Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. ARestricting IV fluids
  2. BGiving a sedative
  3. CWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  4. DMeasuring urine output
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

An older woman has been lying on the floor at home all night after a fall. Which complications should the nurse look for in particular?

  1. AHigh blood sugar and a raised temperature from lying still
  2. BHair loss and nail damage
  3. CPressure damage, hypothermia and muscle breakdown
  4. DSunburn and dehydration from sweating
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

An adult with hepatitis A is incontinent of stool. Which precautions are used?

  1. AAirborne precautions in a negative-pressure room with the door closed
  2. BContact precautions in addition to standard precautions
  3. CA protective environment with filtered air
  4. DDroplet precautions with a surgical mask
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. ASmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  2. BThe wires make the patient immune to electric shock
  3. CPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  4. DElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

On day 3 after hip surgery, a patient suddenly becomes short of breath with sharp chest pain and an SpO₂ of 88%. What should the nurse do first?

  1. ARaise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
  2. BEncourage the patient to walk to improve the circulation
  3. CGive the next dose of oral analgesia and reassess the patient in an hour
  4. DMassage the patient’s calves to ease any muscle cramp
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

W katastrofie o bardzo ograniczonych zasobach poszkodowany z ciężkimi oparzeniami na prawie całym ciele zostaje oznaczony kartą czarną. Jaka zasada wyjaśnia tę decyzję?

  1. ALeczenie najciężej rannej osoby w pierwszej kolejności
  2. BLeczenie poszkodowanych w kolejności przybycia
  3. CCzynienie największego dobra dla największej liczby osób
  4. DLeczenie najmłodszych poszkodowanych w pierwszej kolejności
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. ABed rails stop staff from taking observations
  2. BBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
  3. CBed rails always make patients more confused, but only during the day
  4. DPatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Który zestaw objawów najlepiej odróżnia wstrząs kardiogenny od hipowolemicznego?

  1. AChłodna, blada skóra
  2. BZmniejszona diureza
  3. CPodwyższone ciśnienie w żyłach szyjnych i trzeszczenia nad płucami
  4. DTachykardia, hipotensja i słabe, nitkowate tętno obwodowe
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?

  1. AINR and the platelet count
  2. BKidney function and thyroid function
  3. CLiver enzymes and serum amylase
  4. DTroponin and creatine kinase (CK)
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?

  1. AA urinary tract infection that has spread to the skin
  2. BA normal finding in patients with heart murmurs
  3. CContamination of all three samples during collection
  4. DPersistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.FarmakologiaŚredni

Który czynnik zwiększa ryzyko zatrucia litem?

  1. APrzyjmowanie dawki z jedzeniem
  2. BDieta bogata w sól
  3. CPicie dodatkowej ilości wody
  4. DOdwodnienie
12.FarmakologiaTrudny

Antagonista niekompetycyjny (nieodwracalny) zmienia krzywą dawka–odpowiedź poprzez:

  1. APrzesunięcie krzywej w lewo
  2. BPrzesunięcie krzywej w prawo przy tym samym maksimum
  3. CObniżenie odpowiedzi maksymalnej
  4. DZwiększenie nachylenia krzywej bez innych zmian
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. ACrossed at the knees while sitting
  2. BRaised above the level of the heart when resting
  3. CHanging down over the side of the bed
  4. DKept still in a standing position for long periods
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. AEncourage him to walk to ease the back pain
  2. BArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
  3. CCall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  4. DGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. ADry mouth and constipation
  2. BWeight loss and a fast tremor
  3. CA cough and a raised potassium
  4. DDiarrhoea and heavy sweating
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Starszy mężczyzna nie oddał moczu od 10 godzin, ma ból w podbrzuszu, a skan pęcherza wykazuje 1100 mL. Kreatynina wzrosła. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna i postępowanie?

  1. AZatrzymanie moczu; zacewnikować zgodnie ze zleceniem i obserwować dużą diurezę
  2. BMoczówka prosta; podać desmopresynę i ograniczyć płyny
  3. CNefropatia kontrastowa; zorganizować dziś pilną hemodializę
  4. DOdwodnienie; podać bolus płynów i ponownie oznaczyć kreatyninę jutro
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Co jest pierwszym priorytetem, gdy pacjent trafia na salę wybudzeń po znieczuleniu ogólnym?

  1. AOpatrunek rany i dreny
  2. BWywiad lekowy
  3. CDrogi oddechowe i oddychanie
  4. DNapicie się wody
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Using the adult rule of nines, what is the total burn area of the whole right arm plus the whole front of the trunk (both with partial-thickness burns)?

  1. A45%
  2. B36%
  3. C18%
  4. D27%
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 10 weeks has morning sickness. Which suggestion is most likely to help?

  1. ADrink large amounts of fluid with each meal
  2. BSkip breakfast and eat one large meal in the evening
  3. CEat spicy and fatty foods to settle the stomach
  4. DEat dry crackers before rising and eat small meals
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Just after delivery of the placenta, a woman suddenly has severe pain, heavy bleeding and shock. No fundus can be felt abdominally and a mass is seen at the vulva. What is most likely?

  1. ACervical laceration
  2. BUterine inversion
  3. CAmniotic fluid embolism
  4. DUterine atony
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Przed założeniem kaniuli zaplanowano miejscowy krem znieczulający (lidokaina z prylokainą). Co jest ważne?

  1. AWetrzeć go mocno w skórę i zetrzeć po około 1 minucie, bez opatrunku
  2. BNałożyć go z dużym wyprzedzeniem, zwykle około 60 minut, pod opatrunkiem okluzyjnym
  3. CNałożyć go na kilka sekund przed wkłuciem
  4. DNałożyć go na uszkodzoną skórę dla szybszego działania
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The nurse has taught the parents of a 1-year-old about car safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will keep her rear-facing for as long as her seat allows."
  2. B"We will not put her in the seat wearing a thick, padded coat."
  3. C"We will make sure the harness is snug, with no slack at the shoulders."
  4. D"Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

How should a patient take sublingual buprenorphine-naloxone tablets?

  1. ASwallow the tablet whole with a large glass of water
  2. BCrush the tablet and mix it with a spoonful of soft food such as yoghurt
  3. CLet the tablet dissolve completely under the tongue without chewing or swallowing it
  4. DChew the tablet quickly and then swallow it with juice so that it reaches the stomach faster
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. ALet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
  2. BTell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
  3. CAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
  4. DWait until he asks to join activities before involving him
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
2,2899 mL? mLzaokrąglij do 0,1 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki wstrzyknięcia daje 2,2899 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości 1 mL lub większe zaokrągla się do części dziesiątych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

2,2899 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ fl oz? mL3 tbsp? mL1 szklanka? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1½ fl oz z sok, 3 tbsp z płynny suplement, 1 szklanka z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
50%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 1000 mL roztworu 1% (w/v) z roztworu podstawowego 50% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 50%C₂ = 1%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min8 h

Wlew kapie z szybkością 25 gtt/min przez zestaw o 20 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 8 godzin?

25 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
100 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

Wlew 100 mg w 250 mL płynie z szybkością 24 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

100 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda300 mLgalaretka120 mLmleko100 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz400 mLmocz250 mLmocz300 mLmocz150 mLdren z rany110 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

woda: 300 mLgalaretka: 120 mLmleko: 100 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 400 mLmocz: 250 mLmocz: 300 mLmocz: 150 mLdren z rany: 110 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL100 mL przetoczono60 mL/h06:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 06:30 przetoczono już 100 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL100 mL przetoczono60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 28/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 102/62 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 35,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 28SpO₂ 98%powietrzeSBP 102HR 88AT 35,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Measuring urine output

Dlaczego to jest odpowiedź

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Odpowiedź

D · Measuring urine output
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown

Dlaczego to jest odpowiedź

A long lie causes pressure injury, hypothermia, dehydration and rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. The patient is assessed carefully for these as well as for fractures.

Odpowiedź

C · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Contact precautions in addition to standard precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

Hepatitis A spreads through fecal contamination. For a patient who is incontinent or in diapers, contact precautions are added to standard precautions to prevent spread on hands and surfaces.

Odpowiedź

B · Contact precautions in addition to standard precautions
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Dlaczego to jest odpowiedź

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Odpowiedź

A · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden breathlessness and chest pain after surgery suggest a pulmonary embolism. The nurse supports breathing with positioning and oxygen and escalates at once; walking or leg massage could make things worse.

Odpowiedź

A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Czynienie największego dobra dla największej liczby osób

Dlaczego to jest odpowiedź

W zdarzeniu masowym zasoby wykorzystuje się tam, gdzie uratują najwięcej istnień. Poszkodowany, który prawdopodobnie nie przeżyje nawet przy pełnym leczeniu, otrzymuje opiekę łagodzącą, a personel leczy tych, których można uratować. W codziennym triażu najpierw przyjmuje się zwykle najciężej chorego pacjenta.

Odpowiedź

C · Czynienie największego dobra dla największej liczby osób
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Dlaczego to jest odpowiedź

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Odpowiedź

D · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Podwyższone ciśnienie w żyłach szyjnych i trzeszczenia nad płucami

Dlaczego to jest odpowiedź

Oba typy powodują tachykardię, hipotensję, chłodną skórę i małą diurezę. We wstrząsie kardiogennym niewydolne serce powoduje zastój żylny i obrzęk płuc, więc duże bolusy płynów mogą pogorszyć stan.

Odpowiedź

C · Podwyższone ciśnienie w żyłach szyjnych i trzeszczenia nad płucami
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Kidney function and thyroid function

Dlaczego to jest odpowiedź

Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.Sprawdzono w: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Kidney function and thyroid function
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis

Dlaczego to jest odpowiedź

Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Sprawdzono w: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Odwodnienie

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy organizmowi brakuje wody lub sodu, nerka wchłania zwrotnie więcej litu, więc jego stężenie rośnie. Tiazydy, inhibitory ACE i NLPZ mogą działać podobnie.

Odpowiedź

D · Odwodnienie
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Obniżenie odpowiedzi maksymalnej

Dlaczego to jest odpowiedź

Antagonista kompetycyjny przesuwa krzywą w prawo, ale większe dawki agonisty osiągają to samo maksimum. Niekompetycyjny obniża odpowiedź maksymalną.

Odpowiedź

C · Obniżenie odpowiedzi maksymalnej
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Raised above the level of the heart when resting

Dlaczego to jest odpowiedź

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Odpowiedź

B · Raised above the level of the heart when resting
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Odpowiedź

C · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Dry mouth and constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Odpowiedź

A · Dry mouth and constipation
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Zatrzymanie moczu; zacewnikować zgodnie ze zleceniem i obserwować dużą diurezę

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrzymanie moczu, często z powodu powiększenia prostaty, może powodować pozanerkowe AKI. Leczeniem jest usunięcie przeszkody za pomocą cewnika. Po odprowadzeniu dużej objętości u niektórych pacjentów występuje wyraźna diureza poobstrukcyjna, dlatego monitoruje się bilans płynów, elektrolity i ciśnienie krwi.

Odpowiedź

A · Zatrzymanie moczu; zacewnikować zgodnie ze zleceniem i obserwować dużą diurezę
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Drogi oddechowe i oddychanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Na sali wybudzeń resztkowe środki znieczulające, opioidy i leki zwiotczające mogą powodować niedrożność dróg oddechowych i depresję oddechową. Najpierw ocenia się drogi oddechowe i oddychanie, następnie krążenie, świadomość, ból, temperaturę i ranę.

Odpowiedź

C · Drogi oddechowe i oddychanie
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · 27%

Dlaczego to jest odpowiedź

The whole arm is 9% and the front of the trunk 18%, giving 27% total body surface area. Superficial (redness only) areas would not be counted.

Odpowiedź

D · 27%
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Eat dry crackers before rising and eat small meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Eating something dry before rising, small frequent meals, and drinking fluids between rather than with meals reduce nausea. Fatty and spicy foods tend to worsen it.

Odpowiedź

D · Eat dry crackers before rising and eat small meals
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Uterine inversion

Dlaczego to jest odpowiedź

An absent fundus on palpation with a mass in the vagina and shock suggest uterine inversion. Help is called immediately, oxytocin is stopped and the uterus is replaced as soon as possible by the medical team.

Odpowiedź

B · Uterine inversion
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Nałożyć go z dużym wyprzedzeniem, zwykle około 60 minut, pod opatrunkiem okluzyjnym

Dlaczego to jest odpowiedź

Miejscowe kremy znieczulające potrzebują czasu, aby w pełni zadziałać, zwykle około godziny, pod opatrunkiem okluzyjnym. Należy zaplanować to z wyprzedzeniem, aby dziecko mogło skorzystać.

Odpowiedź

B · Nałożyć go z dużym wyprzedzeniem, zwykle około 60 minut, pod opatrunkiem okluzyjnym
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."

Dlaczego to jest odpowiedź

A rear-facing seat must never be used in front of an active airbag, because the inflating airbag can strike the back of the seat and seriously injure the child. The other statements show correct use.

Odpowiedź

D · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Let the tablet dissolve completely under the tongue without chewing or swallowing it

Dlaczego to jest odpowiedź

Buprenorphine is poorly absorbed if swallowed, so it is dissolved under the tongue. Naloxone is added to discourage injection, because it is poorly absorbed sublingually but active if injected.

Odpowiedź

C · Let the tablet dissolve completely under the tongue without chewing or swallowing it
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Dlaczego to jest odpowiedź

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Odpowiedź

C · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 2,3 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

2.2899 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

2,2899 → 8
8 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 2 w górę.
Dalsze cyfry (99) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 2,3 mL

Odpowiedź

x = 2,3 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 330 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1 szklanka = 1·240 = 240 mL

Dodaj

V = 45 + 45 + 240 = 330 mL

Odpowiedź

V = 330 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 20 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 1·1000/50 = 20 mL

Odpowiedź

V₁ = 20 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Objętość

V = 75·8 = 600 mL

Odpowiedź

V = 600 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 160 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dawka na godzinę

24·400 = 9600 mcg/h

Dawka na minutę

D = 9600/60 = 160 mcg/min

Odpowiedź

D = 160 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 410 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 300 + 120 + 100 = 520 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 75·12 = 900 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1620 mL

Suma wydalonych

400 + 250 + 300 + 150 + 110 = 1210 mL

Bilans

B = 1620 − 1210 = 410 mL

Odpowiedź

B = 410 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 100 = 400 mL

Czas

t = 400/60 = 6,667 ≈ 6,7 h

Odpowiedź

t = 6,7 h

To około 6 h 40 min, więc worek skończy się około 13:10.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 16

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 4 + 2 + 1 + 4 + 2 = 16

Odpowiedź

B = 16
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 28/min → 3
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 88/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 5
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions