwykle uznawana za oznaczającą zagrożenie u dorosłych. Niektóre placówki używają innych punktów odcięcia, więc stosuj lokalny protokół i treść pytania.
Jak często ocenia się skalę Braden?
Przy przyjęciu, a potem w odstępach ustalonych przez placówkę, na przykład co zmianę lub codziennie w opiece ostrej, oraz za każdym razem, gdy stan się zmienia.
Przećwicz to sam
Ćwicz: Skale oceny klinicznej
Kalkulator daje odpowiedź. Na egzaminie potrzebujesz metody: ćwicz ją na nowych zadaniach z podpowiedziami i rozwiązaniami.