Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Która pozycja jest zalecana, aby zmniejszyć ucisk na kość krzyżową i biodra, gdy pacjent leży na boku?

  1. APrzechylenie o 30 stopni podparte poduszkami
  2. BLeżenie płasko na plecach ze stromo uniesioną głową
  3. CLeżenie bezpośrednio na biodrze pod kątem 90 stopni
  4. DSiedzenie prosto w łóżku przez wiele godzin
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient taking furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Why is this important?

  1. AFurosemide raises potassium, so this level is falsely low and can be ignored
  2. BLoop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
  3. CLow potassium only causes mild thirst
  4. DThe level is normal and needs no action
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient on oxygen is being taken to another department by wheelchair. What should the nurse check first?

  1. AThat the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
  2. BThat the oxygen is turned off during the transfer to save the supply in the tank
  3. CThat the cylinder is the largest size available
  4. DThat the cylinder is placed on the patient’s lap
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Które działanie najlepiej zapobiega błędowi drogi podania przy wlewie zewnątrzoponowym?

  1. APołączyć taśmą wszystkie linie, aby wyglądały schludnie
  2. BUżywać tego samego typu pompy i zestawu dla wszystkich wlewów pacjenta
  3. COznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie
  4. DUżyć wolnego portu dożylnego, jeśli port zewnątrzoponowy się zatka
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Przy zatrzymaniu krążenia na oddziale, które działanie następuje pierwsze po stwierdzeniu, że pacjent nie reaguje i nie oddycha prawidłowo?

  1. AZmierzyć ciśnienie tętnicze
  2. BWykonać dwa oddechy ratunkowe, a następnie przez minutę sprawdzać tętno
  3. CZnaleźć kartę pacjenta, aby sprawdzić status resuscytacji, zanim wezwie się pomoc
  4. DWezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A 2-month-old infant has a spiral fracture of the femur. The parents say the baby rolled off the sofa. What should the nurse recognize?

  1. AA spiral fracture in an infant is always caused by birth trauma
  2. BThe injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
  3. CNo further action is needed once the fracture is treated
  4. DInfants of this age often roll off furniture and break bones in this way
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Pacjent jest od niedawna splątany, ma częstość oddechów 24/min i skurczowe ciśnienie tętnicze 95 mmHg. Co należy podejrzewać w pierwszej kolejności?

  1. APrawidłowy przebieg pooperacyjny
  2. BSepsę
  3. CLęk
  4. DUpojenie alkoholowe
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. AStrict bed rest for several days before deciding on treatment
  2. BRestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
  3. CWaiting for the troponin result before taking any action
  4. DStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

When blood is drawn from a central venous catheter, why is a small volume of blood usually discarded first, according to policy?

  1. ATo lower the patient's hemoglobin for a blood transfusion
  2. BTo avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
  3. CTo remove blood clots that form in all central lines
  4. DTo check that the catheter tip is still in the right vein
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AGive the dose now and recheck the levels next week
  2. BHold the dose and report the results to the prescriber
  3. CGive half of the dose and document the reason for it
  4. DGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
11.FarmakologiaŚredni

Which description fits tardive dyskinesia?

  1. AInvoluntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
  2. BHigh fever with lead-pipe rigidity and confusion
  3. CA low white cell count with sore throat and fever
  4. DA sudden painful spasm of the neck muscles and upward rolling of the eyes within days of the first dose
12.FarmakologiaTrudny

A patient with latent tuberculosis feels well and is not infectious. Why is treatment such as isoniazid still offered?

  1. ATo cure an active lung infection
  2. BTo produce a negative skin test quickly
  3. CTo prevent progression to active TB later
  4. DTo stop the patient spreading TB at the moment
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  2. BA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  3. CSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  4. DA nasogastric tube and a feeding pump
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Pacjent, któremu po NSTEMI wszczepiono stent wieńcowy, pyta, dlaczego przyjmuje dwa leki przeciwpłytkowe. Która odpowiedź jest najdokładniejsza?

  1. ABlokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia
  2. BDrugi lek rozpuszcza skrzeplinę, która spowodowała pierwotny zawał
  3. CDrugi lek chroni błonę śluzową żołądka przed kwasem acetylosalicylowym
  4. DOba leki obniżają cholesterol, więc nowe zwężenia nie mogą się tworzyć
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe left hypoglossal nerve (XII)
  2. BThe right facial nerve (VII)
  3. CThe right hypoglossal nerve (XII)
  4. DThe left trigeminal nerve (V)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Weeks after starting insulin, a patient with newly diagnosed type 1 diabetes needs much less insulin and has frequent mild hypos. What is the most likely explanation?

  1. AThe diabetes has been cured, so insulin can stop
  2. BThe insulin has gone off and should be replaced
  3. CThe patient actually has type 2 diabetes
  4. DA honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. AExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  2. BLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  3. CRub the site firmly afterwards to help absorption
  4. DInject into a vein in the back of the hand
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BHepatorenal syndrome
  3. CUrinary tract infection
  4. DPolycystic kidney disease
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

How does a port-wine stain differ from a "stork bite" (salmon patch)?

  1. AA stork bite is a raised tumour that grows quickly
  2. BA stork bite only occurs in preterm babies
  3. CA port-wine stain does not fade with time
  4. DA port-wine stain always disappears within a year
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman with a previous caesarean is having a trial of labour. Which induction agent should the nurse question?

  1. AA balloon catheter
  2. BMisoprostol
  3. COxytocin used per protocol
  4. DAmniotomy
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which measure is most important in preventing infection in a child with neutropenia?

  1. AWearing a mask only when the child has a fever
  2. BGiving routine antibiotics to all family members
  3. CCareful hand hygiene by everyone in contact with the child
  4. DKeeping all visitors, including the parents, out of the child's room
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A 3-year-old was pulled from a pool after a brief submersion. She is now awake and coughs now and then. What should the nurse advise?

  1. AObserve her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later
  2. BTake her straight home, because she is awake, talking and only coughing now and then
  3. CGive her a warm drink and put her to bed for a long sleep
  4. DOnly seek care if she develops a fever in the next week
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient taking phenelzine, an MAOI, is being taught before discharge. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
  2. B"I'll tell any new doctor or dentist that I take an MAOI."
  3. C"I'll avoid aged cheese and cured meats."
  4. D"A sudden severe headache is a reason to get help straight away."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient in a mental health unit asks to read his own health records. What is the correct general principle?

  1. APsychiatric patients are never allowed to see their records
  2. BPatients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm
  3. CThe nurse should give him the records immediately without following any procedure
  4. DOnly his family can request access to his records on his behalf
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
1234567891011128:00 PM?20:0008:0019:0021:00

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 8:00 PM. Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 24-godzinnym? Kliknij go.

8:00 PM
  1. 120:00
  2. 208:00
  3. 319:00
  4. 421:00
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0017:1008:15t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 17:10 i kończy o 08:15 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

17:1008:15
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 32 kg ma zlecone 15 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

32 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 3400 jednostek leku dostępnego jako 10000 jednostek/mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

3400 units10000 units/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 60 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
100 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Worek zawiera 100 mg leku w 100 mL i kapie z szybkością 8 mL/h. Ile miligramów na godzinę D otrzymuje pacjent?

100 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnagalaretka100 mLzupa150 mLwoda240 mLWlew dożylny125 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz325 mLmocz375 mLmocz450 mLdren z rany90 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Pacjent waży 47 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

47 kg12 hmocz: 325 mLmocz: 375 mLmocz: 450 mLdren z rany: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono50 mL/h06:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 50 mL/h. O 06:00 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono50 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 30/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 112/68 mmHg, tętno 82/min, nowe splątanie, temperatura 35,2 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 30SpO₂ 96%powietrzeSBP 112HR 82CT 35,2 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Przechylenie o 30 stopni podparte poduszkami

Dlaczego to jest odpowiedź

Przechylenie o 30 stopni przenosi ciężar z kości krzyżowej i krętarza większego. Strome uniesienie wezgłowia nasila zsuwanie się i siły ścinające działające na okolicę krzyżową.

Odpowiedź

A · Przechylenie o 30 stopni podparte poduszkami
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias

Dlaczego to jest odpowiedź

Furosemide increases potassium loss in the urine. Hypokalaemia causes muscle weakness and cardiac arrhythmias, so the result is reported and replacement considered.

Odpowiedź

B · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip

Dlaczego to jest odpowiedź

The nurse checks the cylinder gauge and makes sure there is enough oxygen for the trip and possible delays. The cylinder is secured in a holder on the chair, not on the patient’s lap.

Odpowiedź

A · That the portable cylinder has enough oxygen for the whole trip
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Oznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie

Dlaczego to jest odpowiedź

Oznaczanie linii przy końcówce przyłączeniowej, stosowanie odmiennych złączy (innych niż Luer) oraz osobnych, wyraźnie oznaczonych pomp znacznie zmniejsza ryzyko błędnych połączeń. Przed podłączeniem linie prześledza się od pacjenta do źródła.

Odpowiedź

C · Oznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Wezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej

Dlaczego to jest odpowiedź

Należy wezwać pomoc (zespół resuscytacyjny i defibrylator) i od razu rozpocząć wysokiej jakości uciśnięcia. Długie sprawdzanie tętna, opóźnienia czy pomiar ciśnienia tętniczego marnują czas. Status resuscytacji powinien być znany z wyprzedzeniem, o ile to możliwe.

Odpowiedź

D · Wezwać pomoc i rozpocząć uciśnięcia klatki piersiowej
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported

Dlaczego to jest odpowiedź

Most 2-month-olds cannot roll, and a spiral fracture in a non-mobile infant suggests a twisting force. Nurses must report suspected abuse according to law and policy.

Odpowiedź

B · The injury does not fit the infant’s development, so possible abuse must be reported
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Sepsę

Dlaczego to jest odpowiedź

Te trzy objawy tworzą kryteria qSOFA i wskazują na duże ryzyko złego rokowania w sepsie. Pilnie eskaluj i rozpocznij ścieżkę postępowania w sepsie.

Odpowiedź

B · Sepsę
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Dlaczego to jest odpowiedź

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Odpowiedź

B · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid

Dlaczego to jest odpowiedź

Central lines contain flush solution or infused fluids, which can dilute the sample or add glucose, heparin or electrolytes. Infusions are paused and an initial volume is discarded (or reinfused per policy) before the sample is drawn; then the line is flushed.

Odpowiedź

B · To avoid diluting the sample with flush or infusion fluid
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Hold the dose and report the results to the prescriber

Dlaczego to jest odpowiedź

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Sprawdzono w: Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)

Odpowiedź

B · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Farmakologia

Odpowiedź: A · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use

Dlaczego to jest odpowiedź

Tardive dyskinesia develops after months or years of dopamine-blocking drugs and may be permanent. Patients are screened regularly so that treatment can be changed early.

Odpowiedź

A · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · To prevent progression to active TB later

Dlaczego to jest odpowiedź

People with latent TB carry dormant bacteria that can reactivate, especially if immunity weakens. Treatment reduces the risk of active disease, which would be infectious.

Odpowiedź

C · To prevent progression to active TB later
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Odpowiedź

C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Blokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia

Dlaczego to jest odpowiedź

Podwójna terapia przeciwpłytkowa (kwas acetylosalicylowy plus inhibitor P2Y₁₂, taki jak klopidogrel, tikagrelor lub prasugrel) zmniejsza liczbę nawrotów zdarzeń i zakrzepicę stentu, zwykle przez okres do 12 miesięcy. Zwiększa ryzyko krwawienia i nie wolno jej przerywać przedwcześnie bez porady kardiologa, zwłaszcza po wszczepieniu stentu.

Odpowiedź

A · Blokowane są dwa szlaki, co chroni stent, ale rośnie ryzyko krwawienia
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · The right hypoglossal nerve (XII)

Dlaczego to jest odpowiedź

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Odpowiedź

C · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · A honeymoon phase, but insulin is still needed

Dlaczego to jest odpowiedź

After diagnosis and correction of high glucose, remaining beta cells may work better for a while, so insulin needs fall. This honeymoon phase is temporary. The doses are reduced, but insulin is not stopped.

Odpowiedź

D · A honeymoon phase, but insulin is still needed
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Dlaczego to jest odpowiedź

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Odpowiedź

B · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · Hepatorenal syndrome

Dlaczego to jest odpowiedź

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Odpowiedź

B · Hepatorenal syndrome
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · A port-wine stain does not fade with time

Dlaczego to jest odpowiedź

Stork bites on the neck or eyelids are flat pink capillary marks that usually fade. A port-wine stain is a permanent vascular malformation; on the face it may be linked with Sturge–Weber syndrome.

Odpowiedź

C · A port-wine stain does not fade with time
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Misoprostol

Dlaczego to jest odpowiedź

Misoprostol is avoided in women with a uterine scar because of a high risk of uterine rupture. Mechanical methods, amniotomy and carefully monitored oxytocin may be used.

Odpowiedź

B · Misoprostol
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child

Dlaczego to jest odpowiedź

Thorough hand hygiene by staff, family and the child is the single most important measure. Avoiding contact with people who are unwell, good mouth and skin care and safe food handling also help.

Odpowiedź

C · Careful hand hygiene by everyone in contact with the child
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Observe her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later

Dlaczego to jest odpowiedź

After a drowning incident, even a child who seems well can develop worsening breathing difficulty and low oxygen over the following hours. Children who had symptoms such as coughing need medical assessment and a period of observation.

Odpowiedź

A · Observe her in hospital for several hours, as breathing problems can develop later
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."

Dlaczego to jest odpowiedź

Decongestants such as pseudoephedrine are sympathomimetics and can cause a hypertensive crisis with MAOIs. Patients should check any new medicine, including over-the-counter remedies, with a pharmacist or prescriber.

Odpowiedź

A · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Patients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm

Dlaczego to jest odpowiedź

Data protection and health records laws in many countries give patients a right to access their records. Requests follow a formal procedure, and information may be withheld only in limited cases, for example if it could cause serious harm.

Odpowiedź

B · Patients generally have a right of access, with limited exceptions to prevent serious harm
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 20:00

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

8 PM → 8 + 12 = 20

Odpowiedź

20:00

Odpowiedź

20:00
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 15,08 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

17:10 → 24:00 = 410 min

Po północy

00:00 → 08:15 = 495 min

Suma

410 + 495 = 905 min
t = 905/60 = 15,08 h

Odpowiedź

t = 15,08 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 15·32 = 480 mg

Objętość

V = 480/50 = 9,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 9,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,34 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Objętość

V = 3400/10000 = 0,34 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 1 mL każda mała kreska to 0,01 mL.

Odpowiedź

V = 0,34 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 100 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 500·60/300 = 100 gtt/min

Odpowiedź

R = 100 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 8 mg/h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Stężenie

100/100 = 1 mg/mL

Szybkość dawkowania

D = 1·8 = 8 mg/h

Odpowiedź

D = 8 mg/h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 2,04 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

325 + 375 + 450 = 1150 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1150/(47·12) = 2,039 ≈ 2,04 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 2,04 mL/kg/h
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/50 = 5 h

Odpowiedź

t = 5 h

To około 5 h 00 min, więc worek skończy się około 11:00.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 15

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie → 0
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: zna swoje ograniczenia → 0

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Odpowiedź

MFS = 15
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysoki

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
nowe splątanie (C) → 3
T 35,2 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 7
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

wysoki

Odpowiedź

wysoki

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions