Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why should enteric-coated tablets not be crushed?

  1. ACrushing makes the tablet taste so bitter that patients refuse it
  2. BCrushing removes the coating that protects the stomach or drug
  3. CCrushing makes the drug inactive in water
  4. DCrushing makes the dose roughly twice as strong as the whole tablet
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent na oddziale nagle przestaje reagować i nie oddycha prawidłowo. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. ANajpierw sprawdzić glikemię
  2. BWezwać pomoc i rozpocząć RKO
  3. CUłożyć pacjenta na boku i obserwować
  4. DZmierzyć ciśnienie krwi
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A visitor with a cold wants to see a patient who has severe neutropenia. What should the nurse advise?

  1. AVisit but avoid touching the patient’s bed
  2. BVisit as usual after washing the hands
  3. CVisit only if the cold started more than a day ago
  4. DPostpone the visit until the visitor is well
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse has just started a unit of red blood cells when a colleague asks for urgent help with another patient. What is the best action?

  1. AStay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
  2. BSpeed up the transfusion so it finishes sooner
  3. CLeave to help the other patient, and check the transfusion again in about an hour
  4. DPause the transfusion until the nurse is free again
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A swimmer is found unresponsive after diving into shallow water. Which method should the nurse use to open the airway?

  1. AJaw thrust, keeping the head and neck in line
  2. BTurning the head to the side to drain water
  3. CRaising the chin while bending the neck forward
  4. DHead-tilt, chin-lift with full neck extension
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After cardiac surgery, a patient becomes hypotensive with distended neck veins and muffled heart sounds, and chest drain output has suddenly stopped. What should the nurse suspect?

  1. AHypovolemic shock from dehydration
  2. BA blocked urinary catheter
  3. CLeft-sided heart failure
  4. DCardiac tamponade
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?

  1. AStop all heart medicines straight away
  2. BAvoid using all household electrical appliances such as kettles
  3. CTell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
  4. DNever raise the arm on that side again
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

How should pain be assessed in a patient with advanced dementia who cannot describe it?

  1. ABy assuming the patient has no pain unless they are crying out or calling for help
  2. BBy checking the blood pressure only
  3. CWith an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
  4. DBy asking the patient to rate their pain on a numerical scale from 0 to 10
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A nurse has a needlestick injury from a patient with unknown HIV status. Which test is usually done for the nurse as soon as possible?

  1. AA baseline HIV test
  2. BA serum lipase test
  3. CA thyroid panel test
  4. DA sweat chloride test
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AVitamin K deficiency from poor diet
  2. BHemophilia A (factor VIII deficiency)
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DImmune thrombocytopenia (ITP)
11.FarmakologiaŚredni

Which lab tests are monitored in a patient taking carbamazepine?

  1. AThyroid antibodies and cortisol
  2. BFull blood count and serum sodium
  3. CINR and aPTT
  4. DSerum amylase and lipase
12.FarmakologiaTrudny

A postoperative patient using morphine PCA is very drowsy, hard to rouse and has a respiratory rate of 7 per minute. What should the nurse do first?

  1. AReduce the PCA dose and leave the pump running
  2. BEncourage the patient to press the button only when awake and in pain
  3. CStop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
  4. DLet the patient sleep and recheck in one hour
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient choosing between a mechanical and a biological heart valve asks about the main difference. Which answer is accurate?

  1. ABiological valves last longer but need lifelong warfarin
  2. BMechanical valves wear out within one year
  3. CBoth types need no medicines after surgery
  4. DMechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

After six weeks of treatment for tuberculosis, a patient has nausea, dark urine and yellow eyes. What should the nurse do?

  1. AWithhold the next doses and report urgently for liver tests
  2. BAdvise taking the tablets with an alcoholic drink to settle the stomach
  3. CDouble the isoniazid dose to clear the infection faster
  4. DReassure the patient that the urine colour is due to rifampicin
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with diabetic neuropathy has an ulcer on the ball of the foot. Which measure is most important for healing?

  1. ASoaking the foot in hot water daily
  2. BCovering it and checking it in a month
  3. CWalking more to improve blood flow
  4. DTaking pressure off the ulcer
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient on insulin has worsening chronic kidney disease and is having more hypos. What is the best explanation?

  1. AKidney disease makes the meter read too low
  2. BThe patient is eating far more carbohydrate than before
  3. CThe kidneys clear less insulin, so it lasts longer
  4. DKidney disease makes the body resistant to insulin
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient takes co-codamol at home (a combination tablet sold under different names in different countries). Why should the nurse check this before giving regular paracetamol (acetaminophen)?

  1. ACo-codamol must be stopped a week before any paracetamol
  2. BIt already contains paracetamol, so overdose could occur
  3. CParacetamol and codeine cause a severe allergic reaction when combined
  4. DCo-codamol stops paracetamol from working
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Jaka zasada bezpieczeństwa dotyczy winkrystyny?

  1. ANajlepiej podawać ją jako szybki bolus dożylny do małej żyły
  2. BNigdy dokanałowo; dostarczana w małym worku do wyłącznie dożylnego użycia
  3. CZwykle podaje się ją dokanałowo z innymi lekami rdzeniowymi
  4. DMożna ją podawać dowolną drogą, jaką preferuje lekarz zlecający
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA high fibrinogen level and high platelets
  2. BA low white cell count only
  3. CA raised haemoglobin level
  4. DA low fibrinogen level and low platelets
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Kobieta w 34. tygodniu ciąży uległa wypadkowi samochodowemu. Ma ból brzucha, twardą, tkliwą macicę i tylko niewielkie krwawienie z pochwy. Pojawiają się późne deceleracje. Które stwierdzenie jest najtrafniejsze?

  1. ANiewielkie widoczne krwawienie oznacza, że utrata krwi jest nieznaczna
  2. BTwarda macica po urazie brzucha jest oczekiwanym objawem i nie wymaga dalszych działań
  3. CObjawy są typowe dla prawidłowego porodu
  4. DMoże mieć ukryte przedwczesne oddzielenie łożyska z dużą utratą krwi mimo niewielkiego widocznego krwawienia
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jakiego środka ostrożności wymaga dziecko z podejrzeniem guza Wilmsa (nerczaka zarodkowego)?

  1. AZachęcanie do energicznego masażu brzucha
  2. BUtrzymywanie dziecka w pozycji płaskiej w łóżku przez 2 tygodnie
  3. CUnikanie palpacji brzucha
  4. DCodzienne lewatywy
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with extensive burns is receiving IV fluid resuscitation. Which finding best shows that fluid replacement is adequate?

  1. AThe child is asking for a drink
  2. BA urine output of about 1 mL/kg per hour
  3. CThe blood pressure is in the high range
  4. DThe burned skin looks less red and the blisters are smaller
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Kiedy należy pobrać krew do oznaczenia stężenia litu u pacjenta?

  1. AOkoło 12 godzin po ostatniej dawce
  2. BO dowolnej porze dnia, ponieważ nie ma to znaczenia
  3. C1 godzinę po ostatniej dawce
  4. DBezpośrednio po porannej dawce
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"What are your thoughts about the options you have?"
  2. B"Yes, I think you'd be happier without him."
  3. C"You should ask your doctor what to do about it."
  4. D"No, divorce would only make things worse for you."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111209:55?9:55 PM8:55 AM9:55 AM11:55 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 09:55 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

09:55
  1. 19:55 PM
  2. 28:55 AM
  3. 39:55 AM
  4. 411:55 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
8 fl oz? mL4 tbsp? mL1½ tsp? mL3 szklanek? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 8 fl oz z sok, 4 tbsp z płynny suplement, 1½ tsp z syrop na kaszel, 3 szklanek z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 18 kg ma zlecone 20 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

18 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
120 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 14 kg zlecono 12,5 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 120 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

14 kg12,5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 40 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnasok100 mLzupa200 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz225 mLmocz150 mLmocz375 mLmocz500 mLdren z rany100 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 100 mLzupa: 200 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL80 mL/hstart 07:4510:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 07:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:15?

1000 mL80 mL/h07:45 → 10:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug

Dlaczego to jest odpowiedź

Enteric coatings stop the tablet dissolving until it reaches the small intestine, protecting the stomach lining or the drug from stomach acid. Crushing destroys this protection.

Odpowiedź

B · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Wezwać pomoc i rozpocząć RKO

Dlaczego to jest odpowiedź

Brak reakcji i nieprawidłowy oddech oznaczają zatrzymanie krążenia: wezwij pomoc (zespół resuscytacyjny, defibrylator) i natychmiast rozpocznij uciśnięcia klatki piersiowej.

Odpowiedź

B · Wezwać pomoc i rozpocząć RKO
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Postpone the visit until the visitor is well

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients with severe neutropenia cannot fight infections well. People with respiratory or other infections should not visit until they are well; other visitors perform hand hygiene.

Odpowiedź

D · Postpone the visit until the visitor is well
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help

Dlaczego to jest odpowiedź

The most serious reactions, such as acute hemolytic reactions and anaphylaxis, usually start within the first 15 minutes. The nurse stays with the patient during this time and finds another person to help elsewhere.

Odpowiedź

A · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Jaw thrust, keeping the head and neck in line

Dlaczego to jest odpowiedź

A diving injury may damage the cervical spine. A jaw thrust opens the airway with little neck movement; if it fails, the airway still takes priority.

Odpowiedź

A · Jaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Cardiac tamponade

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypotension, distended neck veins and muffled heart sounds suggest fluid compressing the heart. A sudden stop in chest drain output can mean clots are trapping blood around the heart; this is an emergency.

Odpowiedź

D · Cardiac tamponade
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.

Odpowiedź

C · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language

Dlaczego to jest odpowiedź

Observational tools such as PAINAD or the Abbey Pain Scale help assess pain in people who cannot self-report. Family and carers can describe changes in usual behaviour.

Odpowiedź

C · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A baseline HIV test

Dlaczego to jest odpowiedź

After an occupational exposure, the wound is washed and the incident is reported at once. Baseline tests for HIV, hepatitis B and hepatitis C are taken, and post-exposure prophylaxis is started as soon as possible if indicated, ideally within hours.

Odpowiedź

A · A baseline HIV test
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.

Odpowiedź

B · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Full blood count and serum sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine can rarely cause bone marrow suppression and commonly lowers serum sodium. Blood counts, sodium and liver tests are checked, especially early in treatment.

Odpowiedź

B · Full blood count and serum sodium
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

Excessive sedation and a low respiratory rate signal opioid-induced respiratory depression. The opioid is stopped, the patient is stimulated and supported with oxygen, naloxone is given as per protocol and help is called.

Odpowiedź

C · Stop the PCA, try to rouse the patient and give naloxone as per protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation

Dlaczego to jest odpowiedź

Mechanical valves are very durable but are thrombogenic, so lifelong warfarin is needed. Biological (tissue) valves usually do not need long-term anticoagulation but wear out over time and may need replacement. Age, lifestyle and bleeding risk guide the choice.

Odpowiedź

D · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Withhold the next doses and report urgently for liver tests

Dlaczego to jest odpowiedź

Isoniazid, rifampicin and pyrazinamide can all cause hepatotoxicity. Jaundice, dark urine and nausea suggest drug-induced hepatitis, so the drugs are stopped and liver function is checked urgently. Orange urine from rifampicin does not cause yellow eyes. Alcohol increases the risk.

Odpowiedź

A · Withhold the next doses and report urgently for liver tests
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Taking pressure off the ulcer

Dlaczego to jest odpowiedź

Offloading (removing pressure) is essential for healing a neuropathic ulcer, along with infection control, good blood supply and specialist foot team care. Hot soaks risk burns because sensation is reduced.

Odpowiedź

D · Taking pressure off the ulcer
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer

Dlaczego to jest odpowiedź

The kidneys clear a large share of insulin. As kidney function falls, insulin stays in the blood longer and some oral agents build up, so hypos increase. Insulin doses often need to be reduced.

Odpowiedź

C · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · It already contains paracetamol, so overdose could occur

Dlaczego to jest odpowiedź

Co-codamol combines codeine and paracetamol. Giving extra paracetamol can exceed the maximum daily dose and cause liver damage, so all sources of paracetamol are counted.

Odpowiedź

B · It already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Nigdy dokanałowo; dostarczana w małym worku do wyłącznie dożylnego użycia

Dlaczego to jest odpowiedź

Winkrystyna podana dokanałowo jest niemal zawsze śmiertelna. Aby zapobiec błędom drogi podania, rozcieńcza się ją w małym worku do podania dożylnego, oznacza napisem „wyłącznie do użytku dożylnego, śmiertelna przy podaniu inną drogą” i przechowuje oddzielnie od leków dokanałowych.

Odpowiedź

B · Nigdy dokanałowo; dostarczana w małym worku do wyłącznie dożylnego użycia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · A low fibrinogen level and low platelets

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Odpowiedź

D · A low fibrinogen level and low platelets
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Może mieć ukryte przedwczesne oddzielenie łożyska z dużą utratą krwi mimo niewielkiego widocznego krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Przedwczesne oddzielenie łożyska może powodować krwawienie do przestrzeni za łożyskiem. Ból, napięcie macicy i zagrożenie płodu przy niewielkiej ilości widocznej krwi sugerują ukryte oddzielenie łożyska, które jest stanem zagrożenia życia matki i płodu.

Odpowiedź

D · Może mieć ukryte przedwczesne oddzielenie łożyska z dużą utratą krwi mimo niewielkiego widocznego krwawienia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Unikanie palpacji brzucha

Dlaczego to jest odpowiedź

Palpacja brzucha mogłaby doprowadzić do pęknięcia torebki guza i rozsiania komórek nowotworowych. Tabliczka nad łóżkiem często ostrzega personel, aby nie palpować brzucha.

Odpowiedź

C · Unikanie palpacji brzucha
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · A urine output of about 1 mL/kg per hour

Dlaczego to jest odpowiedź

Urine output, usually measured by catheter, is the main guide to fluid resuscitation in burns. In children, an output of about 1 mL/kg/hour suggests adequate perfusion; fluids are adjusted to keep it in the target range.

Odpowiedź

B · A urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Około 12 godzin po ostatniej dawce

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężenie litu oznacza się około 12 godzin po ostatniej dawce, zwykle rano przed następną dawką, aby wyniki można było porównywać z zakresem docelowym.

Odpowiedź

A · Około 12 godzin po ostatniej dawce
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "What are your thoughts about the options you have?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Odpowiedź

A · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 9:55 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

09 → 9 AM

Odpowiedź

9:55 AM

Odpowiedź

9:55 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 1028 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
3 szklanek = 3·240 = 720 mL

Dodaj

V = 240 + 60 + 7,5 + 720 = 1028 mL

Odpowiedź

V = 1028 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 20·18 = 360 mg

Objętość

V = 360/50 = 7,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,3 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

12,5·14 = 175 mg

Objętość

V = (175/120)·5 = 7,292 ≈ 7,3 mL

Odpowiedź

V = 7,3 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

40/60 = 0,6667 mL/min

Szybkość kapania

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 4,8 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Pozostały czas

t = 600/126 = 4,762 ≈ 4,8 h

Odpowiedź

t = 4,8 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1300 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 100 + 200 = 300 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1300 mL

Odpowiedź

I = 1300 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 800 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:45 → 10:15 = 2,5 h

Przetoczona objętość

80·2,5 = 200 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 200 = 800 mL

Odpowiedź

V = 800 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 2 + 1 + 2 + 4 + 2 = 14

Odpowiedź

B = 14
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 110

Poziom ryzyka

110 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions