Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Pacjent ma temperaturę 38,6 °C, tętno 118/min, częstość oddechów 24/min i nowe splątanie. Co należy podejrzewać w pierwszej kolejności?

  1. APrawidłowy przebieg pooperacyjny
  2. BSepsę
  3. CTylko hipoglikemię
  4. DTylko odwodnienie z powodu picia zbyt małej ilości wody
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  2. BAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
  3. CAsk the team whether the observations can safely be done less often
  4. DStop all observations so the patient can sleep
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is receiving opioids for pain. Which sign usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreasing sedation
  2. BDiarrhea
  3. CDilated pupils
  4. DRising blood pressure
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. AA single poster about hand hygiene placed in the staff room
  2. BA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  3. CDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
  4. DRemoving all sinks so staff must use hand rub
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AThiamine (vitamin B1)
  2. BVitamin C (ascorbic acid)
  3. CVitamin D (calciferol)
  4. DVitamin K (phytonadione)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. AAsk the nurse to drink coffee and then start work
  2. BLet the nurse work, but only with stable patients
  3. CRemove the nurse from patient care and report it according to policy
  4. DWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which features suggest pyelonephritis rather than simple cystitis?

  1. AFever, rigors and loin pain
  2. BCloudy urine with no other symptoms
  3. CMild burning on passing urine only
  4. DFrequency without any pain
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?

  1. AThe red cells break down and turn into plasma
  2. BThe blood group of the cells changes after a few hours
  3. CBacteria can grow in the blood at room temperature
  4. DThe bag stops dripping after four hours
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. AA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
  2. BTwo to three soft stools a day and clearer thinking
  3. CNo bowel movement for 2 days and calm sleep
  4. DSix to eight watery stools a day with dizziness
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has fatigue, weight loss, darkening of the skin and low blood pressure. Results: sodium 130 mEq/L, potassium 5,6 mEq/L. Which test pattern would confirm primary adrenal insufficiency (Addison disease)?

  1. AHigh cortisol with a low ACTH
  2. BLow cortisol with a high ACTH
  3. CLow cortisol with a low ACTH
  4. DHigh cortisol with a high ACTH
11.FarmakologiaŚredni

A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?

  1. AWait at least 5 minutes between the two drops
  2. BPut both drops in at exactly the same moment
  3. CUse only one of them each day
  4. DMix the drops in one bottle first
12.FarmakologiaTrudny

Lek X daje maksymalną odpowiedź 100% przy EC50 równym 1 mg. Lek Y daje maksymalną odpowiedź 100% przy EC50 równym 10 mg. Które stwierdzenie jest prawdziwe?

  1. AY ma większą skuteczność niż X
  2. BY ma większą siłę działania niż X, a oba mają tę samą skuteczność
  3. CX ma większą skuteczność niż Y
  4. DX ma większą siłę działania niż Y, a oba mają tę samą skuteczność
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Które stwierdzenie dotyczące komory inhalacyjnej do inhalatora ciśnieniowego jest prawidłowe?

  1. ASprawia, że każda dawka leku jest silniejsza niż zwykle
  2. BWymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc
  3. CDzięki niej można całkowicie odstawić wziewny steryd zapobiegawczy
  4. DJest przeznaczona do stosowania z inhalatorami proszkowymi
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Przewód drenu klatki piersiowej pacjenta odłączył się od zestawu drenażowego. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AUsunąć dren z klatki piersiowej i zakryć miejsce
  2. BPonownie go połączyć lub zanurzyć koniec drenu w jałowej wodzie, a następnie ocenić pacjenta
  3. CZacisnąć dren na kilka godzin i ponownie sprawdzić pacjenta później
  4. DPozostawić otwarty do czasu przybycia lekarza na ocenę
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

How does bladder training help urge incontinence?

  1. AThe patient drinks as little as possible
  2. BA catheter is used every night
  3. CThe patient goes to the toilet every 15 minutes
  4. DThe time between voids is slowly increased
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

O 3:00 glikemia pacjenta wynosi 3,6 mmol/L, ale przed śniadaniem jest wysoka. Wieczorem przyjmuje długo działającą insulinę. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AWyrównać niską glikemię i zgłosić ten wzorzec, aby przejrzeć wieczorną dawkę
  2. BPodać dodatkową insulinę o 3:00, ponieważ poranna wartość będzie wysoka
  3. COdstawić całą insulinę na stałe i kontrolować glikemię co cztery godziny
  4. DZignorować odczyt nocny i kierować się tylko wartością poranną
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które stwierdzenie dotyczące żywienia w łagodnym ostrym zapaleniu trzustki zgadza się z aktualnymi zaleceniami?

  1. APacjentów należy żywić wyłącznie pozajelitowo
  2. BJedzenie wstrzymuje się do czasu normalizacji amylazy
  3. CŻywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają
  4. DPacjenci muszą pozostawać na czczo co najmniej trzy tygodnie, aby oszczędzić trzustkę
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient has an implanted port for chemotherapy. Which needle is used to access it?

  1. AA non-coring (Huber) needle
  2. BA standard hollow needle used for venepuncture
  3. CA wide-bore cannula with a steel stylet
  4. DAn intramuscular injection needle
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A breastfed baby has jaundice in the first week with poor feeding and few wet nappies. What is the most likely cause?

  1. AABO incompatibility
  2. BSuboptimal intake jaundice
  3. CBreast milk jaundice
  4. DBiliary atresia with obstruction
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Karmiąca matka ma gorący, zaczerwieniony, bolesny obszar na jednej piersi i gorączkę. Pyta, czy powinna przerwać karmienie. Jaka rada jest najlepsza?

  1. AKarmić tylko z drugiej piersi przez tydzień
  2. BNadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
  3. CCałkowicie przerwać karmienie piersią oraz odciągać i wylewać mleko do czasu ustąpienia gorączki i zaczerwienienia
  4. DPrzestać pić płyny, aby zmniejszyć produkcję mleka
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jak pielęgniarka powinna przygotować 4-latka do zabiegu?

  1. AWyjaśnić krótko przed zabiegiem, prostymi słowami, i pozwolić dziecku obejrzeć sprzęt lub bawić się lalką
  2. BPokazać schematy narządów wewnętrznych
  3. CPrzekazać szczegółowe wyjaśnienie tydzień wcześniej
  4. DNiczego nie wyjaśniać, aby nie przestraszyć dziecka
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding at a 6-month check most needs referral?

  1. AThe baby is wary of a stranger
  2. BThe baby does not turn towards sounds or voices
  3. CThe baby is not crawling yet
  4. DThe baby puts every toy and object into the mouth
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient shouts at the nurse, "You're useless! You never help me!" Which response is most therapeutic?

  1. A"You sound very angry. Tell me what has happened."
  2. B"You shouldn't talk to people like that."
  3. C"That's not true. I've helped you all day."
  4. D"If you speak to me like that, I'm leaving."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

During a session, a patient asks the nurse, "Are you married? Do you have children?" Which response is most appropriate?

  1. AShare details about the nurse's family to build a friendship
  2. BEnd the session because personal questions are not allowed
  3. CIgnore the question completely and stay silent until the patient changes the subject
  4. DAnswer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 6 lb 15 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

6 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:3006:30t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:30 i kończy o 06:30 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

18:3006:30
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
12 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 12 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 10 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

12 kg10 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
125 mg/5 mLV = ? mL

Pacjent waży 134,2 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 125 mg w 5 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

134,2 lb5 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg250 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

250 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 60 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

250 mg/250 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko100 mLgalaretka120 mLzupa200 mLWlew dożylny125 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz250 mLmocz300 mLmocz225 mLmocz400 mLdren z rany90 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 102 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

102 kg8 hmocz: 250 mLmocz: 300 mLmocz: 225 mLmocz: 400 mLdren z rany: 90 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL300 mL przetoczono120 mL/h12:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 120 mL/h. O 12:00 przetoczono już 300 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL300 mL przetoczono120 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: bardzo wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 25SpO₂ 97%powietrzeSBP 118HR 64AT 37,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Sepsę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gorączka, tachykardia, tachypnoe i zaburzenia świadomości sugerują sepsę. Wymaga to pilnego wezwania pomocy i leczenia, np. pakietem „sepsis six".

Odpowiedź

B · Sepsę
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Dlaczego to jest odpowiedź

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Odpowiedź

C · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Increasing sedation

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedation increases before respiratory depression occurs, so sedation levels are checked regularly along with breathing. A patient who is getting harder to wake needs the opioid held and the prescriber informed.

Odpowiedź

A · Increasing sedation
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Dlaczego to jest odpowiedź

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Odpowiedź

B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Thiamine (vitamin B1)

Dlaczego to jest odpowiedź

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Odpowiedź

A · Thiamine (vitamin B1)
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Dlaczego to jest odpowiedź

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Odpowiedź

C · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Fever, rigors and loin pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Pyelonephritis is an upper urinary tract infection and causes systemic signs such as fever and rigors, with flank pain. Cystitis usually causes local symptoms such as dysuria and frequency.

Odpowiedź

A · Fever, rigors and loin pain
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Bacteria can grow in the blood at room temperature

Dlaczego to jest odpowiedź

Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.

Odpowiedź

C · Bacteria can grow in the blood at room temperature
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Dlaczego to jest odpowiedź

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Sprawdzono w: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Two to three soft stools a day and clearer thinking
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Low cortisol with a high ACTH

Dlaczego to jest odpowiedź

In primary adrenal insufficiency the adrenal glands fail, so cortisol is low and the pituitary responds with high ACTH, which also darkens the skin. Low cortisol with low ACTH suggests a pituitary cause. An ACTH stimulation test confirms the diagnosis.Sprawdzono w: Adrenocorticotropic Hormone (ACTH) · MedlinePlus (NIH) (2023); Cortisol Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

B · Low cortisol with a high ACTH
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Wait at least 5 minutes between the two drops

Dlaczego to jest odpowiedź

Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.

Odpowiedź

A · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · X ma większą siłę działania niż Y, a oba mają tę samą skuteczność

Dlaczego to jest odpowiedź

Niższe EC50 oznacza, że do uzyskania połowy efektu potrzeba mniej leku, więc X ma większą siłę działania. Oba osiągają to samo maksimum, więc ich skuteczność jest jednakowa.

Odpowiedź

D · X ma większą siłę działania niż Y, a oba mają tę samą skuteczność
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Wymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc

Dlaczego to jest odpowiedź

Komora inhalacyjna spowalnia aerozol i zatrzymuje go, aby pacjent mógł go wdychać powolnymi wdechami. Więcej leku dociera do płuc, a mniej osadza się w jamie ustnej. Stosuje się ją z inhalatorami ciśnieniowymi z dozownikiem, a nie z urządzeniami proszkowymi.

Odpowiedź

B · Wymaga mniejszej koordynacji, a więcej leku dociera do płuc
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Ponownie go połączyć lub zanurzyć koniec drenu w jałowej wodzie, a następnie ocenić pacjenta

Dlaczego to jest odpowiedź

Odłączony przewód pozwala powietrzu atmosferycznemu wnikać do jamy opłucnej. Szybkie ponowne połączenie lub zanurzenie końca drenu 2–3 cm pod jałową wodą jako tymczasowe uszczelnienie przywraca działanie zastawki jednokierunkowej. Następnie należy ocenić, czy nie ma zaburzeń oddychania, i poinformować zespół. Długotrwałe zaciśnięcie grozi odmą prężną.

Odpowiedź

B · Ponownie go połączyć lub zanurzyć koniec drenu w jałowej wodzie, a następnie ocenić pacjenta
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · The time between voids is slowly increased

Dlaczego to jest odpowiedź

In bladder training, the patient follows a schedule and gradually lengthens the time between voids while using urge-suppression techniques. Over weeks, bladder capacity and control improve. Very low fluid intake makes urine concentrated and irritating.

Odpowiedź

D · The time between voids is slowly increased
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Wyrównać niską glikemię i zgłosić ten wzorzec, aby przejrzeć wieczorną dawkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Nocną hipoglikemię należy leczyć. Wysoka poranna glikemia po nocnej hipoglikemii może odzwierciedlać efekt odbicia (efekt Somogyi) lub odrębną przyczynę; w obu przypadkach wieczorny schemat insuliny wymaga przeglądu. Podanie dodatkowej insuliny w nocy pogorszyłoby hipoglikemię.

Odpowiedź

A · Wyrównać niską glikemię i zgłosić ten wzorzec, aby przejrzeć wieczorną dawkę
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Żywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają

Dlaczego to jest odpowiedź

Wczesne żywienie doustne lub dojelitowe pomaga utrzymać barierę jelitową i zmniejsza ryzyko zakażeń w porównaniu z długim głodzeniem lub żywieniem pozajelitowym. W łagodnym zapaleniu trzustki dieta niskotłuszczowa jest zwykle wznawiana, gdy tylko jest tolerowana; poziomy enzymów nie muszą być wcześniej prawidłowe.

Odpowiedź

C · Żywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · A non-coring (Huber) needle

Dlaczego to jest odpowiedź

Implanted ports have a silicone septum that reseals after access with a non-coring needle. Aseptic technique, checking blood return before use and flushing according to policy keep the device working safely.

Odpowiedź

A · A non-coring (Huber) needle
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Suboptimal intake jaundice

Dlaczego to jest odpowiedź

Early jaundice with poor intake is linked to insufficient milk, which slows stooling and increases reabsorption of bilirubin. Support with frequent effective feeds is the main treatment.

Odpowiedź

B · Suboptimal intake jaundice
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Nadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Zapalenie piersi poprawia się, gdy pierś jest regularnie opróżniana. Kontynuowanie karmienia jest bezpieczne dla dziecka. Częścią opieki są odpoczynek, płyny, leki przeciwbólowe i antybiotyki, jeśli zostały zlecone.

Odpowiedź

B · Nadal często karmić, także z chorej piersi, i stosować zalecone leczenie
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Wyjaśnić krótko przed zabiegiem, prostymi słowami, i pozwolić dziecku obejrzeć sprzęt lub bawić się lalką

Dlaczego to jest odpowiedź

Dzieci w wieku przedszkolnym najlepiej reagują na krótkie, konkretne wyjaśnienia tuż przed zabiegiem oraz na zabawę medyczną. Długie ostrzeżenia z wyprzedzeniem zwiększają lęk, a schematy lepiej sprawdzają się u dzieci w wieku szkolnym.

Odpowiedź

A · Wyjaśnić krótko przed zabiegiem, prostymi słowami, i pozwolić dziecku obejrzeć sprzęt lub bawić się lalką
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · The baby does not turn towards sounds or voices

Dlaczego to jest odpowiedź

Not responding to sounds at 6 months may signal hearing loss and needs referral. Crawling usually starts at about 8–10 months, and mouthing objects and wariness of strangers are normal at this age.

Odpowiedź

B · The baby does not turn towards sounds or voices
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "You sound very angry. Tell me what has happened."

Dlaczego to jest odpowiedź

A calm, non-defensive response that names the feeling invites the patient to explain the cause of the anger. Arguing or threatening tends to escalate the situation.

Odpowiedź

A · "You sound very angry. Tell me what has happened."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients often ask personal questions out of curiosity or to make the relationship more equal. A brief answer or a polite refusal, followed by redirecting to the patient's concerns, maintains boundaries without rejecting the patient.

Odpowiedź

D · Answer briefly or decline politely, then return the focus to the patient
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,15 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

15 oz/16 = 0,9375 lb
6 + 0,9375 = 6,938 lb

Funty na kilogramy

m = 6,938/2,2 = 3,153 ≈ 3,15 kg

Odpowiedź

m = 3,15 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 12 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:30 → 24:00 = 330 min

Po północy

00:00 → 06:30 = 390 min

Suma

330 + 390 = 720 min
t = 720/60 = 12 h

Odpowiedź

t = 12 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 120 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

10·12 = 120 mg

Odpowiedź

D = 120 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 12,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

134,2/2,2 = 61 kg

Dawka

5·61 = 305 mg

Objętość

V = (305/125)·5 = 12,2 mL

Odpowiedź

V = 12,2 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·60/720 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 60 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

250/250 = 1 mg/mL

Objętość na godzinę

60/1 = 60 mL/h

Szybkość kapania

R = 60·60/60 = 60 gtt/min

Odpowiedź

R = 60 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 1,44 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

250 + 300 + 225 + 400 = 1175 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1175/(102·8) = 1,44 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 1,44 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 1,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 300 = 200 mL

Czas

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Odpowiedź

t = 1,7 h

To około 1 h 40 min, więc worek skończy się około 13:40.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: bardzo wilgotna → 2
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: potencjalny problem → 2

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 2 + 1 + 2 + 3 + 2 = 13

Odpowiedź

B = 13
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 25/min → 3
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions