Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Co się dzieje przy pomiarze ciśnienia, jeśli mankiet jest za mały na ramię?

  1. AZmienia się tylko wartość rozkurczowa, w dół
  2. BWynik się nie zmienia
  3. CWynik jest fałszywie zaniżony
  4. DWynik jest fałszywie zawyżony
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  2. BWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  3. CWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  4. DGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Where should the dispersive (grounding) pad for electrosurgery be placed?

  1. AOver a bony prominence such as the hip bone
  2. BOn skin that is wet with antiseptic prep
  3. COn clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
  4. DOver an area with scar tissue or a tattoo, so that the pad does not slip
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse teaches parents of a toddler about drowning prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I empty buckets of water as soon as I have used them.”
  2. B“I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
  3. C“I stay within arm’s reach of my child whenever we are near any water.”
  4. D“We keep the gate in the pool fence closed and locked at all times.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep unopened insulin in the fridge.”
  2. B“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
  3. C“I will not leave my insulin in a hot car.”
  4. D“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?

  1. AWeighing the pads to estimate blood loss
  2. BMonitoring the fetal heart rate
  3. CMeasuring the blood pressure and pulse
  4. DA vaginal examination
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AKidney damage and hearing loss
  2. BHair loss and weight gain
  3. CHyperglycaemia and tremor
  4. DConstipation and urinary retention
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Starszy pacjent ze złamaniem szyjki kości udowej dwa dni po urazie staje się duszny i splątany, z wybroczynową wysypką na klatce piersiowej. Jakie powikłanie należy podejrzewać?

  1. AZakażenie układu moczowego
  2. BOdleżynę
  3. CZespół ciasnoty przedziałów powięziowych
  4. DZespół zatoru tłuszczowego
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
  2. BThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  3. CThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
  4. DThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Pacjentowi z liczbą płytek 35 × 10³/µL zlecono wstrzyknięcie domięśniowe. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APodać wstrzyknięcie i przyłożyć ciepły okład
  2. BPodać wstrzyknięcie dłuższą igłą
  3. CZapytać lekarza zlecającego, czy można użyć innej drogi podania
  4. DPodać wstrzyknięcie zgodnie ze zleceniem i mocno masować miejsce
11.FarmakologiaŚredni

A patient is starting olanzapine. Which monitoring is most important over the following months?

  1. AHearing tests and vision tests every month
  2. BINR and platelet count
  3. CWeight, blood glucose and blood lipids
  4. DPeak expiratory flow
12.FarmakologiaTrudny

A patient taking co-trimoxazole develops fever, a spreading blistering rash and painful mouth sores. What is the most likely diagnosis?

  1. ASunburn caused by the drug; advise sunscreen only
  2. BA mild rash that will settle; continue the drug and give moisturiser
  3. CStevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
  4. DOral thrush; start an antifungal and continue the antibiotic
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

During an episode of chest pain, a patient's ECG shows new horizontal ST depression. What does this most likely indicate?

  1. AMyocardial ischaemia
  2. BA normal finding during pain
  3. CPericarditis
  4. DHyperkalaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AAsthma
  2. BHeart failure
  3. CCOPD
  4. DIdiopathic pulmonary fibrosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

In the first trimester of pregnancy, why is propylthiouracil often preferred to carbimazole for hyperthyroidism?

  1. APropylthiouracil works faster than any other drug
  2. BCarbimazole cannot cross into the mother's blood
  3. CCarbimazole has a higher risk of birth defects early on
  4. DPropylthiouracil has no side effects at all
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. AGive extra oral fluids to correct the low urine output
  2. BUrgent escalation for BP control and close neuro checks
  3. CRecheck the BP at the next routine round
  4. DEncourage a walk to relieve the headache
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?

  1. AAsk a relative to sign instead of the patient
  2. BAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
  3. CSign the form on the patient's behalf as a witness
  4. DTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient has an implanted port for chemotherapy. Which needle is used to access it?

  1. AA standard hollow needle used for venepuncture
  2. BAn intramuscular injection needle
  3. CA non-coring (Huber) needle
  4. DA wide-bore cannula with a steel stylet
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  2. BThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
  3. CA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
  4. DA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Który objaw u noworodka wymaga natychmiastowej reakcji?

  1. AAkrocyjanoza w 2. godzinie życia
  2. BDrobne białe kropki (prosaki) na nosie
  3. CPostękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej w 1. godzinie życia
  4. DNakładanie się kości czaszki po porodzie drogami natury w terminie
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

How is a child's weight status (for example overweight) assessed?

  1. ABMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
  2. BWaist size compared with the parents' waist size
  3. CBMI compared with the adult cut-off points
  4. DWeight alone, compared with the average weight of children in the same class
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Only one negative-pressure room is available. Which child should be placed in it?

  1. AA child with RSV bronchiolitis
  2. BA child with norovirus gastroenteritis and vomiting
  3. CA child with impetigo
  4. DA child with suspected measles
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"I'm sure everybody likes you."
  2. B"What evidence do you have that nobody likes you?"
  3. C"You should find a new job where people like you."
  4. D"Why do you care what people at work think?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka z PTSD nagle wygląda na przerażoną, patrzy nieruchomo, szybko oddycha i mówi, że jest „z powrotem tam”. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. ANagle dotknąć ją od tyłu, aby zwrócić jej uwagę
  2. BWyjść z pokoju, aby mogła uspokoić się sama
  3. CPoprosić ją, aby od razu opisała każdy szczegół traumy, aby mogła przetworzyć wspomnienie
  4. DMówić spokojnie, zwracać się do niej po imieniu i zastosować techniki uziemiające, aby skierować jej uwagę na teraźniejszość
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C100,4 °F? °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 100,4 °F. Przelicz ją na stopnie Celsjusza T wzorem °C = (°F − 32) × 5/9. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100,4 °F
T = °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 fl oz? mL1 tsp? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 2 fl oz z sok, 1 tsp z syrop na kaszel, 1 tbsp z płynny suplement. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
15 kg30 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 15 kg. Zlecona dawka to 30 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

15 kg30 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
120 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 10 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 120 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

10 kg15 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min3 h

Wlew kapie z szybkością 30 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 3 godzin?

30 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
50 mg500 mL20 mL/h? mcg/min

Wlew 50 mg w 500 mL płynie z szybkością 20 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

50 mg/500 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnamleko100 mLwoda250 mLherbata150 mLWlew dożylny75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz150 mLmocz375 mLmocz350 mLmocz450 mLdren z rany70 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

mleko: 100 mLwoda: 250 mLherbata: 150 mLWlew dożylny: 75 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 150 mLmocz: 375 mLmocz: 350 mLmocz: 450 mLdren z rany: 70 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL50 mL/hstart 10:3011:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 10:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 11:30?

1000 mL50 mL/h10:30 → 11:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: słaby; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowa skóra na całym ciele, tętno 95/min, grymas przy pobudzeniu, pewne zgięcie rąk i nóg i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Wynik jest fałszywie zawyżony

Dlaczego to jest odpowiedź

Za mały mankiet zawyża ciśnienie, a za duży je zaniża. Komora powinna obejmować około 80% obwodu ramienia.

Odpowiedź

D · Wynik jest fałszywie zawyżony
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Dlaczego to jest odpowiedź

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Odpowiedź

D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site

Dlaczego to jest odpowiedź

The pad returns the current safely. Good contact over a well-perfused muscle prevents burns, while bony areas, scars, hair and moisture reduce contact and can cause burns at the pad site.

Odpowiedź

C · On clean, dry skin over a well-perfused muscle, close to the surgical site
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”

Dlaczego to jest odpowiedź

A toddler should never be left alone in the bath, even for a moment and even in shallow water. Fencing pools, constant close supervision and emptying containers are correct.

Odpowiedź

B · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Dlaczego to jest odpowiedź

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Odpowiedź

D · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · A vaginal examination

Dlaczego to jest odpowiedź

Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.

Odpowiedź

D · A vaginal examination
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Kidney damage and hearing loss

Dlaczego to jest odpowiedź

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Odpowiedź

A · Kidney damage and hearing loss
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Zespół zatoru tłuszczowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Zator tłuszczowy pojawia się zwykle 24–72 godziny po złamaniu kości długiej lub miednicy, z triadą: niewydolność oddechowa, zmiany neurologiczne i wysypka wybroczynowa.

Odpowiedź

D · Zespół zatoru tłuszczowego
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Dlaczego to jest odpowiedź

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Sprawdzono w: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Zapytać lekarza zlecającego, czy można użyć innej drogi podania

Dlaczego to jest odpowiedź

Wstrzyknięcia domięśniowe mogą powodować krwawienie do mięśnia, gdy płytek jest mało. Pielęgniarka prosi o inną drogę, na przykład doustną lub dożylną. Jeśli wstrzyknięcie jest nieuniknione, potem stosuje się mocny ucisk bez masowania.Sprawdzono w: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022)

Odpowiedź

C · Zapytać lekarza zlecającego, czy można użyć innej drogi podania
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Weight, blood glucose and blood lipids

Dlaczego to jest odpowiedź

Olanzapine and several other atypical antipsychotics cause weight gain, insulin resistance and dyslipidaemia. Weight, waist size, glucose and lipids are checked regularly.

Odpowiedź

C · Weight, blood glucose and blood lipids
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care

Dlaczego to jest odpowiedź

Stevens–Johnson syndrome is a severe drug reaction with skin blistering and mucosal involvement. Sulfonamides are a common cause, and the drug must be stopped immediately.

Odpowiedź

C · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Myocardial ischaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

New horizontal or downsloping ST depression during pain suggests myocardial ischaemia, as in unstable angina or NSTEMI. It should be reported immediately with serial ECGs and troponins. ST depression can also reflect reciprocal change opposite a STEMI.

Odpowiedź

A · Myocardial ischaemia
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Asthma

Dlaczego to jest odpowiedź

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Odpowiedź

A · Asthma
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Carbimazole has a higher risk of birth defects early on

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbimazole is linked to congenital abnormalities when used in early pregnancy, so propylthiouracil is often used in the first trimester. Propylthiouracil can cause serious liver injury, so it is not preferred at other times.

Odpowiedź

C · Carbimazole has a higher risk of birth defects early on
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Dlaczego to jest odpowiedź

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Odpowiedź

B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.

Odpowiedź

D · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · A non-coring (Huber) needle

Dlaczego to jest odpowiedź

Implanted ports have a silicone septum that reseals after access with a non-coring needle. Aseptic technique, checking blood return before use and flushing according to policy keep the device working safely.

Odpowiedź

C · A non-coring (Huber) needle
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Dlaczego to jest odpowiedź

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Odpowiedź

D · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Postękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej w 1. godzinie życia

Dlaczego to jest odpowiedź

Postękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej to objawy zaburzeń oddychania i wymagają pilnej oceny. Akrocyjanoza, prosaki i nakładanie się kości czaszki są częstymi prawidłowymi objawami.

Odpowiedź

C · Postękiwanie, rozszerzanie skrzydełek nosa i wciąganie klatki piersiowej w 1. godzinie życia
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart

Dlaczego to jest odpowiedź

In children, BMI is interpreted using age- and sex-specific centile charts, because normal BMI changes with growth. Adult cut-offs such as 25 and 30 do not apply to children.

Odpowiedź

A · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · A child with suspected measles

Dlaczego to jest odpowiedź

Negative-pressure rooms are for airborne infections such as measles, chickenpox and tuberculosis. RSV mainly needs contact (and often droplet) precautions, impetigo contact precautions and norovirus contact precautions with strict hand hygiene.

Odpowiedź

D · A child with suspected measles
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Odpowiedź

B · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Mówić spokojnie, zwracać się do niej po imieniu i zastosować techniki uziemiające, aby skierować jej uwagę na teraźniejszość

Dlaczego to jest odpowiedź

Podczas retrospekcji (flashbacku) techniki uziemiające (orientowanie w teraźniejszości, korzystanie ze zmysłów, spokojne uspokojenie) pomagają pacjentce odzyskać kontakt z rzeczywistością. Szczegółowa praca z traumą należy do zaplanowanej terapii, a nagły dotyk może przestraszyć.

Odpowiedź

D · Mówić spokojnie, zwracać się do niej po imieniu i zastosować techniki uziemiające, aby skierować jej uwagę na teraźniejszość
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 38 °C

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Odejmij 32

100,4 − 32 = 68,4

Pomnóż przez 5/9

T = 68,4·5/9 = 38 °C

Odpowiedź

T = 38 °C
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 80 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

2 fl oz = 2·30 = 60 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Dodaj

V = 60 + 5 + 15 = 80 mL

Odpowiedź

V = 80 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 150 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

30·15 = 450 mg

Na dawkę

D = 450/3 = 150 mg

Odpowiedź

D = 150 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,3 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·10 = 150 mg

Objętość

V = (150/120)·5 = 6,25 ≈ 6,3 mL

Odpowiedź

V = 6,3 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 90 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Objętość

V = 30·3 = 90 mL

Odpowiedź

V = 90 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 33,33 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

20·100 = 2000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 2000/60 = 33,33 mcg/min

Odpowiedź

D = 33,33 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −195 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 100 + 250 + 150 = 500 mL
Wlew dożylny: 75·8 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1200 mL

Suma wydalonych

150 + 375 + 350 + 450 + 70 = 1395 mL

Bilans

B = 1200 − 1395 = −195 mL

Odpowiedź

B = −195 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 950 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:30 → 11:30 = 1 h

Przetoczona objętość

50·1 = 50 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 50 = 950 mL

Odpowiedź

V = 950 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 85

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: słaby → 10
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 20 + 10 + 15 = 85

Odpowiedź

MFS = 85
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowanie nieprawidłowy

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowa skóra na całym ciele → 2
Tętno: 95/min → 1
Reakcja na bodźce: grymas przy pobudzeniu → 1
Aktywność: pewne zgięcie rąk i nóg → 1
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6

Interpretacja

6 → umiarkowanie nieprawidłowy

Odpowiedź

umiarkowanie nieprawidłowy

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions