Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.
Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
2Zadania do ćwiczenia
1.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
2.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
RR 16SpO₂ 86%powietrzeSBP 150HR 58AT 37,5 °C
1niski
2niskie–średnie
3średni
4wysoki
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni
Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 16 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.
HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
Gazometria do ćwiczeń pokazuje zasadowicę metaboliczną z HCO₃⁻ 43 mmol/L. Użyj oczekiwanego PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂.
HCO₃⁻ 43 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?
AIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
BIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
CIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
DIt numbs the skin before the needle goes in
6.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?
ATalk to the healthcare assistant about reporting
BComplete an incident report
CAssess the patient straight away
DRepeat the observations at the next routine time
7.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 104,4 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
104,4 °F
T = °C
8.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 86 mg/dL. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mmol/L. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
86 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
3Roztwory
1.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 55
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55
Odpowiedź
MFS = 55
2.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: niskie–średnie
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0
Suma i czerwone wyniki
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.
Grupa ryzyka
niskie–średnie
Odpowiedź
niskie–średnie
Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 32 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
zasięg: 30–34 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 32 mmHg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej
Odpowiedź: PaCO₂ = 51,1 mmHg
Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.
Oczekiwane PaCO₂
0,7·43 + 21 = 51,1 mmHg
Odpowiedź
PaCO₂ = 51,1 mmHg
Wzrost ma granicę: samo wyrównanie rzadko podnosi PaCO₂ powyżej około 55 mmHg.
5.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
Dlaczego to jest odpowiedź
Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.
Odpowiedź
B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
6.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Assess the patient straight away
Dlaczego to jest odpowiedź
A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.
Odpowiedź
C · Assess the patient straight away
7.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: T = 40,2 °C
Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.
Odejmij 32
104,4 − 32 = 72,4
Pomnóż przez 5/9
T = 72,4·5/9 = 40,22 ≈ 40,2 °C
Odpowiedź
T = 40,2 °C
8.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: c = 4,8 mmol/L
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.