Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. ASmaller than the stoma so it grips it tightly
  2. BIn any shape, as long as the bag sticks
  3. CTo fit closely around the stoma without pressing on it
  4. DMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. AAs soon as the vomiting stops
  2. BThe next shift, if they feel well enough
  3. CAfter a full week, whatever the symptoms
  4. D48 hours after the symptoms have stopped
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AAsk “Do you understand?” and accept a yes
  2. BAsk the family whether they understood the teaching
  3. CGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
  4. DAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only
  2. BContact precautions only
  3. CAirborne and contact precautions
  4. DDroplet precautions with a surgical mask
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?

  1. ATurn the nasal cannula up to 15 L/min
  2. BRemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
  3. CRecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
  4. DReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AMonitoring the fetal heart rate
  2. BMeasuring the blood pressure and pulse
  3. CA vaginal examination
  4. DWeighing the pads to estimate blood loss
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient receives IV furosemide for fluid overload. Which findings show the treatment is working?

  1. AA rise in blood pressure and a new cough
  2. BA rise in weight and more lung crackles
  3. CIncreased urine output, less breathlessness and a falling weight
  4. DFalling urine output, new ankle swelling and a rise in weight
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent z cewnikiem żyły centralnej nagle staje się duszny i hipotensyjny podczas odłączania linii w pozycji siedzącej. Jakie powikłanie jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AZapalenie żyły
  2. BZapalenie płuc
  3. CZator powietrzny
  4. DHipoglikemia
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. APotassium, because trimethoprim can raise it
  2. BCalcium, because the drug binds calcium in the gut
  3. CChloride, because the drug causes chloride loss
  4. DSodium, because the drug causes heavy sodium retention
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with diabetes and chronic kidney disease had a CT scan with IV contrast. Two days later, the creatinine has risen from 1,4 to 2,0 mg/dL (124 to 177 µmol/L). Which action is most appropriate?

  1. AGive extra metformin, because the glucose rises after contrast
  2. BIgnore it, because contrast never affects kidney function
  3. CReport it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
  4. DRestrict all fluids to protect the kidneys from more contrast
11.FarmakologiaŚredni

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 67 drops per minute
  2. BAbout 20 drops per minute
  3. CAbout 33 drops per minute
  4. DAbout 100 drops per minute
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking long-term morphine for cancer pain becomes very sedated with slow breathing. Why is naloxone given in small, diluted doses?

  1. ATo restore breathing without causing severe withdrawal and pain
  2. BBecause naloxone is toxic to the liver in large doses
  3. CBecause naloxone is much more potent and toxic in patients with cancer
  4. DTo make the effect of naloxone last longer than morphine
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient takes both digoxin and furosemide. Why does the nurse watch the potassium level closely?

  1. APotassium has no link with either medicine
  2. BLow potassium makes digoxin stop working completely
  3. CHigh potassium is the main effect of furosemide
  4. DLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Po cewnikowaniu serca przez tętnicę promieniową, która ocena jest najważniejsza?

  1. AKrążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
  2. BWielkość źrenic i reakcja na światło co 15 minut
  3. CCiężar właściwy moczu co cztery godziny
  4. DSzmery jelitowe i obwód brzucha co godzinę po badaniu
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient receives phenytoin through a nasogastric tube along with continuous enteral feed. Which issue should the nurse know about?

  1. AThe feed increases phenytoin levels and causes toxicity within hours
  2. BPhenytoin must be crushed and mixed into the feed bag
  3. CThe feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
  4. DPhenytoin makes the feed curdle, so the two must never be used in one patient
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Two days after surgery, an 80-year-old woman is quiet, sleepy, slow to answer and eating little. Her daughter says she is "not herself". What should the nurse suspect?

  1. AThe start of Alzheimer's disease
  2. BSimple low mood about being in hospital
  3. CNormal tiredness after an operation
  4. DHypoactive delirium
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is pethidine (meperidine) generally avoided for regular pain relief?

  1. AA metabolite can build up and cause seizures
  2. BIt can only be given by mouth
  3. CIt always causes severe diarrhoea
  4. DIt has no pain-relieving effect at all in adults
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AA full-thickness burn
  2. BA category 4 pressure ulcer over the sacrum
  3. CIncontinence-associated dermatitis
  4. DAn arterial ulcer caused by poor circulation
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman with hyperemesis gravidarum has been vomiting for weeks. Which vitamin is given before glucose-containing fluids to prevent Wernicke encephalopathy?

  1. AVitamin D
  2. BPhytomenadione (vitamin K)
  3. CThiamine (vitamin B1)
  4. DAscorbic acid (vitamin C)
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 28 weeks has itching, and her liver tests and bile acids are raised. Which advice is most important?

  1. ATake a hot bath to relieve the itching
  2. BReport reduced fetal movements straight away
  3. CStop attending antenatal visits once itching settles
  4. DItching proves the baby is healthy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jak przed operacją przepukliny oponowo-rdzeniowej należy chronić worek u noworodka?

  1. AUłożyć dziecko na plecach z miękkim kółkiem wokół worka, aby podeprzeć go na materacu
  2. BZostawić go odkrytego, aby wysechł
  3. CZałożyć ciasny, suchy bandaż
  4. DPrzykryć go jałowym, wilgotnym, niezrastającym opatrunkiem i ułożyć dziecko na brzuchu
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

4-latek ma wysoką gorączkę, ślini się, siedzi pochylony do przodu z wyprostowaną szyją i wygląda na przestraszonego. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych
  2. BUłożyć dziecko płasko i użyć szpatułki, aby zajrzeć do gardła i potwierdzić obrzęk
  3. CZałożyć kaniulę dożylną, zanim wezwie się pomoc
  4. DPobrać wymaz z gardła, aby zidentyfikować drobnoustrój
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. AConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
  2. BFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
  3. CTiredness and worry about feeding the baby in the first week
  4. DTearfulness and mood swings on the third day after birth
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Verbal de-escalation has failed, and a patient picks up a chair and threatens to throw it at the nurse. What should the nurse do first?

  1. AShout loudly at the patient to put the chair down at once, so that he knows the nurse is in charge
  2. BTurn her back and walk away slowly without saying anything
  3. CGrab the chair from the patient quickly before he can use it
  4. DKeep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011124:10 AM?03:1016:1005:1004:10

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 4:10 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

4:10 AM
  1. 103:10
  2. 216:10
  3. 305:10
  4. 404:10
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tbsp · 2/dobę · 5 d? × 150 mL1 tbsp = 15 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tbsp zawiesiny doustnej dwa razy na dobę przez 5 dni. Zawiesina jest w butelkach po 150 mL. Używając 1 tbsp = 15 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

½ tbspdwa razy na dobę5 dni150 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
23 kgBSA = 0,9 m²75 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 23 kg ma powierzchnię ciała 0,9 m². Zlecono 75 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

23 kgBSA = 0,9 m²75 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 720 jednostek leku dostępnego jako 1000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

720 units1000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 300 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

30 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata240 mLmleko100 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz400 mLmocz175 mLmocz275 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLmleko: 100 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL60 mL/hstart 09:0013:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 09:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:30?

1000 mL60 mL/h09:00 → 13:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 106/64 mmHg, tętno 140/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 99%powietrzeSBP 106HR 140AT 36,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · To fit closely around the stoma without pressing on it

Dlaczego to jest odpowiedź

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Odpowiedź

C · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · 48 hours after the symptoms have stopped

Dlaczego to jest odpowiedź

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Odpowiedź

D · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Dlaczego to jest odpowiedź

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Odpowiedź

D · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Airborne and contact precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Odpowiedź

C · Airborne and contact precautions
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.

Odpowiedź

D · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A vaginal examination

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Odpowiedź

C · A vaginal examination
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight

Dlaczego to jest odpowiedź

Effective diuresis increases urine output and reduces congestion, so breathing improves and weight falls. Electrolytes, renal function and blood pressure are also monitored.

Odpowiedź

C · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Zator powietrzny

Dlaczego to jest odpowiedź

Zator powietrzny może wystąpić, gdy linia centralna jest otwarta na powietrze. Zaciśnij linię, w miarę możliwości ułóż pacjenta na lewym boku z głową niżej, podaj tlen w dużym przepływie i wezwij pomoc.

Odpowiedź

C · Zator powietrzny
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Potassium, because trimethoprim can raise it

Dlaczego to jest odpowiedź

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.Sprawdzono w: Trimethoprim-Sulfamethoxazole · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Trimethoprim is a potassium-sparing diuretic like amiloride and causes hyperkalemia in high-risk patients (abstract) · PubMed (NLM) / Am J Ther (1997)

Odpowiedź

A · Potassium, because trimethoprim can raise it
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed

Dlaczego to jest odpowiedź

A creatinine rise of 0,3 mg/dL or more within 48 hours meets the criteria for AKI, and contrast is a recognized risk factor, especially in CKD and diabetes. The nurse reports it, monitors fluid balance and holds metformin until kidney function is reviewed, as metformin can accumulate.Sprawdzono w: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Abdominal CT scan · MedlinePlus (NIH) (2024); Acute kidney failure · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · About 67 drops per minute

Dlaczego to jest odpowiedź

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Odpowiedź

A · About 67 drops per minute
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · To restore breathing without causing severe withdrawal and pain

Dlaczego to jest odpowiedź

In opioid-dependent patients, a large dose of naloxone can cause abrupt withdrawal, severe pain and agitation. Small titrated doses aim to restore adequate breathing while keeping some analgesia.

Odpowiedź

A · To restore breathing without causing severe withdrawal and pain
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin binds to the Na⁺/K⁺-ATPase pump at the site potassium normally uses. When potassium is low, more digoxin binds, so toxicity and arrhythmias become more likely. Loop diuretics commonly cause hypokalaemia, so the combination needs monitoring.

Odpowiedź

D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Krążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia

Dlaczego to jest odpowiedź

Po dostępie promieniowym sprawdza się urządzenie uciskowe i miejsce nakłucia pod kątem krwawienia lub krwiaka, a rękę pod kątem barwy, ciepła, nawrotu kapilarnego, czucia i ruchu. Możliwymi powikłaniami są niedrożność tętnicy promieniowej i zespół ciasnoty przedziałów powięziowych przedramienia.

Odpowiedź

A · Krążenie, czucie i ruch ręki oraz miejsce wkłucia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose

Dlaczego to jest odpowiedź

Enteral feeds can bind phenytoin and greatly reduce how much is absorbed. Local protocols usually pause the feed before and after the dose and flush the tube. Drug levels are monitored.

Odpowiedź

C · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Hypoactive delirium

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoactive delirium presents with drowsiness, withdrawal and slowness rather than agitation, so it is often missed. It has a worse prognosis than the hyperactive form. A family report of a sudden change is important, and a screening tool such as the 4AT or the CAM (Confusion Assessment Method) can be used.

Odpowiedź

D · Hypoactive delirium
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · A metabolite can build up and cause seizures

Dlaczego to jest odpowiedź

Pethidine's metabolite norpethidine accumulates with repeated doses or kidney impairment and can cause agitation, tremor and seizures. Other opioids are preferred.

Odpowiedź

A · A metabolite can build up and cause seizures
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Incontinence-associated dermatitis

Dlaczego to jest odpowiedź

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Odpowiedź

C · Incontinence-associated dermatitis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Thiamine (vitamin B1)

Dlaczego to jest odpowiedź

Prolonged vomiting depletes thiamine. Giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy, with confusion, ataxia and eye movement problems.

Odpowiedź

C · Thiamine (vitamin B1)
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Report reduced fetal movements straight away

Dlaczego to jest odpowiedź

Intrahepatic cholestasis is linked with stillbirth, especially with high bile acids. Women are monitored closely, told to report reduced movements and may be offered birth earlier. Cool baths and emollients ease itching.

Odpowiedź

B · Report reduced fetal movements straight away
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Przykryć go jałowym, wilgotnym, niezrastającym opatrunkiem i ułożyć dziecko na brzuchu

Dlaczego to jest odpowiedź

Jałowy wilgotny opatrunek zapobiega wysychaniu i zakażeniu, a pozycja na brzuchu zdejmuje ucisk z worka. Ważne są także środki ostrożności dotyczące lateksu, ponieważ u tych dzieci często rozwija się alergia na lateks.

Odpowiedź

D · Przykryć go jałowym, wilgotnym, niezrastającym opatrunkiem i ułożyć dziecko na brzuchu
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Zachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Te objawy sugerują zapalenie nagłośni lub inny stan nagły górnych dróg oddechowych. Należy unikać interwencji wywołujących niepokój, pozostawić dziecko w wygodnej dla niego pozycji i natychmiast wezwać specjalistyczną pomoc w zakresie dróg oddechowych.

Odpowiedź

A · Zachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Odpowiedź

A · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Keep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone

Dlaczego to jest odpowiedź

When a patient is imminently violent, the nurse protects herself and others, keeps an exit route and summons a trained team. Acting alone risks injury to everyone involved.

Odpowiedź

D · Keep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 04:10

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

4 AM → 04

Odpowiedź

04:10

Odpowiedź

04:10
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 1

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

7,5 mL × 2 × 5 = 75 mL

Butelki

75/150 = 0,5 → N = 1

Odpowiedź

N = 1
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 67,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 75·0,9 = 67,5 mg

Odpowiedź

D = 67,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,72 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 720/1000 = 0,72 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,72 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·60/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 3,3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Pozostały czas

t = 300/90 = 3,333 ≈ 3,3 h

Odpowiedź

t = 3,3 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1040 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 240 + 100 = 340 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1040 mL

Odpowiedź

I = 1040 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 730 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

09:00 → 13:30 = 4,5 h

Przetoczona objętość

60·4,5 = 270 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 270 = 730 mL

Odpowiedź

V = 730 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 100

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 100

Odpowiedź

MFS = 100
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 140/min → 3
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 + 0 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions