Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient cannot stand to be measured for the MUST screening tool. How can their height be estimated?

  1. ABy asking a visitor to guess
  2. BFrom the length of the bed
  3. CFrom the size of the patient's shoes
  4. DFrom the length of the forearm (ulna)
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. AIgnore the reading because the patient looks well
  2. BRemove any oxygen because the reading must be wrong
  3. CRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  4. DCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why is “QD” (once daily) on The Joint Commission’s “Do Not Use” list?

  1. AIt means “every day at bedtime” in some hospitals
  2. BIt is only allowed for intravenous medicines
  3. CIt is a Latin abbreviation, and only plain English abbreviations may be used
  4. DIt can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AA typical viral infection
  2. BA long-standing parasitic infection
  3. CAn acute bacterial infection
  4. DAn allergic reaction
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. ALet the patient leave without telling anyone
  2. BLock the door so the patient cannot leave the unit
  3. CHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
  4. DInform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Na oddziale chirurgicznym, którego pacjenta po operacji pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. APo operacji prostaty z płukaniem pęcherza: jasnoróżowy mocz, bez skrzepów
  2. B2 dni po wyłonieniu kolostomii: stoma wilgotna i różowa, niewielka ilość wydzieliny
  3. C6 godzin po endarterektomii tętnicy szyjnej: narastający obrzęk szyi, mówi, że trudno mu połykać
  4. D2 dni po endoprotezoplastyce biodra: ból 5/10 przy ruchu, lek przeciwbólowy podany godzinę temu
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the best way to protect the heels of a bed-bound patient from pressure damage?

  1. ARest the heels on a rolled-up towel
  2. BOffload the heels so they do not touch the mattress
  3. CMassage the heels firmly several times a day to help circulation
  4. DApply a tight bandage to the heels
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A nurse realises she has given a patient a medicine prescribed for another patient. What should she do first?

  1. AAsk a colleague not to mention it
  2. BGive the patient's own medicine as well to balance it
  3. CCheck the patient's condition and inform the doctor
  4. DWait to see whether any side effects develop
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
  2. BAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
  3. CAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  4. DAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Wynik aPTT jest bardzo wysoki, ale pielęgniarka dowiaduje się, że próbkę pobrano z ręki, w którą wlewana jest heparyna. Jakie jest najlepsze działanie?

  1. ANatychmiast podać protaminę, aby odwrócić działanie heparyny
  2. BZlecić nową próbkę z przeciwnej ręki, zanim dawka zostanie zmieniona
  3. CZatrzymać wlew heparyny na stałe i poinformować lekarza
  4. DZaakceptować wynik i zmniejszyć szybkość wlewu o połowę
11.FarmakologiaŚredni

Benzathine benzylpenicillin (penicillin G benzathine) is ordered. Which route is correct?

  1. AIntravenous push
  2. BSubcutaneous in the abdomen
  3. CIntravenous infusion over 30 minutes
  4. DDeep intramuscular only
12.FarmakologiaTrudny

A patient on valproate becomes lethargic, starts vomiting and develops jaundice. Which adverse effect should be suspected first?

  1. ANormal start-up side effects
  2. BLiver toxicity
  3. CKidney stones
  4. DHypothyroidism
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AA nitrate-free interval prevents tolerance
  2. BThe skin needs a break to absorb a larger dose
  3. CIt lowers the risk of a high potassium level
  4. DThe patch works only during the night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. ASweating, nausea and pallor that started with the pain
  2. BPain that started at rest
  3. CA large difference in blood pressure between the arms
  4. DA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with a new ileal conduit has threads of mucus in their urine. What should the nurse explain?

  1. AThe kidneys have stopped working properly after surgery
  2. BThis is normal, because the conduit is made from bowel
  3. CThis proves a serious kidney infection
  4. DThis is a sign that the stoma is dying
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AA laxative and review in the clinic in a month
  2. BUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
  3. CA routine physiotherapy appointment next week
  4. DAdvice to rest at home and take stronger painkillers
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why might a patient's platelet count be monitored while they receive heparin?

  1. ATo detect heparin-induced thrombocytopenia
  2. BTo measure the heparin dose in the blood exactly
  3. CTo see whether the patient has an infection
  4. DTo check whether the heparin is causing anaemia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ADelirium tremens from alcohol withdrawal
  2. BNormal anxiety about being in hospital
  3. CHepatitis A caught on the ward
  4. DAn allergic reaction to hospital food
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

When should an Rh-negative woman with no anti-D antibodies routinely receive antenatal anti-D immunoglobulin?

  1. AOnly if the baby is known to be Rh-negative
  2. BOnly at the first antenatal visit
  3. CAt about 28 weeks of pregnancy
  4. DAfter she has formed anti-D antibodies
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta z przedwczesnym pęknięciem błon płodowych w 31. tygodniu ciąży ma teraz temperaturę 38,3 °C, podstawową częstość akcji serca płodu 175/min i tkliwą macicę. Co jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AZespół hipotensji w pozycji na plecach
  2. BŁożysko przodujące
  3. CZakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
  4. DPrawidłowe objawy po pęknięciu błon płodowych
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which is the main modifiable risk factor for type 2 diabetes in adolescents?

  1. AObesity with low physical activity
  2. BA family history of diabetes
  3. CBeing of a particular ethnic background
  4. DA viral infection in early childhood
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The mother of a 6-week-old says the baby cries for hours and she fears she might lose control. What is the best advice?

  1. AShake the baby gently for a few seconds to stop the crying and calm him
  2. BGive the baby a little honey on a dummy to settle him at night
  3. CHold the baby face down on her lap until he falls asleep, however long it takes
  4. DPut the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient shouts at the nurse, "You're useless! You never help me!" Which response is most therapeutic?

  1. A"You shouldn't talk to people like that."
  2. B"If you speak to me like that, I'm leaving."
  3. C"That's not true. I've helped you all day."
  4. D"You sound very angry. Tell me what has happened."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman who is being abused by her partner says she will not leave him. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that she must leave him today or the nurse cannot help her
  2. BCall her partner to discuss his behaviour with him
  3. CRespect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
  4. DTell her that if she stays and is hurt again, it will be her own fault because she was warned about the risks
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 1 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:3006:55t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:30 i kończy o 06:55 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

21:3006:55
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 24 kg ma zlecone 3 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

24 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
73 kg157 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 157 cm wzrostu i waży 73 kg. Zlecono 135 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

157 cm73 kg135 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min2 h

Wlew kapie z szybkością 25 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 2 godzin?

25 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 400 mg leku w 500 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

400 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata150 mLsok150 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz475 mLmocz500 mLmocz300 mLdren z rany150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

herbata: 150 mLsok: 150 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 475 mLmocz: 500 mLmocz: 300 mLdren z rany: 150 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 200 mL/hstart 12:30trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 12:30 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL80 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · From the length of the forearm (ulna)

Dlaczego to jest odpowiedź

MUST includes tables that estimate height from ulna length when the patient cannot stand. Self-reported height can also be used if it is reliable.

Odpowiedź

D · From the length of the forearm (ulna)
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Dlaczego to jest odpowiedź

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Odpowiedź

D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · It can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely

Dlaczego to jest odpowiedź

“QD” and “QOD” can be confused with each other and with “QID”, leading to serious dosing errors. The word “daily” or “every other day” is written in full instead.

Odpowiedź

D · It can be misread as QID or QOD, so the drug is given too often or too rarely
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · An acute bacterial infection

Dlaczego to jest odpowiedź

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Odpowiedź

C · An acute bacterial infection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Dlaczego to jest odpowiedź

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Odpowiedź

D · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · 6 godzin po endarterektomii tętnicy szyjnej: narastający obrzęk szyi, mówi, że trudno mu połykać

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastający obrzęk szyi po operacji tętnicy szyjnej sugeruje krwiak, który może uciskać drogi oddechowe. Różowa, wilgotna stoma i jasnoróżowy mocz przy płukaniu są oczekiwane, a umiarkowany ból przy ruchu jest częsty.

Odpowiedź

C · 6 godzin po endarterektomii tętnicy szyjnej: narastający obrzęk szyi, mówi, że trudno mu połykać
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Offload the heels so they do not touch the mattress

Dlaczego to jest odpowiedź

Heels are a common pressure ulcer site. Offloading devices or pillows under the calves keep the heels free of the mattress; massage over bony prominences can damage tissue.

Odpowiedź

B · Offload the heels so they do not touch the mattress
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Check the patient's condition and inform the doctor

Dlaczego to jest odpowiedź

The first priority is the patient: assess them and inform the prescriber so that any treatment can be given. The error must then be documented, reported and discussed openly with the patient (open disclosure; in the UK, the statutory duty of candour).

Odpowiedź

C · Check the patient's condition and inform the doctor
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Dlaczego to jest odpowiedź

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L); UK guidance uses a similar range of about 6–10 mmol/L. Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Odpowiedź

C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Zlecić nową próbkę z przeciwnej ręki, zanim dawka zostanie zmieniona

Dlaczego to jest odpowiedź

Krew pobrana z ręki z wlewem zawiera heparynę z kroplówki, więc aPTT jest fałszywie wysokie. Próbka z drugiej ręki da prawdziwy wynik. Zmiana dawki na podstawie fałszywego wyniku mogłaby doprowadzić do zakrzepicy.

Odpowiedź

B · Zlecić nową próbkę z przeciwnej ręki, zanim dawka zostanie zmieniona
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Deep intramuscular only

Dlaczego to jest odpowiedź

Benzathine penicillin is a depot suspension given deep IM. Accidental intravenous injection can cause cardiorespiratory arrest and death.

Odpowiedź

D · Deep intramuscular only
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Liver toxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Valproate can cause serious hepatotoxicity, especially in young children and early in treatment. Liver function tests are checked, and the drug may need to be stopped; pancreatitis is another serious risk.

Odpowiedź

B · Liver toxicity
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · A nitrate-free interval prevents tolerance

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Odpowiedź

A · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · A large difference in blood pressure between the arms

Dlaczego to jest odpowiedź

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Odpowiedź

C · A large difference in blood pressure between the arms
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · This is normal, because the conduit is made from bowel

Dlaczego to jest odpowiedź

An ileal conduit uses a piece of small bowel, which keeps making mucus. Mucus in the urine is expected. Good fluid intake helps keep it moving. Fever, cloudy foul urine or a change in stoma colour should be reported.

Odpowiedź

B · This is normal, because the conduit is made from bowel
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Dlaczego to jest odpowiedź

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Odpowiedź

B · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · To detect heparin-induced thrombocytopenia

Dlaczego to jest odpowiedź

Heparin-induced thrombocytopenia is an immune reaction, usually 5–10 days after starting heparin, that lowers platelets and paradoxically causes thrombosis. Monitoring depends on risk and local policy.

Odpowiedź

A · To detect heparin-induced thrombocytopenia
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Odpowiedź

A · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · At about 28 weeks of pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine antenatal anti-D around 28 weeks, in a single or split dose depending on the programme, protects against sensitisation from silent fetomaternal bleeds. It is given again after birth if the baby is Rh-positive.

Odpowiedź

C · At about 28 weeks of pregnancy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączka matki, tachykardia płodu, tkliwość macicy, a czasem cuchnący płyn sugerują zakażenie wewnątrzowodniowe. Wymaga szybkiego zgłoszenia, antybiotyków zgodnie ze zleceniem i planu porodu.

Odpowiedź

C · Zakażenie wewnątrzowodniowe (zapalenie kosmówki i owodni)
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Obesity with low physical activity

Dlaczego to jest odpowiedź

Obesity and inactivity are the main modifiable risk factors for type 2 diabetes in young people. Family history and ethnicity also raise risk but cannot be changed. Healthy eating and activity are the basis of prevention and treatment.

Odpowiedź

A · Obesity with low physical activity
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support

Dlaczego to jest odpowiedź

Crying peaks at about 6–8 weeks and can be very stressful. Parents are taught that it is safe to put the baby down and take a break, never to shake a baby, and how to get help from partners, family or health services.

Odpowiedź

D · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · "You sound very angry. Tell me what has happened."

Dlaczego to jest odpowiedź

A calm, non-defensive response that names the feeling invites the patient to explain the cause of the anger. Arguing or threatening tends to escalate the situation.

Odpowiedź

D · "You sound very angry. Tell me what has happened."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Adults have the right to make their own decisions. Many survivors leave and return several times. The nurse documents carefully, provides resources and a safety plan, and keeps the door open for future help.

Odpowiedź

C · Respect her decision, give information about support services and help her make a safety plan
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 185 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 1 = 73 in

Cale na centymetry

h = 73·2,54 = 185,4 ≈ 185 cm

Odpowiedź

h = 185 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 9,42 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:30 → 24:00 = 150 min

Po północy

00:00 → 06:55 = 415 min

Suma

150 + 415 = 565 min
t = 565/60 = 9,417 ≈ 9,42 h

Odpowiedź

t = 9,42 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 3·24 = 72 mg

Objętość

V = 72/10 = 7,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 240,9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(157·73/3600) = √3,184 = 1,784 m²

Dawka

D = 135·1,784 = 240,9 mg

Odpowiedź

D = 240,9 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 150 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Objętość

V = 75·2 = 150 mL

Odpowiedź

V = 150 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 4 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

400/500 = 0,8 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 0,8·5 = 4 mg/h

Odpowiedź

D = 4 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −225 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 150 + 150 = 300 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1200 mL

Suma wydalonych

475 + 500 + 300 + 150 = 1425 mL

Bilans

B = 1200 − 1425 = −225 mL

Odpowiedź

B = −225 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4,9 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL pozostało

Druga część

180/200 = 0,9 h

Czas całkowity

t = 4 + 0,9 = 4,9 h

Odpowiedź

t = 4,9 h

To około 4 h 54 min, więc worek skończy się około 17:24.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 3 + 3 + 3 = 9

Ciężkość

GCS 9 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 2 + 1 + 1 + 3 + 3 = 11

Poziom ryzyka

11 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions