Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe speed of an infusion pump
  2. BThe risk of an allergic reaction to IV drugs
  3. CThe cannula site for signs of phlebitis
  4. DThe patient's eyesight before surgery
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASay nothing to avoid a conflict with the family
  2. BLet the family decide, as they know the patient best
  3. CSupport the patient to tell the team their wishes
  4. DTell the patient to follow the family's advice
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Before a blood transfusion is started, which check is required?

  1. AThe patient signs the blood bag label to confirm their name before it is hung
  2. BThe nurse checks only that the bag number matches the order
  3. COne nurse checks the blood product against the order at the nurses’ station
  4. DThe patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
  2. B“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
  3. C“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
  4. D“I will keep my oxygen away from the stove.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will blow into it as hard and fast as I can.”
  2. B“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
  3. C“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  4. D“I will use it several times every hour while awake.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?

  1. AA beta-blocker to slow the heart rate
  2. BA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
  3. CA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
  4. DAn oral fluid challenge with a sports drink
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

For a patient in skin traction on the leg, which is correct?

  1. AThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
  2. BThe weights rest on the floor overnight
  3. CThe rope is tied to the bed frame to keep it still
  4. DThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  2. BDelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  3. CDelirium is permanent, while dementia is reversible
  4. DDementia always causes visual hallucinations
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Liczba krwinek białych pacjenta wynosi 16 × 10³/µL, z dużym odsetkiem niedojrzałych neutrofili (pałeczkowatych). Co to najprawdopodobniej oznacza?

  1. AWyłącznie przewlekłą chorobę wirusową
  2. BWynik prawidłowy
  3. CNiedokrwistość z niedoboru żelaza
  4. DOstre zakażenie bakteryjne
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AAcute viral hepatitis A
  2. BAnemia of chronic disease
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DHereditary hemochromatosis
11.FarmakologiaŚredni

After a vaccination, why is a person asked to wait for a short time before leaving?

  1. ATo watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
  2. BTo check that the vaccine has already created protective antibodies
  3. CTo make sure the injection site does not bruise
  4. DTo measure the person's temperature for fever
12.FarmakologiaTrudny

A child has a tonic–clonic seizure lasting more than 5 minutes at home and has no IV access. Which drug can be given first by a trained carer or paramedic?

  1. AOral phenytoin tablets crushed in water
  2. BOral paracetamol syrup
  3. CBuccal or intranasal midazolam
  4. DIntramuscular morphine
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Septic shock belongs to which category of shock?

  1. ACardiogenic shock
  2. BObstructive shock
  3. CDistributive shock
  4. DHypovolaemic shock
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent ze znanym nadciśnieniem ma ciśnienie 186/112 mmHg bez objawów i bez cech uszkodzenia narządów. Która reakcja jest najodpowiedniejsza?

  1. APodać dożylny bolus leku hipotensyjnego, aby osiągnąć 120/80 mmHg w ciągu 15 minut
  2. BPonownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni
  3. CWezwać zespół resuscytacyjny i przygotować się do intubacji
  4. DNie podejmować działań, ponieważ pacjent czuje się dobrze i nie ma objawów
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient taking warfarin is diagnosed with an intracerebral haemorrhage. What is the priority treatment?

  1. ADoubling the warfarin dose to stabilise the INR
  2. BUrgent reversal of the anticoagulant effect
  3. CStarting aspirin to prevent further clots
  4. DIV thrombolysis within 4,5 hours
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with stable epilepsy on phenytoin started a new medicine last week. They now have nystagmus, an unsteady gait and slurred speech. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to walk more to improve their balance
  2. BSuspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
  3. CGive the next phenytoin dose early to prevent a seizure
  4. DSuspect a new stroke and give aspirin straight away before any scan
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
  2. BThe liver can no longer store any vitamins
  3. CThe small bowel stops absorbing all nutrients
  4. DIntrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with three fractured ribs is taking shallow breaths because of pain. Why is effective analgesia a priority?

  1. AGood analgesia makes rib fractures heal fully within a few days
  2. BShallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
  3. CRib pain always means the heart is damaged
  4. DPain relief is only needed for the patient's comfort
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A breastfeeding mother asks how she will know her baby is getting enough milk. Which sign is reassuring by day 5 or 6?

  1. AThe baby sleeps for 8 hours without feeding
  2. BThe baby feeds for exactly 5 minutes each side
  3. CHer breasts never feel full
  4. DAt least 6 wet nappies a day and yellow stools
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. AAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  2. BEvaluating a woman for signs of postpartum depression
  3. CTaking vital signs of a stable woman
  4. DTeaching a first-time mother about breastfeeding
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which sign shows that a baby is ready to start solid foods?

  1. ASits with support, holds the head steady and shows interest in food
  2. BHas reached 6 weeks of age
  3. CHas cut a first tooth
  4. DStarts waking more often during the night and seems hungry after milk feeds
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. AAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
  2. BA normal result, because foot readings are always lower
  3. CNormal transition; no further checks are needed
  4. DA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with narcissistic personality disorder demands that only the senior doctor should speak to him, because the nurses are "beneath him". What is the best approach?

  1. AArrange for only the senior doctor to see him from now on
  2. BAvoid him as much as possible, because he is rude and unpleasant to the nursing staff
  3. CRespond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
  4. DTell him that he is not as important as he thinks he is
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
  2. BHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
  3. CHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  4. DHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C103,4 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 103,4 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

103,4 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
274 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik glikemii wynosi 274 mg/dL. Używając 1 mmol/L = 18 mg/dL dla glukozy, oblicz c w mmol/L. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

274 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 950 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

950 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
300 mL60 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 28 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 300 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

28 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata200 mLsok150 mLzupa250 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz225 mLmocz200 mLdren z rany70 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 106 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

106 kg12 hmocz: 225 mLmocz: 200 mLdren z rany: 70 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL/hstart 07:3015:00: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 15:00?

500 mL50 mL/h07:30 → 15:00
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · The cannula site for signs of phlebitis

Dlaczego to jest odpowiedź

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Odpowiedź

C · The cannula site for signs of phlebitis
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Support the patient to tell the team their wishes

Dlaczego to jest odpowiedź

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Odpowiedź

C · Support the patient to tell the team their wishes
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside

Dlaczego to jest odpowiedź

Wrong-patient transfusion can cause a fatal ABO reaction, so the final check is always done at the bedside, with positive patient identification against the product label, compatibility tag and order. Many US hospitals require two qualified people for this check, while UK guidance allows one trained person if positive identification is used. Local policy decides who checks.

Odpowiedź

D · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.

Odpowiedź

A · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Dlaczego to jest odpowiedź

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Odpowiedź

A · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.

Odpowiedź

B · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor

Dlaczego to jest odpowiedź

Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.

Odpowiedź

A · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Odpowiedź

A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Ostre zakażenie bakteryjne

Dlaczego to jest odpowiedź

Podwyższona liczba krwinek białych z większą liczbą pałeczkowatych („przesunięcie w lewo”) sugeruje, że szpik reaguje na ostre zakażenie bakteryjne lub ciężki stan zapalny. Wynik odczytuje się razem z objawami pacjenta, takimi jak gorączka.

Odpowiedź

D · Ostre zakażenie bakteryjne
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Hereditary hemochromatosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).

Odpowiedź

D · Hereditary hemochromatosis
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Anaphylaxis after vaccination is rare but usually begins soon after the injection. Staff and adrenaline must be available during the observation period.

Odpowiedź

A · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Buccal or intranasal midazolam

Dlaczego to jest odpowiedź

Without IV access, buccal or intranasal midazolam, or rectal diazepam, is used to stop a prolonged seizure. Nothing is put into the mouth to swallow during a seizure.

Odpowiedź

C · Buccal or intranasal midazolam
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Distributive shock

Dlaczego to jest odpowiedź

In distributive shock (septic, anaphylactic, neurogenic), vessels dilate and leak, so blood is maldistributed and pressure falls. Obstructive shock includes PE, tamponade and tension pneumothorax; cardiogenic shock is pump failure; hypovolaemic shock is volume loss.

Odpowiedź

C · Distributive shock
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Ponownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężkie nadciśnienie bez ostrego uszkodzenia narządów (czasem nazywane pilnym stanem nadciśnieniowym) leczy się, potwierdzając odczyt, szukając przyczyn, takich jak ból lub pominięte dawki, i dostosowując leczenie doustne tak, aby obniżyć ciśnienie w ciągu godzin lub dni. Szybkie obniżenie grozi niedokrwieniem mózgu, serca i nerek, ale ignorowanie go również nie jest bezpieczne.

Odpowiedź

B · Ponownie zmierzyć, zgłosić i spodziewać się leczenia doustnego w ciągu godzin lub dni
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent reversal of the anticoagulant effect

Dlaczego to jest odpowiedź

Anticoagulants make the haematoma expand. Warfarin is reversed urgently, typically with prothrombin complex concentrate and IV vitamin K. Thrombolysis and antiplatelets are contraindicated in a bleed.

Odpowiedź

B · Urgent reversal of the anticoagulant effect
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level

Dlaczego to jest odpowiedź

Nystagmus, ataxia and slurred speech are classic signs of phenytoin toxicity. Interacting drugs can raise its level. The nurse holds the dose, ensures safety and escalates for a level and a review. A new neurological deficit still needs medical assessment.

Odpowiedź

B · Suspect phenytoin toxicity, hold the next dose and ask for a drug level
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Dlaczego to jest odpowiedź

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Odpowiedź

D · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia

Dlaczego to jest odpowiedź

Uncontrolled chest wall pain prevents deep breaths and coughing, leading to atelectasis, sputum retention and pneumonia, particularly in older adults. Multimodal analgesia, sometimes with regional blocks, and physiotherapy are used.

Odpowiedź

B · Shallow breathing can lead to atelectasis and pneumonia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · At least 6 wet nappies a day and yellow stools

Dlaczego to jest odpowiedź

Signs of adequate intake include 6 or more wet nappies and several yellow stools a day by day 5 or 6, steady weight gain and a content baby after feeds. Most babies regain birth weight by about 2 weeks.

Odpowiedź

D · At least 6 wet nappies a day and yellow stools
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Taking vital signs of a stable woman

Dlaczego to jest odpowiedź

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Odpowiedź

C · Taking vital signs of a stable woman
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Sits with support, holds the head steady and shows interest in food

Dlaczego to jest odpowiedź

Readiness for solids, usually around 6 months, includes good head control, sitting with support, interest in food and loss of the tongue-thrust reflex. Night waking and teething are not signs of readiness.

Odpowiedź

A · Sits with support, holds the head steady and shows interest in food
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Odpowiedź

A · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients

Dlaczego to jest odpowiedź

People with narcissistic personality disorder have a fragile self-esteem beneath the grandiosity. A consistent, respectful and non-defensive approach avoids power struggles and maintains the usual boundaries.

Odpowiedź

C · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Dlaczego to jest odpowiedź

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Odpowiedź

D · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 39,7 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

103,4 − 32 = 71,4

Pomnóż przez 5/9

T = 71,4·5/9 = 39,67 ≈ 39,7 °C

Odpowiedź

T = 39,7 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 15,2 mmol/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 274/18 = 15,22 ≈ 15,2 mmol/L

Odpowiedź

c = 15,2 mmol/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,19 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 950/5000 = 0,19 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,19 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 14 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·20/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Odpowiedź

R = 14 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 14 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 10,7 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

28·60/60 = 28 mL/h

Pozostały czas

t = 300/28 = 10,71 ≈ 10,7 h

Odpowiedź

t = 10,7 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,33 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

225 + 200 = 425 mL

Na kilogram na godzinę

U = 425/(106·12) = 0,3341 ≈ 0,33 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,33 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 125 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:30 → 15:00 = 7,5 h

Przetoczona objętość

50·7,5 = 375 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 375 = 125 mL

Odpowiedź

V = 125 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa → 3
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Ciężkość

GCS 8 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Poziom ryzyka

35 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions