Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey are a common cause of wound infection
  2. BThey make the anaesthetic work less well
  3. CThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  4. DThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. AUrine output of 50 mL in the last hour
  2. BRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  3. CTemperature 37,4 °C on the first day
  4. DPain score of 4/10 at the wound site when moving
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient needs to be moved up in bed and cannot help much. Which approach is safest?

  1. AHave one nurse pull the patient up by the arms
  2. BUse a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
  3. CAsk the patient to push up with their heels alone
  4. DRaise the head of the bed fully and lift the patient up by the shoulders
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s blood splashes onto a nurse’s forearm. The skin is intact. What is the correct response?

  1. AScrub the area with undiluted bleach
  2. BStart HIV post-exposure prophylaxis right away, before any other step is taken
  3. CWash the area with soap and water, then follow the reporting policy
  4. DDo nothing, because intact skin cannot be contaminated
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AVitamin D (calciferol)
  2. BThiamine (vitamin B1)
  3. CVitamin C (ascorbic acid)
  4. DVitamin K (phytonadione)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A provider asks a nurse to perform a procedure that is outside the nurse’s scope of practice. What should the nurse do?

  1. ADecline, explain why and suggest who can safely do it
  2. BDo it, because the provider gave the instruction
  3. CAsk a nursing assistant to do it instead
  4. DDo it just this once and promise the provider not to do it again
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the recommended first aid for a thermal burn?

  1. ASpread butter or oil over the burn
  2. BCool it under cool running water for about 20 minutes
  3. CApply ice directly to the burn until the pain stops completely
  4. DBurst any blisters to release the fluid
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Która zmiana w EKG jest klasycznie związana z ciężką hiperkaliemią?

  1. ASkrócony odstęp PR
  2. BWyraźne załamki U
  3. CWysokie, spiczaste załamki T
  4. DTylko obniżenie odcinka ST
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. ACrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
  2. BTake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  3. CUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  4. DTake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on high-dose dexamethasone has a white cell count of 15 × 10³/µL, mostly mature neutrophils with no bands. They have no fever and no signs of infection. What is the most likely explanation?

  1. AA steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
  2. BA laboratory error, because steroids always lower the white count
  3. CCertain sepsis that needs antibiotics started without delay
  4. DA new leukemia that is confirmed by this result alone
11.FarmakologiaŚredni

Why are patients taking simvastatin often advised to avoid large amounts of grapefruit juice?

  1. AGrapefruit speeds up simvastatin breakdown in the liver, so the drug stops working
  2. BGrapefruit makes the tablet dissolve in the mouth
  3. CGrapefruit blocks cholesterol absorption and causes low cholesterol
  4. DGrapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.FarmakologiaTrudny

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  2. BRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  3. CGive the infusion as a rapid push
  4. DGive a loop diuretic before each dose
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Dlaczego przewodu drenu klatki piersiowej zasadniczo nie wolno zaciskać?

  1. AZaciśnięcie powoduje parowanie wody w uszczelnieniu
  2. BUwięzione powietrze może się gromadzić i spowodować odmę prężną
  3. CZaciśnięcie trwale osłabia i pęka przewód
  4. DZaciśnięcie powoduje zbyt szybkie odpływanie płynu z klatki piersiowej
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Dlaczego przy tlenoterapii wysokoprzepływowej stosuje się nawilżanie?

  1. ASuchy gaz o wysokim przepływie wysusza drogi oddechowe i zagęszcza wydzielinę
  2. BPara wodna filtruje bakterie z dopływającego tlenu
  3. CNawilżanie zapobiega rozwojowi toksyczności tlenu
  4. DNawilżony gaz niesie więcej tlenu na litr niż gaz suchy
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has just started haemodialysis. What usually happens to their protein needs?

  1. AThey fall to almost zero to rest the kidneys
  2. BThey increase, because dialysis removes amino acids
  3. CThey stay exactly the same as they were before dialysis
  4. DProtein must be replaced only by IV infusion
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

The nurse has four patients with diabetes. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
  2. BA patient with a glucose of 14 mmol/L (252 mg/dL) who feels well and is eating
  3. CA newly diagnosed patient asking about which foods to eat
  4. DA patient waiting for a routine HbA1c test
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which practice is correct when giving parenteral nutrition through a central line?

  1. ALet the bag hang at room temperature for several days
  2. BDisconnect and reconnect the line without cleaning the hub
  3. CUse a dedicated lumen and strict aseptic technique
  4. DGive other IV drugs through the same lumen to save time
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

W 6. dobie po operacji jamy brzusznej pacjent mówi, że podczas kaszlu coś „puściło”, a przez ranę widać jelito. Co pielęgniarka powinna zrobić natychmiast?

  1. AZostawić ranę odkrytą i posadzić pacjenta całkiem pionowo w łóżku
  2. BPrzykryć jałowymi opatrunkami nasączonymi solą fizjologiczną, zgiąć kolana, wezwać chirurga
  3. CDelikatnie wsunąć jelito z powrotem i mocno zakleić brzegi rany plastrem
  4. DPodać pacjentowi lekki posiłek, aby go uspokoić w oczekiwaniu na zespół
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman receiving an oxytocin infusion for many hours has a headache, confusion and very little urine. Which complication is suspected?

  1. AWater intoxication
  2. BMagnesium toxicity
  3. CSpinal headache
  4. DHypoglycaemia
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. ALisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
  2. BLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  3. CACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
  4. DACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How is a child usually positioned for a lumbar puncture?

  1. AOn the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
  2. BFlat on the back with the legs straight and a small pillow under the head
  3. CStanding and leaning against the wall
  4. DProne with a pillow under the chest
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child on chemotherapy for leukaemia was in close contact with a classmate who has chickenpox. What should the nurse do?

  1. AReassure the family, as chickenpox is mild in all children
  2. BGive the live varicella vaccine to the child that same day to boost immunity
  3. CTell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
  4. DWait to see whether a rash develops before acting
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. ALet the patient eat alone in her room for privacy
  2. BTalk with the patient at length about calories during the meal
  3. CAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
  4. DSupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent, który od tygodni był ciężko przygnębiony, nagle jest pogodny i spokojny i daje swój zegarek innemu pacjentowi. Jakie działanie jest najbardziej właściwe?

  1. AOdnotować, że jego nastrój wyraźnie się poprawia, i zmniejszyć poziom obserwacji
  2. BPochwalić go za hojność i nie robić nic więcej
  3. CZaplanować jego wypis na jutro
  4. DZapytać go wprost o myśli i plany samobójcze oraz poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
40,2399 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 40,2399 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

40,2399 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 3/dobę · 14 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej trzy razy na dobę przez 14 dni. Zawiesina jest w butelkach po 150 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

2 tsptrzy razy na dobę14 dni150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
22 kg10 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 22 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

22 kg10 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
200 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 24 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 200 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

24 kg15 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg50 mL20 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 20 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/50 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka120 mLsok200 mLmleko100 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz400 mLmocz300 mLmocz175 mLmocz300 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

galaretka: 120 mLsok: 200 mLmleko: 100 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 100 mL/hstart 13:30trazem​ = ? h150 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 13:30 z prędkością 150 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 100 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 95% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,2 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 12SpO₂ 95%powietrzeSBP 130HR 76AT 36,2 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Dlaczego to jest odpowiedź

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Odpowiedź

D · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Dlaczego to jest odpowiedź

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Odpowiedź

B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated

Dlaczego to jest odpowiedź

Lowering the head of the bed, if the patient tolerates it, and using a slide sheet with two or more staff reduces the force needed. Pulling on arms can injure shoulders, and dragging damages skin.

Odpowiedź

B · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood on intact skin carries very little risk of bloodborne infection, but it is still washed off promptly and handled according to policy. Bleach damages skin, and prophylaxis is for higher-risk exposures.

Odpowiedź

C · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Thiamine (vitamin B1)

Dlaczego to jest odpowiedź

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Odpowiedź

B · Thiamine (vitamin B1)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Decline, explain why and suggest who can safely do it

Dlaczego to jest odpowiedź

Nurses must work within their legal scope of practice, even when asked by a provider. The nurse declines, explains the reason and helps find a suitable professional.

Odpowiedź

A · Decline, explain why and suggest who can safely do it
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Cool it under cool running water for about 20 minutes

Dlaczego to jest odpowiedź

Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.

Odpowiedź

B · Cool it under cool running water for about 20 minutes
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Wysokie, spiczaste załamki T

Dlaczego to jest odpowiedź

Hiperkaliemia powoduje spiczaste załamki T, potem poszerzenie QRS, a nawet zapis sinusoidalny i zatrzymanie krążenia. Hipokaliemia daje spłaszczone załamki T i załamki U.

Odpowiedź

C · Wysokie, spiczaste załamki T
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.Sprawdzono w: Potassium (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood

Dlaczego to jest odpowiedź

Corticosteroids raise the neutrophil count by releasing marginated neutrophils and slowing their exit from the blood, usually without a left shift. The nurse still assesses carefully, because steroids can also hide the usual signs of infection.

Odpowiedź

A · A steroid effect that moves neutrophils into the circulating blood
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk

Dlaczego to jest odpowiedź

Grapefruit compounds inhibit intestinal CYP3A4, so more simvastatin is absorbed. Higher levels increase the risk of muscle damage; drugs such as some calcium channel blockers and ciclosporin are also affected.

Odpowiedź

D · Grapefruit inhibits CYP3A4 in the gut, raising simvastatin levels and myopathy risk
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Dlaczego to jest odpowiedź

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Odpowiedź

A · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Uwięzione powietrze może się gromadzić i spowodować odmę prężną

Dlaczego to jest odpowiedź

Zaciśnięcie drenu, gdy z płuca nadal przecieka powietrze, pozwala na narastanie ciśnienia w jamie opłucnej, co może spowodować odmę prężną. Zaciska się go tylko krótko z określonych powodów, np. przy wymianie zestawu, i tylko na zlecenie.

Odpowiedź

B · Uwięzione powietrze może się gromadzić i spowodować odmę prężną
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Suchy gaz o wysokim przepływie wysusza drogi oddechowe i zagęszcza wydzielinę

Dlaczego to jest odpowiedź

Suchy gaz o wysokim przepływie przekracza zdolność nosa do nawilżania, powodując suchość błon śluzowych, gęstą wydzielinę i dyskomfort. Ogrzewane, nawilżane systemy wysokoprzepływowe poprawiają tolerancję i pomagają usuwać wydzielinę.

Odpowiedź

A · Suchy gaz o wysokim przepływie wysusza drogi oddechowe i zagęszcza wydzielinę
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · They increase, because dialysis removes amino acids

Dlaczego to jest odpowiedź

Before dialysis, a moderate protein intake may be advised. Dialysis removes amino acids and protein, so needs rise, and malnutrition is a common risk. A renal dietitian sets individual targets.

Odpowiedź

B · They increase, because dialysis removes amino acids
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycaemia with confusion can rapidly lead to seizures and loss of consciousness, so it is treated at once. A moderately high glucose without symptoms, diet questions and routine tests can wait.

Odpowiedź

A · A patient with a glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL) who is sweaty and confused
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Use a dedicated lumen and strict aseptic technique

Dlaczego to jest odpowiedź

PN is rich in nutrients that bacteria can use. A dedicated lumen, aseptic non-touch technique and hanging limits reduce catheter-related bloodstream infection.

Odpowiedź

C · Use a dedicated lumen and strict aseptic technique
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Przykryć jałowymi opatrunkami nasączonymi solą fizjologiczną, zgiąć kolana, wezwać chirurga

Dlaczego to jest odpowiedź

Wytrzewienie jest nagłym przypadkiem chirurgicznym. Narządy przykrywa się jałowymi opatrunkami zwilżonymi solą fizjologiczną, układa pacjenta w niskiej pozycji Fowlera ze zgiętymi kolanami, aby zmniejszyć napięcie, utrzymuje na czczo, monitoruje pod kątem wstrząsu i wzywa chirurga. Nigdy nie próbuje się umieszczać narządów z powrotem.

Odpowiedź

B · Przykryć jałowymi opatrunkami nasączonymi solą fizjologiczną, zgiąć kolana, wezwać chirurga
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Water intoxication

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxytocin has an antidiuretic effect. Long infusions with large volumes of fluid can cause water retention and hyponatraemia, with headache, confusion, oliguria and seizures.

Odpowiedź

A · Water intoxication
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Odpowiedź

C · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward

Dlaczego to jest odpowiedź

Curling the child on the side (or sitting and bending forward) flexes the spine and widens the spaces between lumbar vertebrae for the needle. A nurse holds the child gently and monitors breathing, as tight flexion can compromise the airway in infants.

Odpowiedź

A · On the side, curled up with knees drawn up and head bent forward
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed

Dlaczego to jest odpowiedź

In immunosuppressed children, chickenpox can cause severe pneumonia, hepatitis and encephalitis. After exposure, the team may give varicella-zoster immunoglobulin or antivirals. Live varicella vaccine is not given during chemotherapy.

Odpowiedź

C · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Dlaczego to jest odpowiedź

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Odpowiedź

D · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Zapytać go wprost o myśli i plany samobójcze oraz poinformować zespół

Dlaczego to jest odpowiedź

Nagły spokój i rozdawanie rzeczy mogą oznaczać, że pacjent zdecydował się odebrać sobie życie. Pielęgniarka pyta wprost o zamiar samobójczy, plany i środki, zapewnia bezpieczeństwo i informuje zespół.

Odpowiedź

D · Zapytać go wprost o myśli i plany samobójcze oraz poinformować zespół
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 40,2 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

40.2399 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

40,2399 → 3
3 to 4 lub mniej, więc 2 zostaje.
Dalsze cyfry (99) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 40,2 kg

Odpowiedź

x = 40,2 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 3

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

10 mL × 3 × 14 = 420 mL

Butelki

420/150 = 2,8 → N = 3

Odpowiedź

N = 3
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 73,33 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·22 = 220 mg

Na dawkę

D = 220/3 = 73,33 mg

Odpowiedź

D = 73,33 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·24 = 360 mg

Objętość

V = (360/200)·5 = 9 mL

Odpowiedź

V = 9 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 500·20/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 400 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/50 = 20 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 20·20 = 400 mg/h

Odpowiedź

D = 400 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1970 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 200 + 100 = 420 mL
Wlew dożylny: 125·12 = 1500 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1970 mL

Odpowiedź

I = 1970 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 9 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL pozostało

Druga część

700/100 = 7 h

Czas całkowity

t = 2 + 7 = 9 h

Odpowiedź

t = 9 h

To około 9 h 00 min, więc worek skończy się około 22:30.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 95% → 1
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1

Odpowiedź

NEWS2 = 1
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: czasami chodzi → 3
ruchomość: bez ograniczeń → 4
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 3 + 4 + 3 + 2 = 16

Poziom ryzyka

16 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions