Kalkulator skali śpiączki Glasgow (GCS i GCS-P)

Wpisz swoje wartości. Odpowiedź i pełne rozwiązanie aktualizują się w trakcie pisania.

Wynik

Skala śpiączki Glasgow (GCS)12 / 15
SkładoweE3 V4 M5
Ciężkość (przedziały dla urazu głowy)umiarkowane (9–12)

Wyłącznie do ćwiczeń egzaminacyjnych. Wynik skali to pomoc w nauce, a nie decyzja kliniczna: rzeczywiste oceny opierają się na lokalnym protokole i ocenie klinicznej.

Oceń skalę śpiączki Glasgow, wybierając z opublikowanych opisów najlepsze otwieranie oczu (E), odpowiedź słowną (V) i odpowiedź ruchową (M). Kalkulator sumuje składniki do wyniku od 3 do 15, pokazuje je jako E, V i M, podaje przedział ciężkości urazu głowy, a po dodaniu reaktywności źrenic także GCS-P. Składnik, którego nie można ocenić, zapisuje się jako NT zamiast zgadywać.

Rozwiązanie krok po kroku

Oceń każdy składnik

Otwieranie oczu (E): E3 na dźwięk: oczy otwarte po wypowiedzianym lub wykrzyczanym poleceniu
Odpowiedź słowna (V): V4 splątany: niezorientowany, ale porozumiewa się spójnie
Najlepsza odpowiedź ruchowa (M): M5 lokalizuje: unosi rękę powyżej obojczyka w stronę bodźca na głowie lub szyi

Dodaj trzy składniki

GCS = E + V + M = 3 + 4 + 5 = 12
Ciężkość (przedziały dla urazu głowy): umiarkowane (9–12)

Najważniejsze wzory

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15

Jak oceniać skalę śpiączki Glasgow

  1. Otwieranie oczu (1–4): spontanicznie 4, na dźwięk 3, na ucisk 2, brak 1.
  2. Odpowiedź słowna (1–5): zorientowany 5, splątany 4, słowa 3, dźwięki 2, brak 1.
  3. Najlepsza odpowiedź ruchowa (1–6): wykonuje polecenia 6, lokalizuje 5, prawidłowe zgięcie 4, nieprawidłowe zgięcie 3, wyprost 2, brak 1. Oceń najlepszą odpowiedź którejkolwiek ręki.
  4. Dodaj trzy: GCS = E + V + M, od 3 do 15, i podaj także składniki, na przykład E3 V4 M5 = 12.
  5. Przedziały ciężkości stosowane przy urazie głowy: 13–15 łagodny, 9–12 umiarkowany, 3–8 ciężki.

Pytania i odpowiedzi

Skąd pochodzi ta skala?

Od Teasdale’a i Jennetta (Lancet, 1974). Opisy tutaj opierają się na ustrukturyzowanej ocenie opublikowanej przez Teasdale’a i współpracowników w 2014 roku (glasgowcomascale.org); GCS-P dodali Brennan, Murray i Teasdale w 2018 roku.

Co, jeśli pacjent jest zaintubowany?

Odpowiedzi słownej nie można ocenić. Zapisz ją jako NT (często pisane VT dla pacjenta zaintubowanego) i podaj pozostałe składniki, zamiast sumy, która zaniżyłaby poziom świadomości.

Czym jest GCS-P?

GCS minus wynik reaktywności źrenic: 0, gdy obie źrenice reagują na światło, 1, gdy jedna nie reaguje, i 2, gdy żadna nie reaguje. Mieści się w zakresie od 1 do 15.

Dlaczego GCS 8 lub mniej ma znaczenie na egzaminach?

GCS 8 lub mniej klasyfikuje się jako ciężki uraz głowy (śpiączka), a pytania egzaminacyjne często łączą to z zagrożeniem drożności dróg oddechowych. Traktuj to tylko jako wskazówkę do nauki: rzeczywiste decyzje opierają się na pełnej ocenie klinicznej.

Czy najniższy wynik to 0?

Nie. Każdy składnik zaczyna się od 1, więc najniższa suma to 3, a najwyższa 15.

Przećwicz to sam

Ćwicz: Skale oceny klinicznej

Kalkulator daje odpowiedź. Na egzaminie potrzebujesz metody: ćwicz ją na nowych zadaniach z podpowiedziami i rozwiązaniami.

</> Osadź

Bezpłatnie dla nauczycieli i szkół: wklej ten kod na stronę kursu, do LMS lub na swoją stronę. Studenci mogą korzystać z kalkulatora i rozwiązania krok po kroku bez konta.

Więcej kalkulatorów