W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metoda
Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
Dlaczego wiele nowoczesnych opatrunków projektuje się tak, by utrzymywały ranę w wilgoci?
AWilgoć zabija wszystkie bakterie w ranie
BWilgotnych opatrunków nigdy nie trzeba zmieniać
CSuche rany nigdy nie ulegają zakażeniu
DWilgotne środowisko sprzyja szybszemu gojeniu
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?
AGive the patient a sugary drink while standing
BEncourage the patient to keep walking to build strength
CHelp the patient sit or lie down safely
DLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?
AThe pump will always stop any overdose
BOnly the patient should press it, because this keeps the system safe
CPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
DFamily can press it as long as they count the presses
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
Przytomnemu pacjentowi zagrożonemu zakrztuszeniem podaje się leki doustne. Które postępowanie jest najbezpieczniejsze?
APosadzić pacjenta w pozycji wyprostowanej i podawać po jednej tabletce
BPodać wszystkie tabletki naraz, aby zaoszczędzić czas
CRozkruszyć wszystkie tabletki bez sprawdzenia, czy jest to dozwolone
DPołożyć pacjenta płasko na plecach, aby ułatwić połykanie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient has a nasogastric tube on suction. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?
AChecking the tube’s position
BAssessing the drainage for blood
CGiving mouth care
DIrrigating the tube when it blocks
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?
AFlush the eye with plenty of water or saline straight away
BGive antibiotic eye drops first
CRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
DCover the eye with a dry patch and wait for the provider
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
Which rule is essential for safe use of patient-controlled analgesia (PCA)?
AOnly the patient should press the button
BThe button should be pressed before each meal
CRelatives should press it while the patient sleeps
DThe nurse should press it every hour
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
A patient with back pain develops numbness around the anus and genitals and new difficulty passing urine. Which condition should be suspected?
AConstipation
BKidney stones
CCauda equina syndrome
DSimple muscle strain
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient who is breathless during a transfusion has hypotension, fever and bilateral lung infiltrates, with no signs of fluid overload. Which complication is most likely?
ATransfusion-associated circulatory overload
BA simple allergic reaction with hives
CA mild febrile nonhemolytic reaction
DTransfusion-related acute lung injury (TRALI)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?
AAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid
BCheck the TSH and double the dose if it is still low
CGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
DHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.FarmakologiaŚredni
Lek hamuje enzym wątrobowy CYP3A4. Co może się stać z drugim lekiem metabolizowanym głównie przez CYP3A4?
AJego stężenie w osoczu spada i przy zwykłej dawce może przestać działać
BJest szybciej wydalany przez nerki
CNic, bo enzymy nie wpływają na inne leki
DJego stężenie w osoczu rośnie, zwiększając ryzyko działań niepożądanych
12.FarmakologiaTrudny
A patient develops a dry cough on an ACE inhibitor and is switched to losartan. Why is losartan less likely to cause cough?
AIt blocks histamine receptors in the airways
BIt does not block the breakdown of bradykinin
CIt is excreted faster by the kidney
DIt also acts as a bronchodilator
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
After an above-knee amputation, which measure helps prevent a hip flexion contracture?
AKeeping the hip bent to reduce stump swelling
BLying prone for periods and avoiding pillows under the stump
CSitting in a chair for most of the day with the hips bent
DKeeping a pillow under the stump at all times, day and night
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?
ALeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
BUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
CNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
DGive extra opioids so the patient sleeps through the night
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
A patient has taken metformin for many years and now has tingling feet and a low haemoglobin. Which blood test is most relevant?
AVitamin B12 level
BThyroid antibodies
CBlood alcohol level
DSerum amylase
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
A 66-year-old smoker has had two episodes of painless red urine. Urine cultures are negative. Which plan is most appropriate?
AAnother course of antibiotics for a UTI
BReassure him, because the blood has stopped
CAdvise more fluids and review in a year
DUrgent referral for cystoscopy and imaging
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
How is the height of an epidural sensory block usually checked?
AMeasuring the patient's blood glucose level
BTesting sensation to cold with ice or a cold spray
CChecking the colour of the patient's urine
DTapping the knee with a reflex hammer and recording the score
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?
ARefeeding syndrome
BToo little calorie intake
CAn allergy to the feed formula
DNormal adjustment to the new feed
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?
AIron deficiency anaemia
BPre-eclampsia with severe features
CGestational diabetes
DThyroid overactivity
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
Sześć godzin po porodzie kobieta nie oddała moczu. Dno macicy jest wiotkie i przesunięte w prawo, a krwawienie się nasiliło. Dlaczego jest to priorytet?
APełny pęcherz moczowy uniemożliwia obkurczanie się macicy i nasila krwawienie
BZatrzymanie moczu ma znaczenie tylko po cięciu cesarskim, a nie po porodzie drogami natury
CŚwiadczy o tym, że znieczulenie zewnątrzoponowe nadal dobrze działa
DPełny pęcherz moczowy jest oznaką prawidłowej rekonwalescencji
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
Jakiego środka ostrożności wymaga dziecko z podejrzeniem guza Wilmsa (nerczaka zarodkowego)?
AUtrzymywanie dziecka w pozycji płaskiej w łóżku przez 2 tygodnie
BCodzienne lewatywy
CUnikanie palpacji brzucha
DZachęcanie do energicznego masażu brzucha
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
Which child is most appropriate to assign to a practical (enrolled) nurse?
AAn infant with bronchiolitis who needs more and more oxygen
BA 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
CA 5-year-old just back from tonsillectomy who keeps swallowing
DA 9-year-old newly admitted with diabetic ketoacidosis on an insulin infusion
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?
A"Your mother will visit you later this afternoon."
B"You're thinking about your mother. Tell me about her."
C"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
D"Your mother died 30 years ago. You know that."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
A voluntary patient asks to leave the ward now. While talking, he says he plans to jump from a bridge on the way home. What should the nurse do?
AStay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
BAsk him to promise that he will not jump, and then let him go home on his own
CTell him to go home now and come back tomorrow morning when he feels calmer and safer
DLet him leave, because voluntary patients can always go when they want
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,45219 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?
0,45219 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 5 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?
½ tspcztery razy na dobę5 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
Dziecko o masie 40 kg ma zlecone 2 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 40 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?
40 kg2 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1000 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?
20000 szt./1000 mL1000 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Podaj 250 mL w ciągu 8 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.
250 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Wlew 25 mg w 250 mL płynie z szybkością 6 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?
25 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 75 mL/h. O 10:30 przetoczono już 50 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
500 mL50 mL przetoczono75 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: słaby; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.
0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 75/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.
1uspokajający
2umiarkowanie nieprawidłowy
3niski
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Wilgotne środowisko sprzyja szybszemu gojeniu
Dlaczego to jest odpowiedź
Wilgotne gojenie ran ułatwia migrację komórek nabłonka i zmniejsza tworzenie się strupa oraz ból. Opatrunek musi jednak pochłaniać nadmiar wysięku, by chronić otaczającą skórę.
Odpowiedź
D · Wilgotne środowisko sprzyja szybszemu gojeniu
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Help the patient sit or lie down safely
Dlaczego to jest odpowiedź
These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.
Odpowiedź
C · Help the patient sit or lie down safely
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: B · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
Dlaczego to jest odpowiedź
PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.
Odpowiedź
B · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Posadzić pacjenta w pozycji wyprostowanej i podawać po jednej tabletce
Dlaczego to jest odpowiedź
Pozycja wyprostowana i podawanie leków pojedynczo zmniejszają ryzyko zakrztuszenia. Kruszenie wykonuje się tylko wtedy, gdy apteka potwierdzi, że jest bezpieczne, ponieważ niektóre preparaty o zmodyfikowanym uwalnianiu i dojelitowe są niebezpieczne po rozkruszeniu.
Odpowiedź
A · Posadzić pacjenta w pozycji wyprostowanej i podawać po jednej tabletce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: C · Giving mouth care
Dlaczego to jest odpowiedź
Mouth care is routine and important because the patient cannot eat or drink. Checking position, irrigating the tube and assessing drainage need nursing skills and judgement.
Odpowiedź
C · Giving mouth care
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
Dlaczego to jest odpowiedź
Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.
Odpowiedź
A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: A · Only the patient should press the button
Dlaczego to jest odpowiedź
If the patient becomes too sedated, they stop pressing the button, which protects them. When others press it, this safety mechanism is lost and overdose can occur.
Odpowiedź
A · Only the patient should press the button
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: C · Cauda equina syndrome
Dlaczego to jest odpowiedź
Saddle anaesthesia, bladder or bowel dysfunction and leg symptoms with back pain suggest cauda equina syndrome. It needs an emergency MRI and surgical review to prevent permanent loss of function.
Odpowiedź
C · Cauda equina syndrome
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: D · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)
Dlaczego to jest odpowiedź
TRALI is acute lung injury within 6 hours of transfusion, caused by donor antibodies activating neutrophils in the lungs. It causes hypoxia, bilateral infiltrates and often hypotension and fever. TACO, in contrast, causes hypertension and signs of fluid overload.
Odpowiedź
D · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: D · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
Dlaczego to jest odpowiedź
Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.
Odpowiedź
D · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.Farmakologia
Odpowiedź: D · Jego stężenie w osoczu rośnie, zwiększając ryzyko działań niepożądanych
Dlaczego to jest odpowiedź
Inhibitory enzymów (np. klarytromycyna lub sok grejpfrutowy dla CYP3A4) spowalniają metabolizm, więc drugi lek się kumuluje. Induktory enzymów działają odwrotnie.
Odpowiedź
D · Jego stężenie w osoczu rośnie, zwiększając ryzyko działań niepożądanych
12.Farmakologia
Odpowiedź: B · It does not block the breakdown of bradykinin
Dlaczego to jest odpowiedź
ACE (kininase II) breaks down bradykinin, so ACE inhibitors raise bradykinin, which can cause cough and angioedema. ARBs block the angiotensin II receptor without affecting bradykinin breakdown.
Odpowiedź
B · It does not block the breakdown of bradykinin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
Dlaczego to jest odpowiedź
Prolonged hip flexion, such as long periods sitting or a pillow under the stump, can lead to a fixed contracture that makes fitting a prosthesis difficult. Lying prone for periods, keeping the hip extended and early physiotherapy help prevent it.
Odpowiedź
B · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
Dlaczego to jest odpowiedź
Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.
Odpowiedź
B · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: A · Vitamin B12 level
Dlaczego to jest odpowiedź
Long-term metformin can lower vitamin B12 absorption, causing anaemia and neuropathy that may be mistaken for diabetic neuropathy. B12 levels are checked, especially when symptoms appear.
Odpowiedź
A · Vitamin B12 level
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: D · Urgent referral for cystoscopy and imaging
Dlaczego to jest odpowiedź
Painless visible haematuria in an older smoker, with no infection, must be investigated urgently for bladder or kidney cancer. Intermittent bleeding does not mean the cause has gone.
Odpowiedź
D · Urgent referral for cystoscopy and imaging
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: B · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
Dlaczego to jest odpowiedź
The level at which the patient no longer feels cold shows the upper extent of the sensory block. Motor block is assessed with a scale such as Bromage. A rising block or new weakness is reported.
Odpowiedź
B · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: A · Refeeding syndrome
Dlaczego to jest odpowiedź
Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.
Odpowiedź
A · Refeeding syndrome
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: A · Iron deficiency anaemia
Dlaczego to jest odpowiedź
Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.
Odpowiedź
A · Iron deficiency anaemia
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: A · Pełny pęcherz moczowy uniemożliwia obkurczanie się macicy i nasila krwawienie
Dlaczego to jest odpowiedź
Rozdęty pęcherz moczowy unosi macicę i przesuwa ją na bok, powodując atonię i silniejsze krwawienie. Należy pomóc kobiecie oddać mocz lub zacewnikować pęcherz zgodnie ze zleceniem, a następnie ponownie ocenić dno macicy i krwawienie.
Odpowiedź
A · Pełny pęcherz moczowy uniemożliwia obkurczanie się macicy i nasila krwawienie
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: C · Unikanie palpacji brzucha
Dlaczego to jest odpowiedź
Palpacja brzucha mogłaby doprowadzić do pęknięcia torebki guza i rozsiania komórek nowotworowych. Tabliczka nad łóżkiem często ostrzega personel, aby nie palpować brzucha.
Odpowiedź
C · Unikanie palpacji brzucha
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: B · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
Dlaczego to jest odpowiedź
Practical or enrolled nurses usually care for stable children with predictable outcomes. Children who are unstable, newly admitted with a complex condition or showing signs of deterioration need a registered nurse's assessment.
Odpowiedź
B · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
Dlaczego to jest odpowiedź
In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.
Odpowiedź
B · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: A · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
Dlaczego to jest odpowiedź
A voluntary patient who shows immediate serious risk may need urgent assessment under mental health legislation, which often includes short-term holding powers for nurses. The nurse acts quickly to keep him safe.
Odpowiedź
A · Stay with him and inform the team at once, so he can be urgently assessed under mental health law
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: x = 0,45 mL
Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.
Cyfra na miejscu: części setne
0,45219 → 5
Decyduje tylko następna cyfra
0,45219 → 2
2 to 4 lub mniej, więc 5 zostaje.
Dalsze cyfry (19) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.
Zaokrąglij
x = 0,45 mL
Odpowiedź
x = 0,45 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: V = 50 mL
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Objętość na dawkę
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
Cała kuracja
V = 2,5 mL × 4/dobę × 5 = 50 mL
Odpowiedź
V = 50 mL
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 2 mL
Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.
Dawka z masy ciała
D = 2·40 = 80 mg
Objętość
V = 80/40 = 2 mL
Na strzykawce
Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.
Odpowiedź
V = 2 mL
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: R = 50 mL/h
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Stężenie
20000/1000 = 20 szt./mL
Szybkość pompy
R = 1000/20 = 50 mL/h
Odpowiedź
R = 50 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 10 gtt/min
Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.
Czas w minutach
8·60 = 480 min
Szybkość kapania
R = 250·20/480 = 10,42 ≈ 10 gtt/min
Odpowiedź
R = 10 gtt/min
Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 10 gtt/min.
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: D = 10 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Stężenie
25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL
Dawka na godzinę
6·100 = 600 mcg/h
Dawka na minutę
D = 600/60 = 10 mcg/min
Odpowiedź
D = 10 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: B = −1020 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Suma przyjętych
doustnie: 150 + 100 = 250 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
suma przyjętych = 810 mL
Suma wydalonych
500 + 325 + 500 + 425 + 80 = 1830 mL
Bilans
B = 810 − 1830 = −1020 mL
Odpowiedź
B = −1020 mL
Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.
32.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 6 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pozostała objętość
500 − 50 = 450 mL
Czas
t = 450/75 = 6 h
Odpowiedź
t = 6 h
To około 6 h 00 min, więc worek skończy się około 16:30.
33.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: MFS = 50
Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.
Oceń każdą pozycję
upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: słaby → 10
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0
Dodaj
Suma w skali Morse’a = 25 + 15 + 0 + 0 + 10 + 0 = 50
Odpowiedź
MFS = 50
34.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy
Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.
Oceń każdy objaw
Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 75/min → 1
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: brak oddychania → 0
Dodaj
APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 0 = 4
Interpretacja
4 → umiarkowanie nieprawidłowy
Odpowiedź
umiarkowanie nieprawidłowy
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.