Kalkulator skali NEWS2 (National Early Warning Score 2)

Wpisz swoje wartości. Odpowiedź i pełne rozwiązanie aktualizują się w trakcie pisania.

Wynik

NEWS22
Ryzyko kliniczneniskie (wynik łączny 0–4)
ParametrWartośćPunkty
Częstość oddechów18/min0
SpO₂ (skala 1)95%1
Powietrze czy tlen?powietrze0
Ciśnienie skurczowe125 mmHg0
Tętno92/min1
Stan świadomości (ACVPU)A: przytomny (alert)0
Temperatura37,8 °C0

Temperaturę zaokrągla się do 0,1 °C. Wyłącznie do ćwiczeń egzaminacyjnych. Wynik skali to pomoc w nauce, a nie decyzja kliniczna: rzeczywiste oceny opierają się na lokalnym protokole i ocenie klinicznej.

Oblicz National Early Warning Score 2 (NEWS2) z siedmiu pomiarów: częstość oddechów, saturacja tlenem, oddychanie powietrzem lub tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości (ACVPU) i temperatura. Wybierz skalę 1 SpO₂ dla większości pacjentów lub skalę 2 dla pacjentów ze zleconą wartością docelową 88–92%. Kalkulator pokazuje punkty za każdy parametr, sumę i przedział ryzyka klinicznego wraz z postępowaniem, które łączy z nim tabela Royal College of Physicians.

Rozwiązanie krok po kroku

Oceń każdy parametr

Częstość oddechów: 18/min → 0
SpO₂ (skala 1): 95% → 1
Powietrze czy tlen?: powietrze → 0
Ciśnienie skurczowe: 125 mmHg → 0
Tętno: 92/min → 1
Stan świadomości (ACVPU): A: przytomny (alert) → 0
Temperatura: 37,8 °C → 0

Dodaj punkty

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 2

Ryzyko kliniczne (progi RCP)

Ryzyko kliniczne: niskie (wynik łączny 0–4)
Postępowanie wg RCP przy niskim wyniku: ocena przez kompetentną pielęgniarkę dyplomowaną, która decyduje o częstości monitorowania i ewentualnej eskalacji.

Najważniejsze wzory

Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie

Jak obliczyć wynik NEWS2

  1. Częstość oddechów: 12–20 daje 0, 9–11 daje 1, 21–24 daje 2, a 8 lub mniej albo 25 lub więcej daje 3.
  2. SpO₂ skala 1: 96% lub więcej 0, 94–95% 1, 92–93% 2, 91% lub mniej 3. W skali 2 88–92% (lub 93% i więcej na powietrzu) daje 0, a wyższe saturacje na tlenie dają punkty. Dodatkowy tlen dodaje 2.
  3. Ciśnienie skurczowe: 111–219 daje 0, 101–110 daje 1, 91–100 daje 2, a 90 lub mniej albo 220 lub więcej daje 3. Tętno: 51–90 daje 0, 41–50 i 91–110 daje 1, 111–130 daje 2, a 40 lub mniej albo 131 lub więcej daje 3.
  4. Stan świadomości: przytomny daje 0; nowe splątanie, reakcja tylko na głos lub ból albo brak reakcji daje 3. Temperatura: 36,1–38,0 °C 0, 35,1–36,0 i 38,1–39,0 1, 39,1 lub więcej 2, 35,0 lub mniej 3.
  5. Dodaj siedem wyników: 0–4 to niskie ryzyko, 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie, 5–6 średnie, a 7 lub więcej wysokie ryzyko.

Pytania i odpowiedzi

Jakie jest źródło NEWS2?

Royal College of Physicians, Londyn: National Early Warning Score (NEWS) 2, „Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS”, zaktualizowany raport grupy roboczej, grudzień 2017. Przedziały w tym kalkulatorze pochodzą z jego tabeli.

Kiedy używa się skali 2 SpO₂?

Tylko u pacjentów z hiperkapniczną niewydolnością oddechową, którzy mają zleconą docelową wartość tlenu 88–92%, decyzją klinicysty. Dla wszystkich pozostałych używa się skali 1.

Dlaczego pojedyncze 3 ma znaczenie?

Skrajna wartość w jednym parametrze może być niebezpieczna nawet przy niskiej sumie, dlatego tabela RCP traktuje 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze jako wyzwalacz pilnej oceny na oddziale.

Co oznacza C w ACVPU?

Nowe splątanie (confusion). NEWS2 dodał je do starszej skali AVPU; nowe splątanie, reakcja tylko na głos lub ból albo brak reakcji dają po 3 punkty.

Czy NEWS2 stosuje się u dzieci lub w ciąży?

Nie. NEWS2 jest przeznaczony dla dorosłych w wieku 16 lat i więcej; nie jest zwalidowany u dzieci ani w ciąży, gdzie stosuje się inne skale wczesnego ostrzegania.

Przećwicz to sam

Ćwicz: Skale oceny klinicznej

Kalkulator daje odpowiedź. Na egzaminie potrzebujesz metody: ćwicz ją na nowych zadaniach z podpowiedziami i rozwiązaniami.

</> Osadź

Bezpłatnie dla nauczycieli i szkół: wklej ten kod na stronę kursu, do LMS lub na swoją stronę. Studenci mogą korzystać z kalkulatora i rozwiązania krok po kroku bez konta.

Więcej kalkulatorów