Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Który cel pacjenta jest sformułowany według zasady SMART?

  1. APacjent poprawi swoją mobilność
  2. BPacjent przejdzie 20 metrów z balkonikiem do piątku
  3. CPacjent wkrótce poczuje się lepiej
  4. DPacjent spróbuje więcej jeść
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Zdolny do decydowania dorosły pacjent prosi pielęgniarkę, by nie mówiła rodzinie o jego rozpoznaniu nowotworu. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. APowiedzieć rodzinie, bo krewni mają prawo wiedzieć o poważnym rozpoznaniu
  2. BPoprosić lekarza, by mimo to powiedział rodzinie
  3. CPowiedzieć rodzinie tylko wtedy, gdy zapyta wprost
  4. DUszanować prośbę i nie przekazywać informacji rodzinie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Dlaczego płynne leki doustne podaje się za pomocą strzykawek doustnych lub do żywienia dojelitowego, a nie zwykłych strzykawek dożylnych?

  1. AStrzykawki dożylne nie potrafią dokładnie odmierzyć małych objętości płynu doustnego
  2. BStrzykawki doustne nie pasują do linii dożylnych, co zapobiega błędom drogi podania
  3. CStrzykawki doustne dokładniej odmierzają dawki dożylne
  4. DNie ma powodu związanego z bezpieczeństwem; to tylko tradycja
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Na oddziale w szafie z zapasem oddziałowym przechowuje się fiolki ze stężonym chlorkiem potasu. Dlaczego wiele wytycznych dotyczących bezpieczeństwa odradza takie postępowanie?

  1. AOmyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
  2. BChlorek potasu jest zbyt drogi, by trzymać go w ogólnym zapasie oddziałowym
  3. CChlorek potasu należy zawsze podawać doustnie
  4. DFiolki z chlorkiem potasu tracą ważność w ciągu doby od otwarcia
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which medication order should the nurse question?

  1. AOral potassium chloride with food
  2. BPotassium chloride by IV push
  3. CPotassium chloride oral solution diluted in juice
  4. DPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. APush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
  2. BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  3. CPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  4. DAsk the mother to stop pushing and wait an hour
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is a major risk factor for Clostridioides difficile infection?

  1. ARecent broad-spectrum antibiotic use
  2. BRegular exercise
  3. CTaking regular paracetamol
  4. DA diet high in fibre and fresh fruit
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AHypokalaemia
  2. BA urinary tract infection spreading to the back
  3. CMetastatic spinal cord compression
  4. DSimple mechanical back pain
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Glikemia na czczo pacjenta dziś wynosi 98 mg/dL (5,4 mmol/L), ale HbA1c wynosi 8,9% (74 mmol/mol). Jaka jest najlepsza interpretacja?

  1. ADzisiejszy dobry wynik dowodzi, że cukrzyca jest dobrze kontrolowana
  2. BKontrola glikemii w ostatnich 2–3 miesiącach była słaba
  3. CPacjent nie ma cukrzycy
  4. DHbA1c odzwierciedla tylko ostatnie 24 godziny
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11,6 mg/dL (2,9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. AVitamin D deficiency
  2. BHypoparathyroidism
  3. CPrimary hyperparathyroidism
  4. DCancer-related hypercalcemia
11.FarmakologiaŚredni

Which antihypertensive class can raise blood glucose and uric acid levels, sometimes triggering gout?

  1. AAlpha-1 blockers
  2. BAngiotensin II receptor blockers
  3. CACE inhibitors
  4. DThiazide diuretics
12.FarmakologiaTrudny

A patient with asthma starts timolol eye drops for glaucoma and soon becomes wheezy. What is the most likely explanation?

  1. AThe eye drops contain an allergen that causes hay fever and asthma
  2. BTimolol activates histamine receptors in the lungs
  3. CTimolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
  4. DThe wheeze is unrelated to the eye drops
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient taking simvastatin drinks a large glass of grapefruit juice every morning. Why is this a concern?

  1. AIt raises statin levels and the risk of muscle damage
  2. BIt stops the statin from being absorbed from the gut at all
  3. CIt causes the cholesterol level to rise sharply
  4. DIt turns the statin into a blood thinner
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjentowi przyjmującemu warfarynę z powodu migotania przedsionków przepisano klarytromycynę. Które działanie jest najodpowiedniejsze?

  1. APodwoić dawkę warfaryny na czas kuracji
  2. BZapytać, czy INR należy sprawdzić wcześniej, ponieważ może wzrosnąć
  3. COdstawić warfarynę na cały czas trwania antybiotykoterapii
  4. DNic nie zmieniać, ponieważ antybiotyki nie wpływają na warfarynę
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Piętnaście minut po leczeniu tabletkami glukozy glikemia pacjenta wzrosła z 3,2 do 5,1 mmol/L. Następny posiłek jest za dwie godziny. Co powinno się teraz stać?

  1. AOd razu podać zwykłą dawkę szybko działającej insuliny
  2. BPodać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
  3. CPodać kolejną dawkę tabletek glukozy, aby podnieść poziom wyżej
  4. DNie trzeba nic robić do czasu podania następnego posiłku
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A prescription reads "Insulin 10U". Why is this a safety problem?

  1. A"U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
  2. B"U" means the insulin must be given intravenously
  3. CThere is no problem as long as the nurse can read it
  4. DInsulin doses must always be written in millilitres
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which initial treatment is usual for symptomatic hypercalcaemia of malignancy?

  1. AFluid restriction and a thiazide diuretic
  2. BIV fluids followed by an IV bisphosphonate
  3. COral calcium tablets and vitamin D
  4. DA high-calcium diet with extra milk
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
  2. B"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
  3. C"I should eat smaller meals for a while after the operation."
  4. D"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Why is a baby of a mother with poorly controlled diabetes often large?

  1. AThe mother's insulin crosses the placenta
  2. BThe baby inherits a gene for large size
  3. CDiabetes always prolongs the pregnancy
  4. DFetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman 2 hours after birth asks for help to the bathroom. She had an epidural that is now off. What is the main safety concern?

  1. ALeg weakness or numbness causing a fall
  2. BFainting from low blood glucose only
  3. CIncreased lochia from walking
  4. DReopening of the epidural site
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AA handful of whole peanuts
  2. BWhole grapes from the fruit bowl
  3. CSmall pieces of soft cooked vegetables
  4. DA small bowl of popcorn
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

The mother of a 6-week-old says the baby cries for hours and she fears she might lose control. What is the best advice?

  1. APut the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
  2. BGive the baby a little honey on a dummy to settle him at night
  3. CShake the baby gently for a few seconds to stop the crying and calm him
  4. DHold the baby face down on her lap until he falls asleep, however long it takes
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with narcissistic personality disorder demands that only the senior doctor should speak to him, because the nurses are "beneath him". What is the best approach?

  1. ARespond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
  2. BAvoid him as much as possible, because he is rude and unpleasant to the nursing staff
  3. CArrange for only the senior doctor to see him from now on
  4. DTell him that he is not as important as he thinks he is
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. ATurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
  2. BHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
  3. CStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  4. DShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 lb 14 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 6 lb 14 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

6 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 tbsp · 4/dobę · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1 tbsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 10 dni. Używając 1 tbsp = 15 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1 tbspcztery razy na dobę10 dni1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
18 kg10 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 18 kg. Zlecona dawka to 10 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

18 kg10 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,27 mg. Ampułka zawiera 500 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,27 mg500 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
180 mLpozostało? mL/h2 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 6 godzin. Po 4 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 180 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 6 hpo 4 h: 180 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
660 mLpozostało? mL/h5 h pozostało

Zlecono 1000 mL w ciągu 8 godzin. Po 3 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 660 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

1000 mL / 8 hpo 3 h: 660 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka120 mLherbata240 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz275 mLmocz400 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

galaretka: 120 mLherbata: 240 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL800 mL przetoczono100 mL/h09:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 100 mL/h. O 09:00 przetoczono już 800 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL800 mL przetoczono100 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, mówi zdaniami, ale jest splątany, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: stale wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Pacjent przejdzie 20 metrów z balkonikiem do piątku

Dlaczego to jest odpowiedź

Cel SMART dokładnie określa, czego się oczekuje, jak będzie to mierzone i do kiedy. „Przejdzie 20 metrów z balkonikiem do piątku” można sprawdzić; „poczuje się lepiej” nie.

Odpowiedź

B · Pacjent przejdzie 20 metrów z balkonikiem do piątku
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Uszanować prośbę i nie przekazywać informacji rodzinie

Dlaczego to jest odpowiedź

Pacjent zdolny do decydowania sam decyduje, kto może otrzymać informacje o jego zdrowiu. Pielęgniarka może zbadać powody pacjenta i zaoferować wsparcie, ale musi uszanować jego wolę.

Odpowiedź

D · Uszanować prośbę i nie przekazywać informacji rodzinie
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Strzykawki doustne nie pasują do linii dożylnych, co zapobiega błędom drogi podania

Dlaczego to jest odpowiedź

Strzykawki doustne i do żywienia dojelitowego mają złącza, które nie pasują do portów dożylnych, więc płynu doustnego nie można omyłkowo wstrzyknąć do żyły. Błędy drogi podania płynnych leków doustnych bywały śmiertelne.

Odpowiedź

B · Strzykawki doustne nie pasują do linii dożylnych, co zapobiega błędom drogi podania
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężony chlorek potasu podany nierozcieńczony lub zbyt szybko może zatrzymać serce. Usunięcie koncentratu z ogólnego zapasu oddziałowego i stosowanie gotowych do użycia worków z roztworem jest powszechnie zalecanym środkiem bezpieczeństwa.

Odpowiedź

A · Omyłkowo podany nierozcieńczony koncentrat może zatrzymać serce
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Potassium chloride by IV push

Dlaczego to jest odpowiedź

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Odpowiedź

B · Potassium chloride by IV push
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Dlaczego to jest odpowiedź

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Odpowiedź

B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Recent broad-spectrum antibiotic use

Dlaczego to jest odpowiedź

Broad-spectrum antibiotics disrupt normal gut flora, letting C. difficile overgrow. Older age, hospital stay and proton pump inhibitors also increase the risk.

Odpowiedź

A · Recent broad-spectrum antibiotic use
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Metastatic spinal cord compression

Dlaczego to jest odpowiedź

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Odpowiedź

C · Metastatic spinal cord compression
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Kontrola glikemii w ostatnich 2–3 miesiącach była słaba

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c pokazuje średnią glikemię z około 2–3 miesięcy. Jeden prawidłowy wynik na czczo nie świadczy o długoterminowej kontroli. HbA1c 8,9% jest znacznie powyżej powszechnych celów, takich jak poniżej 7%.Sprawdzono w: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Kontrola glikemii w ostatnich 2–3 miesiącach była słaba
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Primary hyperparathyroidism

Dlaczego to jest odpowiedź

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Sprawdzono w: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

C · Primary hyperparathyroidism
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Thiazide diuretics

Dlaczego to jest odpowiedź

Thiazide diuretics reduce uric acid excretion and can worsen glucose tolerance. They also cause low potassium and sodium, so electrolytes are monitored.

Odpowiedź

D · Thiazide diuretics
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways

Dlaczego to jest odpowiedź

Ophthalmic timolol is a non-selective beta blocker and can reach the circulation in amounts that cause bronchospasm or bradycardia. It is generally avoided in asthma.

Odpowiedź

C · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · It raises statin levels and the risk of muscle damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Grapefruit juice inhibits the CYP3A4 enzyme, increasing levels of drugs such as simvastatin and some calcium channel blockers. Higher statin levels raise the risk of myopathy. Patients are advised to avoid large amounts or choose a statin not affected.

Odpowiedź

A · It raises statin levels and the risk of muscle damage
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Zapytać, czy INR należy sprawdzić wcześniej, ponieważ może wzrosnąć

Dlaczego to jest odpowiedź

Kilka antybiotyków, w tym makrolidy, takie jak klarytromycyna, niektóre fluorochinolony i kotrimoksazol, może podwyższać INR i ryzyko krwawienia. Potrzebne jest ściślejsze monitorowanie INR i ewentualna zmiana dawki. Odstawienie lub podwojenie warfaryny bez porady jest niebezpieczne.

Odpowiedź

B · Zapytać, czy INR należy sprawdzić wcześniej, ponieważ może wzrosnąć
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy glikemia przekracza 4 mmol/L, dłużej działające węglowodany (lub następny posiłek, jeśli jest bliski) zapobiegają nawrotowi. Przyczynę hipoglikemii należy ustalić i udokumentować, a plan leczenia zweryfikować, jeśli epizody się powtarzają.

Odpowiedź

B · Podać przekąskę z dłużej działającymi węglowodanami, np. kanapkę
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose

Dlaczego to jest odpowiedź

A handwritten "U" can look like a 0, turning 10 units into 100. The word "units" must be written in full. Insulin errors are a well-known cause of serious harm.

Odpowiedź

A · "U" can be misread as a zero, giving a tenfold dose
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · IV fluids followed by an IV bisphosphonate

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, so IV saline is given first, then a bisphosphonate such as zoledronic acid to reduce bone resorption. Calcium, kidney function and symptoms are monitored.

Odpowiedź

B · IV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Dlaczego to jest odpowiedź

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Odpowiedź

D · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Fetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone

Dlaczego to jest odpowiedź

Maternal glucose crosses the placenta, so the fetal pancreas makes extra insulin, which promotes growth and fat storage. After birth this extra insulin continues and can cause neonatal hypoglycaemia.

Odpowiedź

D · Fetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Leg weakness or numbness causing a fall

Dlaczego to jest odpowiedź

After an epidural, the nurse checks that leg sensation and strength have returned before she stands. Combined with orthostatic hypotension and blood loss, this makes the first walk a high fall risk.

Odpowiedź

A · Leg weakness or numbness causing a fall
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Small pieces of soft cooked vegetables

Dlaczego to jest odpowiedź

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Odpowiedź

C · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support

Dlaczego to jest odpowiedź

Crying peaks at about 6–8 weeks and can be very stressful. Parents are taught that it is safe to put the baby down and take a break, never to shake a baby, and how to get help from partners, family or health services.

Odpowiedź

A · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients

Dlaczego to jest odpowiedź

People with narcissistic personality disorder have a fragile self-esteem beneath the grandiosity. A consistent, respectful and non-defensive approach avoids power struggles and maintains the usual boundaries.

Odpowiedź

A · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Dlaczego to jest odpowiedź

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Odpowiedź

C · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,13 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

14 oz/16 = 0,875 lb
6 + 0,875 = 6,875 lb

Funty na kilogramy

m = 6,875/2,2 = 3,125 ≈ 3,13 kg

Odpowiedź

m = 3,13 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 600 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Cała kuracja

V = 15 mL × 4/dobę × 10 = 600 mL

Odpowiedź

V = 600 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 60 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

10·18 = 180 mg

Na dawkę

D = 180/3 = 60 mg

Odpowiedź

D = 60 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,54 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,27 mg = 270 mcg

Objętość

V = 270/500 = 0,54 mL

Odpowiedź

V = 0,54 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 90 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/6 = 83,33 mL/h

Nowa szybkość

R = 180/2 = 90 mL/h

Odpowiedź

R = 90 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 5,6 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

1000/8 = 125 mL/h

Nowa szybkość

R = 660/5 = 132 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (132 − 125)/125·100% = 5,6%

Odpowiedź

Δ = 5,6%

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1660 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 120 + 240 = 360 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1660 mL

Odpowiedź

I = 1660 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 800 = 200 mL

Czas

t = 200/100 = 2 h

Odpowiedź

t = 2 h

To około 2 h 00 min, więc worek skończy się około 11:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: mówi zdaniami, ale jest splątany → 4
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 3 + 4 + 3 = 10

Ciężkość

GCS 10 → umiarkowane

Odpowiedź

umiarkowane
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: umiarkowane ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: stale wilgotna → 1
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: brak widocznego problemu → 3

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 1 + 2 + 3 + 2 + 3 = 14

Poziom ryzyka

14 → umiarkowane ryzyko

Odpowiedź

umiarkowane ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions