W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metoda
Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
Jaką technikę stosuje się przy zakładaniu cewnika do pęcherza?
ACzystą technikę bez rękawiczek
BNie jest potrzebna żadna szczególna technika
CTechnikę jałową tylko u mężczyzn
DTechnikę aseptyczną
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
The family of a patient with terminal cancer worries that morphine will make the patient addicted. What is the best response?
ATell them that addiction does not matter at this stage
BExplain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
CAgree that the morphine should be stopped to protect the patient
DSuggest giving the morphine only once a day
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?
ALatent TB infection, which is not contagious
BImmunity to TB from a past exposure
CActive TB, which needs airborne isolation
DA failed test that must be repeated next year
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
Pacjent z ciężką immunosupresją po przeszczepieniu komórek macierzystych przebywa w środowisku ochronnym. Czego nie należy wnosić do sali?
ACzystego, zdezynfekowanego tabletu
BOprawionej fotografii rodzinnej, która została przetarta
CŚwieżych kwiatów lub roślin doniczkowych
DCzystej odzieży pacjenta
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?
ADay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
BDay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
CDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
DDay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?
A13
B11
C7
D9
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Why are patients advised to rinse their mouth after using an inhaled corticosteroid?
ATo make the drug work faster
BTo reduce the risk of oral thrush
CTo prevent tooth decay from the sugar in it
DTo stop the drug from being absorbed in the lungs
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Why is morphine more likely to cause toxicity in a patient with severe kidney impairment?
AIts active metabolites build up because the kidneys excrete them
BThe kidneys normally activate morphine, so more of it becomes active
CKidney failure makes the stomach absorb more morphine
DKidney disease makes the opioid receptors disappear
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A week after a splenectomy, a patient's platelet count is 650 × 10³/µL. What is the best interpretation?
AA sign of new leukemia that needs immediate chemotherapy
BAn expected rise after splenectomy that increases clot risk
CA laboratory error, because platelets fall after splenectomy
DA sign of iron overload from the surgery and transfusion
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?
AReport urgently for imaging and possible reversal
BHold warfarin for one dose and observe at home
CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
DEncourage rest in a dark room to settle the pain
11.FarmakologiaŚredni
Which signs suggest early lithium toxicity?
AVery high blood pressure and a severe headache
BPinpoint pupils and slow breathing
CHair loss and dark urine only
DDiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.FarmakologiaTrudny
Before starting long-term bisphosphonate treatment, a patient is advised to have a dental check-up. Why?
ABisphosphonates cause severe gum overgrowth
BThey are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
CBisphosphonates dissolve tooth enamel within weeks
DBisphosphonates stain the teeth black if taken for many years
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
A 34-year-old has hypertension that is hard to control and a low serum potassium without taking diuretics. Which cause should be considered?
AEssential hypertension of ageing
BIron-deficiency anaemia
CPrimary hyperaldosteronism
DHypothyroidism
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
A patient with squamous cell lung cancer becomes confused, thirsty and constipated, with abdominal pain. Which electrolyte disturbance is most likely?
AHyponatraemia
BHypercalcaemia
CHypokalaemia
DHypomagnesaemia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
Dlaczego pacjenta waży się przed każdą sesją hemodializy i po niej?
AAby sprawdzić utratę masy ciała spowodowaną niedożywieniem
BAby obliczyć dawkę każdego leku na nadchodzący tydzień
CPonieważ aparat nie może zostać uruchomiony bez masy ciała
DAby zobaczyć, ile płynu usunięto, i dostosować suchą masę ciała
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A patient on carbamazepine is admitted confused, with a sodium of 121 mmol/L. Which explanation is most likely?
ACarbamazepine causes salt loss through severe diarrhoea
BCarbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
CConfusion is a normal, expected effect of carbamazepine and is unrelated to sodium
DThe low sodium proves the patient has stopped taking the drug
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
Which long-term effect must be monitored in patients receiving anthracyclines such as doxorubicin?
AExcess growth of body hair
BDamage to the heart muscle
CLoss of the sense of smell
DPermanent high blood glucose
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
An older patient with atrial fibrillation has sudden severe abdominal pain, but the abdomen is soft with little tenderness. Lactate is raised. What should the nurse suspect?
AIrritable bowel syndrome
BSimple constipation
CMuscle strain from coughing
DAcute mesenteric ischaemia
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?
AGive the baby plain water by bottle
BFeed the baby and recheck the glucose
CGive IV insulin immediately
DWithhold feeds and observe for 6 hours
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
Cztery dni po porodzie matka mówi, że słyszy głosy, które mówią jej, że jej dziecko jest złe. Co jest priorytetem?
AUspokoić ją, że to baby blues i minie
BPoprosić partnera, aby zabrał dziecko do domu na noc, a ją zostawić samą do odpoczynku w cichym pokoju
CDopilnować, aby matka i dziecko nie zostawały same, i zorganizować pilną ocenę psychiatryczną
DDoradzić jej więcej snu i kontrolę za tydzień
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
A child is receiving IV morphine. Which assessments are most important?
APeak flow and inhaler technique
BRespiratory rate and level of sedation
CBlood glucose and urine ketones
DHead circumference and fontanelle tension
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?
AAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
BAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
CChecking the dose only when the drug is given for the first time
DRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
Which information is essential when documenting the use of physical restraint?
AThe full names of the other patients who saw the incident
BThe reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
CThe nurse's personal opinion of the patient's character and attitude
DOnly the time the restraint started and the name of the nurse in charge of the shift
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
Pacjentka przyjmująca MAOI wraca z przyjęcia z silnym bólem głowy w okolicy potylicznej, sztywnym karkiem i kołataniem serca. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?
AZmierzyć ciśnienie tętnicze i pilnie powiadomić lekarza zlecającego
BPodać filiżankę mocnej kawy na ból głowy
CPodać jej wcześniej następną dawkę MAOI
DPoradzić, aby się położyła i przespała
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 35,7 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
35,7 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 4 fl oz z sok, 3 tbsp z płynny suplement, 1½ tsp z syrop na kaszel, ¾ szklanka z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.
1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
Fiolka zawiera 1 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 4,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 5 mL. Zlecono 80 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?
1 g+ 4,2 mL → 5 mL80 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Zlecona dawka to 5800 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?
5800 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 12 godzin?
30 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Worek zawiera 200 mg leku w 500 mL i kapie z szybkością 12 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?
200 mg/500 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 67 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
67 kg8 hmocz: 275 mLmocz: 175 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 09:30 przetoczono już 150 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
500 mL150 mL przetoczono125 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.
RR 25SpO₂ 98%powietrzeSBP 130HR 64AT 36,6 °C
1niski
2niskie–średnie
3średni
4wysoki
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Technikę aseptyczną
Dlaczego to jest odpowiedź
Cewniki do pęcherza zakłada się techniką aseptyczną i jałowym sprzętem, aby zmniejszyć ryzyko zakażeń układu moczowego związanych z cewnikiem.
Odpowiedź
D · Technikę aseptyczną
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: B · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
Dlaczego to jest odpowiedź
When opioids are used for pain under supervision, addiction is uncommon. Gentle explanation of tolerance, side effects and the goal of comfort helps the family support good pain control.
Odpowiedź
B · Explain that addiction is uncommon when morphine is used for pain
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Latent TB infection, which is not contagious
Dlaczego to jest odpowiedź
A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.
Odpowiedź
A · Latent TB infection, which is not contagious
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: C · Świeżych kwiatów lub roślin doniczkowych
Dlaczego to jest odpowiedź
Świeże kwiaty i rośliny mogą przenosić pleśnie, takie jak Aspergillus, oraz bakterie wodne, które mogą powodować ciężkie zakażenia u pacjentów z głęboką immunosupresją. Czyste przedmioty osobiste, które można przetrzeć, są zwykle dozwolone.
Odpowiedź
C · Świeżych kwiatów lub roślin doniczkowych
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
Dlaczego to jest odpowiedź
New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.
Odpowiedź
D · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: D · 9
Dlaczego to jest odpowiedź
Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.
Odpowiedź
D · 9
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: B · To reduce the risk of oral thrush
Dlaczego to jest odpowiedź
Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.
Odpowiedź
B · To reduce the risk of oral thrush
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
Dlaczego to jest odpowiedź
Morphine metabolites, including morphine-6-glucuronide, are cleared by the kidneys and accumulate in renal impairment, causing sedation and respiratory depression. Alternative opioids or lower doses are often chosen.
Odpowiedź
A · Its active metabolites build up because the kidneys excrete them
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · An expected rise after splenectomy that increases clot risk
Dlaczego to jest odpowiedź
The spleen stores about a third of the platelets. After splenectomy, the count often rises (reactive thrombocytosis), which can increase the risk of thrombosis. The count is monitored, and the patient is assessed for signs of clots.Sprawdzono w:Platelet count · MedlinePlus (NIH) (2025); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)
Odpowiedź
B · An expected rise after splenectomy that increases clot risk
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: A · Report urgently for imaging and possible reversal
Dlaczego to jest odpowiedź
A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Sprawdzono w:Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Odpowiedź
A · Report urgently for imaging and possible reversal
11.Farmakologia
Odpowiedź: D · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
Dlaczego to jest odpowiedź
Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.
Odpowiedź
D · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmakologia
Odpowiedź: B · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
Dlaczego to jest odpowiedź
Osteonecrosis of the jaw is a rare but serious adverse effect, mostly after invasive dental work. Dental problems are treated before starting, and good oral hygiene is maintained.
Odpowiedź
B · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: C · Primary hyperaldosteronism
Dlaczego to jest odpowiedź
Excess aldosterone (for example from an adrenal adenoma, Conn's syndrome) causes sodium retention, hypertension and potassium loss. Young age, resistant hypertension and unexplained hypokalaemia suggest a secondary cause and need investigation.
Odpowiedź
C · Primary hyperaldosteronism
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Hypercalcaemia
Dlaczego to jest odpowiedź
Squamous cell lung cancer can secrete PTH-related protein, and bone metastases can release calcium. Hypercalcaemia causes confusion, thirst, polyuria, constipation, abdominal pain and arrhythmias ("bones, stones, groans and psychiatric overtones"). Treatment includes IV fluids and bisphosphonates.
Odpowiedź
B · Hypercalcaemia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · Aby zobaczyć, ile płynu usunięto, i dostosować suchą masę ciała
Dlaczego to jest odpowiedź
Różnica między masą ciała przed dializą i po niej pokazuje, ile płynu usunięto. Duże przyrosty masy ciała między sesjami wskazują na nadmierną podaż płynów i zwiększają ryzyko nadciśnienia, duszności i skurczów mięśni podczas dializy.
Odpowiedź
D · Aby zobaczyć, ile płynu usunięto, i dostosować suchą masę ciała
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: B · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
Dlaczego to jest odpowiedź
Carbamazepine (and oxcarbazepine) can increase the effect of ADH, leading to water retention and hyponatraemia. Severe hyponatraemia causes confusion and seizures. The drug and sodium need urgent medical review.
Odpowiedź
B · Carbamazepine can cause hyponatraemia through an SIADH-like effect
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Damage to the heart muscle
Dlaczego to jest odpowiedź
Anthracyclines can cause cumulative, dose-related cardiomyopathy and heart failure. Cardiac function is checked before and during treatment, and a lifetime dose limit is applied.
Odpowiedź
B · Damage to the heart muscle
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · Acute mesenteric ischaemia
Dlaczego to jest odpowiedź
An embolus from AF can block the mesenteric artery, causing bowel ischaemia. Early signs are severe pain with few findings; raised lactate and peritonitis appear as the bowel dies. It needs urgent CT and surgery.
Odpowiedź
D · Acute mesenteric ischaemia
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: B · Feed the baby and recheck the glucose
Dlaczego to jest odpowiedź
For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.
Odpowiedź
B · Feed the baby and recheck the glucose
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: C · Dopilnować, aby matka i dziecko nie zostawały same, i zorganizować pilną ocenę psychiatryczną
Dlaczego to jest odpowiedź
Halucynacje krótko po porodzie sugerują psychozę poporodową, która stanowi zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Należy zapewnić stały, bezpieczny nadzór i pilną ocenę specjalisty.
Odpowiedź
C · Dopilnować, aby matka i dziecko nie zostawały same, i zorganizować pilną ocenę psychiatryczną
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · Respiratory rate and level of sedation
Dlaczego to jest odpowiedź
Opioids can cause respiratory depression, usually preceded by increasing sedation. Respiratory rate, sedation score, oxygen saturation and pain are monitored regularly, and naloxone is kept available.
Odpowiedź
B · Respiratory rate and level of sedation
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
Dlaczego to jest odpowiedź
Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.
Odpowiedź
B · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
Dlaczego to jest odpowiedź
Documentation records the reason, alternatives tried, who authorised and carried out the restraint, when it started and ended, the observations made and any injuries. This supports safety and accountability.
Odpowiedź
B · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · Zmierzyć ciśnienie tętnicze i pilnie powiadomić lekarza zlecającego
Dlaczego to jest odpowiedź
To objawy przełomu nadciśnieniowego. Należy zmierzyć ciśnienie tętnicze, objąć ją obserwacją i uzyskać pilną pomoc lekarską. Kofeina pogorszyłaby sytuację.
Odpowiedź
A · Zmierzyć ciśnienie tętnicze i pilnie powiadomić lekarza zlecającego
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: T = 96,3 °F
Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.
Pomnóż przez 9/5
35,7·9/5 = 64,26
Dodaj 32
T = 64,26 + 32 = 96,26 ≈ 96,3 °F
Odpowiedź
T = 96,3 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: V = 352,5 mL
Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.
Każda pozycja w mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
¾ szklanka = 0,75·240 = 180 mL
Dodaj
V = 120 + 45 + 7,5 + 180 = 352,5 mL
Odpowiedź
V = 352,5 mL
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 0,4 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Stężenie po zmieszaniu
1000 mg/5 mL = 200 mg/mL
Objętość
V = 80/200 = 0,4 mL
Odpowiedź
V = 0,4 mL
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 0,58 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Objętość
V = 5800/10000 = 0,58 mL
Na strzykawce
Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.
Odpowiedź
V = 0,58 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: V = 1080 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Szybkość w mL/h
30·60/20 = 90 mL/h
Objętość
V = 90·12 = 1080 mL
Odpowiedź
V = 1080 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: D = 4,8 mg/h
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Stężenie
200/500 = 0,4 mg/mL
Szybkość dawkowania
D = 0,4·12 = 4,8 mg/h
Odpowiedź
D = 4,8 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: U = 0,84 mL/kg/h
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Suma moczu
275 + 175 = 450 mL
Na kilogram na godzinę
U = 450/(67·8) = 0,8396 ≈ 0,84 mL/kg/h
Odpowiedź
U = 0,84 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 2,8 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pozostała objętość
500 − 150 = 350 mL
Czas
t = 350/125 = 2,8 h
Odpowiedź
t = 2,8 h
To około 2 h 48 min, więc worek skończy się około 12:18.
33.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 80
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli → 30
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 30 + 0 + 20 + 15 = 80
Odpowiedź
MFS = 80
34.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: niskie–średnie
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.
Oceń każdy parametr
RR 25/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0
Suma i czerwone wyniki
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.
Grupa ryzyka
niskie–średnie
Odpowiedź
niskie–średnie
Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.