Ocena stanu zdrowia: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

2Zadania do ćwiczenia

1.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
2.Skale oceny klinicznejTrudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 87 kg i ma wzrost 169 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

87 kg169 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 151 mmol/L, glukoza 15,7 mmol/L i mocznik 5 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 151 mmol/Lglukoza 15,7 mmol/Lmocznik 5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny

Na poziomie morza gazometria do ćwiczeń pobrana przy 21% tlenu pokazuje PaO₂ 84 mmHg (11,2 kPa) oraz PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa). Użyj PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, aby znaleźć Gradient A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 84 mmHg (11,2 kPa)PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)
Gradient A–a = mmHg
5.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which medicine commonly causes constipation?

  1. ADocusate
  2. BLactulose
  3. CCodeine
  4. DSenna
6.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ATheft
  2. BBattery (trespass to the person)
  3. CDefamation of character
  4. DBreach of an employment contract
7.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
0,40586 mL? mLzaokrąglij do 0,01 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,40586 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

0,40586 mL
x = mL
8.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:5000:45t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:50 i kończy o 00:45 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

18:5000:45
t = h

3Roztwory

1.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 18

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 3 + 3 + 4 + 4 + 3 = 18

Odpowiedź

B = 18
2.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: otyłość I stopnia

Wskaźnik masy ciała: BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)², przy czym wzrost najpierw przelicza się na metry. Dla funtów i cali BMI = 703 × masa ciała (lb)/wzrost (in)². Kategorie WHO dla dorosłych: poniżej 18,5 niedowaga, 18,5–24,9 prawidłowa masa ciała, 25,0–29,9 nadwaga, 30,0–34,9 otyłość I stopnia, 35,0–39,9 otyłość II stopnia i 40 lub więcej otyłość III stopnia.

BMI

BMI = 87/1,69² = 30,46

Kategoria

otyłość I stopnia

Odpowiedź

otyłość I stopnia
3.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 323 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·151 + 15,7 + 5 = 322,7 ≈ 323 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 323 mOsm/kg
4.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Gradient A–a = 21,98 mmHg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Tlen pęcherzykowy

PAO₂ = 0,21·713 − 35/0,8 = 149,7 − 43,75 = 106 mmHg

Gradient

A–a = 106 − 84 = 21,98 mmHg

Odpowiedź

Gradient A–a = 21,98 mmHg
5.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Codeine

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids such as codeine and morphine slow gut movement and commonly cause constipation. Senna, lactulose and docusate are laxatives.

Odpowiedź

C · Codeine
6.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Battery (trespass to the person)

Dlaczego to jest odpowiedź

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Odpowiedź

B · Battery (trespass to the person)
7.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 0,41 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części setne

0,40586 → 0

Decyduje tylko następna cyfra

0,40586 → 5
5 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 0 w górę.
Dalsze cyfry (86) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 0,41 mL

Odpowiedź

x = 0,41 mL
8.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 5,92 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:50 → 24:00 = 310 min

Po północy

00:00 → 00:45 = 45 min

Suma

310 + 45 = 355 min
t = 355/60 = 5,917 ≈ 5,92 h

Odpowiedź

t = 5,92 h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment