Ocena stanu zdrowia: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

2Zadania do ćwiczenia

1.Skale oceny klinicznejŚredni
10457SBPDBPmmHgHR 83/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 83/min i ciśnienie tętnicze 104/57 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 83/minBP 104/57 mmHg
SI =
2.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, brak czynności serca, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222617niewyrównaneczęściowo wyrównanecałkowicie wyrównane

Gazometria krwi tętniczej do ćwiczeń pokazuje pH 7,44, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) oraz HCO₃⁻ 17 mmol/L. Zaburzeniem pierwotnym jest zasadowica oddechowa. W jakim stopniu jest wyrównane? Kliknij odpowiedź.

pH 7,44PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1niewyrównane
  2. 2częściowo wyrównane
  3. 3całkowicie wyrównane
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222626ostryprzewlekłyostra na tle przewlekłej

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę oddechową: pH 7,24, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa), HCO₃⁻ 26 mmol/L. Użyj reguł „HCO₃⁻ rośnie o 1 mmol/L na 10 mmHg (ostra) lub o 3,5 mmol/L na 10 mmHg (przewlekła)”, aby ją sklasyfikować. Kliknij swoją odpowiedź.

pH 7,24PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 26 mmol/L
  1. 1ostry
  2. 2przewlekły
  3. 3ostra na tle przewlekłej
5.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?

  1. ARub them with cream several times a day
  2. BRest them on a rolled towel placed directly under each heel
  3. CWrap them tightly in bandages
  4. DLift them off the mattress with a pillow under the calves
6.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. A"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
  2. BHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
  3. C"Please come and review him within the next 10 minutes."
  4. DThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
7.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111211:00 PM?00:0023:0011:0022:00

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 11:00 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

11:00 PM
  1. 100:00
  2. 223:00
  3. 311:00
  4. 422:00
8.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0022:5504:45t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 22:55 i kończy o 04:45 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

22:5504:45
t = min

3Roztwory

1.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: SI = 0,8

Wartości ciśnienia tętniczego: ciśnienie tętna PP = SBP − DBP. Średnie ciśnienie tętnicze MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 to szacunek oparty na tym, że przy prawidłowej częstości akcji serca serce spędza około dwóch trzecich każdego cyklu w rozkurczu (mniej dokładny przy szybkiej akcji serca); MAP co najmniej około 65 mmHg to częsty cel dla perfuzji narządów. Wskaźnik wstrząsu SI = częstość akcji serca/SBP wynosi prawidłowo około 0,5–0,7; wartość powyżej około 1 jest sygnałem ostrzegawczym wstrząsu.

Wskaźnik wstrząsu

SI = 83/104 = 0,7981 ≈ 0,8

Odpowiedź

SI = 0,8

Powyżej zwykłych 0,5–0,7.

2.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 0 → 0
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacja

0 → niski

Odpowiedź

niski
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: całkowicie wyrównane

Czytanie gazometrii (ROME): najpierw pH: poniżej 7,35 to kwasica krwi, powyżej 7,45 zasadowica krwi. Potem znajdź wartość, która to tłumaczy. PaCO₂ (norma 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) to część oddechowa i w zaburzeniu oddechowym zmienia się odwrotnie do pH; HCO₃⁻ (norma 22–26 mmol/L) to część metaboliczna i zmienia się w tym samym kierunku co pH (ROME: Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Druga wartość pokazuje wyrównanie: prawidłowa oznacza brak wyrównania; nieprawidłowa w kierunku, który przywraca pH, gdy pH jest nadal nieprawidłowe, oznacza wyrównanie częściowe; prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite. Zakresy różnią się nieco między laboratoriami; to wartości do ćwiczeń.

ROME, wartość po wartości

pH 7,44: w zakresie 7,35–7,45
PaCO₂ 26 mmHg: niski (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: niski (22–26)

Wyrównanie

całkowicie wyrównane

Odpowiedź

całkowicie wyrównane
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: ostry

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane HCO₃⁻

ostry: 24 + 1·2,3 = 26,3 mmol/L
przewlekły: 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L

Porównaj

zmierzone: 26 mmol/L → ostry

Odpowiedź

ostry
5.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Lift them off the mattress with a pillow under the calves

Dlaczego to jest odpowiedź

Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.

Odpowiedź

D · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
6.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Dlaczego to jest odpowiedź

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Odpowiedź

D · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
7.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 23:00

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

11 PM → 11 + 12 = 23

Odpowiedź

23:00

Odpowiedź

23:00
8.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 350 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

22:55 → 24:00 = 65 min

Po północy

00:00 → 04:45 = 285 min

Suma

t = 65 + 285 = 350 min

Odpowiedź

t = 350 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment