Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

How should an unconscious patient be positioned for mouth care?

  1. AOn their side with the head turned, with suction ready
  2. BSitting fully upright with the head bent forwards
  3. CFlat on their back with the head tilted back
  4. DProne with the face in the pillow
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA normal bruise from a minor knock
  2. BA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  3. CA fungal skin infection
  4. DA suspected deep tissue injury
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Na jednym oddziale przebywa dwóch pacjentów o bardzo podobnych nazwiskach. Jaki jest najlepszy środek bezpieczeństwa?

  1. AOznaczyć podobne nazwiska i za każdym razem sprawdzać dwa identyfikatory
  2. BZwracać się do każdego pacjenta wyłącznie po imieniu
  3. CPrzenieść jednego z dwóch pacjentów do innego szpitala
  4. DOdróżniać pacjentów po numerach sal
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree without telling anyone about the fatigue
  2. BExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
  3. CAgree and drink extra coffee to stay alert
  4. DAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?

  1. ALevel 1
  2. BLevel 5
  3. CLevel 4
  4. DLevel 2
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. APlace the patient flat on her back
  2. BEncourage the patient to start pushing
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DIncrease the oxytocin rate
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. ABlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
  2. BPolyuria, thirst and weight loss
  3. CSevere loin pain and fever
  4. DHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent długotrwale przyjmujący steroidy jest w ciężkim stanie po wymiotach i pominięciu dawek, z hipotensją i splątaniem. Jaki stan nagły należy rozważyć?

  1. APrzełom nadnerczowy
  2. BMoczówkę prostą
  3. CHiperkalcemię
  4. DPrzełom tarczycowy
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with diabetes also takes propranolol. Why is regular glucose monitoring especially important?

  1. AThe drug blocks the insulin injection site
  2. BThe drug can mask warning signs of hypoglycemia
  3. CThe drug stops the meter from reading correctly
  4. DThe drug causes very high glucose in all patients
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with SIADH is on fluid restriction. Which task can the RN delegate to unlicensed assistive personnel (UAP), such as a nursing or healthcare assistant?

  1. AAssessing the patient for new confusion
  2. BDeciding when to recheck the sodium level
  3. CMeasuring and recording intake and output
  4. DTeaching the reasons for fluid restriction
11.FarmakologiaŚredni

A parent will give a liquid medicine to a child at home. Which advice is safest?

  1. AUse any kitchen teaspoon
  2. BEstimate the dose by pouring the liquid into a small cup
  3. CUse the oral syringe or measuring cup supplied with it
  4. DMix the dose into a full bottle of milk
12.FarmakologiaTrudny

An older patient on amlodipine develops ankle swelling and is prescribed furosemide. She then becomes dizzy and falls. What does this sequence illustrate?

  1. ADrug tolerance
  2. BEnzyme induction
  3. CA prescribing cascade
  4. DA type B allergic reaction
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which advice is most helpful for a patient with Raynaud's phenomenon?

  1. AKeep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
  2. BTake a decongestant tablet before going outdoors
  3. CRub the fingers hard with snow during an attack
  4. DSoak the hands in cold water to toughen the vessels
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with crushing chest pain has ST elevation in leads V1–V4. Which coronary artery is most likely blocked?

  1. AThe left subclavian artery
  2. BThe circumflex artery
  3. CThe left anterior descending artery
  4. DThe right coronary artery and its branches
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe right facial nerve (VII)
  2. BThe right hypoglossal nerve (XII)
  3. CThe left hypoglossal nerve (XII)
  4. DThe left trigeminal nerve (V)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Która opieka pielęgniarska jest ważna u pacjenta otrzymującego mannitol z powodu podwyższonego ciśnienia wewnątrzczaszkowego?

  1. AZaciśnięcie cewnika, aby zatrzymać płyn w organizmie
  2. BŚcisłe monitorowanie diurezy, stężenia sodu i osmolalności
  3. CZaprzestanie prowadzenia karty bilansu płynów podczas leczenia
  4. DPodawanie leku doustnie z posiłkami, aby zmniejszyć nudności
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is IV hydration given with cisplatin?

  1. ATo protect the kidneys from damage
  2. BTo prevent hair loss
  3. CTo make the drug less effective
  4. DTo raise the blood pressure during treatment
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling after line insertion
  2. BLymphoedema from a previous operation
  3. CAn allergy to the dressing
  4. DA catheter-related deep vein thrombosis
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Położnica, która nie jest odporna na różyczkę, otrzymuje szczepionkę przed wypisem. Jaka rada jest niezbędna?

  1. AUnikać zajścia w ciążę przez co najmniej 4 tygodnie
  2. BPrzerwać karmienie piersią na 4 tygodnie
  3. CUnikać kontaktu z noworodkiem przez 2 dni
  4. DPowtórzyć szczepienie za 6 miesięcy
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Over the last hour, a labour tracing shows variable decelerations that are becoming deeper and longer, a baseline rising from 135 to 165 bpm and falling variability. How should the nurse interpret this?

  1. AA normal fetal sleep cycle; recheck in an hour
  2. BA sign of fetal well-being; no action is needed
  3. CBenign head compression; continue routine monitoring
  4. DEvolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które z poniższych jest prawdziwym przeciwwskazaniem do podania kolejnej dawki tej samej szczepionki?

  1. ANiewielka gorączka po poprzedniej dawce
  2. BZaczerwienienie i bolesność w miejscu wstrzyknięcia po poprzedniej dawce
  3. CAlergie w wywiadzie rodzinnym
  4. DAnafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which finding helps to distinguish epiglottitis from croup?

  1. AA barking cough that is worse at night after a cold
  2. BA hoarse voice with mild fever and a runny nose
  3. CSymptoms that improve within hours after a single dose of oral corticosteroid
  4. DDrooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which statement about benzodiazepines in anxiety disorders is correct?

  1. AThey are the preferred long-term treatment for generalised anxiety disorder
  2. BThey are safe to stop suddenly after many months of daily use
  3. CThey give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
  4. DThey take 4–6 weeks to have any effect on anxiety, like antidepressants
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient on daily methadone maintenance has had abdominal surgery. Which statement about his pain management is correct?

  1. AHe should get no opioids at all, because of his history
  2. BHis methadone should be stopped while he is in hospital
  3. CHis usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
  4. DHis usual methadone dose will fully control his post-operative pain, so no other analgesia should be given
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
81,2991 kg? kgzaokrąglij do 0,1 kg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Przeliczenie masy daje 81,2991 kg. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że masy zaokrągla się do części dziesiątych kilograma. Jaką wartość x zapisujesz?

81,2991 kg
x = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
263 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik kreatyniny w surowicy wynosi 263 µmol/L. Używając 1 mg/dL = 88,4 µmol/L dla kreatyniny, oblicz c w mg/dL. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

263 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 14 kg ma zlecone 7,5 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

14 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 114,4 lb. Zlecono 2 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 10 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

114,4 lb2 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 3 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

50 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnamleko200 mLwoda150 mLgalaretka120 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz225 mLmocz425 mLmocz425 mLmocz275 mLdren z rany150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

mleko: 200 mLwoda: 150 mLgalaretka: 120 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL750 mL przetoczono60 mL/h19:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 19:00 przetoczono już 750 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL750 mL przetoczono60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
uspokajającyumiarkowanie nieprawidłowyniski

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W 1. minucie po urodzeniu noworodek z ćwiczenia ma różowy tułów i sine ręce i stopy, tętno 90/min, brak reakcji na bodźce, wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego i wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem. Oceń pacjenta w skali Apgar i kliknij, jak interpretuje się wynik.

  1. 1uspokajający
  2. 2umiarkowanie nieprawidłowy
  3. 3niski

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · On their side with the head turned, with suction ready

Dlaczego to jest odpowiedź

Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.

Odpowiedź

A · On their side with the head turned, with suction ready
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · A suspected deep tissue injury

Dlaczego to jest odpowiedź

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Odpowiedź

D · A suspected deep tissue injury
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Oznaczyć podobne nazwiska i za każdym razem sprawdzać dwa identyfikatory

Dlaczego to jest odpowiedź

Systemy ostrzegania o nazwiskach, takie jak naklejki lub flagi, ostrzegają personel, a rygorystyczne sprawdzanie dwóch identyfikatorów zapobiega pomyłkom. Numery sal i imiona nie są wiarygodne.

Odpowiedź

A · Oznaczyć podobne nazwiska i za każdym razem sprawdzać dwa identyfikatory
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Dlaczego to jest odpowiedź

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Odpowiedź

B · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Level 2

Dlaczego to jest odpowiedź

Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.

Odpowiedź

D · Level 2
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Stop the oxytocin infusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Odpowiedź

C · Stop the oxytocin infusion
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Dlaczego to jest odpowiedź

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Odpowiedź

D · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Przełom nadnerczowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Pominięcie dawek steroidów w czasie choroby może wywołać przełom nadnerczowy ze wstrząsem, wymiotami i splątaniem. Leczy się go pilnie pozajelitowym hydrokortyzonem i płynami.

Odpowiedź

A · Przełom nadnerczowy
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · The drug can mask warning signs of hypoglycemia

Dlaczego to jest odpowiedź

Beta-blockers, especially nonselective ones, blunt adrenergic warning signs of hypoglycemia such as tremor and tachycardia, and they can delay recovery. Sweating usually remains. Glucose checks help detect lows that the patient may not feel.Sprawdzono w: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

B · The drug can mask warning signs of hypoglycemia
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Measuring and recording intake and output

Dlaczego to jest odpowiedź

UAP can measure and record intake and output and weigh the patient, then report the values to the RN. Assessing mental status, teaching and making decisions about laboratory monitoring need nursing judgment and remain with the RN.

Odpowiedź

C · Measuring and recording intake and output
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Use the oral syringe or measuring cup supplied with it

Dlaczego to jest odpowiedź

Kitchen spoons are inaccurate and can cause under- or overdosing. Oral syringes in millilitres are the most accurate, and mixing doses into a whole bottle risks the child not getting the full dose.

Odpowiedź

C · Use the oral syringe or measuring cup supplied with it
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · A prescribing cascade

Dlaczego to jest odpowiedź

In a prescribing cascade, an adverse effect of one drug is mistaken for a new condition and treated with another drug, which brings new risks. Amlodipine oedema does not respond well to diuretics; reviewing the original drug is better.

Odpowiedź

C · A prescribing cascade
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking

Dlaczego to jest odpowiedź

Keeping the core and hands warm, wearing gloves and stopping smoking reduce attacks. Vasoconstrictors such as decongestants and nicotine make it worse. During an attack, gentle warming of the hands is advised.

Odpowiedź

A · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · The left anterior descending artery

Dlaczego to jest odpowiedź

ST elevation in V1–V4 indicates an anteroseptal STEMI, usually from LAD occlusion. Anterior MIs damage a large area of muscle and carry a high risk of heart failure and arrhythmias. Leads II, III and aVF suggest an inferior MI, usually from the right coronary artery.

Odpowiedź

C · The left anterior descending artery
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · The right hypoglossal nerve (XII)

Dlaczego to jest odpowiedź

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Odpowiedź

B · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Ścisłe monitorowanie diurezy, stężenia sodu i osmolalności

Dlaczego to jest odpowiedź

Mannitol wyciąga wodę z mózgu do krwi i jest wydalany przez nerki, powodując dużą diurezę. Wymagane jest monitorowanie pod kątem odwodnienia, niedociśnienia, zaburzeń elektrolitowych i wysokiej osmolalności, a zwykle potrzebny jest cewnik moczowy.

Odpowiedź

B · Ścisłe monitorowanie diurezy, stężenia sodu i osmolalności
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · To protect the kidneys from damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Cisplatin is nephrotoxic, so hydration and electrolyte replacement (especially magnesium) are given. It can also cause ototoxicity, neuropathy and severe nausea.

Odpowiedź

A · To protect the kidneys from damage
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · A catheter-related deep vein thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Odpowiedź

D · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Unikać zajścia w ciążę przez co najmniej 4 tygodnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Szczepionka przeciwko różyczce zawiera żywy, osłabiony wirus, dlatego należy unikać ciąży przez co najmniej 4 tygodnie po szczepieniu. Jest zgodna z karmieniem piersią.

Odpowiedź

A · Unikać zajścia w ciążę przez co najmniej 4 tygodnie
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review

Dlaczego to jest odpowiedź

Deepening decelerations with a rising baseline and falling variability show that the fetus is losing its ability to compensate. Intrauterine resuscitation (position change, stopping any oxytocin, treating hypotension) starts and the obstetrician is called urgently, because expedited birth may be needed.

Odpowiedź

D · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki

Dlaczego to jest odpowiedź

Ciężka reakcja alergiczna na poprzednią dawkę lub na składnik szczepionki jest przeciwwskazaniem. Miejscowe zaczerwienienie i niewielka gorączka to częste, oczekiwane reakcje.

Odpowiedź

D · Anafilaksja po poprzedniej dawce tej szczepionki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough

Dlaczego to jest odpowiedź

Epiglottitis typically starts suddenly with high fever, drooling, difficulty swallowing and a toxic appearance; the child sits forward and there is little cough. Croup is usually viral, with a barking cough and hoarseness after cold symptoms.

Odpowiedź

D · Drooling, high fever and a toxic look, without a barking cough
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence

Dlaczego to jest odpowiedź

Benzodiazepines act quickly by enhancing GABA, but long-term use leads to tolerance, dependence and withdrawal. SSRIs and psychological therapy are first-line long-term treatments for most anxiety disorders.

Odpowiedź

C · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Maintenance methadone prevents withdrawal but does not treat acute pain. Patients with opioid tolerance often need more analgesia than usual. Withholding pain relief is unsafe and unethical.

Odpowiedź

C · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 81,3 kg

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

81.2991 → 2

Decyduje tylko następna cyfra

81,2991 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 2 w górę.
Dalsze cyfry (91) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 81,3 kg

Odpowiedź

x = 81,3 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 2,98 mg/dL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 263/88,4 = 2,975 ≈ 2,98 mg/dL

Odpowiedź

c = 2,98 mg/dL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 4,2 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 7,5·14 = 105 mg

Objętość

V = 105/25 = 4,2 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 4,2 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

114,4/2,2 = 52 kg

Dawka

2·52 = 104 mg

Objętość

V = (104/10)·1 = 10,4 mL

Odpowiedź

V = 10,4 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 28 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

3·60 = 180 min

Szybkość kapania

R = 500·10/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Odpowiedź

R = 28 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 28 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Pozostały czas

t = 750/150 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1820 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 150 + 120 = 470 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
I = 1820 mL

Odpowiedź

I = 1820 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 4,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 750 = 250 mL

Czas

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Odpowiedź

t = 4,2 h

To około 4 h 10 min, więc worek skończy się około 23:10.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 15

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Odpowiedź

MFS = 15
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

Skala Apgar: pięć objawów, każdy oceniany na 0, 1 lub 2, sprawdzanych w 1. i 5. minucie po urodzeniu. Wygląd (kolor skóry): sine lub blade 0, różowy tułów z sinymi kończynami 1, różowe całe ciało 2. Tętno: brak 0, poniżej 100/min 1, 100/min lub więcej 2. Reakcja na bodźce (odruchowa drażliwość): brak 0, grymas 1, płacz, kaszel lub kichnięcie 2. Napięcie mięśniowe (aktywność): wiotkie 0, pewne zgięcie 1, aktywne ruchy 2. Oddychanie: brak 0, wolne lub nieregularne ze słabym płaczem 1, dobre z silnym płaczem 2. Suma 7–10 jest uspokajająca, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowa, a 0–3 niska.

Oceń każdy objaw

Wygląd: różowy tułów i sine ręce i stopy → 1
Tętno: 90/min → 1
Reakcja na bodźce: brak reakcji na bodźce → 0
Aktywność: wiotkie kończyny bez napięcia mięśniowego → 0
Oddychanie: wolne, nieregularne oddychanie ze słabym płaczem → 1

Dodaj

APGAR = 1 + 1 + 0 + 0 + 1 = 3

Interpretacja

3 → niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions