Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

When should discharge planning begin?

  1. AOn admission, or as early as possible
  2. BOnly after the doctor agrees to discharge
  3. COn the morning of discharge
  4. DAfter the patient has gone home
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with heart failure weighs 2 kg more than yesterday on the same scales. What does this most likely show?

  1. AThe scales must have been faulty
  2. BAbout 2 litres of fluid has been retained
  3. CThe patient has gained 2 kg of body fat
  4. DThe patient is becoming dehydrated
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pielęgniarka otrzymuje zlecenie ustne przez telefon. Jakie postępowanie jest najbezpieczniejsze?

  1. APoprosić koleżankę, by też słuchała i zapamiętała
  2. BWykonać je bez zapisywania
  3. CZapamiętać je i zapisać na koniec zmiany
  4. DZapisać je i odczytać zlecającemu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. APeople on steroids should never have any influenza vaccine
  2. BEither type is fine, as long as it is given in the morning
  3. CThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
  4. DThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka znajduje pacjenta na podłodze obok łóżka. Jakie jest pierwsze działanie?

  1. AWypełnić zgłoszenie zdarzenia, gdy szczegóły są świeże
  2. BOd razu z pomocą koleżanki pomóc pacjentowi wrócić do łóżka
  3. CZadzwonić do rodziny pacjenta i wyjaśnić, co się stało
  4. DOcenić świadomość pacjenta i obrażenia przed jego przemieszczeniem
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka nadzoruje nowego asystenta pielęgniarskiego. Kiedy powinna najuważniej sprawdzać jego pracę?

  1. AGdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
  2. BTylko wtedy, gdy asystent prosi o pomoc w zadaniu, które uważa za trudne
  3. CNigdy, ponieważ asystent ma certyfikat do tej roli
  4. DTylko na koniec dyżuru, gdy sprawdza się dokumentację
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which advice is correct for a patient taking levothyroxine?

  1. ATake it on an empty stomach, usually before breakfast
  2. BTake it with a large meal to avoid nausea and stomach upset
  3. CStop taking it once the symptoms improve
  4. DTake it only on days when feeling tired
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

U pacjenta otrzymującego wankomycynę dożylnie podczas szybkiego wlewu pojawia się zaczerwienienie i swędząca czerwona wysypka na twarzy i szyi. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna i postępowanie?

  1. AReakcja związana z wlewem; zatrzymać lub zwolnić wlew i poinformować lekarza zlecającego
  2. BNiewydolność wątroby; na stałe odstawić wszystkie leki
  3. CPrawidłowa reakcja; zwiększyć szybkość wlewu
  4. DOparzenie słoneczne; nałożyć krem i kontynuować
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely, so the nurse stays with the patient?

  1. AAfter about 2 hours
  2. BIn the first 15 minutes
  3. CThe next morning
  4. DAfter the last drop is given
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?

  1. ABlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
  2. BIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
  3. CGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
  4. DAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
11.FarmakologiaŚredni

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  2. BGive it in the same line as other drugs without flushing
  3. CGive it as a rapid push to stop seizures faster
  4. DMix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.FarmakologiaTrudny

A toddler swallowed many of his mother's iron tablets. He has vomiting and bloody diarrhoea. Which drug may be used to bind iron?

  1. AActivated charcoal given by mouth
  2. BNaloxone
  3. CAcetylcysteine
  4. DDeferoxamine (desferrioxamine)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?

  1. ACheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
  2. BStart chest compressions straight away and call the arrest team
  3. CGive IV amiodarone as a bolus
  4. DDeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Hours after surgery to restore blood flow to an ischaemic leg, the patient has severe calf pain that is worse when the toes are moved passively, and the calf feels tense. What should the nurse suspect?

  1. ACramp from lying still in bed
  2. BExpected postoperative pain from the leg wound
  3. CA superficial thrombophlebitis of the long saphenous vein
  4. DCompartment syndrome from reperfusion swelling
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which statement about giving IV potassium is correct?

  1. AIt is safest given through a small vein in the hand at a fast rate
  2. BIt needs no monitoring at all once the infusion is running
  3. CIt is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
  4. DIt can be given quickly as a push to correct the level fast
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Why may HbA1c be unreliable in a patient with haemolytic anaemia or a recent large blood transfusion?

  1. AThe test only measures the glucose in the plasma, not in the cells
  2. BIt depends on how long red blood cells survive in the blood
  3. CAnaemia always makes the HbA1c very high
  4. DBlood transfusions contain large amounts of glucose
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient on warfarin is booked for elective surgery with a high bleeding risk. What is usual practice?

  1. ADouble the dose for a week so the blood is ready for surgery
  2. BStop it about 5 days before and check the INR
  3. CSwap to aspirin on the morning of surgery
  4. DTake the usual dose on the morning of surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
  2. BVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
  3. CExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
  4. DIron overload and constipation
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. AEarly walking after birth
  2. BNormal blood loss
  3. CCaesarean birth
  4. DBreastfeeding
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. ALisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
  2. BLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  3. CACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  4. DACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A parent asks how to care for a child with mild croup at home. Which advice is correct?

  1. AKeep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
  2. BHold the child over a bowl of hot, steaming water to loosen the cough
  3. CGive an over-the-counter cough syrup every hour until the barking cough stops
  4. DLay the child flat in a cool room so the airway can relax
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 14-year-old has superficial cuts on her forearms. She says cutting helps her cope and that she does not want to die. What is the best nursing response?

  1. ATell her firmly that cutting is attention-seeking behaviour and that she must stop now
  2. BTreat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
  3. CAccept that she is not at risk because she says she does not want to die
  4. DPromise not to tell anyone so that she keeps talking
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Why is the nurse's body language important in therapeutic communication?

  1. APatients with mental illness cannot understand non-verbal signals
  2. BPatients often respond more to non-verbal messages than to the words used
  3. CBody language matters only when patients cannot speak the same language
  4. DIt is only important during the termination phase
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. ANeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
  2. BA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
  3. CWater intoxication from psychogenic polydipsia
  4. DDehydration caused by anticholinergic side effects
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
0,69958 mL? mLzaokrąglij do 0,01 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki małego wstrzyknięcia daje 0,69958 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości poniżej 1 mL zaokrągla się do części setnych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

0,69958 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0021:4501:25t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 21:45 i kończy o 01:25 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

21:4501:25
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
12 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 12 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 2 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

12 kg2 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
250 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 24 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 250 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

24 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
370 mLpozostało? mL/h7 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 12 godzin. Po 5 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 370 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

500 mL / 12 hpo 5 h: 370 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko100 mLzupa180 mLsok100 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz150 mLmocz475 mLmocz375 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 64 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

64 kg12 hmocz: 150 mLmocz: 475 mLmocz: 375 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL450 mL przetoczono50 mL/h22:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 22:00 przetoczono już 450 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL450 mL przetoczono50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 92% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 82/min, przytomny, temperatura 36,7 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 12SpO₂ 92%powietrzeSBP 112HR 82AT 36,7 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 22/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 222/134 mmHg, tętno 50/min, przytomny, temperatura 36,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 22SpO₂ 96%powietrzeSBP 222HR 50AT 36,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · On admission, or as early as possible

Dlaczego to jest odpowiedź

Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.

Odpowiedź

A · On admission, or as early as possible
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · About 2 litres of fluid has been retained

Dlaczego to jest odpowiedź

A rapid weight change over a day reflects fluid, not fat; 1 kg is roughly 1 litre. Daily weights taken at the same time on the same scales are a sensitive measure of fluid retention.

Odpowiedź

B · About 2 litres of fluid has been retained
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Zapisać je i odczytać zlecającemu

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapisanie zlecenia i odczytanie go potwierdza, że zostało prawidłowo usłyszane. Zlecenia ustne ogranicza się zgodnie z procedurą do sytuacji pilnych, a zlecający podpisuje je później.

Odpowiedź

D · Zapisać je i odczytać zlecającemu
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Dlaczego to jest odpowiedź

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Odpowiedź

D · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Ocenić świadomość pacjenta i obrażenia przed jego przemieszczeniem

Dlaczego to jest odpowiedź

Pielęgniarka najpierw sprawdza świadomość, oddychanie i obrażenia, takie jak uraz głowy lub złamanie biodra. Dopiero potem pacjent jest bezpiecznie przemieszczany, z pomocą. Lekarz zostaje poinformowany, a zgłoszenie uzupełnia się potem.

Odpowiedź

D · Ocenić świadomość pacjenta i obrażenia przed jego przemieszczeniem
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadzór jest większy, gdy osoba wykonująca ma mniej doświadczenia, stan pacjenta jest mniej przewidywalny lub zadanie wiąże się z większym ryzykiem. Bierne sprawdzanie lub sprawdzanie na koniec dyżuru może przeoczyć problemy, gdy jeszcze można je naprawić.

Odpowiedź

A · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Take it on an empty stomach, usually before breakfast

Dlaczego to jest odpowiedź

Levothyroxine is absorbed best on an empty stomach and is usually taken at the same time each morning. It is normally lifelong, with doses adjusted by thyroid blood tests.

Odpowiedź

A · Take it on an empty stomach, usually before breakfast
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Reakcja związana z wlewem; zatrzymać lub zwolnić wlew i poinformować lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

Szybki wlew wankomycyny może uwalniać histaminę i powodować zaczerwienienie oraz wysypkę („reakcja na wlew wankomycyny”). Zwolnienie wlewu zwykle temu zapobiega, ale trzeba wykluczyć anafilaksję.

Odpowiedź

A · Reakcja związana z wlewem; zatrzymać lub zwolnić wlew i poinformować lekarza zlecającego
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · In the first 15 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute hemolytic and anaphylactic reactions usually appear early, so the transfusion is started slowly and the nurse stays with the patient for about the first 15 minutes, checking vital signs before, during and after according to policy.

Odpowiedź

B · In the first 15 minutes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct

Dlaczego to jest odpowiedź

In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Sprawdzono w: Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Dlaczego to jest odpowiedź

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Odpowiedź

D · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Deferoxamine (desferrioxamine)

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron poisoning can cause GI bleeding, shock, metabolic acidosis and liver failure. Deferoxamine chelates iron and is used in serious poisoning; activated charcoal does not bind iron.

Odpowiedź

D · Deferoxamine (desferrioxamine)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact

Dlaczego to jest odpowiedź

Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.

Odpowiedź

A · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Compartment syndrome from reperfusion swelling

Dlaczego to jest odpowiedź

When blood flow returns to ischaemic muscle, swelling can raise pressure in a fascial compartment. Pain out of proportion and pain on passive stretch are early signs; pulses may remain until late. It is reported urgently, as fasciotomy may be needed. The limb is kept at heart level, not raised high.

Odpowiedź

D · Compartment syndrome from reperfusion swelling
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus

Dlaczego to jest odpowiedź

Concentrated potassium given quickly can cause fatal arrhythmias. IV potassium is given in a diluted, ready-made solution through an infusion pump at a controlled rate, with monitoring of potassium and, at higher rates, the ECG.

Odpowiedź

C · It is diluted and given through an infusion pump, never as a bolus
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · It depends on how long red blood cells survive in the blood

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c reflects glucose exposure over the lifespan of red cells. If red cells are destroyed early, or donor cells are added, the result may not match true average glucose. Glucose monitoring or other tests may be used instead.

Odpowiedź

B · It depends on how long red blood cells survive in the blood
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Stop it about 5 days before and check the INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Warfarin is usually stopped about 5 days before such surgery, and the INR is checked beforehand. Patients at high clotting risk may be given bridging therapy with a heparin, as planned by the team.

Odpowiedź

B · Stop it about 5 days before and check the INR
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Dlaczego to jest odpowiedź

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Odpowiedź

B · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Caesarean birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Odpowiedź

C · Caesarean birth
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Odpowiedź

D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest

Dlaczego to jest odpowiedź

Calm and comfort reduce distress and airway narrowing. Steam inhalation is not effective and risks scalds. Parents should seek urgent help for stridor at rest, retractions, drooling, blue colour or drowsiness.

Odpowiedź

A · Keep the child calm and upright, and get urgent help if there is noisy breathing at rest
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment

Dlaczego to jest odpowiedź

Self-harm often helps young people manage overwhelming feelings, but it is linked to higher suicide risk. A calm, non-judgemental response, wound care, risk assessment and referral to mental health services are needed.

Odpowiedź

B · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used

Dlaczego to jest odpowiedź

Posture, eye contact, facial expression and tone carry much of the message. When words and body language do not match, patients tend to believe the non-verbal message.

Odpowiedź

B · Patients often respond more to non-verbal messages than to the words used
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Dlaczego to jest odpowiedź

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Odpowiedź

C · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 0,7 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części setne

0,69958 → 9

Decyduje tylko następna cyfra

0,69958 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 9 w górę.
Dalsze cyfry (58) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 0,7 mL

Odpowiedź

x = 0,7 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 3,67 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

21:45 → 24:00 = 135 min

Po północy

00:00 → 01:25 = 85 min

Suma

135 + 85 = 220 min
t = 220/60 = 3,667 ≈ 3,67 h

Odpowiedź

t = 3,67 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 24 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

2·12 = 24 mg

Odpowiedź

D = 24 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,2 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·24 = 360 mg

Objętość

V = (360/250)·5 = 7,2 mL

Odpowiedź

V = 7,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 26,86 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/12 = 41,67 mL/h

Nowa szybkość

R = 370/7 = 52,86 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (52,86 − 41,67)/41,67·100% = 26,86%

Odpowiedź

Δ = 26,86%

To wzrost o ponad 25%: w większości szpitali zamiast nadrabiać trzeba skontaktować się z osobą zlecającą i ocenić pacjenta pod kątem przeciążenia płynami.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,3 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

150 + 475 + 375 = 1000 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1000/(64·12) = 1,302 ≈ 1,3 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,3 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 11 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 450 = 550 mL

Czas

t = 550/50 = 11 h

Odpowiedź

t = 11 h

To około 11 h 00 min, więc worek skończy się około 09:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Odpowiedź

NEWS2 = 2
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 22/min → 2
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 50/min → 1
przytomny (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions