Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is early mobilisation important for older inpatients?

  1. AOlder patients do not need sleep during the day
  2. BWalking makes older patients' bones grow longer
  3. CBed rest quickly causes loss of strength and independence
  4. DIt lets staff change the beds more easily while patients are up
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do?

  1. AProtect the head, move objects away, time it and do not restrain
  2. BHold the arms and legs firmly so that the jerking movements stop more quickly
  3. CPut a spoon between the teeth to stop tongue biting
  4. DGive a drink of water as soon as the jerking starts
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

When is it appropriate to use the override function on an automated dispensing cabinet to take a drug before pharmacist review?

  1. AWhenever the pharmacist is slow to review new orders and the patient is waiting
  2. BOnly in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
  3. CWhenever the nurse is sure of the dose
  4. DAt the start of each shift to save time later
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Splątany pacjent w pasach na nadgarstkach ma chłodne, blade palce jednej ręki i słabe tętno na tętnicy promieniowej po tej stronie. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AZacisnąć drugi pas, aby pacjent nie szarpał
  2. BDokładnie udokumentować ustalenia i ponownie sprawdzić po dwóch godzinach
  3. CUnieść dłoń na poduszce, pozostawiając pas bez zmian
  4. DPoluzować ten pas i ocenić krążenie w dłoni
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with a fractured wrist
  2. BA patient after a hip replacement
  3. CA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
  4. DA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?

  1. ADim the room lights so the pupil can get smaller
  2. BRecheck it at the next routine observation in four hours
  3. CReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
  4. DDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AA single stroke that leaves permanent weakness
  2. BSudden severe headache with neck stiffness
  3. CConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  4. DAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with COPD whose SpO2 is 89% and within their target range
  2. BA postoperative patient who rates their pain as 6/10
  3. CA patient with asthma who can only speak in single words
  4. DA patient with diabetes whose glucose is 11 mmol/L (198 mg/dL) before lunch
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent, któremu należy podać digoksynę, ma potas 3,1 mEq/L. Dlaczego ten wynik jest ważny?

  1. ANiski potas chroni serce przed działaniami niepożądanymi digoksyny
  2. BNiski potas zwiększa ryzyko zatrucia digoksyną
  3. CPotas i digoksyna nie wchodzą w interakcje
  4. DNiski potas sprawia, że digoksyna jest nieskuteczna, więc dawkę należy podwoić
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. ACalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  2. BFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment
  3. CIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  4. DNo special measures, because the risk starts only after a week
11.FarmakologiaŚredni

After instilling eye drops, why should the patient press gently on the inner corner of the eye for a minute or two?

  1. ATo spread the drop evenly over the eyelid
  2. BTo make the pupil dilate faster
  3. CTo reduce drainage into the nose and absorption into blood
  4. DTo stop the eye from producing tears for about an hour
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking digoxin has nausea, yellow-green vision and a dangerous arrhythmia. Which specific treatment can bind the drug?

  1. AIntravenous vitamin K (phytomenadione) given slowly
  2. BDigoxin immune Fab (antibody fragments)
  3. CProtamine sulfate
  4. DFlumazenil
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why are IV fluids given cautiously to a patient with heart failure?

  1. AIV fluids directly damage the heart valves
  2. BIV fluids lower the blood pressure dangerously
  3. CExtra volume can quickly cause pulmonary oedema
  4. DIV fluids stop diuretics from being absorbed
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Podczas ciężkiego napadu astmy PaCO₂ pacjenta rośnie z niskiego do prawidłowego, a pacjent wygląda na wyczerpanego. Co to oznacza?

  1. APacjent hiperwentyluje z powodu lęku
  2. BPacjent się wyczerpuje i może dojść do niewydolności oddechowej
  3. CPróbka jest prawdopodobnie żylna i można ją zignorować
  4. DNapad ustępuje i leczenie można ograniczyć
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with a spinal cord injury can still feel a light touch around the anus. What does this show?

  1. AThe sensation is only a spinal reflex and has no real meaning for recovery
  2. BThe injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
  3. CThe injury is complete, and recovery is not possible
  4. DThe patient has an injury of the brain, not the cord
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
  2. B"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  3. C"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
  4. D"I will give it into the space between his gum and cheek."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

W którym okresie po operacji rozejście się rany jest najbardziej prawdopodobne?

  1. AW ciągu pierwszej godziny
  2. BTylko podczas operacji
  3. COkoło 5–10 dni po operacji
  4. DPonad rok po operacji
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

An 80 kg adult has 30% TBSA partial- and full-thickness burns. Using the Parkland formula, how much crystalloid is planned for the first 8 hours from the time of the burn?

  1. A9600 mL
  2. B3200 mL
  3. C4800 mL
  4. D2400 mL
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which feature best distinguishes true labour from false labour?

  1. AContractions that are felt only in the lower abdomen
  2. BDiscomfort that eases with a warm bath and rest
  3. CProgressive dilation and effacement of the cervix
  4. DContractions that stop when the woman walks around
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Noworodek nie oddycha po ogrzaniu, osuszeniu i pobudzeniu. Jaki jest następny krok?

  1. ATrzymać dziecko głową w dół i klepać po plecach
  2. BNatychmiast rozpocząć uciskanie klatki piersiowej
  3. CRozpocząć wentylację dodatnim ciśnieniem workiem i maską
  4. DPoczekać i ocenić punktację Apgar w 5. minucie, zanim cokolwiek się zrobi
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A child with suspected appendicitis is waiting for surgery. Which action must the nurse avoid?

  1. AKeeping the child nil by mouth
  2. BGiving IV fluids as prescribed
  3. CPutting a heat pad on the abdomen
  4. DRegular pain assessment
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with a central venous catheter for chemotherapy develops fever and rigors shortly after the line is flushed. What should the nurse suspect?

  1. AA catheter-related bloodstream infection
  2. BA blocked line that needs more forceful flushing
  3. CAn allergy to the saline flush
  4. DA normal reaction to the chemotherapy
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Kiedy należy pobrać krew do oznaczenia stężenia litu u pacjenta?

  1. ABezpośrednio po porannej dawce
  2. B1 godzinę po ostatniej dawce
  3. CO dowolnej porze dnia, ponieważ nie ma to znaczenia
  4. DOkoło 12 godzin po ostatniej dawce
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  2. BHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
  3. CHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
  4. DHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
29,3447 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 29,3447 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

29,3447 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
414 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik kreatyniny w surowicy wynosi 414 µmol/L. Używając 1 mg/dL = 88,4 µmol/L dla kreatyniny, oblicz c w mg/dL. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

414 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 24 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

24 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 950 jednostek leku dostępnego jako 5000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

950 units5000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 80 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
950 mLpozostało? mL/h6 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 10 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 950 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1500 mL / 10 hpo 4 h: 950 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda120 mLsok150 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz475 mLmocz200 mLmocz400 mLmocz425 mLdren z rany140 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

woda: 120 mLsok: 150 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL120 mL/hstart 06:3010:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 06:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:30?

1000 mL120 mL/h06:30 → 10:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 95% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,7 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 95%powietrzeSBP 112HR 76AT 36,7 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence

Dlaczego to jest odpowiedź

Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.

Odpowiedź

C · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain

Dlaczego to jest odpowiedź

During a seizure the nurse keeps the patient safe, notes the time and the features, and never puts anything in the mouth. Afterwards the patient is placed in the recovery position and the airway checked.

Odpowiedź

A · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pharmacist review checks for allergies, interactions and dosing errors. Overrides are limited to true emergencies and drugs on an approved list, because bypassing review has led to serious errors.

Odpowiedź

B · Only in an urgent situation where delay would harm the patient, per policy
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Poluzować ten pas i ocenić krążenie w dłoni

Dlaczego to jest odpowiedź

Objawy niedostatecznego krążenia poniżej miejsca unieruchomienia wymagają natychmiastowego zwolnienia pasa i oceny. Następnie pas zakłada się ponownie prawidłowo tylko wtedy, gdy nadal jest potrzebny, z kontrolą dwóch palców, a ustalenia zgłasza się i dokumentuje.

Odpowiedź

D · Poluzować ten pas i ocenić krążenie w dłoni
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Dlaczego to jest odpowiedź

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Odpowiedź

C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed

Dlaczego to jest odpowiedź

A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.

Odpowiedź

C · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Dlaczego to jest odpowiedź

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Odpowiedź

D · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · A patient with asthma who can only speak in single words

Dlaczego to jest odpowiedź

Being unable to complete sentences is a sign of acute severe or life-threatening asthma, an airway and breathing emergency. The other patients need attention but are not immediately life-threatened.

Odpowiedź

C · A patient with asthma who can only speak in single words
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Niski potas zwiększa ryzyko zatrucia digoksyną

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoksyna wiąże się tam, gdzie zwykle wiąże się potas na pompie sodowo-potasowej, więc niski potas zwiększa działanie digoksyny i ryzyko zaburzeń rytmu. Pielęgniarka zgłasza wynik przed podaniem dawki.

Odpowiedź

B · Niski potas zwiększa ryzyko zatrucia digoksyną
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Dlaczego to jest odpowiedź

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Sprawdzono w: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · To reduce drainage into the nose and absorption into blood

Dlaczego to jest odpowiedź

Nasolacrimal occlusion keeps the drop in the eye longer and reduces systemic absorption through the nasal mucosa. This matters for drugs such as timolol, which can cause bradycardia or bronchospasm.

Odpowiedź

C · To reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Digoxin immune Fab (antibody fragments)

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin immune Fab binds digoxin in the blood and makes it inactive. It is used for life-threatening toxicity, such as serious arrhythmias or severe hyperkalaemia.

Odpowiedź

B · Digoxin immune Fab (antibody fragments)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema

Dlaczego to jest odpowiedź

In heart failure, the ventricle cannot cope with large increases in preload, so IV fluids can raise filling pressures and cause pulmonary oedema. When fluids are needed, smaller volumes are given with close reassessment of breathing, crackles, JVP, weight and fluid balance.

Odpowiedź

C · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Pacjent się wyczerpuje i może dojść do niewydolności oddechowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Na początku napadu hiperwentylacja obniża PaCO₂. Prawidłowe lub rosnące PaCO₂ u pacjenta z dusznością i oznakami wyczerpania oznacza, że wentylacja zawodzi, i jest cechą zagrażającą życiu. Konieczna jest pilna ocena przez starszego lekarza i zespół intensywnej terapii.

Odpowiedź

B · Pacjent się wyczerpuje i może dojść do niewydolności oddechowej
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery

Dlaczego to jest odpowiedź

Preserved sensation or movement in the lowest sacral segments (sacral sparing) means the injury is incomplete. Incomplete injuries have a much better chance of some functional recovery.

Odpowiedź

B · The injury is incomplete, which suggests a better chance of recovery
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Dlaczego to jest odpowiedź

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Odpowiedź

B · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Około 5–10 dni po operacji

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozejście się rany najczęściej występuje około 5.–10. doby, gdy rana opiera się na szwach i wczesnym kolagenie. Czynniki ryzyka to otyłość, niedożywienie, cukrzyca, zakażenie, stosowanie sterydów, palenie, kaszel i parcie.

Odpowiedź

C · Około 5–10 dni po operacji
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · 4800 mL

Dlaczego to jest odpowiedź

Parkland gives 4 × 80 × 30 = 9600 mL in 24 hours, with half (4800 mL) in the first 8 hours from the time of injury. The rate is then adjusted to urine output and clinical response. Many burn centres now start lower, for example at 2 mL/kg/%TBSA in adults, and titrate to urine output.

Odpowiedź

C · 4800 mL
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Progressive dilation and effacement of the cervix

Dlaczego to jest odpowiedź

True labour causes progressive cervical change. Its contractions become regular, stronger and closer and do not stop with rest or walking. False labour contractions are irregular and ease with rest or position change.

Odpowiedź

C · Progressive dilation and effacement of the cervix
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Rozpocząć wentylację dodatnim ciśnieniem workiem i maską

Dlaczego to jest odpowiedź

Jeśli noworodek nie oddycha lub łapie powietrze albo jego czynność serca jest poniżej 100/min po wstępnych czynnościach, wentylację dodatnim ciśnieniem rozpoczyna się w pierwszej minucie. Skuteczna wentylacja jest najważniejszym krokiem w resuscytacji noworodka.

Odpowiedź

C · Rozpocząć wentylację dodatnim ciśnieniem workiem i maską
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Putting a heat pad on the abdomen

Dlaczego to jest odpowiedź

Heat on the abdomen and laxatives or enemas are avoided in suspected appendicitis because they can increase the risk of perforation. Nil by mouth, IV fluids, analgesia and close monitoring are appropriate.

Odpowiedź

C · Putting a heat pad on the abdomen
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · A catheter-related bloodstream infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever and rigors linked to flushing or use of a central line strongly suggest line infection. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and IV antibiotics are started urgently, especially if the child is neutropenic.

Odpowiedź

A · A catheter-related bloodstream infection
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Około 12 godzin po ostatniej dawce

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężenie litu oznacza się około 12 godzin po ostatniej dawce, zwykle rano przed następną dawką, aby wyniki można było porównywać z zakresem docelowym.

Odpowiedź

D · Około 12 godzin po ostatniej dawce
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Dlaczego to jest odpowiedź

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Odpowiedź

C · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 29,3 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

29.3447 → 3

Decyduje tylko następna cyfra

29,3447 → 4
4 to 4 lub mniej, więc 3 zostaje.
Dalsze cyfry (47) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 29,3 kg

Odpowiedź

x = 29,3 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 4,68 mg/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 414/88,4 = 4,683 ≈ 4,68 mg/dL

Odpowiedź

c = 4,68 mg/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·24 = 96 mg

Objętość

V = 96/10 = 9,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 9,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,19 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 950/5000 = 0,19 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,19 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

80/60 = 1,333 mL/min

Szybkość kapania

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Odpowiedź

R = 20 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 5,556 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/10 = 150 mL/h

Nowa szybkość

R = 950/6 = 158,3 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (158,3 − 150)/150·100% = 5,556%

Odpowiedź

Δ = 5,556%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 970 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 150 = 270 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 2·50 = 100 mL
I = 970 mL

Odpowiedź

I = 970 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 520 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:30 → 10:30 = 4 h

Przetoczona objętość

120·4 = 480 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 480 = 520 mL

Odpowiedź

V = 520 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 12

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 2 + 1 + 3 + 2 + 1 = 12

Odpowiedź

B = 12
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 95% → 1
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions