Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A small blood spill is found on the ward floor. What is the correct approach?

  1. AWear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
  2. BLeave it for the domestic staff to clean at the end of the day
  3. CWipe it up with a paper towel without gloves, then wash your hands well afterwards
  4. DCover it with a sheet so no one steps in it
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ABreach of an employment contract
  2. BTheft
  3. CDefamation of character
  4. DBattery (trespass to the person)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?

  1. AActive TB, which needs airborne isolation
  2. BImmunity to TB from a past exposure
  3. CA failed test that must be repeated next year
  4. DLatent TB infection, which is not contagious
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. ANo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
  2. BThe nurse must stop all patient care for six months
  3. CNo reporting is needed because the nurse is immune
  4. DHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
  2. B“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
  3. C“I will carry the tablets with me when I go out.”
  4. D“I will sit or lie down when I take a tablet.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, because it is not their business
  2. BReport it to the nurse manager according to policy
  3. CTell the patients to watch the colleague carefully
  4. DAsk the colleague to share the vial with them
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. AWeigh the patient again in six months and review at that point
  2. BRefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
  3. CRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
  4. DEncourage a low-calorie diet
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. AParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
  2. BPatients who feel well after six hours never need any treatment at all
  3. CParacetamol overdose causes immediate breathing problems
  4. DLiver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. ATSH and free T4
  2. BPlatelet count and PT/INR
  3. CSerum sodium and chloride
  4. DHbA1c and lipid panel
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with a serum albumin of 1,9 g/dL (19 g/L) has signs of phenytoin toxicity, although the total phenytoin level is in the usual range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin makes the liver clear phenytoin much faster
  2. BLow albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
  3. CLow albumin makes the total level falsely high in all cases
  4. DLow albumin stops phenytoin from crossing into the brain
11.FarmakologiaŚredni

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with iron deficiency anaemia
  2. BA patient with a recent ankle sprain
  3. CA patient with mild asthma
  4. DA patient with coronary artery disease
12.FarmakologiaTrudny

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. ALow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
  2. BInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  3. CInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  4. DPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. AHanging down over the side of the bed
  2. BCrossed at the knees while sitting
  3. CRaised above the level of the heart when resting
  4. DKept still in a standing position for long periods
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A ventilated patient suddenly desaturates to 82%. The cause is not obvious and the ventilator alarms are sounding. What should the nurse do first?

  1. AChange the ventilator settings to a higher rate
  2. BIncrease the sedation and watch the monitor for the next half hour
  3. CDisconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
  4. DSilence the alarm and wait for the result of the next routine blood gas
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient is starting lamotrigine. Which teaching point is most important?

  1. ADouble the dose if a seizure happens
  2. BExpect an orange tint to tears and urine
  3. CReport any skin rash promptly, especially in the first weeks
  4. DTake it with a glass of grapefruit juice to improve its absorption
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with an insulin pump is admitted with nausea, a glucose of 19 mmol/L (342 mg/dL) and blood ketones of 3,1 mmol/L. What is the priority?

  1. ASuspect failed insulin delivery and give insulin by another route
  2. BDisconnect the pump and give no insulin until the ketones clear
  3. CGive an antiemetic only, because nausea is causing the high glucose
  4. DIncrease the pump rate and recheck the ketones in 12 hours
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient with obstructive sleep apnoea is admitted for surgery. Which instruction is most appropriate?

  1. AStop all pain relief for the first three days
  2. BAvoid sleeping at all on the night after surgery
  3. CBring their CPAP machine to use after surgery
  4. DLie flat on their back for the first night
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A category (stage) 4 pressure ulcer is now healing and shallower. How should it be documented according to standard guidance?

  1. AAs a category 2 pressure ulcer now
  2. BAs a category 1 pressure ulcer now
  3. CAs a healing category 4 pressure ulcer
  4. DAs a fully healed ulcer that can be removed from the record
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Po pęknięciu błon płodowych płyn owodniowy jest zielony. Co to sugeruje?

  1. APłyn jest prawidłowy w terminie porodu
  2. BMatka ma zakażenie paciorkowcem grupy B
  3. CWystępuje krwawienie z łożyska
  4. DPłód oddał smółkę
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A labouring woman feels intense rectal pressure and says "the baby is coming". She was 7 cm 20 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. ACheck whether the head is visible and stay with her
  2. BLeave her to get the birth equipment from the store
  3. CGive her an opioid for the pain
  4. DTell her it is too early and to stop pushing
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

When is airway clearance (chest physiotherapy) best done for a child with cystic fibrosis?

  1. AOnly at bedtime, lying flat after the evening meal
  2. BStraight after a large meal, when the child has more energy
  3. CBefore meals, or well after eating
  4. DOnly on days when the child has a fever
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

9-miesięczne niemowlę z podejrzeniem wgłobienia jelita płakało napadowo. W oczekiwaniu na zabieg dziecko oddaje prawidłowy, brązowy stolec i ból ustępuje. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. ANatychmiast nakarmić dziecko dużym posiłkiem
  2. BNatychmiast to zgłosić, ponieważ może to oznaczać, że wgłobienie się cofnęło
  3. CZignorować, bo prawidłowy stolec nie ma znaczenia klinicznego we wgłobieniu
  4. DPodać lewatywę, aby oczyścić jelito
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with narcissistic personality disorder demands that only the senior doctor should speak to him, because the nurses are "beneath him". What is the best approach?

  1. AAvoid him as much as possible, because he is rude and unpleasant to the nursing staff
  2. BTell him that he is not as important as he thinks he is
  3. CArrange for only the senior doctor to see him from now on
  4. DRespond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. AAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
  2. BWait until he asks to join activities before involving him
  3. CTell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
  4. DLet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111210:15 PM?23:1522:1521:1510:15

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 10:15 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

10:15 PM
  1. 123:15
  2. 222:15
  3. 321:15
  4. 410:15
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podaje 2 mg/h. Wyraź tę szybkość dawki D w mcg/min. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

2 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Obliczanie dawekŚredni
52 kgBSA = 1,35 m²50 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 52 kg ma powierzchnię ciała 1,35 m². Zlecono 50 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

52 kgBSA = 1,35 m²50 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 4200 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

4200 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
600 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 40 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 600 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

40 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok120 mLgalaretka120 mLherbata150 mLkostki lodu200 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz300 mLmocz300 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

sok: 120 mLgalaretka: 120 mLherbata: 150 mLkostki lodu: 200 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 300 mLmocz: 300 mLwymiociny: 150 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL600 mL przetoczono80 mL/h22:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 80 mL/h. O 22:00 przetoczono już 600 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL600 mL przetoczono80 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Under standard precautions all blood is handled as potentially infectious. Spills are cleaned promptly using PPE and the spill kit or disinfectant set out in local policy.

Odpowiedź

A · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Battery (trespass to the person)

Dlaczego to jest odpowiedź

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Odpowiedź

D · Battery (trespass to the person)
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Latent TB infection, which is not contagious

Dlaczego to jest odpowiedź

A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.

Odpowiedź

D · Latent TB infection, which is not contagious
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Dlaczego to jest odpowiedź

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Odpowiedź

A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Odpowiedź

A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Report it to the nurse manager according to policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Odpowiedź

B · Report it to the nurse manager according to policy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Dlaczego to jest odpowiedź

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Odpowiedź

B · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Dlaczego to jest odpowiedź

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Odpowiedź

D · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Platelet count and PT/INR

Dlaczego to jest odpowiedź

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Sprawdzono w: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Platelet count and PT/INR
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

Dlaczego to jest odpowiedź

Phenytoin is highly protein bound, and only the free drug is active. When albumin is low, more phenytoin is free, so toxicity can occur with a "normal" total level. A free phenytoin level or a corrected level helps.Sprawdzono w: Phenytoin · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Antiepileptic Drug Monitoring · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Odpowiedź

B · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · A patient with coronary artery disease

Dlaczego to jest odpowiedź

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Odpowiedź

D · A patient with coronary artery disease
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Odpowiedź

B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Raised above the level of the heart when resting

Dlaczego to jest odpowiedź

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Odpowiedź

C · Raised above the level of the heart when resting
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help

Dlaczego to jest odpowiedź

When a ventilated patient deteriorates suddenly, bag-valve ventilation with 100% oxygen takes the ventilator out of the picture. The nurse then checks for displacement, obstruction, pneumothorax and equipment failure (often remembered as DOPE) and calls for senior help.

Odpowiedź

C · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Report any skin rash promptly, especially in the first weeks

Dlaczego to jest odpowiedź

Lamotrigine can cause serious skin reactions such as Stevens–Johnson syndrome, most often in the first weeks or with rapid dose increases. Any new rash needs prompt review.

Odpowiedź

C · Report any skin rash promptly, especially in the first weeks
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route

Dlaczego to jest odpowiedź

Rising ketones in a pump user suggest that insulin delivery has failed, for example from a kinked cannula or an empty reservoir. Insulin must be given by pen or IV, and DKA treatment started if criteria are met. The site and pump are checked.

Odpowiedź

A · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Bring their CPAP machine to use after surgery

Dlaczego to jest odpowiedź

OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.

Odpowiedź

C · Bring their CPAP machine to use after surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · As a healing category 4 pressure ulcer

Dlaczego to jest odpowiedź

Pressure ulcers are not "reverse staged" because granulation tissue does not replace the muscle, fat and dermis that were lost. The wound is described as a healing category 4 ulcer.

Odpowiedź

C · As a healing category 4 pressure ulcer
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Płód oddał smółkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Zielony płyn oznacza, że smółka została oddana w macicy. Zdarza się częściej po terminie i może towarzyszyć zagrożeniu płodu, dlatego uważnie obserwuje się czynność serca płodu, a zespół przygotowuje się do porodu.

Odpowiedź

D · Płód oddał smółkę
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Check whether the head is visible and stay with her

Dlaczego to jest odpowiedź

A strong urge to push and rectal pressure suggest full dilation or imminent birth. The nurse stays, checks for crowning, calls for help and prepares for birth. Opioids close to birth can depress the newborn's breathing.

Odpowiedź

A · Check whether the head is visible and stay with her
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Before meals, or well after eating

Dlaczego to jest odpowiedź

Airway clearance is done regularly, usually once or twice a day, and timed before meals or at least an hour after eating to avoid vomiting. It is part of daily care, not only when the child is unwell.

Odpowiedź

C · Before meals, or well after eating
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Natychmiast to zgłosić, ponieważ może to oznaczać, że wgłobienie się cofnęło

Dlaczego to jest odpowiedź

Prawidłowy stolec może oznaczać, że wgłobienie cofnęło się samoistnie. Należy poinformować lekarza, ponieważ planowany zabieg może ulec zmianie; dziecko nadal obserwuje się pod kątem nawrotu.

Odpowiedź

B · Natychmiast to zgłosić, ponieważ może to oznaczać, że wgłobienie się cofnęło
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients

Dlaczego to jest odpowiedź

People with narcissistic personality disorder have a fragile self-esteem beneath the grandiosity. A consistent, respectful and non-defensive approach avoids power struggles and maintains the usual boundaries.

Odpowiedź

D · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Dlaczego to jest odpowiedź

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Odpowiedź

A · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 22:15

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

10 PM → 10 + 12 = 22

Odpowiedź

22:15

Odpowiedź

22:15
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 33,3 mcg/min

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 2 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Oblicz

D = 2000/60 = 33,33 ≈ 33,3 mcg/min

Odpowiedź

D = 33,3 mcg/min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 67,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 50·1,35 = 67,5 mg

Odpowiedź

D = 67,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,42 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 4200/10000 = 0,42 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,42 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Pozostały czas

t = 600/120 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 900 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 120 + 120 + 150 = 390 mL
kostki lodu: 200/2 = 100 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1650 mL

Suma wydalonych

300 + 300 + 150 = 750 mL

Bilans

B = 1650 − 750 = 900 mL

Odpowiedź

B = 900 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 600 = 400 mL

Czas

t = 400/80 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h

To około 5 h 00 min, więc worek skończy się około 03:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 11

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bardzo ograniczona → 2
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 + 3 = 11

Odpowiedź

B = 11
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: tak → 15
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Poziom ryzyka

50 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions