Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AThe family's religious and cultural wishes
  2. BThe patient's favourite food
  3. CThe patient's blood group
  4. DWhether the patient's bills had all been paid
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Pacjent na oddziale nagle przestaje reagować i nie oddycha prawidłowo. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. ANajpierw sprawdzić glikemię
  2. BWezwać pomoc i rozpocząć RKO
  3. CUłożyć pacjenta na boku i obserwować
  4. DZmierzyć ciśnienie krwi
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. ANo screening, because BCG prevents all TB
  2. BA chest x-ray every month for the first year
  3. CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  4. DAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Who should mark the operative site before surgery?

  1. AThe admitting clerk, using the information written on the consent form
  2. BAny member of the operating room team after anesthesia starts
  3. CThe patient, alone, using a marker pen at home on the night before surgery
  4. DThe person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Przy zatrzymaniu krążenia na oddziale, które działanie następuje pierwsze po stwierdzeniu, że pacjent nie reaguje i nie oddycha prawidłowo?

  1. AWykonać dwa oddechy ratunkowe, a następnie przez minutę sprawdzać tętno
  2. BZmierzyć ciśnienie tętnicze
  3. CWezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej
  4. DZnaleźć kartę pacjenta, aby sprawdzić status resuscytacji, zanim wezwie się pomoc
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient is admitted with inhalational anthrax. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions with a surgical mask for everyone who enters
  2. BFull contact and droplet precautions for all staff and visitors on the unit
  3. CStandard precautions, because it does not usually spread from person to person
  4. DAirborne precautions in a negative-pressure room for the whole of the hospital stay
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. ATake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
  2. BTake it with an antacid to protect the stomach
  3. CTake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
  4. DChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AMetastatic spinal cord compression
  2. BHypokalaemia
  3. CSimple mechanical back pain
  4. DA urinary tract infection spreading to the back
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hyponatremia from SIADH starts tolvaptan. Why is the serum sodium checked frequently in the first day?

  1. AThe sodium always falls further
  2. BThe drug causes severe hyperkalemia
  3. CThe drug lowers blood glucose sharply
  4. DThe sodium can rise too quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Two sets of blood cultures were taken from separate sites. Only one bottle in one set grows coagulase-negative staphylococci, and the patient has no line or implant. What is the most likely interpretation?

  1. AProof that the patient has infective endocarditis
  2. BProbable skin contamination of the sample
  3. CInfection with a resistant organism such as MRSA
  4. DCertain bloodstream infection needing treatment
11.FarmakologiaŚredni

Which assessments are most important during a magnesium sulfate infusion?

  1. ABlood glucose, pupil size and pupil reaction to light
  2. BDeep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
  3. CBowel sounds and appetite
  4. DTemperature and skin colour only
12.FarmakologiaTrudny

Why are oral liquid medicines drawn up in dedicated oral or enteral syringes that do not fit IV connectors?

  1. ATo keep the medicine sterile for injection
  2. BTo prevent oral liquids being given intravenously by mistake
  3. CTo make the oral dose more accurate than a dose given through an IV syringe
  4. DBecause IV syringes cannot hold liquids
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Dlaczego pacjentom z ciężką POChP zaleca się jedzenie małych, częstych posiłków?

  1. ACzęste posiłki bezpośrednio zapobiegają zakażeniom dróg oddechowych
  2. BPełny żołądek ogranicza ruchy przepony, a jedzenie męczy
  3. CMałe posiłki zmniejszają częstość potrzebnego użycia inhalatorów
  4. DDuże posiłki powodują trwałe zwężenie dróg oddechowych
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AMisting inside the tube
  2. BA sustained waveform on capnography
  3. CThe chest rising on one side only
  4. DThe patient's skin colour improving
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Dlaczego po urazie rdzenia kręgowego często uczy się samodzielnego cewnikowania przerywanego?

  1. ACałkowicie usuwa ryzyko zakażenia układu moczowego
  2. BPęcherz może się nie opróżniać, a regularne opróżnianie chroni nerki
  3. CTrenuje pęcherz, aby stopniowo się powiększał
  4. DSłuży głównie do dokładnego pomiaru diurezy
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient's potassium is 7,1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BIV calcium gluconate
  3. COral potassium binder
  4. DIV furosemide
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. ACut corns off at home with a sharp blade
  2. BSoak the feet in very hot water every evening
  3. CCheck the feet every day and never walk barefoot
  4. DWear tight shoes to support the ankles
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Podczas resuscytacji oparzeniowej dorosły o masie 80 kg ma diurezę 15 mL/h przez 2 godziny. Co to wskazuje?

  1. AZatkany cewnik, który należy po prostu usunąć
  2. BPrawidłową diurezę u pacjenta z oparzeniami
  3. CNiedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć
  4. DPrzeciążenie płynami; wszystkie płyny dożylne należy teraz zatrzymać
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. ANo follow-up is needed for any symptoms
  2. BDrink no fluids for 24 hours
  3. CReport fever, leaking fluid or bleeding
  4. DBed rest is required for 2 weeks
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Sześć godzin po porodzie kobieta nie oddała moczu. Dno macicy jest wiotkie i przesunięte w prawo, a krwawienie się nasiliło. Dlaczego jest to priorytet?

  1. AŚwiadczy o tym, że znieczulenie zewnątrzoponowe nadal dobrze działa
  2. BPełny pęcherz moczowy uniemożliwia obkurczanie się macicy i nasila krwawienie
  3. CPełny pęcherz moczowy jest oznaką prawidłowej rekonwalescencji
  4. DZatrzymanie moczu ma znaczenie tylko po cięciu cesarskim, a nie po porodzie drogami natury
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który wynik na siatce centylowej u 10-miesięcznego dziecka najbardziej wymaga dalszej oceny?

  1. ADługość ciała na 50. centylu i masa na 40. centylu
  2. BMasa ciała, która od poprzednich wizyt spadła, przecinając dwie główne linie centylowe
  3. CMasa ciała utrzymująca się na 10. centylu od urodzenia
  4. DObwód głowy zgodny z krzywą 75. centyla
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AA pain crisis in the abdominal muscles
  2. BA simple viral infection with mild anaemia
  3. CSplenic sequestration crisis, an emergency
  4. DConstipation causing abdominal swelling and discomfort
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  2. BHer calmness shows that the assault did not happen
  3. CA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
  4. DShe is not distressed and does not need any support
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. ACarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
  2. BShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
  3. CThe two drugs do not interact in any way
  4. DCarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 0 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
4 fl oz? mL2 tbsp? mL2 tsp? mL2 szklanek? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 4 fl oz z sok, 2 tbsp z płynny suplement, 2 tsp z syrop na kaszel, 2 szklanek z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 6 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

6 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 1,52 mg. Ampułka zawiera 4000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

1,52 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 6 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
450 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 450 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

40 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata200 mLgalaretka120 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz325 mLmocz325 mLmocz350 mLmocz375 mLdren z rany150 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 83 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

83 kg12 hmocz: 325 mLmocz: 325 mLmocz: 350 mLmocz: 375 mLdren z rany: 150 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL/hstart 10:4518:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 10:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 18:15?

500 mL50 mL/h10:45 → 18:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · The family's religious and cultural wishes

Dlaczego to jest odpowiedź

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Odpowiedź

A · The family's religious and cultural wishes
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Wezwać pomoc i rozpocząć RKO

Dlaczego to jest odpowiedź

Brak reakcji i nieprawidłowy oddech oznaczają zatrzymanie krążenia: wezwij pomoc (zespół resuscytacyjny, defibrylator) i natychmiast rozpocznij uciśnięcia klatki piersiowej.

Odpowiedź

B · Wezwać pomoc i rozpocząć RKO
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Dlaczego to jest odpowiedź

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Odpowiedź

D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible

Dlaczego to jest odpowiedź

Under the Universal Protocol, the site is marked by the person performing the procedure, or an authorized delegate, ideally while the patient is awake and can confirm it. This helps prevent wrong-site surgery.

Odpowiedź

D · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Wezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Należy wezwać pomoc (zespół resuscytacyjny i defibrylator) i od razu rozpocząć wysokiej jakości uciśnięcia. Długie sprawdzanie tętna, opóźnienia czy pomiar ciśnienia tętniczego marnują czas. Status resuscytacji powinien być znany z wyprzedzeniem, o ile to możliwe.

Odpowiedź

C · Wezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhalational anthrax is not spread from person to person, so standard precautions are used. Contact precautions may be added for skin (cutaneous) anthrax with draining lesions.

Odpowiedź

C · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Odpowiedź

A · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Metastatic spinal cord compression

Dlaczego to jest odpowiedź

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Odpowiedź

A · Metastatic spinal cord compression
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · The sodium can rise too quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

Tolvaptan blocks ADH receptors in the kidney, causing free water loss. Sodium can rise too fast, risking osmotic demyelination, so treatment is started in hospital with frequent sodium checks. Fluid restriction is usually avoided at the start.

Odpowiedź

D · The sodium can rise too quickly
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Probable skin contamination of the sample

Dlaczego to jest odpowiedź

Coagulase-negative staphylococci are common skin flora. Growth in only one of several bottles, without a catheter or implant, most often reflects contamination during collection. Good skin antisepsis reduces contamination, which can lead to unnecessary antibiotics.Sprawdzono w: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Probable skin contamination of the sample
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

Loss of reflexes is an early sign of magnesium toxicity, followed by respiratory depression and cardiac arrest. Low urine output allows magnesium to accumulate.

Odpowiedź

B · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · To prevent oral liquids being given intravenously by mistake

Dlaczego to jest odpowiedź

Wrong-route errors, such as giving an oral liquid IV, can be fatal. Syringes with connectors that cannot fit IV lines make this error physically difficult.

Odpowiedź

B · To prevent oral liquids being given intravenously by mistake
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Pełny żołądek ogranicza ruchy przepony, a jedzenie męczy

Dlaczego to jest odpowiedź

Wiele osób z ciężką POChP traci na wadze, ponieważ oddychanie zużywa dużo energii, a duże posiłki powodują wzdęcia i duszność. Małe, bogate w składniki odżywcze posiłki pomagają utrzymać masę ciała i siłę mięśni.

Odpowiedź

B · Pełny żołądek ogranicza ruchy przepony, a jedzenie męczy
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A sustained waveform on capnography

Dlaczego to jest odpowiedź

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Odpowiedź

B · A sustained waveform on capnography
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Pęcherz może się nie opróżniać, a regularne opróżnianie chroni nerki

Dlaczego to jest odpowiedź

Uraz rdzenia kręgowego często powoduje pęcherz neurogenny. Czyste cewnikowanie przerywane w regularnych odstępach opróżnia pęcherz, zapobiega wysokim ciśnieniom, zmniejsza ryzyko zakażenia i uszkodzenia nerek oraz pozwala uniknąć wywołania dysrefleksji autonomicznej.

Odpowiedź

B · Pęcherz może się nie opróżniać, a regularne opróżnianie chroni nerki
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · IV calcium gluconate

Dlaczego to jest odpowiedź

ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.

Odpowiedź

B · IV calcium gluconate
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Check the feet every day and never walk barefoot

Dlaczego to jest odpowiedź

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Odpowiedź

C · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Niedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć

Dlaczego to jest odpowiedź

Zwykły cel u dorosłych to około 0,5 mL/kg/h (tu 40 mL/h). Diureza 15 mL/h sugeruje niewystarczające ukrwienie nerek, a po sprawdzeniu cewnika szybkość płynów zwiększa się zgodnie ze zleceniem. Nadmiar płynów również szkodzi, powodując obrzęki i zespoły ciasnoty przedziałów, więc wzór jest tylko punktem wyjścia.

Odpowiedź

C · Niedostateczną resuscytację; szybkość płynów zwykle trzeba zwiększyć
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Report fever, leaking fluid or bleeding

Dlaczego to jest odpowiedź

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Odpowiedź

C · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Pełny pęcherz moczowy uniemożliwia obkurczanie się macicy i nasila krwawienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozdęty pęcherz moczowy unosi macicę i przesuwa ją na bok, powodując atonię i silniejsze krwawienie. Należy pomóc kobiecie oddać mocz lub zacewnikować pęcherz zgodnie ze zleceniem, a następnie ponownie ocenić dno macicy i krwawienie.

Odpowiedź

B · Pełny pęcherz moczowy uniemożliwia obkurczanie się macicy i nasila krwawienie
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Masa ciała, która od poprzednich wizyt spadła, przecinając dwie główne linie centylowe

Dlaczego to jest odpowiedź

Dziecko, które rośnie stabilnie wzdłuż niskiego centyla, może po prostu być drobne. Przekroczenie dwóch głównych linii centylowych sugeruje zahamowanie wzrastania i wymaga oceny karmienia, chorób i sytuacji społecznej.

Odpowiedź

B · Masa ciała, która od poprzednich wizyt spadła, przecinając dwie główne linie centylowe
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Splenic sequestration crisis, an emergency

Dlaczego to jest odpowiedź

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Odpowiedź

C · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Dlaczego to jest odpowiedź

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Odpowiedź

C · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Odpowiedź

A · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 183 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 0 = 72 in

Cale na centymetry

h = 72·2,54 = 182,9 ≈ 183 cm

Odpowiedź

h = 183 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 640 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

4 fl oz = 4·30 = 120 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
2 szklanek = 2·240 = 480 mL

Dodaj

V = 120 + 30 + 10 + 480 = 640 mL

Odpowiedź

V = 640 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 2·6 = 12 mg

Objętość

V = 12/10 = 1,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 1,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,38 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

1,52 mg = 1520 mcg

Objętość

V = 1520/4000 = 0,38 mL

Odpowiedź

V = 0,38 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

6·60 = 360 min

Szybkość kapania

R = 1500·15/360 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 3,8 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Pozostały czas

t = 450/120 = 3,75 ≈ 3,8 h

Odpowiedź

t = 3,8 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,38 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

325 + 325 + 350 + 375 = 1375 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1375/(83·12) = 1,381 ≈ 1,38 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,38 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 125 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:45 → 18:15 = 7,5 h

Przetoczona objętość

50·7,5 = 375 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 375 = 125 mL

Odpowiedź

V = 125 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 95

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 95

Odpowiedź

MFS = 95
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Poziom ryzyka

15 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions