Wprowadzenie do psychologii: zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 8 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Zadania do ćwiczenia

1.Psychologia poznawczaŚredni

Który element pamięci roboczej jest najbardziej obciążony, gdy przełączasz się między dwoma zadaniami i decydujesz, na czym się skupić?

  1. APamięć ikoniczna
  2. BCentralny system wykonawczy
  3. CSzkicownik wzrokowo-przestrzenny
  4. DPętla fonologiczna
2.Psychologia poznawczaTrudny

Dowody, że pamięć krótkotrwała i długotrwała to odrębne magazyny, pochodzą od pacjentów, którzy:

  1. AMają upośledzone uczenie długotrwałe przy prawidłowym zakresie cyfr, oraz od innych z odwrotnym wzorcem
  2. BTak samo pamiętają wszystkie pozycje listy
  3. CTracą wszystkie wspomnienia po lekkim bólu głowy
  4. DPamiętają wszystko równie dobrze
3.Psychologia rozwojowaŚredni

5-latek mówi, że chłopiec, który przypadkiem stłukł 15 filiżanek, jest bardziej niegrzeczny niż chłopiec, który stłukł 1 filiżankę, podkradając dżem. Piaget nazwał to:

  1. AMoralnością autonomiczną (relatywizmem moralnym)
  2. BMoralnością heteronomiczną (realizmem moralnym)
  3. CFormalno-operacyjnym myśleniem moralnym
  4. DPostkonwencjonalnym rozumowaniem moralnym
4.Psychologia rozwojowaTrudny

Hodges i Tizard śledziły dzieci wychowywane w instytucjach do ukończenia 2 lat, z których część została później adoptowana, a część wróciła do rodzin biologicznych. W wieku 16 lat wspólnym wynikiem w obu grupach były:

  1. ABrak jakichkolwiek różnic w porównaniu z dziećmi wychowywanymi w rodzinach
  2. BWyjątkowo wysokie osiągnięcia szkolne
  3. CTrudności w relacjach z rówieśnikami
  4. DCałkowita niezdolność do tworzenia przywiązań w rodzinie
5.Psychologia społecznaŚredni

Kto według teorii słuszności (equity) prawdopodobnie poczuje się w związku niekomfortowo?

  1. ATylko partner, który ma mniej dostępnych alternatyw
  2. BŻaden z partnerów, o ile łączne nagrody pozostają wysokie
  3. CZarówno partner nadmiernie korzystający, jak i niedostatecznie korzystający
  4. DTylko partner, który daje więcej, niż otrzymuje
6.Psychologia społecznaTrudny

W badaniach Batsona uczestnicy odczuwający silną empatię wobec kobiety otrzymującej wstrząsy proponowali, że zajmą jej miejsce, nawet gdy mogli łatwo wyjść. Wspiera to:

  1. AWyłącznie model redukcji stanu negatywnego
  2. BHipotezę empatii–altruizmu
  3. CDobór krewniaczy
  4. DModel pobudzenia: kosztów i nagród
7.Psychologia klinicznaŚredni

Przymierze terapeutyczne oznacza:

  1. ARozpoznanie klienta uzgodnione niezależnie przez dwóch psychiatrów podczas wstępnej oceny
  2. BWięź współpracy oraz zgodę co do celów i zadań między terapeutą a klientem
  3. CGrupę terapeutów, którzy wymieniają się skierowaniami
  4. DUmowę prawną między poradnią a ubezpieczycielem
8.Psychologia klinicznaTrudny

Terapeuta mówi: "Zamiast walczyć z myślą 'jestem porażką', zauważ ją jako zwykłą myśl i działaj zgodnie z tym, co jest dla ciebie ważne." Którą terapię to najlepiej odzwierciedla?

  1. ASystematyczną desensytyzację
  2. BTerapię akceptacji i zaangażowania (ACT)
  3. CRacjonalną terapię emotywno-behawioralną
  4. DKlasyczną psychoanalizę

2Roztwory

1.Psychologia poznawcza

Odpowiedź: B · Centralny system wykonawczy

Dlaczego to jest odpowiedź

Centralny system wykonawczy kontroluje uwagę, koordynuje podsystemy oraz odpowiada za przełączanie się między zadaniami i planowanie. Ma bardzo ograniczoną pojemność.

Odpowiedź

B · Centralny system wykonawczy
2.Psychologia poznawcza

Odpowiedź: A · Mają upośledzone uczenie długotrwałe przy prawidłowym zakresie cyfr, oraz od innych z odwrotnym wzorcem

Dlaczego to jest odpowiedź

H.M. miał prawidłową pamięć krótkotrwałą, ale nie tworzył nowych wspomnień długotrwałych, a pacjent K.F. miał słabą werbalną pamięć krótkotrwałą przy zachowanym uczeniu długotrwałym: to podwójna dysocjacja.

Odpowiedź

A · Mają upośledzone uczenie długotrwałe przy prawidłowym zakresie cyfr, oraz od innych z odwrotnym wzorcem
3.Psychologia rozwojowa

Odpowiedź: B · Moralnością heteronomiczną (realizmem moralnym)

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci heteronomiczne postrzegają zasady jako niezmienne i oceniają czyny według wielkości szkody. Starsze, autonomiczne dzieci biorą pod uwagę intencje.

Odpowiedź

B · Moralnością heteronomiczną (realizmem moralnym)
4.Psychologia rozwojowa

Odpowiedź: C · Trudności w relacjach z rówieśnikami

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci adoptowane często tworzyły bliskie więzi z rodzicami adopcyjnymi, ale obie grupy miały więcej problemów z rówieśnikami, co sugeruje trwałe skutki wczesnej opieki instytucjonalnej.

Odpowiedź

C · Trudności w relacjach z rówieśnikami
5.Psychologia społeczna

Odpowiedź: C · Zarówno partner nadmiernie korzystający, jak i niedostatecznie korzystający

Dlaczego to jest odpowiedź

Teoria słuszności głosi, że ludzie chcą, by stosunek wkładu do korzyści był sprawiedliwy. Partnerzy niedostatecznie korzystający odczuwają gniew, a nadmiernie korzystający – poczucie winy.

Odpowiedź

C · Zarówno partner nadmiernie korzystający, jak i niedostatecznie korzystający
6.Psychologia społeczna

Odpowiedź: B · Hipotezę empatii–altruizmu

Dlaczego to jest odpowiedź

Batson twierdził, że troska empatyczna wywołuje prawdziwie altruistyczną motywację, bo empatyczni uczestnicy pomagali nawet wtedy, gdy ucieczka była łatwa.

Odpowiedź

B · Hipotezę empatii–altruizmu
7.Psychologia kliniczna

Odpowiedź: B · Więź współpracy oraz zgodę co do celów i zadań między terapeutą a klientem

Dlaczego to jest odpowiedź

Przymierze terapeutyczne konsekwentnie przewiduje wynik terapii w różnych podejściach, co potwierdza znaczenie czynników wspólnych w psychoterapii.

Odpowiedź

B · Więź współpracy oraz zgodę co do celów i zadań między terapeutą a klientem
8.Psychologia kliniczna

Odpowiedź: B · Terapię akceptacji i zaangażowania (ACT)

Dlaczego to jest odpowiedź

ACT (Hayes) wykorzystuje akceptację, defuzję poznawczą i działanie zgodne z wartościami. W przeciwieństwie do klasycznej terapii poznawczej nie próbuje podważać treści myśli.

Odpowiedź

B · Terapię akceptacji i zaangażowania (ACT)

ExamProblems · examproblems.com/courses/introduction-to-psychology