Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Dlaczego tlen musi być zlecany z docelowym zakresem saturacji?

  1. ATlen jest dozwolony tylko u pacjentów chirurgicznych
  2. BTlen jest drogi i trzeba go rozliczać
  3. CZlecenie jest potrzebne tylko przy tlenoterapii stosowanej w domu, a nie w szpitalu
  4. DJest lekiem, a jego nadmiar lub niedobór może zaszkodzić pacjentowi
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. APain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
  2. BPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
  3. CTurn the patient every two hours to protect the skin
  4. DImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Która ocena jest najważniejsza, gdy pacjent ma założone pasy na nadgarstkach?

  1. AKrążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia
  2. BSłuch pacjenta w obu uszach badany testem z zegarkiem
  3. CWzrost i masa ciała pacjenta
  4. DPreferencje pacjenta dotyczące jedzenia i picia na dany dzień
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?

  1. A“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
  2. B“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
  3. C“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
  4. D“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  2. BIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  3. CLast drink one week ago; asking about support groups
  4. DLast drink this morning; asking when lunch will arrive
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with SIADH has a serum sodium of 120 mEq/L and is newly confused. Which nursing action has priority?

  1. ASeizure precautions and close neurological checks
  2. BTeaching the patient about a low-sodium diet at home
  3. CHelping the patient to walk in the corridor alone
  4. DEncouraging the patient to drink plenty of water
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with pneumonia is breathless and coughing up thick sputum. Which nursing measure helps most with breathing?

  1. ARestricting all oral fluids
  2. BLying the patient flat so that they can rest and conserve energy
  3. CSitting the patient upright and supporting them to clear secretions
  4. DDiscouraging coughing to save energy
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AHypoglycaemia
  2. BAddisonian crisis
  3. CMyxoedema coma
  4. DThyroid storm
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. ACabbage
  2. BBananas
  3. CApples
  4. DWhite rice
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?

  1. AAnemia of chronic disease (inflammation)
  2. BVitamin B12 deficiency anemia
  3. CAcute blood loss anemia
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakologiaŚredni

A patient must mix regular (soluble) insulin and NPH (isophane) insulin in one syringe. What is the correct order?

  1. ADraw them up in separate syringes, then mix them in a cup
  2. BShake both vials hard, then draw them up in any order
  3. CDraw up the cloudy NPH insulin first, then the clear regular insulin
  4. DDraw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
12.FarmakologiaTrudny

A patient with severe chronic hyponatraemia receives hypertonic saline. Why is the rate of correction strictly limited?

  1. ARaising sodium too fast causes severe hypokalaemia and cardiac arrest
  2. BHypertonic saline is toxic to the liver at high rates
  3. CFast correction causes immediate kidney failure
  4. DRaising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient choosing between a mechanical and a biological heart valve asks about the main difference. Which answer is accurate?

  1. AMechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
  2. BBoth types need no medicines after surgery
  3. CBiological valves last longer but need lifelong warfarin
  4. DMechanical valves wear out within one year
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A ventilated patient is coughing, and the high-pressure alarm sounds. Coarse sounds are heard over the trachea. What should the nurse do first?

  1. ATurn the alarm off and reassess the patient in an hour
  2. BIncrease the tidal volume on the ventilator to overcome it
  3. CAssess the patient and suction if secretions are present
  4. DDeflate the endotracheal tube cuff fully
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient on ciclosporin or tacrolimus asks about grapefruit juice. Which advice is correct?

  1. AAvoid it, because it can raise the drug levels
  2. BIt has no effect on these drugs
  3. CDrink it daily to protect the kidney
  4. DDrink it with each dose to improve the absorption
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

During haemodialysis, a patient suddenly becomes breathless with chest pain, and air is seen in the line. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient upright and give a drink of water
  2. BSpeed up the pump to clear the air into the patient
  3. CClamp the lines and lay the patient left side down, head low
  4. DContinue the session and recheck in 30 minutes
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which is correct when caring for a patient with a PICC line?

  1. ALeave the external length unchecked once it is placed
  2. BFlush the line only when it blocks
  3. CAvoid taking blood pressure on the arm with the line
  4. DUse the PICC arm for heavy lifting to keep it flexible
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

W 3. dobie po rozległym oparzeniu pacjent zaczyna oddawać duże ilości moczu. Jakiego zaburzenia elektrolitowego powinna spodziewać się pielęgniarka?

  1. AHipernatremii, gdy nerki zaczynają zatrzymywać sód
  2. BHiperkaliemii, gdy nowe uszkodzenie tkanek uwalnia potas
  3. CHipokaliemii, gdy płyn wraca do krążenia
  4. DHiperkalcemii spowodowanej leżeniem i unieruchomieniem
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 20 weeks says her gums bleed when she brushes her teeth. What is the best advice?

  1. AReport it at once because it is a sign of a clotting disorder
  2. BStop brushing until the bleeding has settled after birth
  3. CAvoid all dental visits until after the baby is born
  4. DUse a soft brush and keep up routine dental care
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

On abdominal palpation, the nurse feels a hard, round, movable mass in the fundus, and the fetal heart is heard above the umbilicus. What does this suggest?

  1. AA cephalic presentation
  2. BAn occiput posterior position
  3. CA breech presentation
  4. DA transverse lie with the head in the pelvis
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jak pielęgniarka powinna przygotować 4-latka do zabiegu?

  1. ANiczego nie wyjaśniać, aby nie przestraszyć dziecka
  2. BPrzekazać szczegółowe wyjaśnienie tydzień wcześniej
  3. CWyjaśnić krótko przed zabiegiem, prostymi słowami, i pozwolić dziecku obejrzeć sprzęt lub bawić się lalką
  4. DPokazać schematy narządów wewnętrznych
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BAppendicitis
  3. CAcute asthma attack with hyperventilation
  4. DGastroenteritis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jakie badania poza stężeniem litu są regularnie kontrolowane w długotrwałym leczeniu litem?

  1. AWyłącznie czynność płuc
  2. BCzynność nerek i czynność tarczycy
  3. CBadania słuchu
  4. DWyłącznie gęstość kości
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

After witnessing a serious accident, a woman suddenly cannot move her legs. Full investigations are normal. Which nursing approach is most appropriate?

  1. AIgnore her requests for help completely until she agrees to try to walk again on her own
  2. BAccept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
  3. CFocus every conversation on the details of her leg weakness
  4. DTell her that the paralysis is fake and that she should stand up
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 4 ft 6 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0020:3502:05t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 20:35 i kończy o 02:05 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

20:3502:05
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
44 kgBSA = 1,27 m²50 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 44 kg ma powierzchnię ciała 1,27 m². Zlecono 50 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

44 kgBSA = 1,27 m²50 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 178,2 lb. Zlecono 2 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 10 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

178,2 lb2 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
400 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 1500 mL w ciągu 12 godzin. Po 9 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 400 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

1500 mL / 12 hpo 9 h: 400 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg250 mL5 mL/h? mcg/min

Wlew 200 mg w 250 mL płynie z szybkością 5 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

200 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata240 mLwoda200 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz450 mLmocz350 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 83 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

83 kg12 hmocz: 450 mLmocz: 350 mLwymiociny: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 125 mL/hstart 13:30trazem​ = ? h100 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 13:30 z prędkością 100 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 125 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL100 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: doskonałe; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 5. minucie po urodzeniu u noworodka z zadania obserwuje się: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele, brak czynności serca, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i brak oddychania. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Jest lekiem, a jego nadmiar lub niedobór może zaszkodzić pacjentowi

Dlaczego to jest odpowiedź

Tlen traktuje się jak lek. Zakres docelowy pozwala pielęgniarce dostosowywać przepływ, unikając zarówno hipoksemii, jak i szkód z nadmiaru tlenu, np. u pacjentów zatrzymujących CO₂.

Odpowiedź

D · Jest lekiem, a jego nadmiar lub niedobór może zaszkodzić pacjentowi
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Dlaczego to jest odpowiedź

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Odpowiedź

D · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Krążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjentów unieruchomionych często kontroluje się krążenie, czucie, stan skóry, komfort, nawodnienie i potrzeby toaletowe, a pasy zwalnia się w regularnych odstępach, aby umożliwić ruch, zgodnie z procedurą.

Odpowiedź

A · Krążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”

Dlaczego to jest odpowiedź

In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.

Odpowiedź

A · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Dlaczego to jest odpowiedź

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Odpowiedź

A · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Seizure precautions and close neurological checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hyponatremia can cause seizures and falls. The nurse keeps the patient safe and reports changes; free water is restricted rather than encouraged, as prescribed.

Odpowiedź

A · Seizure precautions and close neurological checks
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions

Dlaczego to jest odpowiedź

An upright position improves lung expansion, and adequate fluids, deep breathing and coughing help clear sputum. Oxygen is given to target saturations if needed.

Odpowiedź

C · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Thyroid storm

Dlaczego to jest odpowiedź

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Odpowiedź

D · Thyroid storm
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Bananas

Dlaczego to jest odpowiedź

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Sprawdzono w: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Bananas
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Anemia of chronic disease (inflammation)

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Sprawdzono w: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin

Dlaczego to jest odpowiedź

Drawing up regular insulin first prevents NPH from contaminating the regular insulin vial. NPH is gently rolled, not shaken, to mix it.

Odpowiedź

D · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hyponatraemia the brain adapts to low osmolality. Correcting sodium too rapidly shrinks brain cells and can cause osmotic demyelination (central pontine myelinolysis), so sodium is checked often.

Odpowiedź

D · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation

Dlaczego to jest odpowiedź

Mechanical valves are very durable but are thrombogenic, so lifelong warfarin is needed. Biological (tissue) valves usually do not need long-term anticoagulation but wear out over time and may need replacement. Age, lifestyle and bleeding risk guide the choice.

Odpowiedź

A · Mechanical valves last longer but need lifelong anticoagulation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Assess the patient and suction if secretions are present

Dlaczego to jest odpowiedź

High-pressure alarms are caused by secretions, coughing, biting the tube, kinked tubing or bronchospasm. With secretions heard, suctioning is the logical first step after a quick assessment. Low-pressure alarms suggest a leak or disconnection. Alarms must never be silenced without finding the cause.

Odpowiedź

C · Assess the patient and suction if secretions are present
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Avoid it, because it can raise the drug levels

Dlaczego to jest odpowiedź

Grapefruit inhibits the CYP3A4 enzyme and can raise ciclosporin and tacrolimus levels, leading to toxicity. Patients are advised to avoid it, and to check before starting any new medicine or supplement.

Odpowiedź

A · Avoid it, because it can raise the drug levels
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low

Dlaczego to jest odpowiedź

In suspected air embolism, the blood lines are clamped at once, the pump stopped, and the patient positioned on the left side with the head down to trap air in the right atrium. Oxygen is given and emergency help called.

Odpowiedź

C · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Avoid taking blood pressure on the arm with the line

Dlaczego to jest odpowiedź

BP cuffs and tourniquets on the PICC arm can damage the line. The external length and site are checked, the dressing is kept intact, and the line is flushed and used with aseptic technique according to policy.

Odpowiedź

C · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Hipokaliemii, gdy płyn wraca do krążenia

Dlaczego to jest odpowiedź

W pierwszych godzinach niszczenie komórek i przemieszczenia płynów mogą podnosić potas. Po około 48–72 godzinach szczelność naczyń włosowatych się poprawia, płyn wraca do krążenia i zaczyna się diureza, z utratą potasu i hipokaliemią. Elektrolity monitoruje się przez cały czas.

Odpowiedź

C · Hipokaliemii, gdy płyn wraca do krążenia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Use a soft brush and keep up routine dental care

Dlaczego to jest odpowiedź

Gum swelling and bleeding are common because of oestrogen-related vascular changes. Good oral hygiene and routine dental care are safe and recommended in pregnancy.

Odpowiedź

D · Use a soft brush and keep up routine dental care
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A breech presentation

Dlaczego to jest odpowiedź

A hard, round, ballotable head in the fundus means the buttocks are presenting. The fetal heart in breech presentations is usually heard above the umbilicus.

Odpowiedź

C · A breech presentation
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Wyjaśnić krótko przed zabiegiem, prostymi słowami, i pozwolić dziecku obejrzeć sprzęt lub bawić się lalką

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci w wieku przedszkolnym najlepiej reagują na krótkie, konkretne wyjaśnienia tuż przed zabiegiem oraz na zabawę medyczną. Długie ostrzeżenia z wyprzedzeniem zwiększają lęk, a schematy lepiej sprawdzają się u dzieci w wieku szkolnym.

Odpowiedź

C · Wyjaśnić krótko przed zabiegiem, prostymi słowami, i pozwolić dziecku obejrzeć sprzęt lub bawić się lalką
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Diabetic ketoacidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Odpowiedź

A · Diabetic ketoacidosis
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Czynność nerek i czynność tarczycy

Dlaczego to jest odpowiedź

Lit może powodować niedoczynność tarczycy i zmniejszać czynność nerek (w tym nerkową moczówkę prostą), dlatego regularnie kontroluje się czynność nerek i tarczycy, stężenie wapnia i masę ciała.

Odpowiedź

B · Czynność nerek i czynność tarczycy
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress

Dlaczego to jest odpowiedź

In conversion disorder, the symptom is real to the patient and is not faked. The nurse meets physical needs, avoids reinforcing the symptom through excessive attention, and supports the patient in talking about stress and feelings.

Odpowiedź

B · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 137 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

4·12 + 6 = 54 in

Cale na centymetry

h = 54·2,54 = 137,2 ≈ 137 cm

Odpowiedź

h = 137 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 330 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

20:35 → 24:00 = 205 min

Po północy

00:00 → 02:05 = 125 min

Suma

t = 205 + 125 = 330 min

Odpowiedź

t = 330 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 63,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 50·1,27 = 63,5 mg

Odpowiedź

D = 63,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 16,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

178,2/2,2 = 81 kg

Dawka

2·81 = 162 mg

Objętość

V = (162/10)·1 = 16,2 mL

Odpowiedź

V = 16,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 133,3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1500/12 = 125 mL/h

Nowa szybkość

R = 400/3 = 133,3 mL/h

Odpowiedź

R = 133,3 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 66,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dawka na godzinę

5·800 = 4000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 4000/60 = 66,67 mcg/min

Odpowiedź

D = 66,67 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,8 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

450 + 350 = 800 mL

Na kilogram na godzinę

U = 800/(83·12) = 0,8032 ≈ 0,8 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,8 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 8,4 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL pozostało

Druga część

800/125 = 6,4 h

Czas całkowity

t = 2 + 6,4 = 8,4 h

Odpowiedź

t = 8,4 h

To około 8 h 24 min, więc worek skończy się około 21:54.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 14

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: doskonałe → 4
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 1 + 3 + 4 + 2 = 14

Odpowiedź

B = 14
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: sine lub blade zabarwienie skóry na całym ciele → 0
Tętno: 0 → 0
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: brak oddychania → 0

Dodaj

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacja

0 → niski

Odpowiedź

niski

Przy wyniku poniżej 7 w 5. minucie ocenę zwykle powtarza się co 5 minut do 20. minuty.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions