Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A patient says, "I've never seen this tablet before," as the nurse offers it. What should the nurse do?

  1. AGive half the tablet until the doctor visits
  2. BLeave the tablet on the table for the patient to take later
  3. CReassure the patient that the tablet is correct and give it
  4. DStop and recheck the prescription before giving it
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. AGive it and tell the doctor nothing more
  2. BWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
  3. CRefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
  4. DAsk another nurse to remember the order
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which practice is safe when transferring a patient from a bed to a stretcher?

  1. ALock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
  2. BLower the stretcher side rails during transport
  3. CLeave the stretcher wheels unlocked so it can move with the patient
  4. DHave the patient slide across without help or a slide sheet
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AWait and raise the issue after the procedure is finished
  2. BReport it to the manager at the end of the week
  3. CSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
  4. DSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. ACheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  2. BStop all insulin until the patient is able to eat normally again
  3. CEncourage a large meal to settle the stomach
  4. DWait until tomorrow to see if the vomiting settles
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Na oddziale chirurgicznym, którego pacjenta po operacji pielęgniarka powinna zobaczyć w pierwszej kolejności?

  1. A2 dni po wyłonieniu kolostomii: stoma wilgotna i różowa, niewielka ilość wydzieliny
  2. BPo operacji prostaty z płukaniem pęcherza: jasnoróżowy mocz, bez skrzepów
  3. C2 dni po endoprotezoplastyce biodra: ból 5/10 przy ruchu, lek przeciwbólowy podany godzinę temu
  4. D6 godzin po endarterektomii tętnicy szyjnej: narastający obrzęk szyi, mówi, że trudno mu połykać
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo lower the blood pressure
  2. BTo convert the rhythm back to normal
  3. CTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
  4. DTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent z ostrym krwawieniem z przewodu pokarmowego ma tętno 120/min i ciśnienie 90/60 mmHg. Co jest priorytetem pielęgniarskim po wezwaniu pomocy?

  1. AZałożenie dostępu dożylnego kaniulą o dużym przekroju i przygotowanie do przetoczenia płynów lub krwi
  2. BOdłożenie działań do czasu sprawdzenia koloru stolca
  3. CPodanie obfitego posiłku dla odzyskania sił
  4. DZachęcenie do samodzielnego pójścia do łazienki
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  2. BIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  3. CIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  4. DIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. APrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  2. BHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  3. CSecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  4. DNormal thyroid function with a laboratory error in T4
11.FarmakologiaŚredni

A patient taking levodopa finds that the drug works poorly after large meals. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid taking doses at the same time as high-protein meals
  2. BDouble the dose after each meal
  3. CTake every dose with a large glass of milk and a protein snack
  4. DTake the drug only at bedtime
12.FarmakologiaTrudny

Niektóre receptory wykazują aktywność nawet bez agonisty. Czym na takich receptorach odwrotny agonista różni się od neutralnego antagonisty?

  1. ATrwale niszczy receptor
  2. BObniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
  3. CPodany sam nie wywołuje żadnego efektu
  4. DZwiększa aktywność powyżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  2. BIt slows the heart rate dangerously
  3. CIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  4. DIt lowers the blood pressure to very low levels over time
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient on a morphine PCA after surgery is very drowsy, with a respiratory rate of 7/min and pinpoint pupils. SpO₂ is 89%. What should the nurse do first?

  1. AStop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
  2. BGive a sedative to keep the patient comfortable
  3. CEncourage the patient to keep pressing the PCA button for comfort
  4. DLeave the patient to sleep and recheck the observations in an hour
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Dlaczego pacjenci z przewlekłą chorobą nerek często przyjmują leki wiążące fosforany z posiłkami?

  1. AObniżają stężenie potasu we krwi, wiążąc go w jelicie
  2. BZwiększają wchłanianie fosforanów z pokarmu w jelicie
  3. CWiążą fosforany z pokarmu, których nerki nie mogą wydalić
  4. DZastępują brakujący hormon erytropoetynę
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. ANarcolepsy
  2. BNormal snoring
  3. CObstructive sleep apnoea
  4. DAn anxiety disorder
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

O który suplement ziołowy często pyta się przed operacją, ponieważ może zwiększać krwawienie?

  1. ARumianek
  2. BŻurawina
  3. COlejek miętowy
  4. DMiłorząb japoński (Ginkgo biloba)
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

W 2. dobie po operacji w górnej części jamy brzusznej pacjent ma temperaturę 37,8 °C, SpO₂ 93% na powietrzu i osłabione szmery oddechowe nad obiema podstawami. Nie używał spirometru motywującego z powodu bólu. Jaki plan pielęgniarski jest najodpowiedniejszy?

  1. APodanie tlenu 15 L/min i pozostawienie pacjenta w spokoju
  2. BLepsza kontrola bólu, siadanie, głębokie oddychanie, uruchamianie i zgłoszenie stanu
  3. COdstawienie wszelkiej analgezji, aby pacjent mógł mocniej kaszleć
  4. DUtrzymywanie pacjenta w łóżku i ograniczanie ruchu do ustąpienia gorączki
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Na jakie powikłanie pielęgniarka powinna zwracać uwagę po założeniu znieczulenia zewnątrzoponowego w trakcie porodu?

  1. ANadciśnienie u matki
  2. BNiedociśnienie u matki
  3. CNasilone odczuwanie pęcherza moczowego
  4. DHiperglikemię u matki
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Why does the foramen ovale close soon after birth?

  1. ALeft atrial pressure rises above right atrial pressure
  2. BBlood flow to the lungs decreases after birth
  3. CThe umbilical vein carries more blood to the heart
  4. DProstaglandin levels rise in the newborn's blood
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which signs suggest hypoglycaemia in a young child with diabetes?

  1. AThirst, passing large amounts of urine and a fruity breath smell
  2. BDeep, rapid breathing with abdominal pain and vomiting
  3. CA slow onset of dry skin and flushed cheeks over several days
  4. DShakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which child should the nurse see first?

  1. AA 2-year-old with croup who has a barking cough but no stridor at rest
  2. BA 6-year-old with asthma whose peak flow is 85% of his best after salbutamol
  3. CA 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
  4. DA 5-month-old with bronchiolitis who has an oxygen saturation of 95% and is feeding
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?

  1. ALearned helplessness in the patient
  2. BEnabling by the healthcare team
  3. CCodependency
  4. DDelirium tremens
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  2. BSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  3. CCannabis has no effect on mental health
  4. DCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
10 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 10 lb 12 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

10 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
2 tsp · 4/dobę · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 2 tsp zawiesiny doustnej cztery razy na dobę przez 5 dni. Zawiesina jest w butelkach po 150 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

2 tspcztery razy na dobę5 dni150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
90 kg5 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 90 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 5 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

90 kg5 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
91 kg187 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 187 cm wzrostu i waży 91 kg. Zlecono 75 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

187 cm91 kg75 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 12 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mg50 mL5 mL/h? mg/h

Worek zawiera 200 mg leku w 50 mL i kapie z szybkością 5 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

200 mg/50 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnazupa180 mLwoda200 mLsok150 mLWlew dożylny80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz275 mLmocz250 mLmocz300 mLmocz400 mLdren z rany110 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

zupa: 180 mLwoda: 200 mLsok: 150 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 275 mLmocz: 250 mLmocz: 300 mLmocz: 400 mLdren z rany: 110 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 60 mL/hstart 09:00trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 09:00 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 60 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL80 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 89% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 35,2 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 18SpO₂ 89%O₂SBP 142HR 64AT 35,2 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 14/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 90/54 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 14SpO₂ 99%powietrzeSBP 90HR 76AT 37,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Stop and recheck the prescription before giving it

Dlaczego to jest odpowiedź

A patient questioning a medicine may be a sign of an error. The nurse holds the dose, checks the prescription and the drug and explains before giving it.

Odpowiedź

D · Stop and recheck the prescription before giving it
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Dlaczego to jest odpowiedź

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Odpowiedź

B · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient

Dlaczego to jest odpowiedź

Both surfaces are locked and at the same height before the transfer, a slide sheet is used and enough staff help. Side rails are raised on the stretcher during transport.

Odpowiedź

A · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Dlaczego to jest odpowiedź

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Odpowiedź

C · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Dlaczego to jest odpowiedź

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Odpowiedź

A · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · 6 godzin po endarterektomii tętnicy szyjnej: narastający obrzęk szyi, mówi, że trudno mu połykać

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastający obrzęk szyi po operacji tętnicy szyjnej sugeruje krwiak, który może uciskać drogi oddechowe. Różowa, wilgotna stoma i jasnoróżowy mocz przy płukaniu są oczekiwane, a umiarkowany ból przy ruchu jest częsty.

Odpowiedź

D · 6 godzin po endarterektomii tętnicy szyjnej: narastający obrzęk szyi, mówi, że trudno mu połykać
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Dlaczego to jest odpowiedź

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Odpowiedź

D · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · Założenie dostępu dożylnego kaniulą o dużym przekroju i przygotowanie do przetoczenia płynów lub krwi

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachykardia i hipotensja sugerują znaczną utratę krwi. Najpierw ocena według ABCDE, dostęp dożylny dużego przekroju, pobranie krwi z próbą krzyżową i resuscytacja, a następnie endoskopia.

Odpowiedź

A · Założenie dostępu dożylnego kaniulą o dużym przekroju i przygotowanie do przetoczenia płynów lub krwi
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Dlaczego to jest odpowiedź

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Odpowiedź

B · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Dlaczego to jest odpowiedź

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Sprawdzono w: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals

Dlaczego to jest odpowiedź

Dietary amino acids compete with levodopa for absorption in the gut and transport into the brain. Spreading protein through the day or timing doses away from high-protein meals improves the effect.

Odpowiedź

A · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutralny antagonista jedynie blokuje agonistów i nie zmienia aktywności wyjściowej. Odwrotny agonista stabilizuje nieaktywny stan receptora, więc aktywność konstytutywna spada poniżej poziomu wyjściowego.

Odpowiedź

B · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Dlaczego to jest odpowiedź

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Odpowiedź

C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone

Dlaczego to jest odpowiedź

Sedation and slow breathing are warning signs of opioid toxicity. The nurse stops the opioid, stimulates the patient, opens the airway, gives oxygen, calls for help and gives naloxone per protocol. Naloxone is short-acting, so the patient is monitored for recurrence.

Odpowiedź

A · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Wiążą fosforany z pokarmu, których nerki nie mogą wydalić

Dlaczego to jest odpowiedź

W przewlekłej chorobie nerek zatrzymanie fosforanów prowadzi do wtórnej nadczynności przytarczyc, osteodystrofii nerkowej i zwapnienia naczyń. Leki wiążące fosforany przyjmowane z posiłkami wiążą fosforany pokarmowe w jelicie. Ogranicza się także fosforany w diecie.

Odpowiedź

C · Wiążą fosforany z pokarmu, których nerki nie mogą wydalić
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Obstructive sleep apnoea

Dlaczego to jest odpowiedź

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Odpowiedź

C · Obstructive sleep apnoea
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Miłorząb japoński (Ginkgo biloba)

Dlaczego to jest odpowiedź

Miłorząb, czosnek, żeń-szeń, olej rybi i inne mogą zwiększać ryzyko krwawienia; dziurawiec wchodzi w interakcje z wieloma lekami. Pacjenci powinni zgłaszać wszystkie suplementy, a zespół chirurgiczny doradza, czy odstawić je przed operacją.

Odpowiedź

D · Miłorząb japoński (Ginkgo biloba)
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Lepsza kontrola bólu, siadanie, głębokie oddychanie, uruchamianie i zgłoszenie stanu

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedodma podstaw jest częsta po operacjach w górnej części jamy brzusznej, gdy ból ogranicza głębokie oddychanie. Dobra analgezja, pozycja wyprostowana, ćwiczenia głębokiego oddychania, spirometria motywująca, kaszel z podtrzymaniem rany i wczesne uruchamianie rozprężają płuca. Ustalenia zgłasza się, ponieważ mogą przejść w zapalenie płuc; tlen podaje się do wartości docelowej, jeśli jest potrzebny.

Odpowiedź

B · Lepsza kontrola bólu, siadanie, głębokie oddychanie, uruchamianie i zgłoszenie stanu
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Niedociśnienie u matki

Dlaczego to jest odpowiedź

Znieczulenie zewnątrzoponowe powoduje rozszerzenie naczyń, więc ciśnienie tętnicze może spaść, co zmniejsza przepływ krwi przez łożysko. Często kontroluje się ciśnienie tętnicze i czynność serca płodu, a rozdęcie pęcherza jest częste, ponieważ czucie jest zmniejszone.

Odpowiedź

B · Niedociśnienie u matki
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Left atrial pressure rises above right atrial pressure

Dlaczego to jest odpowiedź

With the first breaths, pulmonary resistance falls and more blood returns to the left atrium, while cord clamping lowers right-sided pressure. The higher left atrial pressure pushes the flap of the foramen ovale shut.

Odpowiedź

A · Left atrial pressure rises above right atrial pressure
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycaemia causes adrenergic signs (shaking, sweating, pallor, fast heart rate) and neuroglycopenic signs (irritability, confusion, unusual behaviour, drowsiness). Young children may not recognise or report it.

Odpowiedź

D · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths

Dlaczego to jest odpowiedź

Being unable to speak in sentences is a sign of severe or life-threatening asthma and needs immediate treatment. The other children have mild illness or are responding to treatment.

Odpowiedź

C · A 4-year-old with asthma who can say only one or two words between breaths
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Codependency

Dlaczego to jest odpowiedź

Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.

Odpowiedź

C · Codependency
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Dlaczego to jest odpowiedź

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Odpowiedź

D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 4,89 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

12 oz/16 = 0,75 lb
10 + 0,75 = 10,75 lb

Funty na kilogramy

m = 10,75/2,2 = 4,886 ≈ 4,89 kg

Odpowiedź

m = 4,89 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 2

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

10 mL × 4 × 5 = 200 mL

Butelki

200/150 = 1,333 → N = 2

Odpowiedź

N = 2
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 450 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

5·90 = 450 mg

Odpowiedź

D = 450 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 163,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(187·91/3600) = √4,727 = 2,174 m²

Dawka

D = 75·2,174 = 163,1 mg

Odpowiedź

D = 163,1 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 14 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

12·60 = 720 min

Szybkość kapania

R = 500·20/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Odpowiedź

R = 14 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 14 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 20 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

200/50 = 4 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 4·5 = 20 mg/h

Odpowiedź

D = 20 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −65 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 180 + 200 + 150 = 530 mL
Wlew dożylny: 80·8 = 640 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1270 mL

Suma wydalonych

275 + 250 + 300 + 400 + 110 = 1335 mL

Bilans

B = 1270 − 1335 = −65 mL

Odpowiedź

B = −65 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 15,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL pozostało

Druga część

680/60 = 11,33 h

Czas całkowity

t = 4 + 11,33 = 15,33 ≈ 15,3 h

Odpowiedź

t = 15,3 h

To około 15 h 20 min, więc worek skończy się około 00:20.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
na tlenie → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Dodaj

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6

Odpowiedź

NEWS2 = 6
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions