Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. ABehind the back when not in use
  2. BFolded under the armpits to keep warm
  3. CResting on the edge of the sterile field
  4. DAbove waist level and in sight
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. ARepeat the observations at the next routine time
  2. BTalk to the healthcare assistant about reporting
  3. CComplete an incident report
  4. DAssess the patient straight away
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A parent calls because a toddler has swallowed some household cleaner. The child is awake and breathing normally. What should the nurse advise first?

  1. AWait to see whether any symptoms develop over the next day
  2. BGive syrup of ipecac from the medicine cabinet
  3. CContact the local poison advice service now for specific advice
  4. DMake the child vomit, using a finger at the back of the throat
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn acute bacterial infection
  2. BAn allergic reaction
  3. CA long-standing parasitic infection
  4. DA typical viral infection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AApply a soothing cream to the rash
  2. BAdvise the family to see their doctor next week
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  4. DTreat it as an emergency and escalate at once
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Pacjent z urazem głowy i złamaniem nogi jest monitorowany. Który objaw jest priorytetem?

  1. AWynik w skali Glasgow (GCS) spada z 15 do 12
  2. BMałe otarcie na łokciu
  3. CPacjent prosi o coś do jedzenia
  4. DBól nogi 6/10 mimo ostatniej dawki leku przeciwbólowego
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent z neutropenią po chemioterapii ma temperaturę 38,3 °C. Co jest priorytetem?

  1. APostępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie
  2. BOdczekanie 24 godzin, czy gorączka ustąpi
  3. CPodanie tylko paracetamolu i ponowna kontrola temperatury następnego dnia
  4. DZachęcenie pacjenta do spaceru
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which type of drug is commonly used to treat neuropathic pain?

  1. AAntihistamines such as cetirizine
  2. BSome anticonvulsants or antidepressants, such as gabapentin
  3. CProton pump inhibitors such as omeprazole
  4. DAntibiotics such as amoxicillin, given as a long course
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the right arm
  2. BFrom the fistula
  3. CFrom the left wrist
  4. DFrom the left hand
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. APrimary hypothyroidism
  2. BAcute viral hepatitis
  3. CMultiple myeloma
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakologiaŚredni

Why is propranolol usually avoided in patients with asthma?

  1. AIt blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
  2. BIt causes tolerance to inhaled corticosteroids
  3. CIt increases mucus production by blocking histamine
  4. DIt stimulates alpha-1 receptors in the airways and raises blood pressure
12.FarmakologiaTrudny

A patient with asthma starts timolol eye drops for glaucoma and soon becomes wheezy. What is the most likely explanation?

  1. ATimolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
  2. BTimolol activates histamine receptors in the lungs
  3. CThe wheeze is unrelated to the eye drops
  4. DThe eye drops contain an allergen that causes hay fever and asthma
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

After thrombolysis for a myocardial infarction, which complication is the nurse most concerned to detect?

  1. AA skin rash appearing at the sites of the ECG electrodes
  2. BBleeding, including a sudden change in neurological status
  3. CA high blood glucose caused by the thrombolytic drug itself
  4. DConstipation from bed rest
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Przewód drenu klatki piersiowej pacjenta odłączył się od zestawu drenażowego. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. AUsunąć dren z klatki piersiowej i zakryć miejsce
  2. BPonownie go połączyć lub zanurzyć koniec drenu w jałowej wodzie, a następnie ocenić pacjenta
  3. CPozostawić otwarty do czasu przybycia lekarza na ocenę
  4. DZacisnąć dren na kilka godzin i ponownie sprawdzić pacjenta później
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is all urine strained in a patient with suspected kidney stones?

  1. ATo stop the stone from blocking the toilet
  2. BTo remove blood clots before testing
  3. CTo measure the urine volume more accurately
  4. DTo catch the stone so it can be analysed
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Wczoraj pacjentowi utworzono przetokę tętniczo-żylną w lewej ręce i potrzebne są rutynowe badania krwi. Które zalecenie jest najważniejsze?

  1. AUżyć ciasnej opaski uciskowej na lewej ręce, aby znaleźć dobrą żyłę
  2. BPobrać krew z przetoki, ponieważ łatwo ją znaleźć i jest duża
  3. CUżyć prawej ręki; sprawdzać krążenie w lewej dłoni oraz drżenie przetoki
  4. DCiasno owinąć lewą rękę bandażem, aby chronić przetokę
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which patient is at highest risk of refeeding syndrome?

  1. AA patient who missed one lunch because of a scan
  2. BA patient with a normal BMI eating three meals a day
  3. CAn underweight patient who has eaten very little for 10 days
  4. DA healthy adult after an overnight fast for minor surgery
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a drink and observe for an hour
  2. BClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
  3. CSit the patient fully upright and flush the line
  4. DRemove the central line straight away and leave the site open to the air
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Gdzie zwykle znajduje się dno macicy około 12 godzin po porodzie drogami natury?

  1. AMiękkie, dwa palce powyżej wyrostka mieczykowatego
  2. BTwarde i przesunięte daleko w lewo
  3. CTwarde, w linii środkowej, mniej więcej na wysokości pępka
  4. DPoniżej spojenia łonowego i niewyczuwalne
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. AProlapse of the umbilical cord
  2. BThe opioid's effect on the fetal brain
  3. CSevere fetal anaemia from Rh disease
  4. DPlacental abruption
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jakie objawy sugerują, że dziecko jest gotowe do rozpoczęcia nauki korzystania z nocnika?

  1. AWypowiedzenie pierwszego słowa
  2. BUkończenie pierwszego roku życia i umiejętność chodzenia, niezależnie od tego, czy dziecko okazuje jakiekolwiek zainteresowanie
  3. CPozostawanie suchym przez około 2 godziny, okazywanie zainteresowania i umiejętność wykonywania prostych poleceń
  4. DUmiejętność chodzenia
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 10-year-old with cystic fibrosis is going to play football on a hot day. What should the nurse teach?

  1. ASkip the pancreatic enzymes on sports days to avoid stomach cramps
  2. BAvoid all exercise, because it damages the lungs
  3. CDrink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
  4. DRestrict fluids to prevent extra mucus
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS) used for?

  1. ATo rate the severity of depression
  2. BTo measure the severity of alcohol withdrawal
  3. CTo assess the risk of a patient becoming violent
  4. DTo screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjent przyjmujący sertralinę otrzymał tramadol z powodu bólu. Po kilku godzinach jest pobudzony, poci się, ma drżenie i klonus w kostkach. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. AZespół serotoninowy
  2. BZłośliwy zespół neuroleptyczny
  3. CZespół abstynencyjny po opioidach
  4. DZespół abstynencyjny po alkoholu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111206:25?5:25 AM8:25 AM6:25 PM6:25 AM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 06:25 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

06:25
  1. 15:25 AM
  2. 28:25 AM
  3. 36:25 PM
  4. 46:25 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
8 mcg/kg/min? mg/h105 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zlecenie brzmi 8 mcg/kg/min dla pacjenta o masie 105 kg. Wyraź szybkość dawki D w mg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8 mcg/kg/min105 kg
D = mg/h
27.Obliczanie dawekŚredni
22 kg30 mg/kg/dobę3× na dobęD = ? mg

Pacjent waży 22 kg. Zlecona dawka to 30 mg/kg na dobę, podzielona na 3 równe dawki. Ile miligramów D podaje się w jednej dawce?

22 kg30 mg/kg/dobę3× na dobę
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
50k szt.1000 mL? mL/h800 szt./h

Wlew zawiera 50000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 800 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

50000 szt./1000 mL800 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
1000 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Worek zawiera 1000 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 30 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

1000 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnazupa200 mLsok150 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz475 mLmocz450 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

zupa: 200 mLsok: 150 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 475 mLmocz: 450 mLwymiociny: 250 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 60 mL/hstart 12:30trazem​ = ? h75 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 12:30 z prędkością 75 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL75 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 8/min, SpO₂ 93% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 82/min, nie reaguje, temperatura 36,8 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 8SpO₂ 93%O₂SBP 118HR 82UT 36,8 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 24/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 84/50 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 24SpO₂ 97%powietrzeSBP 84HR 70AT 36,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Above waist level and in sight

Dlaczego to jest odpowiedź

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Odpowiedź

D · Above waist level and in sight
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Assess the patient straight away

Dlaczego to jest odpowiedź

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Odpowiedź

D · Assess the patient straight away
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Contact the local poison advice service now for specific advice

Dlaczego to jest odpowiedź

A poison advice service (poison control in the US, or NHS 111 in the UK) can give advice for the exact product. Inducing vomiting is not recommended, because corrosive products can burn the esophagus again and vomit can be aspirated. Emergency services are called if the child has trouble breathing or is drowsy.

Odpowiedź

C · Contact the local poison advice service now for specific advice
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · An acute bacterial infection

Dlaczego to jest odpowiedź

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Odpowiedź

A · An acute bacterial infection
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Treat it as an emergency and escalate at once

Dlaczego to jest odpowiedź

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Odpowiedź

D · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Wynik w skali Glasgow (GCS) spada z 15 do 12

Dlaczego to jest odpowiedź

Spadający wynik GCS sugeruje narastające ciśnienie w czaszce, które może być śmiertelne, i wymaga pilnego zgłoszenia dalej. Ból złamania również wymaga leczenia, ale nie zagraża życiu w ten sam sposób.

Odpowiedź

A · Wynik w skali Glasgow (GCS) spada z 15 do 12
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Postępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie

Dlaczego to jest odpowiedź

Sepsa neutropeniczna to stan nagły w onkologii. Antybiotyki dożylne o szerokim spektrum należy podać w ciągu godziny, nie czekając na wyniki badań.

Odpowiedź

A · Postępowanie jak w sepsie neutropenicznej i pilne podanie antybiotyków dożylnie
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Some anticonvulsants or antidepressants, such as gabapentin

Dlaczego to jest odpowiedź

Neuropathic pain responds poorly to standard analgesics. Drugs that modify nerve signalling, such as gabapentinoids and some antidepressants, are used, with doses increased gradually.

Odpowiedź

B · Some anticonvulsants or antidepressants, such as gabapentin
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · From the right arm

Dlaczego to jest odpowiedź

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Odpowiedź

A · From the right arm
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Multiple myeloma

Dlaczego to jest odpowiedź

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.

Odpowiedź

C · Multiple myeloma
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm

Dlaczego to jest odpowiedź

Non-selective beta blockers block both beta-1 and beta-2 receptors. Blocking beta-2 receptors in the bronchi removes their relaxing effect and can trigger severe bronchospasm.

Odpowiedź

A · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways

Dlaczego to jest odpowiedź

Ophthalmic timolol is a non-selective beta blocker and can reach the circulation in amounts that cause bronchospasm or bradycardia. It is generally avoided in asthma.

Odpowiedź

A · Timolol is absorbed and blocks beta-2 receptors in the airways
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Bleeding, including a sudden change in neurological status

Dlaczego to jest odpowiedź

The main risk of thrombolysis is bleeding, from puncture sites, gums or the gut, and most seriously intracranial haemorrhage. The nurse monitors puncture sites, vital signs and neurological status and minimises invasive procedures. Reperfusion arrhythmias are also common.

Odpowiedź

B · Bleeding, including a sudden change in neurological status
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Ponownie go połączyć lub zanurzyć koniec drenu w jałowej wodzie, a następnie ocenić pacjenta

Dlaczego to jest odpowiedź

Odłączony przewód pozwala powietrzu atmosferycznemu wnikać do jamy opłucnej. Szybkie ponowne połączenie lub zanurzenie końca drenu 2–3 cm pod jałową wodą jako tymczasowe uszczelnienie przywraca działanie zastawki jednokierunkowej. Następnie należy ocenić, czy nie ma zaburzeń oddychania, i poinformować zespół. Długotrwałe zaciśnięcie grozi odmą prężną.

Odpowiedź

B · Ponownie go połączyć lub zanurzyć koniec drenu w jałowej wodzie, a następnie ocenić pacjenta
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · To catch the stone so it can be analysed

Dlaczego to jest odpowiedź

A passed stone can be sent for analysis. Its composition guides diet and drug advice to prevent recurrence. Straining also confirms that the stone has passed.

Odpowiedź

D · To catch the stone so it can be analysed
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Użyć prawej ręki; sprawdzać krążenie w lewej dłoni oraz drżenie przetoki

Dlaczego to jest odpowiedź

Nową przetokę chroni się przed uciskiem i nakłuciem. Pielęgniarki sprawdzają drżenie i szmer oraz ciepło, barwę i czucie dłoni, ponieważ przetoka może „podkradać” krew z ręki. Przetoka zwykle potrzebuje kilku tygodni na dojrzewanie, zanim można jej użyć do dializy.

Odpowiedź

C · Użyć prawej ręki; sprawdzać krążenie w lewej dłoni oraz drżenie przetoki
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · An underweight patient who has eaten very little for 10 days

Dlaczego to jest odpowiedź

Risk factors include a low BMI, little or no intake for over 5 days, significant weight loss, alcohol misuse and low electrolytes before feeding. These patients start nutrition slowly with electrolyte monitoring.

Odpowiedź

C · An underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.

Odpowiedź

B · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Twarde, w linii środkowej, mniej więcej na wysokości pępka

Dlaczego to jest odpowiedź

Dno macicy unosi się mniej więcej do poziomu pępka w ciągu pierwszych 12 godzin, a następnie obniża się o około 1 cm (szerokość jednego palca) na dobę. Zwykle po około 2 tygodniach nie jest już wyczuwalne nad spojeniem łonowym.

Odpowiedź

C · Twarde, w linii środkowej, mniej więcej na wysokości pępka
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · The opioid's effect on the fetal brain

Dlaczego to jest odpowiedź

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Odpowiedź

B · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Pozostawanie suchym przez około 2 godziny, okazywanie zainteresowania i umiejętność wykonywania prostych poleceń

Dlaczego to jest odpowiedź

Objawy gotowości to kontrola pęcherza przez kilka godzin, świadomość mokrej pieluszki, zainteresowanie toaletą oraz umiejętność siedzenia, chodzenia i wykonywania prostych poleceń, zwykle między około 18. miesiącem a 3. rokiem życia.

Odpowiedź

C · Pozostawanie suchym przez około 2 godziny, okazywanie zainteresowania i umiejętność wykonywania prostych poleceń
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat

Dlaczego to jest odpowiedź

Children with CF lose much more salt in sweat than other children and can become salt-depleted and dehydrated in heat or exercise. Extra fluids and salt are advised; exercise is encouraged because it helps airway clearance.

Odpowiedź

C · Drink more and add extra salt, because more salt is lost in sweat
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · To screen for and monitor tardive dyskinesia

Dlaczego to jest odpowiedź

The AIMS is a structured examination of involuntary movements of the face, limbs and trunk. It is done at baseline and regularly during long-term antipsychotic treatment so tardive dyskinesia is detected early.

Odpowiedź

D · To screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Zespół serotoninowy

Dlaczego to jest odpowiedź

Tramadol ma działanie serotoninergiczne, a połączenie z SSRI może wywołać zespół serotoninowy. Leki serotoninergiczne się odstawia, a pacjenta leczy objawowo; ciężkie przypadki wymagają intensywnej terapii.

Odpowiedź

A · Zespół serotoninowy
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 6:25 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

06 → 6 AM

Odpowiedź

6:25 AM

Odpowiedź

6:25 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: D = 50,4 mg/h

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Ułóż łańcuch przeliczeń

D = 8 mcg/kg/min × 105 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Oblicz

D = 8·105·60/1000 = 50,4 mg/h

Odpowiedź

D = 50,4 mg/h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 220 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Łącznie na dobę

30·22 = 660 mg

Na dawkę

D = 660/3 = 220 mg

Odpowiedź

D = 220 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 16 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

50000/1000 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 800/50 = 16 mL/h

Odpowiedź

R = 16 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 14 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·20/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Odpowiedź

R = 14 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 14 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 600 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

1000/50 = 20 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 20·30 = 600 mg/h

Odpowiedź

D = 600 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 575 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 200 + 150 = 350 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1750 mL

Suma wydalonych

475 + 450 + 250 = 1175 mL

Bilans

B = 1750 − 1175 = 575 mL

Odpowiedź

B = 575 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 7,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL pozostało

Druga część

350/60 = 5,833 h

Czas całkowity

t = 2 + 5,833 = 7,833 ≈ 7,8 h

Odpowiedź

t = 7,8 h

To około 7 h 50 min, więc worek skończy się około 20:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 8/min → 3
SpO₂ 93% → 2
na tlenie → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
nie reaguje (U) → 3
T 36,8 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 10

Odpowiedź

NEWS2 = 10
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 24/min → 2
SpO₂ 97% → 0
na powietrzu → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions