Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

At what angle is an intramuscular injection given?

  1. A90 degrees
  2. B30 degrees
  3. C15 degrees
  4. D45 degrees
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
  3. CVery high blood sodium in the first hour
  4. DImmediate allergic reaction to the feed
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Kiedy zwykle można zakończyć środki ostrożności przeciwko transmisji drogą kropelkową u pacjenta z Neisseria meningitidis?

  1. AZaraz po podaniu pierwszej dawki antybiotyku
  2. BPo 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem
  3. CDopiero po wypisie pacjenta
  4. DGodzinę po ustąpieniu gorączki
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BLet the child interpret, because the family prefers it
  3. CUse a professional medical interpreter
  4. DUse simple English and many hand gestures
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with heart failure gained 2 kg (about 4 lb) since yesterday and is more breathless when lying down. What should the nurse do first?

  1. AEncourage extra fluids to correct the weight change
  2. BRecord the weight on the chart and recheck it at the next weekly weigh-in
  3. CLay the patient flat to help them breathe more easily
  4. DAssess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AGive thickened fluids without checking the swallow
  2. BGive the water through a straw so it goes down slowly
  3. CCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  4. DAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?

  1. ASteroids destroy the pancreas
  2. BSteroids can raise the blood glucose
  3. CSteroids always cause hypoglycaemia
  4. DSteroids make glucose meters inaccurate
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. AIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
  2. BOral tablet dissolved under the tongue
  3. CIntramuscular injection into the anterolateral thigh
  4. DSubcutaneous injection into the upper arm
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A woman who is 30 weeks pregnant has a new blood pressure of 152/98 mm Hg. Which urine finding would most support preeclampsia?

  1. AGlucose in the urine
  2. BKetones in the urine
  3. CNitrites in the urine
  4. DProtein in the urine
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on clozapine for 2 years has been stable. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll tell other doctors that I take clozapine"
  2. B"I'll keep all my scheduled blood test visits"
  3. C"I can stop my blood tests since I feel well"
  4. D"I'll report a sore throat or fever at once"
11.FarmakologiaŚredni

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  2. BVasopressors cause the patient to retain too much fluid
  3. CFluids stop the vasopressor causing a fever
  4. DVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.FarmakologiaTrudny

A woman with epilepsy who takes an antiepileptic drug plans to become pregnant. Which advice is standard?

  1. ATake folic acid before conception and seek specialist review of her medication
  2. BStop all antiepileptic drugs straight away as soon as she stops contraception
  3. CAvoid folic acid because it lowers drug levels
  4. DNo change is needed, as antiepileptics carry no risk in pregnancy
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. AHair loss
  2. BDiarrhoea
  3. CConstipation
  4. DDry cough
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent z niewydolnością serca na ograniczeniu płynów do 1,5 L/dobę skarży się na silne pragnienie. Które działanie jest najodpowiedniejsze?

  1. ACałkowity brak płynów do czasu porannego ważenia
  2. BNieograniczona ilość wody, ponieważ pragnienie zawsze trzeba zaspokoić
  3. CSłone przekąski pobudzające ślinę i łagodzące suchość
  4. DHigiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which measure best detects a decline in breathing in a patient with Guillain–Barré syndrome?

  1. ADaily chest X-rays
  2. BPeak flow before and after a bronchodilator
  3. COxygen saturation alone
  4. DRegular forced vital capacity measurements
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient's glucose is 6,2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AA large snack eaten in the night by mistake
  2. BThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  3. CThe Somogyi effect from a night-time hypo
  4. DThe meter is faulty and should be replaced
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

In the UK National Early Warning Score (NEWS2), what does an aggregate score of 5 or more usually trigger?

  1. ARoutine observations once every 12 hours, with no other change in care
  2. BNo change unless the patient complains
  3. CDischarge planning for the next day
  4. DAn urgent review by a clinician skilled in acute illness
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?

  1. AHaemorrhoids caused by diarrhoea
  2. BToxic megacolon
  3. CThe flare is getting better
  4. DSimple constipation from low intake
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AUse gestures and simple English only
  2. BAsk her partner to sign for her
  3. CAsk her 10-year-old child to interpret
  4. DUse a professional interpreter
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. ADo strong straining exercises to strengthen the muscles
  2. BTake rectal temperatures twice daily
  3. CUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  4. DUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which defect classically causes a continuous "machinery" murmur?

  1. AAtrial septal defect
  2. BTetralogy of Fallot
  3. CPatent ductus arteriosus
  4. DIsolated pulmonary stenosis with an intact ventricular septum
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Małe dziecko połknęło baterię guzikową 30 minut temu i wygląda dobrze. Jakie jest prawidłowe postępowanie?

  1. APoczekać, aż bateria przejdzie naturalnie, i przez kilka dni sprawdzać pieluszki
  2. BZorganizować natychmiastowy transport do opieki nagłej w celu wykonania obrazowania i usunięcia
  3. CDać szklankę mleka i obserwować w domu
  4. DWywołać u dziecka wymioty
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ARestless pacing and an inability to sit still
  2. BLip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  3. CShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  4. DSudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Stężenie litu u pacjenta wynosi 1,8 mmol/L. Mówi, że czuje się dobrze, poza lekkimi nudnościami. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APowtórzyć badanie za miesiąc
  2. BWstrzymać następną dawkę i niezwłocznie poinformować lekarza zlecającego
  3. CZwiększyć dawkę, aby zapobiec nawrotowi
  4. DPodać następną dawkę, skoro czuje się dobrze
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
7 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 7 lb 12 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

7 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:5000:35t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:50 i kończy o 00:35 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

18:5000:35
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
500 mg+ 9,6 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 500 mg proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 9,6 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 10 mL. Zlecono 100 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

500 mg+ 9,6 mL → 10 mL100 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
52 kg141 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 141 cm wzrostu i waży 52 kg. Zlecono 135 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

141 cm52 kg135 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
15 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Zlecono wlew z szybkością 60 mL/h, ale nie ma dostępnej pompy. Wlew jest grawitacyjny przez zestaw o 15 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

60 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 32 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

32 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda350 mLzupa180 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz250 mLmocz400 mLmocz175 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

woda: 350 mLzupa: 180 mLWlew dożylny: 125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 200 mL/hstart 19:30trazem​ = ? h100 mL/h × 3 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 19:30 z prędkością 100 mL/h. Po 3 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL100 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy spontanicznie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 10/min, SpO₂ 94% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 110/66 mmHg, tętno 44/min, przytomny, temperatura 38,1 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 10SpO₂ 94%O₂SBP 110HR 44AT 38,1 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · 90 degrees

Dlaczego to jest odpowiedź

Intramuscular injections are given at 90 degrees so the needle passes through the skin and fat into the muscle. Intradermal injections use about 10–15 degrees.

Odpowiedź

A · 90 degrees
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Dlaczego to jest odpowiedź

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Odpowiedź

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Po 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem

Dlaczego to jest odpowiedź

Po 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem pacjenta nie uznaje się już za zakaźnego, więc środki ostrożności przeciwko transmisji drogą kropelkową można zakończyć zgodnie z lokalną procedurą.

Odpowiedź

B · Po 24 godzinach skutecznego leczenia antybiotykiem
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Use a professional medical interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Odpowiedź

C · Use a professional medical interpreter
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider

Dlaczego to jest odpowiedź

A rapid weight gain with orthopnea suggests fluid overload and worsening heart failure. The nurse assesses breathing and fluid status and informs the provider, who may adjust the diuretic.

Odpowiedź

D · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Dlaczego to jest odpowiedź

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Odpowiedź

C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Steroids can raise the blood glucose

Dlaczego to jest odpowiedź

Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.

Odpowiedź

B · Steroids can raise the blood glucose
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Dlaczego to jest odpowiedź

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Odpowiedź

C · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Protein in the urine

Dlaczego to jest odpowiedź

Preeclampsia is new hypertension after 20 weeks of pregnancy with proteinuria or other signs of organ involvement, such as low platelets, raised liver enzymes or rising creatinine. Proteinuria reflects damage to the glomerular filter.Sprawdzono w: Preeclampsia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

D · Protein in the urine
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · "I can stop my blood tests since I feel well"

Dlaczego to jest odpowiedź

Clozapine requires ongoing ANC monitoring according to the schedule, because severe neutropenia can occur without warning. The patient must keep blood test appointments and report signs of infection at once.

Odpowiedź

C · "I can stop my blood tests since I feel well"
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Dlaczego to jest odpowiedź

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Odpowiedź

D · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Take folic acid before conception and seek specialist review of her medication

Dlaczego to jest odpowiedź

Folic acid before and in early pregnancy reduces the risk of neural tube defects. Medication should be reviewed before conception, but drugs should not be stopped suddenly because uncontrolled seizures are also dangerous.

Odpowiedź

A · Take folic acid before conception and seek specialist review of her medication
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Constipation

Dlaczego to jest odpowiedź

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Odpowiedź

C · Constipation
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozłożenie płynów na cały dzień, używanie małych kubków, ssanie kostek lodu (wliczanych do całości), guma do żucia bez cukru i regularna higiena jamy ustnej pomagają pacjentom tolerować ograniczenie płynów. Słone pokarmy zwiększają pragnienie i zatrzymanie płynów.

Odpowiedź

D · Higiena jamy ustnej, liczone kostki lodu i płyny rozłożone na cały dzień
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Regular forced vital capacity measurements

Dlaczego to jest odpowiedź

In Guillain–Barré syndrome, the breathing muscles weaken progressively. A falling vital capacity shows this early, long before oxygen saturation drops. A weak cough and difficulty counting in one breath are other warning signs.

Odpowiedź

D · Regular forced vital capacity measurements
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Dlaczego to jest odpowiedź

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Odpowiedź

B · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · An urgent review by a clinician skilled in acute illness

Dlaczego to jest odpowiedź

NEWS2 scores respiratory rate, SpO₂, oxygen use, BP, pulse, consciousness or new confusion, and temperature. A score of 5–6 needs an urgent response, and 7 or more an emergency response.

Odpowiedź

D · An urgent review by a clinician skilled in acute illness
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Toxic megacolon

Dlaczego to jest odpowiedź

Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.

Odpowiedź

B · Toxic megacolon
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Use a professional interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Odpowiedź

D · Use a professional interpreter
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Dlaczego to jest odpowiedź

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Odpowiedź

D · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Patent ductus arteriosus

Dlaczego to jest odpowiedź

In a patent ductus arteriosus, blood flows from the aorta to the pulmonary artery throughout the cardiac cycle because aortic pressure is always higher. This produces a continuous, machinery-like murmur.

Odpowiedź

C · Patent ductus arteriosus
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Zorganizować natychmiastowy transport do opieki nagłej w celu wykonania obrazowania i usunięcia

Dlaczego to jest odpowiedź

Baterie guzikowe w przełyku mogą powodować ciężkie oparzenia w ciągu 2 godzin. Nawet dobrze wyglądające dziecko wymaga pilnego zdjęcia rentgenowskiego, a jeśli bateria znajduje się w przełyku, endoskopowego usunięcia.

Odpowiedź

B · Zorganizować natychmiastowy transport do opieki nagłej w celu wykonania obrazowania i usunięcia
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Dlaczego to jest odpowiedź

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Odpowiedź

C · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Wstrzymać następną dawkę i niezwłocznie poinformować lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężenie 1,8 mmol/L jest powyżej zakresu terapeutycznego, a zatrucie może szybko się pogłębić. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę, szuka objawów zatrucia i informuje lekarza zlecającego.

Odpowiedź

B · Wstrzymać następną dawkę i niezwłocznie poinformować lekarza zlecającego
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,52 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

12 oz/16 = 0,75 lb
7 + 0,75 = 7,75 lb

Funty na kilogramy

m = 7,75/2,2 = 3,523 ≈ 3,52 kg

Odpowiedź

m = 3,52 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 345 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:50 → 24:00 = 310 min

Po północy

00:00 → 00:35 = 35 min

Suma

t = 310 + 35 = 345 min

Odpowiedź

t = 345 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Stężenie po zmieszaniu

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Objętość

V = 100/50 = 2 mL

Odpowiedź

V = 2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 192,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(141·52/3600) = √2,037 = 1,427 m²

Dawka

D = 135·1,427 = 192,7 mg

Odpowiedź

D = 192,7 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitry na minutę

60/60 = 1 mL/min

Szybkość kapania

R = 1·15 = 15 gtt/min

Odpowiedź

R = 15 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 2,1 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Pozostały czas

t = 200/96 = 2,083 ≈ 2,1 h

Odpowiedź

t = 2,1 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1580 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 350 + 180 = 530 mL
Wlew dożylny: 125·8 = 1000 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1580 mL

Odpowiedź

I = 1580 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL pozostało

Druga część

700/200 = 3,5 h

Czas całkowity

t = 3 + 3,5 = 6,5 h

Odpowiedź

t = 6,5 h

To około 6 h 30 min, więc worek skończy się około 02:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy spontanicznie → 4
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie) → 4

Dodaj

GCS = 4 + 4 + 4 = 12

Ciężkość

GCS 12 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 10/min → 1
SpO₂ 94% → 1
na tlenie → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 44/min → 1
przytomny (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 + 0 + 1 = 7
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions