Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How does pursed-lip breathing help a patient with COPD?

  1. AIt increases the amount of carbon dioxide in the blood
  2. BIt keeps the airways open longer and slows the breathing
  3. CIt makes the patient breathe faster to take in more air
  4. DIt replaces the need for inhaled medicines
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A dying patient's breathing gets deeper and faster, then shallower, followed by a pause with no breathing, in a repeating cycle. What is this pattern called?

  1. ACheyne–Stokes breathing
  2. BKussmaul breathing
  3. CBiot's breathing
  4. DParadoxical breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Podczas otwierania jałowego zestawu na stole, które skrzydło opakowania otwiera się jako pierwsze?

  1. ASkrzydło najbliższe pielęgniarki
  2. BWszystkie jednocześnie
  3. CSkrzydło najdalsze od pielęgniarki
  4. DDowolne boczne skrzydło, do którego najłatwiej sięgnąć
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Które działanie najlepiej zapobiega błędowi drogi podania przy wlewie zewnątrzoponowym?

  1. APołączyć taśmą wszystkie linie, aby wyglądały schludnie
  2. BOznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie
  3. CUżywać tego samego typu pompy i zestawu dla wszystkich wlewów pacjenta
  4. DUżyć wolnego portu dożylnego, jeśli port zewnątrzoponowy się zatka
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has heart failure. Which instruction about daily weights is best to give the nursing assistant?

  1. A“Only weigh him if his ankles look more swollen than they did yesterday afternoon.”
  2. B“Weigh him after lunch, fully dressed, with his shoes on.”
  3. C“Weigh him at any time today, on whichever scale is free.”
  4. D“Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Which patient finding after a total knee replacement needs the nurse’s action first?

  1. AAsks for an ice pack to help with swelling around the knee
  2. BA small amount of dried blood on the dressing
  3. CSudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
  4. DPain of 4/10 when the physiotherapist bends the knee during the morning session
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient receives IV furosemide for fluid overload. Which findings show the treatment is working?

  1. AFalling urine output, new ankle swelling and a rise in weight
  2. BA rise in blood pressure and a new cough
  3. CA rise in weight and more lung crackles
  4. DIncreased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. ASimple gastroenteritis with no further concern
  2. BHypoglycaemia
  3. CEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  4. DHyperosmolar hyperglycaemic state
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AA low temperature and slow heart rate
  2. BBack pain with dark red urine output
  3. CCrackles, hypertension and a raised BNP
  4. DHives and itching without other signs
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Which patient's result should the nurse act on first?

  1. AFerritin 15 ng/mL in a well patient with known iron-deficiency anemia on oral iron
  2. BHemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
  3. CPlatelets 140 × 10³/µL in a patient with mild chronic liver disease
  4. DHemoglobin 9,6 g/dL (96 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
11.FarmakologiaŚredni

An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?

  1. AWithin 72 hours after the birth
  2. BIt is not needed if the baby is Rh-positive
  3. CAt least two weeks after the birth
  4. DOnly at the start of the next pregnancy
12.FarmakologiaTrudny

Before starting rituximab, patients are tested for hepatitis B. Why?

  1. ARituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
  2. BRituximab is a vaccine against hepatitis B
  3. CRituximab is made from the hepatitis B virus
  4. DHepatitis B infection makes rituximab completely ineffective
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A pulse oximeter on a patient's finger gives an unreliable, flickering reading. Which factor is the most likely cause?

  1. AA regular heart rate of 75 beats per minute
  2. BThe patient having eaten recently
  3. CThe patient sitting upright in a chair
  4. DCold hands with poor peripheral circulation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with end-stage COPD has severe breathlessness at rest despite optimal treatment and wants comfort-focused care. Which measure is recognised to help?

  1. AHigh-flow oxygen at 15 L/min whatever the oxygen saturation is
  2. BStopping all medicines, including inhalers
  3. CEncouraging long walks to build fitness
  4. DA low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent z udarem prawej półkuli ignoruje jedzenie po lewej stronie talerza. Jak to się nazywa?

  1. ADysfagia
  2. BAfazja ruchowa (wyrażania)
  3. CAtaksja móżdżkowa
  4. DZespół zaniedbywania lewostronnego
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Napad trwa 12 minut. Podano dwie dawki benzodiazepiny, a napad trwa nadal. Drogi oddechowe i tlen są zabezpieczone. Jaki jest następny krok w powszechnych protokołach?

  1. ATrzecia i czwarta dawka benzodiazepiny co dwie minuty
  2. BPodanie doustnych tabletek przeciwpadaczkowych, gdy pacjent będzie mógł połykać
  3. CDożylny lek drugiego rzutu, taki jak lewetyracetam lub fenytoina
  4. DCzekanie kolejne 30 minut, czy napad ustąpi
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

How are skin staples usually removed from a healed incision?

  1. AThe staples are left in permanently under the skin
  2. BAll staples at once by pulling each one straight up from the skin
  3. COnly the staples at each end, leaving the others for good
  4. DAlternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. APolycystic kidney disease
  2. BUrinary tract infection
  3. CHepatorenal syndrome
  4. DNephrotic syndrome
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Co zwykle oznaczają akceleracje czynności serca płodu?

  1. APłód jest dobrze natleniony
  2. BUcisk pępowiny
  3. CSen płodu
  4. DNiewydolność łożyska
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. AKeeping the head of the cot lower than the feet
  2. BRapid fluid boluses to support blood pressure
  3. CMinimal handling with the head in midline
  4. DFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which finding is expected in a healthy 4-month-old?

  1. AHolds the head steady when held upright, with little or no head lag
  2. BSits steadily without support for several minutes while playing with toys
  3. CSays two or three clear words with meaning
  4. DPulls to stand while holding on to furniture
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the parents of a child with type 1 diabetes. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"For a low, I'll give her a chocolate bar, because it's the fastest sugar."
  2. B"We'll recheck her glucose about 15 minutes after treating a low."
  3. C"We'll give the school a copy of her hypo plan and glucagon."
  4. D"We'll check her glucose before driving to her swimming lesson."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

In families of people with schizophrenia, which pattern of "high expressed emotion" is linked to a higher rate of relapse?

  1. AFrequent criticism, hostility and emotional over-involvement
  2. BRegular contact with the care team and other families
  3. CCalm, supportive and warm communication
  4. DEncouraging the patient to take part in activities
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A woman with PTSD after a sexual assault by a man becomes distressed when a male nurse is assigned to her. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that she must learn to face her fears
  2. BLeave her without a named nurse until she calms down
  3. CInsist that she accept the male nurse, as all staff are professional
  4. DAssign a female nurse where possible and explain her care plan to her
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,3 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 38,3 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

38,3 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 3/dobę · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 5 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

2 tspco 8 godzin5 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
70 kg7,5 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 70 kg. Zlecona dawka to 7,5 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

70 kg7,5 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 215 mikrogramów. Ampułka zawiera 0,5 mg/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

215 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min2 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 15 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 2 godzin?

50 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg100 mL20 mL/h? mg/h

Worek zawiera 250 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 20 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

250 mg/100 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda240 mLmleko100 mLsok150 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz350 mLmocz150 mLmocz500 mLmocz275 mLdren z rany90 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

woda: 240 mLmleko: 100 mLsok: 150 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL50 mL/hstart 07:1515:15: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 07:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 15:15?

500 mL50 mL/h07:15 → 15:15
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 8/min, SpO₂ 94% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 140/min, reaguje tylko na głos, temperatura 36,4 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 8SpO₂ 94%powietrzeSBP 130HR 140VT 36,4 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · It keeps the airways open longer and slows the breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Breathing out slowly through pursed lips creates back-pressure that keeps small airways open, helping to empty trapped air and reducing breathlessness.

Odpowiedź

B · It keeps the airways open longer and slows the breathing
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Cheyne–Stokes breathing

Dlaczego to jest odpowiedź

Cheyne–Stokes breathing is a cyclical rise and fall in depth with periods of apnoea. It is common near the end of life and in severe heart failure or brain injury.

Odpowiedź

A · Cheyne–Stokes breathing
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Skrzydło najdalsze od pielęgniarki

Dlaczego to jest odpowiedź

Najpierw otwiera się skrzydło dalsze, potem boczne, a na końcu bliższe, aby pielęgniarka nigdy nie sięgała ponad odsłoniętym jałowym obszarem.

Odpowiedź

C · Skrzydło najdalsze od pielęgniarki
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Oznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie

Dlaczego to jest odpowiedź

Oznaczanie linii przy końcówce przyłączeniowej, stosowanie odmiennych złączy (innych niż Luer) oraz osobnych, wyraźnie oznaczonych pomp znacznie zmniejsza ryzyko błędnych połączeń. Przed podłączeniem linie prześledza się od pacjenta do źródła.

Odpowiedź

B · Oznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Daily weights are measured at the same time, on the same scale and in similar clothing so that changes show real fluid gain. A quick rise in weight can be an early sign of worsening heart failure.

Odpowiedź

D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness

Dlaczego to jest odpowiedź

Calf pain and swelling suggest deep vein thrombosis, and new breathlessness raises concern for a pulmonary embolism. This needs immediate assessment and escalation; the other findings are expected.

Odpowiedź

C · Sudden calf pain and swelling in the operated leg, with new breathlessness
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight

Dlaczego to jest odpowiedź

Effective diuresis increases urine output and reduces congestion, so breathing improves and weight falls. Electrolytes, renal function and blood pressure are also monitored.

Odpowiedź

D · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Odpowiedź

C · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Crackles, hypertension and a raised BNP

Dlaczego to jest odpowiedź

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Odpowiedź

C · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe anemia with chest pain and tachycardia suggests the heart is not receiving enough oxygen, which needs urgent action, often including transfusion. The other results are mildly abnormal but expected or stable.

Odpowiedź

B · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Within 72 hours after the birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.

Odpowiedź

A · Within 72 hours after the birth
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure

Dlaczego to jest odpowiedź

Rituximab destroys CD20-positive B cells, weakening control of latent hepatitis B. Reactivation can cause fulminant hepatitis, so carriers receive monitoring or antiviral prophylaxis.

Odpowiedź

A · Rituximab can reactivate hepatitis B and cause liver failure
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Cold hands with poor peripheral circulation

Dlaczego to jest odpowiedź

Poor perfusion (cold, shock, vasoconstriction), movement, dark nail varnish or bright ambient light can make readings unreliable. The nurse checks the waveform, warms the hand or uses an ear probe, and compares the reading with the clinical picture.

Odpowiedź

D · Cold hands with poor peripheral circulation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning

Dlaczego to jest odpowiedź

Low-dose oral opioids can ease refractory breathlessness in advanced disease. A fan blowing air across the face, upright positioning, breathing techniques and anxiety management also help. Oxygen is used only if it relieves symptoms or corrects hypoxaemia.

Odpowiedź

D · A low-dose opioid with a hand-held fan and calm positioning
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Zespół zaniedbywania lewostronnego

Dlaczego to jest odpowiedź

Udary prawej półkuli często powodują zaniedbywanie lewej strony przestrzeni i ciała. Pielęgniarka może musieć zachęcać pacjenta do przeszukiwania wzrokiem lewej strony, a otoczenie powinno być bezpiecznie zorganizowane. Afazja jest typowa dla uszkodzenia lewej półkuli.

Odpowiedź

D · Zespół zaniedbywania lewostronnego
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Dożylny lek drugiego rzutu, taki jak lewetyracetam lub fenytoina

Dlaczego to jest odpowiedź

Stan padaczkowy utrzymujący się po dwóch dawkach benzodiazepiny (utrwalony stan padaczkowy) leczy się dożylnym lekiem drugiego rzutu. Jeśli nadal trwa (oporny stan padaczkowy), potrzebne są znieczulenie ogólne i intubacja w intensywnej terapii. Glikemia, drogi oddechowe i monitorowanie są kontynuowane przez cały czas. Powtarzanie benzodiazepin zwiększa depresję oddechową bez dużej dodatkowej korzyści.

Odpowiedź

C · Dożylny lek drugiego rzutu, taki jak lewetyracetam lub fenytoina
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Alternate staples first, then the rest if the wound holds

Dlaczego to jest odpowiedź

Removing alternate staples first allows the nurse to check that the wound edges stay together. If the wound is secure, the rest are removed, and adhesive strips can be applied for support.

Odpowiedź

D · Alternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Hepatorenal syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Odpowiedź

C · Hepatorenal syndrome
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Płód jest dobrze natleniony

Dlaczego to jest odpowiedź

Akceleracje to nagłe wzrosty powyżej linii podstawowej (w terminie porodu co najmniej o 15/min przez co najmniej 15 sekund). Są uspokajającym objawem dobrze natlenionego płodu z prawidłowo działającym układem nerwowym.

Odpowiedź

A · Płód jest dobrze natleniony
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Minimal handling with the head in midline

Dlaczego to jest odpowiedź

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Odpowiedź

C · Minimal handling with the head in midline
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag

Dlaczego to jest odpowiedź

By about 4 months most infants have good head control with little head lag when pulled to sit. Sitting without support comes at about 6–8 months, pulling to stand at about 9 months and first words at about 12 months.

Odpowiedź

A · Holds the head steady when held upright, with little or no head lag
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · "For a low, I'll give her a chocolate bar, because it's the fastest sugar."

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycaemia is treated with fast-acting carbohydrate such as glucose tablets or a sugary drink. Chocolate contains fat, which slows absorption, so it is not a good first treatment. The other statements are correct.

Odpowiedź

A · "For a low, I'll give her a chocolate bar, because it's the fastest sugar."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement

Dlaczego to jest odpowiedź

High expressed emotion, including criticism, hostility and over-involvement, is associated with relapse. Family psychoeducation and support can reduce it.

Odpowiedź

A · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her

Dlaczego to jest odpowiedź

Trauma-informed care respects the patient's need for safety and control. Where possible, adjusting staffing reduces re-traumatisation and helps build trust.

Odpowiedź

D · Assign a female nurse where possible and explain her care plan to her
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 100,9 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

38,3·9/5 = 68,94

Dodaj 32

T = 68,94 + 32 = 100,9 °F

Odpowiedź

T = 100,9 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 150 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Cała kuracja

V = 10 mL × 3/dobę × 5 = 150 mL

Odpowiedź

V = 150 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 175 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

7,5·70 = 525 mg

Na dawkę

D = 525/3 = 175 mg

Odpowiedź

D = 175 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,43 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Objętość

V = 215/500 = 0,43 mL

Odpowiedź

V = 0,43 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Objętość

V = 200·2 = 400 mL

Odpowiedź

V = 400 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 50 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

250/100 = 2,5 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 2,5·20 = 50 mg/h

Odpowiedź

D = 50 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1120 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 240 + 100 + 150 = 490 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 60·8 = 480 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1120 mL

Odpowiedź

I = 1120 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 100 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

07:15 → 15:15 = 8 h

Przetoczona objętość

50·8 = 400 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 400 = 100 mL

Odpowiedź

V = 100 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 8/min → 3
SpO₂ 94% → 1
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 140/min → 3
reaguje tylko na głos (V) → 3
T 36,4 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 = 10

Odpowiedź

NEWS2 = 10
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 2 + 1 + 1 + 3 = 11

Poziom ryzyka

11 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions