Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. AAbove waist level and in sight
  2. BBehind the back when not in use
  3. CFolded under the armpits to keep warm
  4. DResting on the edge of the sterile field
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent ma ostrą biegunkę i podejrzenie zakażenia Clostridioides difficile. Które połączenie działań jest prawidłowe?

  1. AIzolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
  2. BWyłącznie preparat alkoholowy do rąk i pozostawienie pacjenta na sali wieloosobowej z zasuniętymi zasłonami
  3. CWyłącznie półmaska filtrująca, bez rękawiczek
  4. DCzekanie na wynik z laboratorium przed podjęciem jakichkolwiek środków ostrożności
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Która ocena jest najważniejsza, gdy pacjent ma założone pasy na nadgarstkach?

  1. ASłuch pacjenta w obu uszach badany testem z zegarkiem
  2. BWzrost i masa ciała pacjenta
  3. CKrążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia
  4. DPreferencje pacjenta dotyczące jedzenia i picia na dany dzień
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with pneumonia has low blood pressure and a raised serum lactate. What does the raised lactate suggest?

  1. ARecovery from the infection is beginning
  2. BPoor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock
  3. CMild dehydration from poor intake, with no further concern
  4. DA normal response to having a fever
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Podczas triażu START dorosły, który nie chodzi, oddycha 22 razy na minutę, ma tętno na tętnicy promieniowej i wykonuje proste polecenia, ale ma oczywiste złamanie nogi. Do jakiej kategorii zostaje zakwalifikowany?

  1. ACzerwonej (natychmiastowa pomoc)
  2. BCzarnej (oczekujący)
  3. CZielonej (drobne obrażenia)
  4. DŻółtej (odroczona)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent uratowany z pożaru domu ma oparzenia twarzy, osmalone włosy w nosie i chrypkę. Co jest priorytetem?

  1. AOczyszczenie i opatrzenie oparzeń twarzy
  2. BZabezpieczenie dróg oddechowych, przygotowanie do wczesnego wsparcia dróg oddechowych
  3. CPodanie leczenia przeciwbólowego
  4. DRozpoczęcie przetaczania płynów dożylnych obliczonych na podstawie rozległości oparzenia
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo reduce the risk of aspirating stomach contents
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo make the surgery shorter
  4. DTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient on metformin with reduced kidney function is due a CT scan with IV contrast. Why might metformin be withheld?

  1. AMetformin reacts with the contrast to cause severe hyperglycaemia
  2. BThere is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
  3. CMetformin causes severe bleeding during scans
  4. DMetformin makes the images blurry
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient has taken hydrochlorothiazide for several years. Which laboratory change is a recognized effect of this drug?

  1. AA fall in serum calcium
  2. BA rise in serum potassium
  3. CA rise in serum uric acid
  4. DA fall in blood glucose
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
  2. B"The test shows my average glucose over the past few months"
  3. C"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"
  4. D"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.FarmakologiaŚredni

How should oral potassium chloride tablets be taken?

  1. AWith food and plenty of water, swallowed whole if slow-release
  2. BCrushed and dissolved under the tongue
  3. COn an empty stomach with only a small sip of water, then lie down
  4. DLying down straight after the dose
12.FarmakologiaTrudny

On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?

  1. AGive the patient's own warfarin brought from home without an order
  2. BTell the patient to stop warfarin permanently
  3. CClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
  4. DAssume the omission is intended and do nothing
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?

  1. ATo avoid delivering the shock during the T wave
  2. BTo keep the pads from burning the skin
  3. CTo make the shock less painful for the patient
  4. DTo allow the use of a lower battery charge
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) reports four observations. Which one needs the nurse's attention first?

  1. AA patient with a DVT whose leg is less swollen today
  2. BA patient with COPD whose SpO₂ is 90% on 1 L/min, which is usual for him
  3. CA patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%
  4. DA patient after a PCI asking for a cup of tea
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which complication is a particular risk in nephrotic syndrome?

  1. ALow cholesterol
  2. BHypoglycaemia
  3. CVenous thrombosis
  4. DBleeding from low platelets
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A 66-year-old smoker has had two episodes of painless red urine. Urine cultures are negative. Which plan is most appropriate?

  1. AReassure him, because the blood has stopped
  2. BAdvise more fluids and review in a year
  3. CUrgent referral for cystoscopy and imaging
  4. DAnother course of antibiotics for a UTI
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Przez jak długo często obowiązują szczególne środki ostrożności przy płynach ustrojowych po wielu lekach chemioterapeutycznych?

  1. ATylko podczas wlewu
  2. BZwykle przez około 48 godzin
  3. CPrzez cały rok
  4. DNigdy nie są potrzebne
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. ADeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
  2. BIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
  3. CIt should be done only for patients with chronic pain
  4. DIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which reflex causes the newborn's toes to fan out when the sole is stroked from heel to toe?

  1. APlantar grasp reflex
  2. BBabinski reflex
  3. CMoro reflex
  4. DStepping reflex
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Rodząca ma częste skurcze podczas wlewu oksytocyny: 6 w ciągu 10 minut w ostatniej półgodzinie. Zapis czynności serca płodu jest prawidłowy. Jakie działanie jest najwłaściwsze?

  1. AZwiększyć oksytocynę, aby szybciej zakończyć poród
  2. BPoprosić ją o parcie, aby skrócić poród
  3. CZmniejszyć lub zatrzymać oksytocynę zgodnie z procedurą i poinformować lekarza
  4. DNie trzeba nic robić, ponieważ czynność serca płodu jest prawidłowa
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How can the nurse best support a child with autism on a children's ward?

  1. APlace the child in the busiest bay near the nurses' station
  2. BChange the nurse each shift so the child meets more people
  3. CExplain all procedures only at the very last minute to avoid days of worry
  4. DKeep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AArrange a professional interpreter
  2. BUse simple English and gestures only
  3. CAsk another patient's visitor who speaks the language
  4. DLet the 10-year-old translate to save time
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. ATiredness and worry about feeding the baby in the first week
  2. BConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
  3. CTearfulness and mood swings on the third day after birth
  4. DFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A caller says she is a patient's sister and asks how he is doing. The patient has not given consent to share information. What should the nurse do?

  1. ANeither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
  2. BGive a full update, because she is a close family member
  3. CTell her that he is on the ward but refuse to say anything else about his care or condition
  4. DAsk her to prove she is his sister and then share the details
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111202:00?2:00 AM1:00 AM2:00 PM4:00 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 02:00 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

02:00
  1. 12:00 AM
  2. 21:00 AM
  3. 32:00 PM
  4. 44:00 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ szklanka? mL½ tsp? mL2 fl oz? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje ½ szklanka z herbata, ½ tsp z syrop na kaszel, 2 fl oz z sok, ½ tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
25 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 25 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 7,5 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

25 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,72 mg. Ampułka zawiera 2000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,72 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL35 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 35 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

35 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
2 g500 mL? mL/h3 mg/min

Worek zawiera 2 g leku w 500 mL. Zlecono 3 mg na minutę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

2 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko100 mLgalaretka120 mLzupa200 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz450 mLmocz200 mLmocz425 mLmocz275 mLdren z rany60 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

mleko: 100 mLgalaretka: 120 mLzupa: 200 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 450 mLmocz: 200 mLmocz: 425 mLmocz: 275 mLdren z rany: 60 mLwymiociny: 100 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL60 mL/hstart 11:3019:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 11:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 19:00?

1000 mL60 mL/h11:30 → 19:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Above waist level and in sight

Dlaczego to jest odpowiedź

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Odpowiedź

A · Above waist level and in sight
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem

Dlaczego to jest odpowiedź

Podejrzenie C. difficile wymaga szybkiej izolacji z kontaktowymi środkami ostrożności. Alkohol nie zabija przetrwalników, więc ręce myje się wodą z mydłem, a otoczenie czyści środkiem sporobójczym, np. preparatem chlorowym.

Odpowiedź

A · Izolacja pacjenta, rękawiczki i fartuch oraz mycie rąk wodą z mydłem
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Krążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjentów unieruchomionych często kontroluje się krążenie, czucie, stan skóry, komfort, nawodnienie i potrzeby toaletowe, a pasy zwalnia się w regularnych odstępach, aby umożliwić ruch, zgodnie z procedurą.

Odpowiedź

C · Krążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Poor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock

Dlaczego to jest odpowiedź

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and lactate rises. In a patient with infection and hypotension, this points to septic shock and needs urgent treatment.

Odpowiedź

B · Poor tissue perfusion, a sign of sepsis-related shock
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Żółtej (odroczona)

Dlaczego to jest odpowiedź

Poszkodowany, który nie może chodzić, ale spełnia kryteria oddychania, perfuzji i stanu świadomości, otrzymuje kategorię odroczoną (żółtą). Samo poważne obrażenie nie czyni poszkodowanego wymagającym natychmiastowej pomocy.

Odpowiedź

D · Żółtej (odroczona)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Zabezpieczenie dróg oddechowych, przygotowanie do wczesnego wsparcia dróg oddechowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Osmalone włosy w nosie i chrypka sugerują uraz inhalacyjny. Górne drogi oddechowe mogą obrzęknąć i zamknąć się w ciągu godzin, dlatego zabezpiecza się je wcześnie. Płyny, leczenie przeciwbólowe i opieka nad ranami następują potem.

Odpowiedź

B · Zabezpieczenie dróg oddechowych, przygotowanie do wczesnego wsparcia dróg oddechowych
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Dlaczego to jest odpowiedź

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Odpowiedź

A · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens

Dlaczego to jest odpowiedź

Iodinated contrast can worsen kidney function, and metformin can then accumulate and cause lactic acidosis. Local policy guides when to stop and restart it.

Odpowiedź

B · There is a risk of lactic acidosis if kidney function worsens
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · A rise in serum uric acid

Dlaczego to jest odpowiedź

Thiazides reduce uric acid excretion and can trigger gout. They also tend to lower potassium, sodium and magnesium, raise calcium (by reducing its excretion) and raise blood glucose and lipids.Sprawdzono w: Hydrochlorothiazide · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Odpowiedź

C · A rise in serum uric acid
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Sprawdzono w: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · With food and plenty of water, swallowed whole if slow-release

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral potassium can cause nausea and, if a tablet lodges, ulceration of the oesophagus or gut. Taking it with food and plenty of water and staying upright reduces this; levels are monitored.

Odpowiedź

A · With food and plenty of water, swallowed whole if slow-release
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)

Dlaczego to jest odpowiedź

Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.

Odpowiedź

C · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · To avoid delivering the shock during the T wave

Dlaczego to jest odpowiedź

A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.

Odpowiedź

A · To avoid delivering the shock during the T wave
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · A patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%

Dlaczego to jest odpowiedź

New confusion with hypoxaemia suggests acute deterioration and needs immediate assessment. A COPD patient within their usual target range, a request for tea and an improving DVT are not urgent. Delegated observations must be reported and acted on promptly.

Odpowiedź

C · A patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Venous thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

In nephrotic syndrome, anticoagulant proteins such as antithrombin are lost, and clotting factors made by the liver rise, so venous thrombosis is more likely. Infection and high cholesterol are other complications.

Odpowiedź

C · Venous thrombosis
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Urgent referral for cystoscopy and imaging

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless visible haematuria in an older smoker, with no infection, must be investigated urgently for bladder or kidney cancer. Intermittent bleeding does not mean the cause has gone.

Odpowiedź

C · Urgent referral for cystoscopy and imaging
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Zwykle przez około 48 godzin

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele leków cytotoksycznych jest wydalanych z moczem, kałem, wymiocinami i innymi płynami przez pewien czas po podaniu. Lokalne procedury często wymagają rękawiczek i fartuchów przy postępowaniu z płynami ustrojowymi przez około 48 godzin, a w przypadku niektórych leków dłużej.

Odpowiedź

B · Zwykle przez około 48 godzin
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Dlaczego to jest odpowiedź

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Odpowiedź

A · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Babinski reflex

Dlaczego to jest odpowiedź

The Babinski reflex, fanning of the toes with dorsiflexion of the big toe, is normal in infants until about 1 year. Pressing the sole near the toes gives the plantar grasp instead.

Odpowiedź

B · Babinski reflex
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Zmniejszyć lub zatrzymać oksytocynę zgodnie z procedurą i poinformować lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

Więcej niż 5 skurczów w 10 minut to tachysystolia. Nawet przy prawidłowym zapisie oksytocynę zmniejsza się lub zatrzymuje zgodnie z procedurą, ponieważ stan płodu może wkrótce ulec pogorszeniu.

Odpowiedź

C · Zmniejszyć lub zatrzymać oksytocynę zgodnie z procedurą i poinformować lekarza
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules

Dlaczego to jest odpowiedź

Predictable routines, consistent staff, a quiet environment, preparation with pictures or social stories and using the child's own communication methods reduce distress. Parents can advise on triggers and calming strategies.

Odpowiedź

D · Keep routines predictable, reduce noise and use visual schedules
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Arrange a professional interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Odpowiedź

A · Arrange a professional interpreter
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Odpowiedź

B · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message

Dlaczego to jest odpowiedź

Without the patient's consent, the nurse should not disclose that a person is receiving mental health care. Offering to pass on a message respects confidentiality while allowing the patient to decide.

Odpowiedź

A · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 2:00 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

02 → 2 AM

Odpowiedź

2:00 AM

Odpowiedź

2:00 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 190 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

½ szklanka = 0,5·240 = 120 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Dodaj

V = 120 + 2,5 + 60 + 7,5 = 190 mL

Odpowiedź

V = 190 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 187,5 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

7,5·25 = 187,5 mg

Odpowiedź

D = 187,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,36 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,72 mg = 720 mcg

Objętość

V = 720/2000 = 0,36 mL

Odpowiedź

V = 0,36 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 1120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

35·60/15 = 140 mL/h

Objętość

V = 140·8 = 1120 mL

Odpowiedź

V = 1120 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dawka na godzinę

3·60 = 180 mg/h

Szybkość pompy

R = 180/4 = 45 mL/h

Odpowiedź

R = 45 mL/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −250 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 120 + 200 = 420 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1260 mL

Suma wydalonych

450 + 200 + 425 + 275 + 60 + 100 = 1510 mL

Bilans

B = 1260 − 1510 = −250 mL

Odpowiedź

B = −250 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 550 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

11:30 → 19:00 = 7,5 h

Przetoczona objętość

60·7,5 = 450 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 450 = 550 mL

Odpowiedź

V = 550 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 40

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 40

Odpowiedź

MFS = 40
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Poziom ryzyka

0 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions