Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe speed of an infusion pump
  2. BThe patient's eyesight before surgery
  3. CThe risk of an allergic reaction to IV drugs
  4. DThe cannula site for signs of phlebitis
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Dno odleżyny jest całkowicie pokryte rozpływną tkanką martwiczą i ciemnym strupem martwiczym. Jak się ją klasyfikuje?

  1. AJako kategorię 2, bo jest przykryta
  2. BJako niemożliwą do sklasyfikowania, bo nie widać głębokości
  3. CJako wygojoną, bo powstał strup
  4. DJako kategorię 1, bo skóra nie jest otwarta
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
  2. BIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  3. CA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
  4. DIt is only needed when the patient is injured
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Only one airborne infection isolation room (negative pressure) is free. Which newly admitted patient should be placed in it?

  1. AA patient with C. difficile diarrhea
  2. BA patient with an MRSA wound infection
  3. CA patient with suspected active pulmonary tuberculosis
  4. DA patient with confirmed seasonal influenza and a cough
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which postoperative patient should the nurse see first?

  1. APain of 4/10 one hour after an oral analgesic
  2. BAsking when the urinary catheter will be removed
  3. CDressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
  4. DWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pielęgniarka nadzoruje nowego asystenta pielęgniarskiego. Kiedy powinna najuważniej sprawdzać jego pracę?

  1. ATylko na koniec dyżuru, gdy sprawdza się dokumentację
  2. BNigdy, ponieważ asystent ma certyfikat do tej roli
  3. CGdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
  4. DTylko wtedy, gdy asystent prosi o pomoc w zadaniu, które uważa za trudne
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which oxygen device delivers a precise, fixed concentration of oxygen?

  1. AVenturi mask
  2. BNasal cannula
  3. CNon-rebreathe mask
  4. DSimple face mask
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  2. BDelirium is permanent, while dementia is reversible
  3. CDementia always causes visual hallucinations
  4. DDelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent na wlewie heparyny ma aPTT 110 sekund; docelowo protokół zakłada 1,5–2,5-krotność kontroli wynoszącej 30 sekund. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APostępować zgodnie z protokołem heparyny, sprawdzić, czy nie ma krwawienia, i poinformować lekarza
  2. BPodać witaminę K zgodnie ze zleceniem i kontynuować wlew
  3. CKontynuować bez zmian i powtórzyć aPTT następnego ranka
  4. DZwiększyć szybkość wlewu, ponieważ wynik jest powyżej zakresu docelowego
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjent z dożylnym wlewem insuliny ma glikemię 65 mg/dL (3,6 mmol/L). Jakie jest najlepsze działanie?

  1. APostępować według protokołu dla niskiej glikemii i poinformować lekarza
  2. BPodać doustnie potas, aby chronić serce
  3. CKontynuować z tą samą szybkością i skontrolować za cztery godziny
  4. DZatrzymać wlew i odłożyć kontrolę glikemii do rana
11.FarmakologiaŚredni

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt kills Helicobacter pylori directly
  2. BIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  3. CIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  4. DIt forms a protective coating over the ulcer base
12.FarmakologiaTrudny

A patient on adalimumab for rheumatoid arthritis has a fever and cough on the day of her next injection. What should the nurse advise?

  1. ADouble the next dose to make up for the infection
  2. BWithhold the injection and get the infection assessed first
  3. CGive the injection, as it will help the fever
  4. DStop the drug permanently without telling the prescriber
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Analysis of a pleural effusion shows it is an exudate (high protein and LDH compared with blood). Which cause is most likely?

  1. ALiver cirrhosis with a low albumin
  2. BNephrotic syndrome with protein lost in urine
  3. CHeart failure with raised venous pressure
  4. DPneumonia or cancer affecting the pleura
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. AEncourage him to walk to ease the back pain
  2. BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
  3. CCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  4. DGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Pacjent przyjmujący karbimazol z powodu nadczynności tarczycy zgłasza ból gardła i gorączkę. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AZalecić płukanie gardła solą i kontynuować lek przez tydzień
  2. BPodwoić dawkę, aby szybciej opanować tarczycę
  3. CZorganizować pilną morfologię krwi w celu poszukiwania agranulocytozy
  4. DUspokoić pacjenta, ponieważ lek nie ma poważnych działań niepożądanych dotyczących krwi
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with SIADH needs IV fluid. Which fluid is most likely to worsen the hyponatraemia?

  1. A5% glucose (dextrose, D5W)
  2. B20% human albumin
  3. C8,4% sodium bicarbonate
  4. D3% saline
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Jak duży powinien być otwór wycięty w worku stomijnym?

  1. AOkoło 2 cm większy niż stomia dookoła
  2. BOkoło 2–3 mm większy niż stomia dookoła
  3. CDowolny rozmiar, o ile stomia jest zakryta
  4. DNieco mniejszy niż stomia, dla szczelnego dopasowania
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A bag of parenteral nutrition runs out and the next one will not arrive for several hours. Which risk should the nurse anticipate?

  1. AAcute urinary retention
  2. BRaised intracranial pressure
  3. CRebound hypoglycaemia
  4. DSevere hyperkalaemia
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. APlacenta praevia only
  2. BLow birth weight from overnutrition
  3. CGestational diabetes
  4. DHyperemesis gravidarum
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. ARespect her decision, document it and inform the team
  2. BStop caring for her because she refused advice
  3. CAsk her partner to consent instead
  4. DPrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which statement reflects current guidance about introducing allergenic foods, such as egg and peanut, to infants?

  1. AThey can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
  2. BThey should be given from 6 weeks, mixed into the baby's milk
  3. CThey should be avoided until at least 3 years of age, because early contact is what causes most food allergies
  4. DThey should only be given after a skin prick test in every infant
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A formula-fed infant is diagnosed with cow's milk protein allergy. Which formula is usually advised?

  1. AA rice milk drink fortified with calcium
  2. BA lactose-free cow's milk formula
  3. CAn extensively hydrolysed formula
  4. DA goat's milk formula
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?

  1. AGet up quickly to get the blood flowing to the brain
  2. BSit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
  3. CDrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
  4. DStop the medicine if the dizziness happens more than once
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient says, "I'm such a failure. My wife left me and I lost my job." The nurse answers, "Don't worry, things will get better soon." What is wrong with this response?

  1. AIt explores the problem too deeply too early
  2. BIt is too direct and confronting
  3. CIt uses the technique of presenting reality wrongly
  4. DIt is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011122:25 AM?03:2502:2501:2514:25

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 2:25 AM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

2:25 AM
  1. 103:25
  2. 202:25
  3. 301:25
  4. 414:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
20 mL/h? L/dobę1 dobę = 24 h1 L = 1000 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podtrzymujący biegnie z szybkością 20 mL/h bez przerwy. Ile litrów V poda w ciągu 24 godzin?

20 mL/h24 h
V = L
27.Obliczanie dawekŚredni
2%5 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 5 mL roztworu 2% (w/v)?

2% w/v5 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
10%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 200 mL roztworu 2% (w/v) z roztworu podstawowego 10% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 10%C₂ = 2%V₂ = 200 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw 15 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

50 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda200 mLmleko100 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz450 mLmocz400 mLmocz500 mLdren z rany60 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

woda: 200 mLmleko: 100 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL60 mL/hstart 06:1509:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 06:15 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 09:45?

500 mL60 mL/h06:15 → 09:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 92/56 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,0 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 32SpO₂ 99%powietrzeSBP 92HR 70AT 37,0 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · The cannula site for signs of phlebitis

Dlaczego to jest odpowiedź

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Odpowiedź

D · The cannula site for signs of phlebitis
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Jako niemożliwą do sklasyfikowania, bo nie widać głębokości

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy tkanka martwicza lub strup zakrywają dno rany, rzeczywista głębokość jest nieznana, więc odleżynę dokumentuje się jako niemożliwą do sklasyfikowania, dopóki dno nie stanie się widoczne.

Odpowiedź

B · Jako niemożliwą do sklasyfikowania, bo nie widać głębokości
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Odpowiedź

A · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Tuberculosis needs airborne precautions in a negative-pressure room. Influenza needs droplet precautions and MRSA and C. difficile need contact precautions, which can be given in an ordinary single room.

Odpowiedź

C · A patient with suspected active pulmonary tuberculosis
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min

Dlaczego to jest odpowiedź

Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.

Odpowiedź

C · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny

Dlaczego to jest odpowiedź

Nadzór jest większy, gdy osoba wykonująca ma mniej doświadczenia, stan pacjenta jest mniej przewidywalny lub zadanie wiąże się z większym ryzykiem. Bierne sprawdzanie lub sprawdzanie na koniec dyżuru może przeoczyć problemy, gdy jeszcze można je naprawić.

Odpowiedź

C · Gdy asystent jest nowy w danym zadaniu lub pacjent jest mniej stabilny
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Venturi mask

Dlaczego to jest odpowiedź

A Venturi mask entrains a set amount of room air, giving a fixed oxygen percentage regardless of the patient's breathing pattern. This makes it useful for patients at risk of hypercapnia.

Odpowiedź

A · Venturi mask
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Dlaczego to jest odpowiedź

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Odpowiedź

D · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Postępować zgodnie z protokołem heparyny, sprawdzić, czy nie ma krwawienia, i poinformować lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

110 s jest znacznie powyżej celu wynoszącego około 45–75 s, więc ryzyko krwawienia jest wysokie. Pielęgniarka postępuje zgodnie z protokołem heparyny, ocenia, czy nie ma krwawienia, i informuje lekarza. Protamina jest lekiem odwracającym działanie heparyny; witamina K odwraca działanie warfaryny.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Postępować zgodnie z protokołem heparyny, sprawdzić, czy nie ma krwawienia, i poinformować lekarza
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Postępować według protokołu dla niskiej glikemii i poinformować lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

Glikemia poniżej 70 mg/dL podczas wlewu insuliny to hipoglikemia. Pielęgniarka postępuje według szpitalnego protokołu, który zwykle polega na zatrzymaniu lub zmniejszeniu insuliny i podaniu glukozy, częstej kontroli oraz poinformowaniu lekarza.Sprawdzono w: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Postępować według protokołu dla niskiej glikemii i poinformować lekarza
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · It forms a protective coating over the ulcer base

Dlaczego to jest odpowiedź

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Odpowiedź

D · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Withhold the injection and get the infection assessed first

Dlaczego to jest odpowiedź

TNF inhibitors increase the risk of serious infections and can mask their signs. Doses are usually withheld during an active infection until it has been assessed and treated.

Odpowiedź

B · Withhold the injection and get the infection assessed first
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Pneumonia or cancer affecting the pleura

Dlaczego to jest odpowiedź

Transudates form when hydrostatic or oncotic pressure changes push fluid out of vessels, as in heart failure, cirrhosis and nephrotic syndrome. Exudates form when inflammation or tumour makes the pleura leaky, so protein and LDH are high (Light's criteria). Common causes are pneumonia, cancer, TB and pulmonary embolism.

Odpowiedź

D · Pneumonia or cancer affecting the pleura
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Odpowiedź

C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Zorganizować pilną morfologię krwi w celu poszukiwania agranulocytozy

Dlaczego to jest odpowiedź

Tionamidy (karbimazol, metimazol, propylotiouracyl) mogą powodować agranulocytozę, rzadki, ale zagrażający życiu spadek liczby neutrofili. Pacjentów uczy się, by natychmiast zgłaszali ból gardła, gorączkę lub owrzodzenia w jamie ustnej i mieli wykonaną pilną morfologię; lek odstawia się, jeśli liczba neutrofili jest niska.

Odpowiedź

C · Zorganizować pilną morfologię krwi w celu poszukiwania agranulocytozy
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · 5% glucose (dextrose, D5W)

Dlaczego to jest odpowiedź

5% glucose (5% dextrose, D5W) provides free water once the glucose is metabolised. In SIADH, this water is kept, so sodium falls further. Hypotonic fluids are avoided. Hypertonic saline is used for severe symptomatic hyponatraemia.

Odpowiedź

A · 5% glucose (dextrose, D5W)
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Około 2–3 mm większy niż stomia dookoła

Dlaczego to jest odpowiedź

Otwór wycina się tak, aby ciasno przylegał do stomii, z niewielkim zapasem około 2–3 mm (około 1/8 cala). Zbyt duży odsłania skórę na działanie wydzieliny; zbyt mały może wcinać się w stomię. Stomie kurczą się w pierwszych tygodniach, dlatego pomiar powtarza się.

Odpowiedź

B · Około 2–3 mm większy niż stomia dookoła
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Rebound hypoglycaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Stopping PN suddenly can cause hypoglycaemia because insulin levels stay high for a while. Glucose is monitored, and a glucose infusion may be given according to local policy.

Odpowiedź

C · Rebound hypoglycaemia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Gestational diabetes

Dlaczego to jest odpowiedź

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Odpowiedź

C · Gestational diabetes
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Respect her decision, document it and inform the team

Dlaczego to jest odpowiedź

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Odpowiedź

A · Respect her decision, document it and inform the team
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy

Dlaczego to jest odpowiedź

Delaying common allergens does not prevent allergy, and early introduction may reduce the risk of peanut allergy. Peanut is given as smooth butter or powder, never whole nuts; infants with severe eczema or known food allergy may need specialist advice first.

Odpowiedź

A · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · An extensively hydrolysed formula

Dlaczego to jest odpowiedź

Extensively hydrolysed formulas contain milk proteins broken into small pieces that rarely trigger allergy; amino acid formulas are used for severe cases. Lactose-free formula still contains cow's milk protein, goat's milk proteins cross-react, and rice milk is unsuitable for infants.

Odpowiedź

C · An extensively hydrolysed formula
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly

Dlaczego to jest odpowiedź

Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.

Odpowiedź

B · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings

Dlaczego to jest odpowiedź

False reassurance minimises the patient's concerns and discourages further talk. A therapeutic response would acknowledge the losses and invite the patient to share more.

Odpowiedź

D · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 02:25

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

2 AM → 02

Odpowiedź

02:25

Odpowiedź

02:25
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 0,48 L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość w ciągu doby

20 mL/h × 24 h = 480 mL

W litrach

V = 480/1000 = 0,48 L

Odpowiedź

V = 0,48 L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 100 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Masa leku

m = 20·5 = 100 mg

Odpowiedź

m = 100 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 40 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 2·200/10 = 40 mL

Odpowiedź

V₁ = 40 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·15/720 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 10 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 3 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Pozostały czas

t = 600/200 = 3 h

Odpowiedź

t = 3 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1120 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 100 = 300 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1120 mL

Odpowiedź

I = 1120 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 290 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:15 → 09:45 = 3,5 h

Przetoczona objętość

60·3,5 = 210 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 210 = 290 mL

Odpowiedź

V = 290 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 32/min → 3
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 5

Odpowiedź

NEWS2 = 5
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Poziom ryzyka

20 → niskie ryzyko

Odpowiedź

niskie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions