Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm pack and keep the infusion running
  2. BFlush the cannula hard with saline
  3. CStop the infusion and remove the cannula
  4. DIncrease the infusion rate to clear the blockage
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?

  1. AParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
  2. BThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
  3. CParacetamol makes the body produce more heat
  4. DParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AThe pump will always stop any overdose
  2. BFamily can press it as long as they count the presses
  3. COnly the patient should press it, because this keeps the system safe
  4. DPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Which patient should the nurse assess first?

  1. AA patient with an MRSA wound due for a routine dressing change
  2. BA patient with tuberculosis who is asking to have visitors
  3. CA patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
  4. DA patient who wants more alcohol hand rub in the room
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An older patient with dementia is restless at night and keeps trying to get out of bed. Which measure should the nurse try first?

  1. AApply wrist restraints for the rest of the night
  2. BCheck for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting
  3. CRaise all four bed rails so the patient cannot climb out
  4. DGive a sedative from the as-needed list without first assessing the patient
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?

  1. AMove away to safety, keep others away and call security or the police
  2. BTry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
  3. CArgue with the visitor to persuade them to leave
  4. DIgnore the visitor and carry on with patient care
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AThe drain is working normally for a fluid collection only
  2. BThe lung has fully re-expanded
  3. CAn air leak, from the lung or from the drainage system
  4. DThe drain is blocked
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?

  1. AIrregular breathing pauses
  2. BA slow pulse with high blood pressure
  3. CA fixed, dilated pupil on both sides
  4. DA change in level of consciousness
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AA low temperature and slow heart rate
  2. BCrackles, hypertension and a raised BNP
  3. CHives and itching without other signs
  4. DBack pain with dark red urine output
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. AVitamin K deficiency with bleeding
  2. BThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
  3. CImmune thrombocytopenia (ITP)
  4. DDisseminated intravascular coagulation
11.FarmakologiaŚredni

A patient takes isoniazid. Which advice is most important?

  1. AStop the drug when the cough improves
  2. BTake it with antacids to protect the stomach from irritation
  3. CExpect the urine to turn orange
  4. DAvoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.FarmakologiaTrudny

U noworodków, którym podano chloramfenikol, może wystąpić „zespół szarego dziecka”. Jaka jest główna przyczyna?

  1. AChloramfenikol jest u noworodków przekształcany w witaminę K
  2. BNerki noworodka zbyt szybko wydalają lek, więc podaje się wyższe dawki
  3. CNiedojrzała glukuronidacja w wątrobie pozwala lekowi się kumulować
  4. DNoworodki wytwarzają przeciwciała przeciw lekowi
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why are patients with mitral stenosis at high risk of atrial fibrillation?

  1. AThe narrow valve presses on the sinus node and slows it down directly
  2. BThe coronary arteries become blocked by the valve
  3. CThe left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
  4. DThe right ventricle shrinks and stops contracting properly over time
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. AFailure to capture
  2. BFailure to sense
  3. CAtrial fibrillation
  4. DNormal pacemaker function
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is nimodipine given to patients after a subarachnoid haemorrhage?

  1. ATo reduce brain injury from delayed vasospasm
  2. BTo raise the blood pressure and improve perfusion
  3. CTo dissolve the blood clot around the aneurysm
  4. DTo stop seizures in the first few days
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Starszy pacjent z cukrzycą typu 2 ma glikemię 48 mmol/L, osmolalność 365 mOsm/kg, brak istotnych ketonów i splątanie. Co jest pierwszym priorytetem?

  1. AŚcisłe ograniczenie płynów, aby uniknąć obrzęku mózgu
  2. BDoustna glukoza, aby zapobiec hipoglikemii podczas leczenia
  3. CDuży dożylny bolus insuliny, aby w ciągu godziny doprowadzić glikemię do normy
  4. DOstrożne płyny dożylne ze ścisłą kontrolą osmolalności, sodu i glikemii
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które stwierdzenie najlepiej opisuje tolerancję na opioidy?

  1. ALek nie powoduje już żadnych zaparć
  2. BPacjent ma przymusową potrzebę przyjmowania większej ilości leku
  3. CU pacjenta rozwinęła się alergia na lek
  4. DZ czasem potrzebna jest wyższa dawka dla tego samego efektu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

An older patient with atrial fibrillation has sudden severe abdominal pain, but the abdomen is soft with little tenderness. Lactate is raised. What should the nurse suspect?

  1. AAcute mesenteric ischaemia
  2. BSimple constipation
  3. CIrritable bowel syndrome
  4. DMuscle strain from coughing
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman at 22 weeks describes sharp pain on one side of the lower abdomen when she stands up quickly. Her vital signs and fetal heart rate are normal. What is the most likely cause?

  1. APreterm labour
  2. BPlacental abruption
  3. CAppendicitis
  4. DRound ligament pain
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive her usual insulin dose
  2. BWait until her next meal
  3. CCheck the fetal heart rate before any treatment
  4. DGive fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Które dziecko zasadniczo nie powinno otrzymywać szczepionki żywej, takiej jak MMR?

  1. ADziecko, które obecnie przyjmuje doustnie antybiotyk z powodu niepowikłanego zapalenia ucha
  2. BDziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii
  3. CDziecko, którego rodzeństwo ma katar
  4. DDziecko z lekkim przeziębieniem
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A family with a 2-year-old has a swimming pool in the garden. Which measure gives the most protection against drowning?

  1. ASwimming lessons from age 2, so that close supervision is no longer needed
  2. BArm floats whenever the child is near the pool
  3. CExplaining to the child that the pool is dangerous
  4. DA four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient who has taken lithium for 3 years reports tiredness, weight gain, feeling cold and constipation. Which problem should be checked?

  1. ASerotonin syndrome
  2. BAgranulocytosis
  3. CHypothyroidism
  4. DHyperthyroidism
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with anxiety asks for her PRN lorazepam every time it is due. What is the best nursing approach?

  1. ARefuse to give it, because she might become dependent
  2. BAssess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
  3. CGive her a placebo tablet instead, without telling her, to see whether she really needs it
  4. DAlways give it as soon as she asks, without assessment
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
8 lb 4 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 8 lb 4 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

8 lb 4 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
6 fl oz? mL1 tbsp? mL1½ tsp? mL1½ szklanek? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 6 fl oz z sok, 1 tbsp z płynny suplement, 1½ tsp z syrop na kaszel, 1½ szklanek z herbata. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
1:10 000ampułkaV = ? mL

Ampułkostrzykawka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:10 000 (0,1 mg/mL). Zlecono 1 mg IV w zatrzymaniu krążenia. Jaką objętość V podasz?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Zlecona dawka to 0,71 mg. Ampułka zawiera 1000 mikrogramów na mL. Pobierz dawkę do strzykawki 1 mL: jaką objętość V podajesz?

0,71 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
900 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 900 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata150 mLzupa250 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz300 mLmocz300 mLmocz450 mLmocz350 mLdren z rany150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 150 mLzupa: 250 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 300 mLmocz: 300 mLmocz: 450 mLmocz: 350 mLdren z rany: 150 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL→ 150 mL/hstart 13:00trazem​ = ? h80 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 500 mL rozpoczyna się o 13:00 z prędkością 80 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 150 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: często chodzi; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: wystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Stop the infusion and remove the cannula

Dlaczego to jest odpowiedź

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Odpowiedź

C · Stop the infusion and remove the cannula
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point

Dlaczego to jest odpowiedź

In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.

Odpowiedź

B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Dlaczego to jest odpowiedź

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Odpowiedź

C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever in a patient who may be neutropenic can be the first sign of sepsis and needs urgent assessment. The other needs are real but stable and can wait a short time.

Odpowiedź

C · A patient on chemotherapy with a new temperature of 38,4 °C (101,1 °F)
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · Check for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients with dementia may not be able to say what they need. Checking for pain, thirst or the need to void often relieves restlessness; restraints, full bed rails and sedation have risks and are not first choices.

Odpowiedź

B · Check for pain, thirst or a full bladder, and offer toileting
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Move away to safety, keep others away and call security or the police

Dlaczego to jest odpowiedź

In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.

Odpowiedź

A · Move away to safety, keep others away and call security or the police
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · An air leak, from the lung or from the drainage system

Dlaczego to jest odpowiedź

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Odpowiedź

C · An air leak, from the lung or from the drainage system
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · A change in level of consciousness

Dlaczego to jest odpowiedź

Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.

Odpowiedź

D · A change in level of consciousness
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Crackles, hypertension and a raised BNP

Dlaczego to jest odpowiedź

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Odpowiedź

B · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Dlaczego to jest odpowiedź

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.Sprawdzono w: Thrombotic thrombocytopenic purpura · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite

Dlaczego to jest odpowiedź

Isoniazid can cause hepatitis, and alcohol increases the risk. Signs of liver injury are reported at once, and liver tests may be checked.

Odpowiedź

D · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Niedojrzała glukuronidacja w wątrobie pozwala lekowi się kumulować

Dlaczego to jest odpowiedź

Noworodki mają niską aktywność glukuronylotransferazy, więc chloramfenikol nie jest sprzęgany i się kumuluje. Wysokie stężenia powodują zapaść krążeniową z szarym zabarwieniem skóry. Pokazuje to, jak niedojrzałość narządów zmienia farmakokinetykę.

Odpowiedź

C · Niedojrzała glukuronidacja w wątrobie pozwala lekowi się kumulować
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve

Dlaczego to jest odpowiedź

A narrowed mitral valve raises pressure in the left atrium, which dilates. A stretched atrium is prone to atrial fibrillation, and blood stasis there carries a high risk of clots and stroke. Anticoagulation is therefore essential in mitral stenosis with AF.

Odpowiedź

C · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Failure to capture

Dlaczego to jest odpowiedź

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Odpowiedź

A · Failure to capture
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · To reduce brain injury from delayed vasospasm

Dlaczego to jest odpowiedź

Nimodipine, a calcium channel blocker, reduces the risk of poor outcome from delayed cerebral ischaemia caused by vasospasm. Blood pressure must be monitored because it can cause hypotension.

Odpowiedź

A · To reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Ostrożne płyny dożylne ze ścisłą kontrolą osmolalności, sodu i glikemii

Dlaczego to jest odpowiedź

HHS leczy się najpierw płynami dożylnymi, które same często obniżają glikemię. Szybki spadek osmolalności grozi obrzękiem mózgu, dlatego obniża się ją stopniowo. Insulinę dodaje się w małej szybkości, jeśli obecne są ketony lub glikemia przestaje spadać pod wpływem płynów. Ważna jest profilaktyka żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej z powodu wysokiego ryzyka zakrzepów.

Odpowiedź

D · Ostrożne płyny dożylne ze ścisłą kontrolą osmolalności, sodu i glikemii
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Z czasem potrzebna jest wyższa dawka dla tego samego efektu

Dlaczego to jest odpowiedź

Tolerancja to zmniejszona odpowiedź na tę samą dawkę z upływem czasu. Zależność fizyczna oznacza, że po nagłym odstawieniu pojawia się zespół abstynencyjny. Żadne z nich nie jest tym samym co uzależnienie (zaburzenie używania opioidów), które wiąże się z przymusowym używaniem mimo szkód.

Odpowiedź

D · Z czasem potrzebna jest wyższa dawka dla tego samego efektu
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Acute mesenteric ischaemia

Dlaczego to jest odpowiedź

An embolus from AF can block the mesenteric artery, causing bowel ischaemia. Early signs are severe pain with few findings; raised lactate and peritonitis appear as the bowel dies. It needs urgent CT and surgery.

Odpowiedź

A · Acute mesenteric ischaemia
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Round ligament pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Round ligament pain is sharp, brief pain in the groin or lower abdomen with sudden movement as the uterus grows. Moving slowly and flexing the hips towards the abdomen help. Persistent or severe pain needs review.

Odpowiedź

D · Round ligament pain
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Dlaczego to jest odpowiedź

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Odpowiedź

D · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Dziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii

Dlaczego to jest odpowiedź

Szczepionki żywe są zasadniczo przeciwwskazane w ciężkim niedoborze odporności i w ciąży. Łagodna choroba i leczenie antybiotykiem nie są przeciwwskazaniami.

Odpowiedź

B · Dziecko z ciężkim niedoborem odporności, np. w trakcie chemioterapii
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision

Dlaczego to jest odpowiedź

Isolation fencing that fully separates the pool from the house and garden, combined with active adult supervision, is the most effective protection. Flotation aids and lessons do not replace supervision, and toddlers cannot reliably follow safety rules.

Odpowiedź

D · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Hypothyroidism

Dlaczego to jest odpowiedź

Lithium can reduce thyroid hormone production, causing hypothyroidism. Thyroid function is checked regularly, and treatment with levothyroxine allows lithium to be continued if needed.

Odpowiedź

C · Hypothyroidism
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated

Dlaczego to jest odpowiedź

Each PRN dose requires an assessment of need and an evaluation afterwards. Offering other strategies supports coping skills, and patterns of use are discussed with the team.

Odpowiedź

B · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 3,75 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

4 oz/16 = 0,25 lb
8 + 0,25 = 8,25 lb

Funty na kilogramy

m = 8,25/2,2 = 3,75 kg

Odpowiedź

m = 3,75 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 562,5 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1½ szklanek = 1,5·240 = 360 mL

Dodaj

V = 180 + 15 + 7,5 + 360 = 562,5 mL

Odpowiedź

V = 562,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Objętość

V = 1/0,1 = 10 mL

Odpowiedź

V = 10 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,71 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Te same jednostki

0,71 mg = 710 mcg

Objętość

V = 710/1000 = 0,71 mL

Odpowiedź

V = 0,71 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 83 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 500·20/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Odpowiedź

R = 83 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 83 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 7,1 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Pozostały czas

t = 900/126 = 7,143 ≈ 7,1 h

Odpowiedź

t = 7,1 h
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −200 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 150 + 250 = 400 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1350 mL

Suma wydalonych

300 + 300 + 450 + 350 + 150 = 1550 mL

Bilans

B = 1350 − 1550 = −200 mL

Odpowiedź

B = −200 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,2 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL pozostało

Druga część

180/150 = 1,2 h

Czas całkowity

t = 4 + 1,2 = 5,2 h

Odpowiedź

t = 5,2 h

To około 5 h 12 min, więc worek skończy się około 18:12.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy) → 2
V: nie wydaje żadnych dźwięków → 1
M: wyprost rąk i nóg (wyprost nieprawidłowy) → 2

Dodaj

GCS = 2 + 1 + 2 = 5

Ciężkość

GCS 5 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niewielkie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: często chodzi → 4
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: wystarczające → 3
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 3 + 4 + 2 + 3 + 1 = 16

Poziom ryzyka

16 → niewielkie ryzyko

Odpowiedź

niewielkie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions