W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.
1Wzory i metody
Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Metoda
Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).
Ustalanie priorytetów i delegowanie
Metoda
Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).
Wartości laboratoryjne i elektrolity
Metoda
Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Metoda
Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Metoda
Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.
Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Metoda
Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.
Pielęgniarstwo położnicze
Metoda
Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.
Pielęgniarstwo pediatryczne
Metoda
Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.
Pielęgniarstwo psychiatryczne
Metoda
Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.
Obliczanie dawek
Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Metoda
Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.
Szybkość wlewów dożylnych
Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Metoda
Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.
Płyny dożylne i bilans płynów
Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metoda
Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².
2Zadania do ćwiczenia
1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni
Które działania pomagają zapobiegać zaparciom u pacjentów szpitalnych?
APowstrzymywanie się od wypróżnienia mimo parcia
BUnikanie owoców i warzyw
COgraniczanie płynów i leżenie w łóżku, aby jelito odpoczęło
DOdpowiednia ilość płynów, błonnik w diecie i ruch
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny
On the day after surgery, a patient's new stoma has turned dark purple. What should the nurse do?
AWait a week to see whether it changes
BRecord it as normal bruising after surgery and recheck tomorrow
CReport it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
DClean it firmly to remove the colour
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni
A nurse wants to set up a sterile field in the morning for a procedure that will take place after lunch. What is correct?
ASet it up in the morning and cover it with a clean towel until the procedure starts
BSet it up in the morning and leave it uncovered in an empty room
CSet it up in the morning and ask a colleague to check it once
DSet it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny
A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?
AExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
BHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
CLock the doors so the patient cannot leave
DApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni
A patient on a medical unit tells the nurse he has a plan to end his life and has saved tablets at home. What is the priority action?
AReassure him that things usually look better in the morning after some sleep
BEnsure constant observation and remove anything he could use to harm himself
CAsk him to promise he will not harm himself
DArrange a psychiatry appointment for next week
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny
A child is admitted with a suspected Wilms tumor (nephroblastoma). Which instruction is most important for all staff?
ADo not palpate the abdomen
BMeasure abdominal girth by pressing firmly
CEncourage the child to play contact sports
DGive a warm bath with abdominal massage
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni
A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?
ASteroids destroy the pancreas
BSteroids can raise the blood glucose
CSteroids always cause hypoglycaemia
DSteroids make glucose meters inaccurate
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny
Pacjent po operacji brzusznej nie oddał moczu od ośmiu godzin, odczuwa dyskomfort w podbrzuszu, a pęcherz jest wyczuwalny. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?
AWyłącznie odwodnienie
BOstre zatrzymanie moczu
COstre uszkodzenie nerek bez wytwarzania moczu
DZakażenie układu moczowego bez zatrzymania moczu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni
A patient with a low clinical probability of deep vein thrombosis has a normal (negative) D-dimer. What is the best interpretation?
AA pulmonary embolism is now certain to be present
BA DVT is unlikely and can usually be ruled out
CThe test is useless and should always be ignored
DA DVT is confirmed and anticoagulation is needed
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny
A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?
ATell the patient they definitely have chronic hepatitis C
BGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
CTest for HCV RNA to find out whether infection is current
DRepeat the antibody test, as a positive test is always false
11.FarmakologiaŚredni
Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?
AVasopressors cause the patient to retain too much fluid
BVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
CVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
DFluids stop the vasopressor causing a fever
12.FarmakologiaTrudny
A patient with HIV has a CD4 count below 200 cells/mm3. Which prophylaxis is usually started?
AFluconazole to prevent urinary and skin infections
BOseltamivir to prevent influenza
CIsoniazid to prevent hepatitis B
DCo-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni
Pacjent, który właśnie zaczął przyjmować lek hipotensyjny, odczuwa zawroty głowy po wstaniu z łóżka. Jaka jest prawidłowa porada?
APrzez chwilę posiedzieć na brzegu łóżka, zanim wstanie
BWstawać szybko, aby krew nadal krążyła
CNastępnego ranka przyjąć podwójną dawkę
DOdstawić tabletkę bez informowania lekarza lub pielęgniarki
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny
A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?
AEncourage him to walk to ease the back pain
BCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
CArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
DGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni
An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?
AUrinary infections always cause a high fever in older adults
BOlder adults often show infection as confusion
CConfusion is the only symptom of a UTI at any age
DA UTI cannot occur in people over 80
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny
Przewlekłą hiponatremię pacjenta skorygowano z 115 do 132 mmol/L w ciągu 24 godzin. Dwa dni później pojawia się bełkotliwa mowa, trudności w połykaniu i osłabienie kończyn. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?
AHipoglikemia z powodu słabego przyjmowania pokarmów
BZespół demielinizacji osmotycznej
CNowy udar niezwiązany z sodem
DPrawidłowy powrót do zdrowia po hiponatremii
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni
A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?
AAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
BSign the form on the patient's behalf as a witness
CAsk a relative to sign instead of the patient
DTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny
After forearm fracture surgery, a patient has severe pain not eased by opioids, made worse by passively moving the fingers. What should the nurse do?
ARaise the arm as high as possible and give a further dose of opioid
BReassure the patient that this pain is expected
CLoosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
DApply ice and a tighter bandage to reduce the swelling
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni
Karboprostu, prostaglandyny stosowanej w krwotoku poporodowym, należy unikać u kobiet z:
ANadciśnieniem tętniczym
BPadaczką
CAstmą
DWcześniejszym cięciem cesarskim
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny
Karmiąca matka ma gorący, zaczerwieniony, bolesny obszar na jednej piersi i gorączkę. Pyta, czy powinna przerwać karmienie. Jaka rada jest najlepsza?
ACałkowicie przerwać karmienie piersią oraz odciągać i wylewać mleko do czasu ustąpienia gorączki i zaczerwienienia
BPrzestać pić płyny, aby zmniejszyć produkcję mleka
CKarmić tylko z drugiej piersi przez tydzień
DNadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni
Dziecko z tetralogią Fallota nagle staje się bardzo sine i ma duszność podczas płaczu. Która pozycja pomaga?
APozycja z głową w dół
BPłasko na plecach
CSiedzenie ze zwisającymi nogami
DPozycja kolankowo-piersiowa (lub przysiad)
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny
A 7-year-old has had morning headaches and vomiting for several weeks, now with clumsiness. What should the nurse suspect?
AA brain tumour with raised intracranial pressure
BA need for new glasses because of eye strain
CMigraine caused by stress at school
DViral gastroenteritis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni
A patient intoxicated with phencyclidine (PCP) is agitated and has nystagmus and high blood pressure. Which nursing approach is best?
APut him in a busy area so that staff can watch him more easily
BTry to talk the patient down by discussing his feelings in detail
CProvide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
DEncourage him to walk around the ward and join in activities to help burn off the drug
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny
A patient who takes fluoxetine in the evening says he has had trouble falling asleep since starting it. What should the nurse suggest?
AStop the fluoxetine at once and tell the prescriber at his next appointment
BDiscuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
CDrink a small glass of wine or beer before bed to help him fall asleep
DTake a double dose at night to make him sleepy
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 6 lb 9 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
6 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej dwa razy na dobę przez 14 dni. Zawiesina jest w butelkach po 50 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?
2 tspdwa razy na dobę14 dni50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
Pacjent waży 80 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 5 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.
80 kg5 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
Dziecku o masie ciała 18 kg zlecono 20 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 40 mg w 1 mL. Jaką objętość V podasz?
18 kg20 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
Zlecono wlew z szybkością 100 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.
100 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
Zlecono 1000 mL w ciągu 6 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 560 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?
1000 mL / 6 hpo 3 h: 560 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 13:00 przetoczono już 200 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.
500 mL200 mL przetoczono125 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.
6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.
1brak ryzyka
2niewielkie ryzyko
3umiarkowane ryzyko
4wysokie ryzyko
5bardzo wysokie ryzyko
3Roztwory
1.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: D · Odpowiednia ilość płynów, błonnik w diecie i ruch
Dlaczego to jest odpowiedź
Płyny i błonnik zmiękczają stolec, a aktywność pobudza perystaltykę. Pomagają też zapewnienie intymności i reagowanie na parcie. Opioidy i unieruchomienie zwiększają ryzyko.
Odpowiedź
D · Odpowiednia ilość płynów, błonnik w diecie i ruch
2.Podstawy pielęgniarstwa
Odpowiedź: C · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
Dlaczego to jest odpowiedź
A dusky, purple or black stoma suggests ischaemia or necrosis, which can need surgery. The nurse reports it to the surgical team at once.
Odpowiedź
C · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
Dlaczego to jest odpowiedź
The longer a sterile field is exposed, the more likely it is to be contaminated, and an unattended field cannot be considered sterile. It is prepared just before use.
Odpowiedź
D · Set it up just before the procedure, because a waiting field may become contaminated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta
Odpowiedź: A · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
Dlaczego to jest odpowiedź
Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.
Odpowiedź
A · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: B · Ensure constant observation and remove anything he could use to harm himself
Dlaczego to jest odpowiedź
A patient with a plan and means is at high risk. Safety comes first: constant observation, removal of means and urgent referral. A “no-harm promise” does not protect the patient.
Odpowiedź
B · Ensure constant observation and remove anything he could use to harm himself
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie
Odpowiedź: A · Do not palpate the abdomen
Dlaczego to jest odpowiedź
Palpating a Wilms tumor can rupture the capsule and spread cancer cells. A sign is often put on the bed to warn staff not to palpate the abdomen.
Odpowiedź
A · Do not palpate the abdomen
7.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: B · Steroids can raise the blood glucose
Dlaczego to jest odpowiedź
Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.
Odpowiedź
B · Steroids can raise the blood glucose
8.Pielęgniarstwo kliniczne
Odpowiedź: B · Ostre zatrzymanie moczu
Dlaczego to jest odpowiedź
Znieczulenie, opioidy i ból mogą powodować zatrzymanie moczu. Badanie USG pęcherza (bladder scan) potwierdza objętość zalegającą; często potrzebne jest cewnikowanie.
Odpowiedź
B · Ostre zatrzymanie moczu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: B · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
Dlaczego to jest odpowiedź
D-dimer is very sensitive, so a negative result in a patient with low clinical probability makes DVT or PE unlikely. A positive result is not specific, because surgery, infection, pregnancy and cancer also raise D-dimer; imaging is then needed.Sprawdzono w:D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Odpowiedź
B · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity
Odpowiedź: C · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
Dlaczego to jest odpowiedź
Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Sprawdzono w:Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)
Odpowiedź
C · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
11.Farmakologia
Odpowiedź: C · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
Dlaczego to jest odpowiedź
Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.
Odpowiedź
C · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmakologia
Odpowiedź: D · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
Dlaczego to jest odpowiedź
A low CD4 count greatly raises the risk of Pneumocystis jirovecii pneumonia. Co-trimoxazole prevents it and also reduces the risk of toxoplasmosis.
Odpowiedź
D · Co-trimoxazole to prevent Pneumocystis pneumonia
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: A · Przez chwilę posiedzieć na brzegu łóżka, zanim wstanie
Dlaczego to jest odpowiedź
Niedociśnienie ortostatyczne jest częste na początku leczenia hipotensyjnego. Powolna zmiana pozycji zmniejsza ryzyko upadków. Utrzymujące się objawy należy zgłosić, aby można było zmierzyć ciśnienie w pozycji leżącej i stojącej oraz zweryfikować dawkę.
Odpowiedź
A · Przez chwilę posiedzieć na brzegu łóżka, zanim wstanie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy
Odpowiedź: B · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
Dlaczego to jest odpowiedź
Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.
Odpowiedź
B · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: B · Older adults often show infection as confusion
Dlaczego to jest odpowiedź
In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.
Odpowiedź
B · Older adults often show infection as confusion
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki
Odpowiedź: B · Zespół demielinizacji osmotycznej
Dlaczego to jest odpowiedź
Szybka korekta przewlekłej hiponatremii powoduje obkurczenie komórek mózgu i może uszkodzić osłonkę mielinową mostu i innych obszarów. Objawy (dyzartria, dysfagia, niedowład czterokończynowy, stan „zamknięcia” – locked-in) pojawiają się po kilku dniach. Dlatego tempo korekty jest ograniczane, a stężenie sodu ściśle monitorowane.
Odpowiedź
B · Zespół demielinizacji osmotycznej
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: D · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
Dlaczego to jest odpowiedź
Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.
Odpowiedź
D · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia
Odpowiedź: C · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
Dlaczego to jest odpowiedź
These are early signs of compartment syndrome, where raised pressure in a muscle compartment reduces blood flow. Constrictive dressings are released, the limb is kept at heart level and urgent surgical review is needed, as fasciotomy may be required.
Odpowiedź
C · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
19.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: C · Astmą
Dlaczego to jest odpowiedź
Karboprost może wywołać skurcz oskrzeli, dlatego unika się go w astmie. Lekiem uterotonicznym, którego należy unikać w nadciśnieniu, jest metyloergometryna.
Odpowiedź
C · Astmą
20.Pielęgniarstwo położnicze
Odpowiedź: D · Nadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
Dlaczego to jest odpowiedź
Zapalenie piersi poprawia się, gdy pierś jest regularnie opróżniana. Kontynuowanie karmienia jest bezpieczne dla dziecka. Częścią opieki są odpoczynek, płyny, leki przeciwbólowe i antybiotyki, jeśli zostały zlecone.
Odpowiedź
D · Nadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
21.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: D · Pozycja kolankowo-piersiowa (lub przysiad)
Dlaczego to jest odpowiedź
Przyciągnięcie kolan do klatki piersiowej zwiększa systemowy opór naczyniowy, dzięki czemu mniej krwi przepływa przez przeciek z prawej do lewej strony, a więcej trafia do płuc. Należy uspokoić dziecko, podać tlen i wezwać pomoc.
Odpowiedź
D · Pozycja kolankowo-piersiowa (lub przysiad)
22.Pielęgniarstwo pediatryczne
Odpowiedź: A · A brain tumour with raised intracranial pressure
Dlaczego to jest odpowiedź
Early-morning headache and vomiting suggest raised intracranial pressure, and clumsiness suggests a lesion in the cerebellum, a common site in children. Urgent neuroimaging is needed.
Odpowiedź
A · A brain tumour with raised intracranial pressure
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: C · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
Dlaczego to jest odpowiedź
PCP can cause agitation, violence, psychosis, nystagmus and hypertension. Reducing stimulation and keeping enough staff present for safety are key; "talking down" is less effective than with other hallucinogens.
Odpowiedź
C · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne
Odpowiedź: B · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
Dlaczego to jest odpowiedź
Fluoxetine can be activating and cause insomnia. Taking it in the morning, with the prescriber's agreement, often helps. Stopping suddenly or using alcohol is unsafe.
Odpowiedź
B · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: m = 2,98 kg
Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.
Uncje na funty
9 oz/16 = 0,5625 lb
6 + 0,5625 = 6,563 lb
Funty na kilogramy
m = 6,563/2,2 = 2,983 ≈ 2,98 kg
Odpowiedź
m = 2,98 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek
Odpowiedź: N = 6
Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.
Całkowita objętość
10 mL × 2 × 14 = 280 mL
Butelki
280/50 = 5,6 → N = 6
Odpowiedź
N = 6
27.Obliczanie dawek
Odpowiedź: D = 400 mg
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Dawka
5·80 = 400 mg
Odpowiedź
D = 400 mg
28.Obliczanie dawek
Odpowiedź: V = 9 mL
Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.
Dawka z masy ciała
20·18 = 360 mg
Objętość
V = (360/40)·1 = 9 mL
Odpowiedź
V = 9 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: R = 25 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Mililitry na minutę
100/60 = 1,667 mL/min
Szybkość kapania
R = 1,667·15 = 25 gtt/min
Odpowiedź
R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych
Odpowiedź: Δ = 12 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Pierwotna szybkość
1000/6 = 166,7 mL/h
Nowa szybkość
R = 560/3 = 186,7 mL/h
Zmiana procentowa
Δ = (186,7 − 166,7)/166,7·100% = 12%
Odpowiedź
Δ = 12%
W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.
31.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: I = 1460 mL
Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Zsumuj płyny przyjęte
doustnie: 150 + 200 + 150 = 500 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1460 mL
Odpowiedź
I = 1460 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów
Odpowiedź: t = 2,4 h
Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.
Pozostała objętość
500 − 200 = 300 mL
Czas
t = 300/125 = 2,4 h
Odpowiedź
t = 2,4 h
To około 2 h 24 min, więc worek skończy się około 15:24.
33.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: B = 13
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3
Dodaj
Suma w skali Braden = 2 + 2 + 2 + 3 + 1 + 3 = 13
Odpowiedź
B = 13
34.Skale oceny klinicznej
Odpowiedź: brak ryzyka
Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.
Oceń każdą podskalę
percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2
Dodaj
Suma w skali Braden = 3 + 4 + 4 + 4 + 2 + 2 = 19
Poziom ryzyka
19 → brak ryzyka
Odpowiedź
brak ryzyka
To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.