Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. APalpation, inspection, auscultation, percussion
  2. BInspection, palpation, percussion, auscultation
  3. CAuscultation, palpation, inspection, percussion
  4. DInspection, auscultation, percussion, palpation
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Starszy pacjent dwa dni po operacji nagle w nocy staje się splątany i pobudzony. Co jest priorytetem?

  1. AUnieruchomienie pacjenta w łóżku pasami
  2. BPoszukanie i leczenie przyczyn, takich jak zakażenie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie lub leki
  3. CZałożenie, że to nowe otępienie, i zaplanowanie przeniesienia do domu opieki
  4. DPodanie leku uspokajającego i kontrola rano
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Która ocena jest najważniejsza, gdy pacjent ma założone pasy na nadgarstkach?

  1. ASłuch pacjenta w obu uszach badany testem z zegarkiem
  2. BWzrost i masa ciała pacjenta
  3. CKrążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia
  4. DPreferencje pacjenta dotyczące jedzenia i picia na dany dzień
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient in a vest restraint has slid down in bed, and the vest is pressing against the neck. What should the nurse do first?

  1. ACall the provider to ask about a different restraint
  2. BTighten the vest so the patient cannot slide down again
  3. CWrite a note about the event in the chart
  4. DRelease the restraint at once and reposition the patient
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Który objaw jest nieoczekiwany i wymaga szybkiej reakcji?

  1. APacjent ze znaną marskością ma żółtą skórę, która się nie zmieniła
  2. BPacjent z wlewem heparyny ma nowy czarny, smolisty stolec
  3. CPacjent z wieloletnią POChP ma beczkowatą klatkę piersiową
  4. DPacjent dzień po laparoskopowej operacji pęcherzyka żółciowego ma ból prawego barku
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. APlace the patient flat on her back
  2. BEncourage the patient to start pushing
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DIncrease the oxytocin rate
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Który lek stosuje się do odwrócenia działania heparyny niefrakcjonowanej?

  1. ASiarczan protaminy
  2. BNalokson
  3. CWitamina K (fitomenadion)
  4. DFlumazenil
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient has new facial weakness. Which feature suggests a stroke rather than Bell's palsy?

  1. AThe forehead can still be wrinkled on the affected side
  2. BThe patient has pain behind the ear
  3. CThe whole of one side of the face, including the forehead, is weak
  4. DThe patient has had a recent cold
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. AKept warm and sent with the next routine batch
  2. BShaken firmly to mix it before it is sent away
  3. CLeft at room temperature for several hours first
  4. DPlaced on ice and sent to the laboratory at once
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?

  1. AAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid
  2. BCheck the TSH and double the dose if it is still low
  3. CGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
  4. DHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.FarmakologiaŚredni

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. AStop the drug for one day and no further action is needed
  2. BTake a double dose on the day of surgery
  3. CThe drug has no link with eye surgery
  4. DTell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.FarmakologiaTrudny

Kobieta stosująca złożoną doustną antykoncepcję hormonalną zaczyna przyjmować karbamazepinę z powodu padaczki. Co jest głównym problemem?

  1. ABrak problemu, bo leki nie wchodzą w interakcje
  2. BNieskuteczność antykoncepcji, bo hormony są szybciej metabolizowane
  3. CZatrucie karbamazepiną, bo tabletka silnie hamuje jej metabolizm
  4. DCiężka hipoglikemia wywołana tym połączeniem
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Rheumatic heart disease most often follows which infection?

  1. AA fungal infection of the lungs
  2. BA viral infection of the upper airway
  3. CStaphylococcal infection of the skin
  4. DA group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent, któremu po NSTEMI wszczepiono stent wieńcowy, pyta, dlaczego przyjmuje dwa leki przeciwpłytkowe. Która odpowiedź jest najdokładniejsza?

  1. ABlokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia
  2. BDrugi lek chroni błonę śluzową żołądka przed kwasem acetylosalicylowym
  3. CDrugi lek rozpuszcza skrzeplinę, która spowodowała pierwotny zawał
  4. DOba leki obniżają cholesterol, więc nowe zwężenia nie mogą się tworzyć
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

After a kidney biopsy, which observation is most important?

  1. ASigns of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
  2. BThe colour of the patient's skin on the face
  3. CThe temperature every four hours only
  4. DThe patient's appetite at the next meal
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. ATell the prescriber and check glucose often overnight
  2. BGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
  3. CSay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  4. DGive glucagon now, before the glucose has fallen
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why is it important to prevent perioperative hypothermia?

  1. AIt makes patients wake up from the anaesthetic too quickly
  2. BIt increases bleeding, wound infection and heart complications
  3. CIt reduces the amount of anaesthetic needed, which is unsafe
  4. DIt lowers the risk of pain after surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

After surgery, a patient says they have "no pain" but grimaces, breathes shallowly and refuses to move or cough. What should the nurse do?

  1. AExplore their beliefs and explain how analgesia aids recovery
  2. BInsist they walk without any analgesia
  3. CAccept the statement and record a pain score of 0
  4. DTell the patient firmly that they must stop hiding their pain from staff
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

During the hip examination, the nurse hears a "clunk" as the newborn's hip is abducted. What does this suggest?

  1. AClubfoot affecting the same side
  2. BA normal finding in all newborns
  3. CA fractured femur from the birth
  4. DDevelopmental dysplasia of the hip
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

The nurse must deliver a baby before the provider arrives. As the head crowns, what should the nurse do?

  1. APull firmly on the head to speed the birth
  2. BAsk the woman to cross her legs tightly until help comes
  3. CPush the head back to delay the birth
  4. DApply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który zestaw objawów jest typowy dla zespołu nerczycowego u dziecka?

  1. AGorączka, bolesne oddawanie moczu i ból pleców
  2. BKrew w moczu, wysokie ciśnienie tętnicze i niedawne zapalenie gardła
  3. CCzęste oddawanie moczu, pragnienie i utrata masy ciała
  4. DDuży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko w wieku szkolnym przyjmuje metylfenidat z powodu ADHD. Który element edukacji jest najważniejszy?

  1. APrzyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
  2. BPodwajać dawkę w dni sprawdzianów w szkole, aby jeszcze poprawić koncentrację
  3. COdstawiać go tylko w dni szkolne
  4. DPrzyjmować go przed snem, aby ułatwić zasypianie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Które objawy są typowe dla zespołu abstynencyjnego po opioidach?

  1. AGłęboki sen i zaparcia
  2. BZiewanie, wodnisty katar, rozszerzone źrenice, gęsia skórka i biegunka
  3. CZwężone jak łebek szpilki źrenice i wolne oddychanie
  4. DWysoka gorączka, sztywność typu „rury ołowianej” i splątanie w ciągu doby od ostatniej dawki
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABorderline personality disorder
  2. BDissociative identity disorder
  3. CBipolar I disorder
  4. DSchizophrenia
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
6 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma wzrost 6 ft 8 in. Używając 1 ft = 12 in i 1 in = 2,54 cm, oblicz wzrost h w centymetrach, z dokładnością do pełnego centymetra.

6 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
4 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wynik kreatyniny w surowicy wynosi 4 mg/dL. Używając 1 mg/dL = 88,4 µmol/L dla kreatyniny, oblicz c w µmol/L z dokładnością do liczby całkowitej.

4 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 14 kg ma zlecone 4 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 10 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

14 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25k szt.250 mL? mL/h500 szt./h

Wlew zawiera 25000 jednostek leku w 250 mL. Zlecono 500 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

25000 szt./250 mL500 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg250 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 60 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mg/250 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok100 mLwoda250 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz150 mLmocz275 mLdren z rany30 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 78 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

78 kg12 hmocz: 150 mLmocz: 275 mLdren z rany: 30 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL60 mL/hstart 14:0015:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL podłączono o 14:00 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 15:30?

500 mL60 mL/h14:00 → 15:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy w ogóle nie otwiera oczu, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 98/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 32SpO₂ 97%powietrzeSBP 112HR 98AT 37,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Dlaczego to jest odpowiedź

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Odpowiedź

D · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Poszukanie i leczenie przyczyn, takich jak zakażenie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie lub leki

Dlaczego to jest odpowiedź

Ostre splątanie należy traktować jako majaczenie, dopóki nie wykaże się inaczej. Częste przyczyny to zakażenie, niedotlenienie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie, odwodnienie i leki. Sedacja i przymus bezpośredni mogą je nasilić.

Odpowiedź

B · Poszukanie i leczenie przyczyn, takich jak zakażenie, ból, zatrzymanie moczu, zaparcie lub leki
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Krążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjentów unieruchomionych często kontroluje się krążenie, czucie, stan skóry, komfort, nawodnienie i potrzeby toaletowe, a pasy zwalnia się w regularnych odstępach, aby umożliwić ruch, zgodnie z procedurą.

Odpowiedź

C · Krążenie, czucie i skóra poniżej miejsca unieruchomienia
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Release the restraint at once and reposition the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients have died from strangulation when vest restraints moved up to the neck. The nurse frees the patient immediately, checks breathing and repositions them, then reassesses whether the restraint is needed at all.

Odpowiedź

D · Release the restraint at once and reposition the patient
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Pacjent z wlewem heparyny ma nowy czarny, smolisty stolec

Dlaczego to jest odpowiedź

Czarny, smolisty stolec (smoła) sugeruje krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego, groźne powikłanie leczenia przeciwzakrzepowego. Ból barku po laparoskopii z powodu użytego gazu jest częsty, a beczkowata klatka piersiowa w POChP i stabilna żółtaczka w marskości są oczekiwane.

Odpowiedź

B · Pacjent z wlewem heparyny ma nowy czarny, smolisty stolec
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · Stop the oxytocin infusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Odpowiedź

C · Stop the oxytocin infusion
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Siarczan protaminy

Dlaczego to jest odpowiedź

Protamina wiąże heparynę i ją neutralizuje. Witaminę K stosuje się w przypadku warfaryny.

Odpowiedź

A · Siarczan protaminy
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · The forehead can still be wrinkled on the affected side

Dlaczego to jest odpowiedź

In a stroke (upper motor neurone lesion), the forehead is usually spared because it has bilateral cortical supply. Bell's palsy (lower motor neurone) weakens the whole side, including the forehead.

Odpowiedź

A · The forehead can still be wrinkled on the affected side
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Dlaczego to jest odpowiedź

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Odpowiedź

D · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

Dlaczego to jest odpowiedź

Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.

Odpowiedź

D · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Odpowiedź

D · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Nieskuteczność antykoncepcji, bo hormony są szybciej metabolizowane

Dlaczego to jest odpowiedź

Karbamazepina indukuje CYP3A4, przyspieszając rozkład estrogenu i progestagenu. Stężenia hormonów antykoncepcyjnych spadają i może dojść do ciąży, dlatego zaleca się inną metodę.

Odpowiedź

B · Nieskuteczność antykoncepcji, bo hormony są szybciej metabolizowane
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · A group A streptococcal throat infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.

Odpowiedź

D · A group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Blokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Podwójna terapia przeciwpłytkowa (kwas acetylosalicylowy plus inhibitor P2Y₁₂, taki jak klopidogrel, tikagrelor lub prasugrel) zmniejsza liczbę nawrotów zdarzeń i zakrzepicę stentu, zwykle przez okres do 12 miesięcy. Zwiększa ryzyko krwawienia i nie wolno jej przerywać przedwcześnie bez porady kardiologa, zwłaszcza po wszczepieniu stentu.

Odpowiedź

A · Blokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse

Dlaczego to jest odpowiedź

Bleeding is the main complication of kidney biopsy. The patient usually has bed rest for some hours, with frequent BP and pulse checks and inspection of urine for haematuria. Back pain or a falling BP is reported at once.

Odpowiedź

A · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Odpowiedź

A · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · It increases bleeding, wound infection and heart complications

Dlaczego to jest odpowiedź

Even mild hypothermia impairs clotting, increases surgical site infection and cardiac events, and causes shivering and discomfort. Forced-air warming, warmed fluids and covering the patient help prevent it.

Odpowiedź

B · It increases bleeding, wound infection and heart complications
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Explore their beliefs and explain how analgesia aids recovery

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients may under-report pain because of beliefs, fear of addiction or not wanting to bother staff. Exploring these concerns and explaining that good analgesia helps breathing and mobility supports a shared plan.

Odpowiedź

A · Explore their beliefs and explain how analgesia aids recovery
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Developmental dysplasia of the hip

Dlaczego to jest odpowiedź

A clunk with the Ortolani or Barlow manoeuvre suggests a dislocated or dislocatable hip. Asymmetrical skin folds and limited abduction are other signs. Early ultrasound and treatment give good results.

Odpowiedź

D · Developmental dysplasia of the hip
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Apply gentle pressure to the head to slow the birth

Dlaczego to jest odpowiedź

Gentle pressure on the fetal head, with the woman panting, slows birth and reduces perineal tearing and rapid pressure changes in the fetal skull. The nurse then checks for a nuchal cord and supports the baby's body.

Odpowiedź

D · Apply gentle pressure to the head to slow the birth
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Duży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki

Dlaczego to jest odpowiedź

W zespole nerczycowym utrata białka obniża stężenie albumin i powoduje obrzęki, często najpierw wokół oczu. Mocz w kolorze coli i nadciśnienie po zapaleniu gardła sugerują poinfekcyjne (poprzedzone zakażeniem paciorkowcowym) kłębuszkowe zapalenie nerek.

Odpowiedź

D · Duży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki pobudzające mogą zmniejszać apetyt i powodować bezsenność, dlatego podaje się je wcześnie w ciągu dnia. W trakcie leczenia monitoruje się wzrost, masę ciała, ciśnienie tętnicze i czynność serca.

Odpowiedź

A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Ziewanie, wodnisty katar, rozszerzone źrenice, gęsia skórka i biegunka

Dlaczego to jest odpowiedź

Zespół abstynencyjny po opioidach powoduje wodnisty katar, łzawienie, ziewanie, rozszerzenie źrenic, gęsią skórkę, bolesne skurcze brzucha, biegunkę i lęk. Jest bardzo nieprzyjemny, ale rzadko zagraża życiu u zdrowych dorosłych.

Odpowiedź

B · Ziewanie, wodnisty katar, rozszerzone źrenice, gęsia skórka i biegunka
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Dissociative identity disorder

Dlaczego to jest odpowiedź

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Odpowiedź

B · Dissociative identity disorder
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: h = 203 cm

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Wzrost w calach

6·12 + 8 = 80 in

Cale na centymetry

h = 80·2,54 = 203,2 ≈ 203 cm

Odpowiedź

h = 203 cm
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: c = 354 µmol/L

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Zamień

c = 4·88,4 = 353,6 ≈ 354 µmol/L

Odpowiedź

c = 354 µmol/L
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 5,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 4·14 = 56 mg

Objętość

V = 56/10 = 5,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 5,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 5 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

25000/250 = 100 szt./mL

Szybkość pompy

R = 500/100 = 5 mL/h

Odpowiedź

R = 5 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 500·10/120 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

500/250 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

60/2 = 30 mL/h

Szybkość kapania

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Odpowiedź

R = 30 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 0,45 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

150 + 275 = 425 mL

Na kilogram na godzinę

U = 425/(78·12) = 0,4541 ≈ 0,45 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 0,45 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 410 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

14:00 → 15:30 = 1,5 h

Przetoczona objętość

60·1,5 = 90 mL

Pozostała objętość

V = 500 − 90 = 410 mL

Odpowiedź

V = 410 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: w ogóle nie otwiera oczu → 1
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: brak jakiegokolwiek ruchu → 1

Dodaj

GCS = 1 + 2 + 1 = 4

Ciężkość

GCS 4 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 32/min → 3
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 98/min → 1
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions