Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  2. BThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
  3. CThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  4. DNothing, as two hours without urine is normal
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
  3. CImmediate allergic reaction to the feed
  4. DVery high blood sodium in the first hour
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?

  1. AAsking the patient to stand and try their best
  2. BTwo nurses lifting the patient under the arms
  3. COne nurse doing a standing pivot transfer
  4. DA mechanical lift used by enough trained staff
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarka nie jest pewna, czy jałowa rękawiczka dotknęła brzegu jałowego pola. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. AUznać rękawiczkę za skażoną i ją wymienić
  2. BKontynuować, ponieważ pielęgniarka nie ma pewności
  3. CPrzetrzeć rękawiczkę alkoholem
  4. DZapytać pacjenta, czy to widział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A swimmer is found unresponsive after diving into shallow water. Which method should the nurse use to open the airway?

  1. AJaw thrust, keeping the head and neck in line
  2. BRaising the chin while bending the neck forward
  3. CTurning the head to the side to drain water
  4. DHead-tilt, chin-lift with full neck extension
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient admitted with suspected appendicitis says the pain suddenly got better, but now the abdomen is rigid and the heart rate is rising. What does this suggest?

  1. AThe pain has moved to a different, harmless place
  2. BThe appendicitis is getting better without surgery
  3. CThe appendix may have ruptured, causing peritonitis
  4. DThe patient’s analgesic has finally started to work
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AFever, neck stiffness and photophobia
  2. BExcessive thirst and passing large volumes of urine
  3. CTiredness, weight gain and feeling cold
  4. DWeight loss, heat intolerance and tremor
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Który objaw najsilniej sugeruje zatorowość płucną u pacjenta po operacji?

  1. ANagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią
  2. BStopniowy początek kaszlu z żółtą plwociną i niewielką gorączką od tygodnia
  3. CWolne tętno z wysokim ciśnieniem
  4. DŚwisty ustępujące po salbutamolu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. AThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
  2. BFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  3. CTourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  4. DThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Który zestaw wyników jest najbardziej typowy dla niedokrwistości z niedoboru żelaza?

  1. APrawidłowa hemoglobina wyłącznie z wysoką liczbą płytek
  2. BWysoka hemoglobina i wysoki hematokryt
  3. CNiska hemoglobina, małe krwinki czerwone (niskie MCV) i niska ferrytyna
  4. DNiska hemoglobina, duże krwinki czerwone (wysokie MCV) i wysoka ferrytyna
11.FarmakologiaŚredni

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AOral digoxin
  2. BIntravenous verapamil
  3. CIntravenous adenosine (rapid push)
  4. DIntravenous magnesium sulfate
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking digoxin has nausea, yellow-green vision and a dangerous arrhythmia. Which specific treatment can bind the drug?

  1. ADigoxin immune Fab (antibody fragments)
  2. BFlumazenil
  3. CIntravenous vitamin K (phytomenadione) given slowly
  4. DProtamine sulfate
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

U pacjenta stwierdzono podwyższone stężenie peptydu natriuretycznego typu B (BNP lub NT-proBNP). Co to głównie odzwierciedla?

  1. AZapalenie wątroby wywołane zastojem
  2. BNiedokrwienne uszkodzenie mięśnia sercowego
  3. CUszkodzenie mięśni szkieletowych po upadku
  4. DRozciągnięcie i przeciążenie ciśnieniowe komór
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with rheumatoid arthritis is due to start an anti-TNF biologic drug. Which screening is essential beforehand?

  1. AA sweat chloride test
  2. BAn exercise ECG test on a treadmill
  3. CA peak flow diary for a month
  4. DScreening for latent tuberculosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient has had a calcium oxalate kidney stone. Which advice best helps prevent another?

  1. ACut all calcium out of the diet
  2. BDrink plenty of fluid so the urine stays pale
  3. CTake extra vitamin C supplements
  4. DDrink only a little to avoid diluting the urine
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. ADiabetes insipidus, with too little ADH
  2. BAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  3. CA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
  4. DA post-renal blockage, with urine backed up
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is pethidine (meperidine) generally avoided for regular pain relief?

  1. AIt always causes severe diarrhoea
  2. BA metabolite can build up and cause seizures
  3. CIt has no pain-relieving effect at all in adults
  4. DIt can only be given by mouth
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39,1 °C. What should the nurse suspect and do?

  1. ALine infection; escalate and take blood cultures
  2. BLow blood glucose; give a sugary drink
  3. CFluid overload; reduce the infusion rate only
  4. DA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 10 weeks has morning sickness. Which suggestion is most likely to help?

  1. ASkip breakfast and eat one large meal in the evening
  2. BEat dry crackers before rising and eat small meals
  3. CDrink large amounts of fluid with each meal
  4. DEat spicy and fatty foods to settle the stomach
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman is 10 cm dilated with an urge to push. The fetal head is at station 0 and the tracing is normal. Which approach is supported by current practice?

  1. AInsist she lies flat on her back and holds her breath for long periods
  2. BLet her push with her urge in a position she prefers
  3. CAsk her to push continuously from 7 cm onwards
  4. DTell her not to push until the head is visible
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. ADaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  2. BCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
  3. CMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
  4. DAvoiding the toilet at school until the problem has settled
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A baby born at 28 weeks is now 6 months old. He is not yet sitting without support. How should the nurse interpret this?

  1. APreterm babies never reach normal milestones, so no follow-up is needed
  2. BMilestones are always judged by chronological age, so he is 3 months behind
  3. CHe is clearly delayed and needs urgent neurological referral
  4. DMilestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Kiedy po ostatnim piciu najprawdopodobniej zaczyna się majaczenie alkoholowe?

  1. APo 2 tygodniach
  2. BW ciągu 1–2 godzin
  3. CPo 2 miesiącach
  4. DPo około 2–4 dobach (48–96 godzin)
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?

  1. ATell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
  2. BLock and unlock the door in front of him each time he asks
  3. CAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
  4. DReassure him every time he asks, as often as he needs
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011123:40 PM?16:4014:4003:4015:40

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 3:40 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

3:40 PM
  1. 116:40
  2. 214:40
  3. 303:40
  4. 415:40
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
120 mL/h? L/dobę1 dobę = 24 h1 L = 1000 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew podtrzymujący biegnie z szybkością 120 mL/h bez przerwy. Ile litrów V poda w ciągu 24 godzin?

120 mL/h24 h
V = L
27.Obliczanie dawekŚredni
121 kgBSA = 2,07 m²50 mg/m²D = ? mg

Pacjent o masie ciała 121 kg ma powierzchnię ciała 2,07 m². Zlecono 50 mg/m². Wyznacz dawkę D w mg.

121 kgBSA = 2,07 m²50 mg/m²
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
50k szt.500 mL? mL/h1200 szt./h

Wlew zawiera 50000 jednostek leku w 500 mL. Zlecono 1200 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

50000 szt./500 mL1200 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
410 mLpozostało? mL/h4 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 6 godzin. Po 2 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 410 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 6 hpo 2 h: 410 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
400 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw 60 gtt/mL. W worku zostało 400 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

50 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa250 mLherbata200 mLgalaretka120 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz325 mLmocz250 mLdren z rany70 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

zupa: 250 mLherbata: 200 mLgalaretka: 120 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL550 mL przetoczono125 mL/h09:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 125 mL/h. O 09:00 przetoczono już 550 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL550 mL przetoczono125 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 86% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 78/46 mmHg, tętno 76/min, reaguje tylko na ból, temperatura 36,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 86%powietrzeSBP 78HR 76PT 36,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Dlaczego to jest odpowiedź

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Odpowiedź

C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Dlaczego to jest odpowiedź

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Odpowiedź

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · A mechanical lift used by enough trained staff

Dlaczego to jest odpowiedź

For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.

Odpowiedź

D · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Uznać rękawiczkę za skażoną i ją wymienić

Dlaczego to jest odpowiedź

Zasada brzmi: „w razie wątpliwości nie jest jałowe”. Brzeg pola jest niejałowy, więc rękawiczkę się wymienia. Kontynuowanie na podstawie niepewności naraża pacjenta na zakażenie.

Odpowiedź

A · Uznać rękawiczkę za skażoną i ją wymienić
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Jaw thrust, keeping the head and neck in line

Dlaczego to jest odpowiedź

A diving injury may damage the cervical spine. A jaw thrust opens the airway with little neck movement; if it fails, the airway still takes priority.

Odpowiedź

A · Jaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · The appendix may have ruptured, causing peritonitis

Dlaczego to jest odpowiedź

A sudden ease in pain followed by a rigid abdomen and a rising pulse can mean rupture and peritonitis. This is a surgical emergency, so the nurse reports at once.

Odpowiedź

C · The appendix may have ruptured, causing peritonitis
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Tiredness, weight gain and feeling cold

Dlaczego to jest odpowiedź

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Odpowiedź

C · Tiredness, weight gain and feeling cold
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Nagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią

Dlaczego to jest odpowiedź

Zatorowość płucna zwykle objawia się nagłą dusznością, bólem w klatce przy oddychaniu, tachykardią, niską saturacją, a czasem krwiopluciem lub omdleniem.

Odpowiedź

A · Nagła duszność i ból opłucnowy w klatce piersiowej z tachykardią
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Dlaczego to jest odpowiedź

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Sprawdzono w: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Niska hemoglobina, małe krwinki czerwone (niskie MCV) i niska ferrytyna

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość mikrocytarną (niskie MCV) z niskimi zapasami żelaza (niska ferrytyna). Duże krwinki czerwone sugerują niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego.Sprawdzono w: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Niska hemoglobina, małe krwinki czerwone (niskie MCV) i niska ferrytyna
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Intravenous magnesium sulfate

Dlaczego to jest odpowiedź

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Odpowiedź

D · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Digoxin immune Fab (antibody fragments)

Dlaczego to jest odpowiedź

Digoxin immune Fab binds digoxin in the blood and makes it inactive. It is used for life-threatening toxicity, such as serious arrhythmias or severe hyperkalaemia.

Odpowiedź

A · Digoxin immune Fab (antibody fragments)
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Rozciągnięcie i przeciążenie ciśnieniowe komór

Dlaczego to jest odpowiedź

Peptydy natriuretyczne są uwalniane przez miocyty komór w odpowiedzi na rozciągnięcie ściany. Prawidłowe stężenie sprawia, że niewydolność serca jest mało prawdopodobna; podwyższone potwierdza rozpoznanie i odzwierciedla ciężkość. Stężenie może być też podwyższone w niewydolności nerek i w starszym wieku. Martwicę mięśnia sercowego odzwierciedla troponina, a nie BNP.

Odpowiedź

D · Rozciągnięcie i przeciążenie ciśnieniowe komór
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Screening for latent tuberculosis

Dlaczego to jest odpowiedź

TNF-alpha is essential for containing TB in granulomas. Anti-TNF drugs can reactivate latent TB, sometimes as severe disseminated disease. Patients are screened (history, chest X-ray, IGRA) and treated for latent TB before starting.

Odpowiedź

D · Screening for latent tuberculosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Drink plenty of fluid so the urine stays pale

Dlaczego to jest odpowiedź

High fluid intake is the most important measure for preventing stones. Dietary calcium is usually not restricted, because it binds oxalate in the gut. High-dose vitamin C can increase oxalate.

Odpowiedź

B · Drink plenty of fluid so the urine stays pale
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Dlaczego to jest odpowiedź

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Odpowiedź

C · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · A metabolite can build up and cause seizures

Dlaczego to jest odpowiedź

Pethidine's metabolite norpethidine accumulates with repeated doses or kidney impairment and can cause agitation, tremor and seizures. Other opioids are preferred.

Odpowiedź

B · A metabolite can build up and cause seizures
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Line infection; escalate and take blood cultures

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.

Odpowiedź

A · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Eat dry crackers before rising and eat small meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Eating something dry before rising, small frequent meals, and drinking fluids between rather than with meals reduce nausea. Fatty and spicy foods tend to worsen it.

Odpowiedź

B · Eat dry crackers before rising and eat small meals
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Let her push with her urge in a position she prefers

Dlaczego to jest odpowiedź

Spontaneous pushing with the urge, short breath holds and upright or side-lying positions are encouraged. Long, forced Valsalva pushing in the supine position can reduce placental blood flow.

Odpowiedź

B · Let her push with her urge in a position she prefers
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Odpowiedź

C · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Milestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected

Dlaczego to jest odpowiedź

Born 12 weeks early, his corrected age is about 3 months, when sitting is not expected. Corrected age is used for development and growth in preterm babies, usually until about 2 years, while vaccines follow chronological age.

Odpowiedź

D · Milestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Po około 2–4 dobach (48–96 godzin)

Dlaczego to jest odpowiedź

Typowy przebieg w czasie: drżenie i lęk od około 6–24 godzin, drgawki abstynencyjne od około 12–48 godzin, a majaczenie alkoholowe od około 48–96 godzin. Czas różni się u poszczególnych pacjentów.

Odpowiedź

D · Po około 2–4 dobach (48–96 godzin)
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance

Dlaczego to jest odpowiedź

Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.

Odpowiedź

C · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 15:40

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

3 PM → 3 + 12 = 15

Odpowiedź

15:40

Odpowiedź

15:40
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 2,88 L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość w ciągu doby

120 mL/h × 24 h = 2880 mL

W litrach

V = 2880/1000 = 2,88 L

Odpowiedź

V = 2,88 L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 103,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dawka

D = 50·2,07 = 103,5 mg

Odpowiedź

D = 103,5 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 12 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

50000/500 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1200/100 = 12 mL/h

Odpowiedź

R = 12 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 102,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/6 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 410/4 = 102,5 mL/h

Odpowiedź

R = 102,5 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 8 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Pozostały czas

t = 400/50 = 8 h

Odpowiedź

t = 8 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1230 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 250 + 200 + 120 = 570 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1230 mL

Odpowiedź

I = 1230 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 3,6 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 550 = 450 mL

Czas

t = 450/125 = 3,6 h

Odpowiedź

t = 3,6 h

To około 3 h 36 min, więc worek skończy się około 12:36.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 40

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 40

Odpowiedź

MFS = 40
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na powietrzu → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 76/min → 0
reaguje tylko na ból (P) → 3
T 36,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 3 + 0 = 9
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions