Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Tętno na tętnicy promieniowej pacjenta jest niemiarowe. Jak należy je liczyć?

  1. APrzez 15 sekund i pomnożyć przez cztery
  2. BPrzez 10 sekund i pomnożyć przez sześć
  3. CWyłącznie za pomocą automatycznego ciśnieniomierza
  4. DPrzez pełne 60 sekund, najlepiej nad koniuszkiem serca
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient's potassium result is 6,8 mmol/L (6,8 mEq/L). Why is this urgent?

  1. AHigh potassium causes only mild muscle cramps that settle without treatment
  2. BIt is normal for patients after surgery
  3. CIt means the patient urgently needs more potassium
  4. DVery high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. ATwo nurses lifting the patient under the arms
  2. BA mechanical lift used by enough trained staff
  3. CAsking the patient to stand and try their best
  4. DOne nurse doing a standing pivot transfer
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only
  2. BAirborne and contact precautions
  3. CContact precautions only
  4. DDroplet precautions with a surgical mask
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a blood pressure of 210/120 mmHg. Which finding would make this a hypertensive emergency?

  1. ANew chest pain or confusion suggesting organ damage
  2. BMild anxiety about the high reading on the monitor
  3. CA history of high blood pressure for ten years
  4. DForgetting to take the blood pressure tablet this morning
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?

  1. A13
  2. B7
  3. C11
  4. D9
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A dying patient can no longer drink and has a dry mouth. What is the most appropriate nursing care?

  1. ALeaving the mouth alone to avoid disturbing them
  2. BStarting a fast intravenous infusion to correct the dryness
  3. CFrequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
  4. DInserting a nasogastric tube for fluids
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Starszy pacjent nagle w nocy staje się splątany, z wahaniami uwagi. Jaką przyczynę należy zbadać najpierw?

  1. ABrak zainteresowania otoczeniem
  2. BMajaczenie spowodowane chorobą podstawową, np. zakażeniem lub lekiem
  3. CNagły początek choroby Alzheimera
  4. DPrawidłowe starzenie się
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący fenytoinę ma stężenie 28 mcg/mL (zwykły zakres około 10–20 mcg/mL). Jakich objawów spodziewa się pielęgniarka?

  1. AGłodu i przyrostu masy ciała
  2. BWysokich, szpiczastych załamków T
  3. CWyłącznie nadpobudliwości i bezsenności
  4. DOczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Two days after bowel surgery, a patient with nasogastric suction has a distended abdomen, absent bowel sounds and muscle weakness. The potassium is 2,8 mEq/L. Which interpretation is best?

  1. AThe low potassium is due to the patient drinking too much water
  2. BHypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus
  3. CThe potassium is normal for the second day after surgery
  4. DHyperkalemia from tissue damage is causing the bowel to stop
11.FarmakologiaŚredni

Które działanie niepożądane jest typowe dla metoklopramidu, zwłaszcza u młodych osób?

  1. ACiężkie zaparcie
  2. BSuchy kaszel
  3. CPozapiramidowe zaburzenia ruchowe, takie jak ostra dystonia
  4. DNiska glikemia
12.FarmakologiaTrudny

Która para działań niepożądanych jest charakterystyczna dla długotrwałego leczenia amiodaronem?

  1. ASuchy kaszel i obrzęk naczynioruchowy
  2. BZaburzenia czynności tarczycy i włóknienie płuc
  3. CPrzerost dziąseł i nadmierne owłosienie
  4. DOtotoksyczność i nefrotoksyczność
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient on theophylline develops nausea, vomiting, a fast heart rate and restlessness. What should the nurse suspect?

  1. AA theophylline allergy causing a rash
  2. BAn expected sign that the drug is working
  3. CHypoglycaemia caused by the drug
  4. DTheophylline toxicity
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?

  1. AGive extra opioids so the patient sleeps through the night
  2. BLeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
  3. CNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
  4. DUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why are insulin and glucose given together to treat hyperkalaemia?

  1. AInsulin protects the heart muscle cells from the potassium
  2. BInsulin makes the kidneys pass more potassium in the urine
  3. CGlucose binds the potassium in the blood and removes it
  4. DInsulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any headaches or confusion."
  2. B"I will weigh myself every morning."
  3. C"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  4. D"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. AAsk the family to decide what the patient should be told
  2. BGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
  3. CSet up a private setting with enough time
  4. DGive all treatment options before checking understanding
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
  2. BPerform deep suction every hour
  3. CAsk the family to leave the room
  4. DGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman 4 hours after birth has severe perineal pain and pressure. Her fundus is firm, lochia is normal, and her heart rate is rising. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary tract infection
  2. BUterine atony
  3. CA vulvar or vaginal haematoma
  4. DNormal afterpains
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a placenta praevia at 35 weeks is waiting for a planned caesarean. Which activity should she avoid?

  1. ASexual intercourse
  2. BLying on her side
  3. CGentle walking
  4. DEating a normal diet
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jak pielęgniarka powinna podejść do wywiadu zdrowotnego z 15-latkiem?

  1. ASpędzić część wizyty sam na sam z nastolatkiem i wyjaśnić granice poufności
  2. BPrzeprowadzić wywiad z nastolatkiem w obecności przyjaciół jako wsparcia
  3. CPowiedzieć nastolatkowi, że wszystko, co powie, zostanie przekazane rodzicom, aby byli na bieżąco informowani
  4. DRozmawiać wyłącznie z rodzicem
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

U 10-latka z podejrzeniem zapalenia wyrostka robaczkowego występował silny ból brzucha, ale nagle znacznie się zmniejszył. Co to może oznaczać?

  1. AZapalenie wyrostka ustąpiło i dziecko może wrócić do domu
  2. BTo prawidłowa zmiana niewymagająca dalszej kontroli
  3. CWyrostek mógł ulec perforacji; należy to natychmiast zgłosić
  4. DLek przeciwbólowy wyleczył problem
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A severely depressed older patient says, "My insides have rotted away; I am already dead." Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BPersecutory
  3. CNihilistic
  4. DGrandiose
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with an anxiety disorder speaks so quickly about her worries that the nurse cannot follow. Which response is most helpful?

  1. A"Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
  2. B"You're talking too fast, so we'll have to stop for today."
  3. C"Let me tell you what I think your problem is, and then we can talk."
  4. D"There's really nothing to worry about, so just try to relax."
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C100 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 100 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 10 mg/h. Wyraź tę szybkość dawki D w mcg/min. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Obliczanie dawekŚredni
60 kgBSA = 1,45 m²20 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 60 kg ma powierzchnię ciała 1,45 m². Zlecono 20 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

60 kgBSA = 1,45 m²20 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
47 kg159 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 159 cm wzrostu i waży 47 kg. Zlecono 250 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

159 cm47 kg250 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
250 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 250 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

250 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
830 mLpozostało? mL/h8 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 12 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 830 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 12 hpo 4 h: 830 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka120 mLwoda250 mLzupa150 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz175 mLmocz450 mLmocz325 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

galaretka: 120 mLwoda: 250 mLzupa: 150 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL400 mL przetoczono80 mL/h12:30t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 12:30 przetoczono już 400 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL400 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 91% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 58/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 91%powietrzeSBP 136HR 58AT 37,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Przez pełne 60 sekund, najlepiej nad koniuszkiem serca

Dlaczego to jest odpowiedź

Niemiarowe tętno należy liczyć przez pełną minutę. Liczenie nad koniuszkiem serca stetoskopem jest dokładniejsze, bo niektóre uderzenia mogą być zbyt słabe, by wyczuć je na nadgarstku.

Odpowiedź

D · Przez pełne 60 sekund, najlepiej nad koniuszkiem serca
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hyperkalaemia can cause cardiac arrest. The result is escalated at once; an ECG and treatment follow, and a repeat sample checks whether the result was falsely raised.

Odpowiedź

D · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A mechanical lift used by enough trained staff

Dlaczego to jest odpowiedź

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Odpowiedź

B · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Airborne and contact precautions

Dlaczego to jest odpowiedź

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Odpowiedź

B · Airborne and contact precautions
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · New chest pain or confusion suggesting organ damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hypertension becomes an emergency when there is acute organ damage, such as chest pain, neurological changes or kidney injury. It needs urgent, controlled lowering of the blood pressure.

Odpowiedź

A · New chest pain or confusion suggesting organ damage
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · 9

Dlaczego to jest odpowiedź

Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.

Odpowiedź

D · 9
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist

Dlaczego to jest odpowiedź

Regular mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm relieves a dry mouth in the last days of life. Families can be shown how to help.

Odpowiedź

C · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Majaczenie spowodowane chorobą podstawową, np. zakażeniem lub lekiem

Dlaczego to jest odpowiedź

Majaczenie rozwija się w ciągu godzin lub dni i ma zmienny przebieg. Częste przyczyny to zakażenie, leki, odwodnienie, ból, zaparcie i zatrzymanie moczu. Otępienie rozwija się powoli.

Odpowiedź

B · Majaczenie spowodowane chorobą podstawową, np. zakażeniem lub lekiem
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatrucie fenytoiną powoduje oczopląs, ataksję, niewyraźną mowę i senność. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę i informuje lekarza zlecającego. Niska albumina zwiększa frakcję wolnego (aktywnego) leku, więc zatrucie może wystąpić nawet przy prawidłowym stężeniu całkowitym.

Odpowiedź

D · Oczopląsu, niepewnego chodu i niewyraźnej mowy
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Hypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus

Dlaczego to jest odpowiedź

Gastric suction removes potassium and causes metabolic alkalosis, which shifts more potassium into cells. Low potassium reduces smooth muscle contraction and contributes to ileus and weakness. The provider is informed and potassium is replaced as prescribed.

Odpowiedź

B · Hypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Pozapiramidowe zaburzenia ruchowe, takie jak ostra dystonia

Dlaczego to jest odpowiedź

Metoklopramid jest antagonistą receptorów dopaminowych D2. Blokowanie dopaminy w jądrach podstawy może wywołać dystonię i inne objawy pozapiramidowe, częściej u młodych dorosłych.

Odpowiedź

C · Pozapiramidowe zaburzenia ruchowe, takie jak ostra dystonia
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Zaburzenia czynności tarczycy i włóknienie płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Amiodaron jest bogaty w jod i kumuluje się w tkankach, powodując niedoczynność lub nadczynność tarczycy, włóknienie płuc, uszkodzenie wątroby, nadwrażliwość na światło i złogi w rogówce. Pozostałe pary pasują do aminoglikozydów, fenytoiny i inhibitorów ACE.

Odpowiedź

B · Zaburzenia czynności tarczycy i włóknienie płuc
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Theophylline toxicity

Dlaczego to jest odpowiedź

Theophylline has a narrow therapeutic window. Toxicity causes nausea, vomiting, tachycardia, arrhythmias, agitation and seizures. Levels are monitored, and many drugs and smoking status change its clearance. The nurse should hold the dose and report.

Odpowiedź

D · Theophylline toxicity
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.

Odpowiedź

D · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin activates the sodium–potassium pump, moving potassium into cells and lowering the serum level within about 15–30 minutes. Glucose is given to prevent hypoglycaemia. The effect is temporary, so potassium must also be removed.

Odpowiedź

D · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Dlaczego to jest odpowiedź

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Odpowiedź

C · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Set up a private setting with enough time

Dlaczego to jest odpowiedź

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Odpowiedź

C · Set up a private setting with enough time
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Dlaczego to jest odpowiedź

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Odpowiedź

A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A vulvar or vaginal haematoma

Dlaczego to jest odpowiedź

A haematoma causes severe pain and pressure out of proportion to the birth, often with a firm uterus and normal lochia. Signs of hidden blood loss such as tachycardia must be reported.

Odpowiedź

C · A vulvar or vaginal haematoma
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Sexual intercourse

Dlaczego to jest odpowiedź

Women with placenta praevia are advised to avoid intercourse and anything inserted into the vagina because it may cause bleeding. They should report any bleeding or contractions straight away.

Odpowiedź

A · Sexual intercourse
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Spędzić część wizyty sam na sam z nastolatkiem i wyjaśnić granice poufności

Dlaczego to jest odpowiedź

Nastolatki są bardziej otwarte, gdy rozmawia się z nimi bez obecności innych osób. Należy wyjaśnić, że to, co powiedzą, jest poufne, chyba że istnieje ryzyko poważnej szkody. Schematy takie jak HEADSSS obejmują dom, edukację, aktywności, substancje psychoaktywne, seksualność, samobójstwo i bezpieczeństwo.

Odpowiedź

A · Spędzić część wizyty sam na sam z nastolatkiem i wyjaśnić granice poufności
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Wyrostek mógł ulec perforacji; należy to natychmiast zgłosić

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagłe ustąpienie bólu w zapaleniu wyrostka robaczkowego może wskazywać na perforację, po której następuje zapalenie otrzewnej z nasileniem bólu, gorączką i obroną mięśniową. Wymaga to pilnego zgłoszenia.

Odpowiedź

C · Wyrostek mógł ulec perforacji; należy to natychmiast zgłosić
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Nihilistic

Dlaczego to jest odpowiedź

Nihilistic delusions are beliefs that the self, the body or the world does not exist or has been destroyed. They can occur in psychotic depression and require urgent assessment, including of nutrition and suicide risk.

Odpowiedź

C · Nihilistic
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Focusing directs the conversation to one main concern, which reduces overwhelm and makes the problem easier to work on. A calm, slow pace from the nurse also helps lower anxiety.

Odpowiedź

A · "Let's slow down and talk about one thing at a time. What worries you most right now?"
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 37,8 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

100 − 32 = 68

Pomnóż przez 5/9

T = 68·5/9 = 37,78 ≈ 37,8 °C

Odpowiedź

T = 37,8 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 166,7 mcg/min

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Oblicz

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Odpowiedź

D = 166,7 mcg/min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 29 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 20·1,45 = 29 mg

Odpowiedź

D = 29 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 360,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(159·47/3600) = √2,076 = 1,441 m²

Dawka

D = 250·1,441 = 360,2 mg

Odpowiedź

D = 360,2 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 21 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 250·60/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Odpowiedź

R = 21 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 21 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 24,5 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/12 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 830/8 = 103,8 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (103,8 − 83,33)/83,33·100% = 24,5%

Odpowiedź

Δ = 24,5%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1580 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 250 + 150 = 520 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 1580 mL

Odpowiedź

I = 1580 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 7,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 400 = 600 mL

Czas

t = 600/80 = 7,5 h

Odpowiedź

t = 7,5 h

To około 7 h 30 min, więc worek skończy się około 20:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Ciężkość

GCS 11 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 91% → 3
na powietrzu → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 58/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions