Kalkulator skali Morse’a (ryzyko upadku)

Wpisz swoje wartości. Odpowiedź i pełne rozwiązanie aktualizują się w trakcie pisania.

Wynik

Skala ryzyka upadku Morse’a50 / 125
Poziom ryzykawysokie ryzyko (45 lub więcej)

Wyłącznie do ćwiczeń egzaminacyjnych. Wynik skali to pomoc w nauce, a nie decyzja kliniczna: rzeczywiste oceny opierają się na lokalnym protokole i ocenie klinicznej.

Oceń skalę ryzyka upadku Morse’a: upadki w wywiadzie, diagnoza dodatkowa, pomoc w poruszaniu się, terapia dożylna, chód i stan psychiczny. Kalkulator sumuje punkty do wyniku od 0 do 125 i podaje poziom ryzyka upadku. Ponieważ punkty odcięcia różnią się w zależności od placówki, możesz wybrać między powszechnie stosowanymi 25 i 45 a własnymi poziomami ryzyka Morse’a 25 i 51.

Rozwiązanie krok po kroku

Oceń każdą pozycję

Upadki w wywiadzie (natychmiast lub w ciągu 3 miesięcy): nie (0)
Diagnoza dodatkowa (więcej niż jedno rozpoznanie medyczne): tak (15)
Pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik (15)
Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte (heparynowe): tak (20)
Chód i przemieszczanie się: prawidłowy, leżenie w łóżku lub bez ruchu (0)
Stan psychiczny: ocenia własne możliwości prawidłowo (0)

Dodaj sześć pozycji

Skala ryzyka upadku Morse’a = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Poziom ryzyka

Typowe punkty odcięcia: 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane, 45 lub więcej wysokie ryzyko.
50 → wysokie ryzyko (45 lub więcej)
Morse zaleca, aby każdy oddział ustalał własny punkt odcięcia; stosuj ten, który podaje Twój kurs lub protokół.

Najważniejsze wzory

Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15

Jak oceniać w skali Morse’a

  1. Upadki w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa (więcej niż jedno rozpoznanie medyczne): nie 0, tak 15.
  2. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku, wózek inwalidzki lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30.
  3. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20.
  4. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub brak ruchu 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: ocenia własne możliwości prawidłowo 0; przecenia możliwości lub zapomina o ograniczeniach 15.
  5. Dodaj sześć pozycji i porównaj z punktami odcięcia stosowanymi w Twojej placówce.

Pytania i odpowiedzi

Kto opracował skalę ryzyka upadku Morse’a?

Janice Morse, wraz z Morse i Tylko, opublikowała ją w 1989 roku (Canadian Journal on Aging). W swoich wytycznych Morse podaje 0–24 brak ryzyka, 25–50 niskie ryzyko i 51 lub więcej wysokie ryzyko; wiele szpitali i pytań egzaminacyjnych używa 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie ryzyko.

Którego punktu odcięcia użyć?

Tego, który podaje Twój kurs, egzamin lub protokół. Morse zaleca, aby każdy oddział ustalał własny punkt odcięcia dla swoich pacjentów, więc w użyciu są obie wersje.

Jak ocenia się pacjenta na wózku inwalidzkim?

Wózek inwalidzki liczy się jako brak pomocy w poruszaniu się (0). Chód ocenia się według tego, jak pacjent się przemieszcza, na przykład z wózka do łóżka.

Co liczy się jako diagnoza dodatkowa?

Więcej niż jedno aktywne rozpoznanie medyczne w dokumentacji pacjenta daje 15.

Przećwicz to sam

Ćwicz: Skale oceny klinicznej

Kalkulator daje odpowiedź. Na egzaminie potrzebujesz metody: ćwicz ją na nowych zadaniach z podpowiedziami i rozwiązaniami.

</> Osadź

Bezpłatnie dla nauczycieli i szkół: wklej ten kod na stronę kursu, do LMS lub na swoją stronę. Studenci mogą korzystać z kalkulatora i rozwiązania krok po kroku bez konta.

Więcej kalkulatorów