Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why should enteric-coated tablets not be crushed?

  1. ACrushing makes the dose roughly twice as strong as the whole tablet
  2. BCrushing makes the tablet taste so bitter that patients refuse it
  3. CCrushing removes the coating that protects the stomach or drug
  4. DCrushing makes the drug inactive in water
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Wynik NEWS2 pacjenta nagle rośnie z 1 do 7. Jaka jest właściwa reakcja?

  1. APilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza
  2. BZapisanie, powtórzenie pomiarów i poinformowanie lekarza na najbliższym obchodzie
  3. CDalsze pomiary co cztery godziny
  4. DPonowne sprawdzenie parametrów jutro rano
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Dlaczego wstrzykiwacza insuliny nigdy nie wolno używać u więcej niż jednego pacjenta, nawet ze zmienioną igłą?

  1. AKażdy wstrzykiwacz zawiera tylko jedną dawkę insuliny
  2. BKrew może cofnąć się do wkładu i przenieść zakażenie
  3. CInsulina we wstrzykiwaczu szybciej traciłaby ważność po jego wspólnym użyciu
  4. DWspółdzielenie wstrzykiwacza zmienia podawaną dawkę
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Pielęgniarkę z opryszczką wargową (herpes labialis) przydzielono do oddziału noworodkowego. Co jest najbardziej właściwe?

  1. APracować jak zwykle, ponieważ opryszczka wargowa jest bardzo częsta
  2. BNikomu nie mówić i zakrywać zmianę makijażem podczas zmian
  3. CPoinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
  4. DZałożyć rękawiczki i pracować jak zwykle
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Pielęgniarka dyplomowana mówi do asystenta pielęgniarskiego: „Proszę zajrzeć do pacjenta w sali 12”. Którego „właściwego” elementu delegowania brakuje?

  1. AWłaściwych wskazówek i komunikacji
  2. BWłaściwego zadania dla danego miejsca
  3. CWłaściwych okoliczności
  4. DWłaściwej osoby do zadania
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Four patients arrive at the emergency department at the same time. Who should be seen first?

  1. AAn adult with kidney stone pain of 9/10 and stable vital signs
  2. BA young adult with a swollen, painful ankle after a fall on the stairs
  3. CAn older adult with weakness on one side that began 40 minutes ago
  4. DA child with a temperature of 39 °C who is alert and drinking
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which tool is commonly used at the bedside to screen for delirium?

  1. AThe Braden scale
  2. BThe Confusion Assessment Method (CAM)
  3. CThe Malnutrition Universal Screening Tool
  4. DThe Glasgow-Blatchford score
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent z ostrym krwawieniem z przewodu pokarmowego ma tętno 120/min i ciśnienie 90/60 mmHg. Co jest priorytetem pielęgniarskim po wezwaniu pomocy?

  1. AOdłożenie działań do czasu sprawdzenia koloru stolca
  2. BZachęcenie do samodzielnego pójścia do łazienki
  3. CZałożenie dostępu dożylnego kaniulą o dużym przekroju i przygotowanie do przetoczenia płynów lub krwi
  4. DPodanie obfitego posiłku dla odzyskania sił
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. ATake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  2. BUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  3. CCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
  4. DTake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Po operacji pacjent otrzymujący duże objętości hipotonicznego płynu dożylnego ma ból głowy, nudności i splątanie. Który wynik najlepiej to wyjaśnia?

  1. ASód 126 mEq/L
  2. BWapń 9,4 mg/dL (2,35 mmol/L)
  3. CGlukoza 110 mg/dL (6,1 mmol/L)
  4. DPotas 4,2 mEq/L
11.FarmakologiaŚredni

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a corticosteroid inhaler at the same time of day. Which order is usually taught?

  1. AUse the steroid first, then the salbutamol right after without any gap
  2. BUse the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
  3. CThe order does not matter and no waiting is needed
  4. DUse both in the same breath to save time
12.FarmakologiaTrudny

Dlaczego pacjentom przyjmującym długo działające azotany zaleca się codzienną kilkugodzinną przerwę bez azotanów?

  1. AAby uniknąć kumulacji azotanów w tkance tłuszczowej
  2. BAby zapobiec tolerancji na azotan
  3. CAby zmniejszyć ryzyko krwawienia
  4. DAby wątroba mogła się zregenerować po działaniu toksycznym
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Pacjent, który właśnie zaczął przyjmować lek hipotensyjny, odczuwa zawroty głowy po wstaniu z łóżka. Jaka jest prawidłowa porada?

  1. AOdstawić tabletkę bez informowania lekarza lub pielęgniarki
  2. BWstawać szybko, aby krew nadal krążyła
  3. CNastępnego ranka przyjąć podwójną dawkę
  4. DPrzez chwilę posiedzieć na brzegu łóżka, zanim wstanie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient with severe aortic stenosis is prescribed glyceryl trinitrate (nitroglycerin) for chest pain. Why should the nurse use particular caution?

  1. AGTN raises the blood pressure dangerously in aortic stenosis
  2. BVasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
  3. CThere is no reason for caution, because GTN acts only on the coronary arteries
  4. DGTN makes the narrowed aortic valve tighten further within a few minutes
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Which picture fits anterior cord syndrome?

  1. ALoss of movement and pain sense, with position sense kept
  2. BWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
  3. CArms much weaker than legs after a neck injury
  4. DNormal movement but complete loss of position sense
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Which patient with a spinal cord injury is at risk of autonomic dysreflexia?

  1. AA patient with an injury at L5
  2. BA patient with an injury at S2
  3. CA patient with an injury at L3
  4. DA patient with an injury at T4
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which complication is more typical of Crohn's disease than of ulcerative colitis?

  1. ADisease that is cured by removing the colon
  2. BBleeding only from the rectum
  3. CInflammation limited to the rectal lining
  4. DFistulas between the bowel and other organs
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

On day 3 after laparoscopic cholecystectomy, a patient has abdominal pain, fever and mild jaundice, and green fluid is draining from the drain. What is most likely?

  1. AA wound haematoma
  2. BUrinary retention
  3. CA bile leak
  4. DNormal post-operative drainage
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Two days after a caesarean, a woman feels bloated with gas pains. Which advice is most helpful?

  1. AUse straws to drink fluids
  2. BWalk around regularly
  3. CDrink fizzy drinks to bring up the gas
  4. DStay in bed until the pain stops
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A biophysical profile scores 4 out of 10 at 38 weeks. How should the nurse interpret this?

  1. AIt is equivocal and should be repeated next week
  2. BIt is normal and reassuring
  3. CIt only means the woman needs to drink more water
  4. DIt is abnormal and needs prompt review
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which factors can trigger a sickle cell crisis?

  1. ADrinking plenty of water during hot weather
  2. BEating a high-iron diet and taking daily multivitamins
  3. CSleeping for long periods in a warm room
  4. DDehydration, infection, cold and low oxygen
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child develops the "slapped cheek" rash of fifth disease. The parent asks whether the child is still infectious. What is the best answer?

  1. AYes, until every trace of the rash has faded from the cheeks and limbs
  2. BYes, for 6 weeks after the rash appears
  3. CThe illness is not infectious at any stage
  4. DUsually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which treatment is recommended first-line for chronic insomnia in adults?

  1. AStaying in bed for longer each morning
  2. BDrinking alcohol in the evening to fall asleep
  3. CCognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
  4. DLong-term daily benzodiazepines
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man whose wife died a month ago is rude and angry with the nurses about small things. What is the best understanding of his behaviour?

  1. AHe does not care about his wife's death and is using it as an excuse to be rude
  2. BHis anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
  3. CHe has antisocial personality disorder that was not noticed before
  4. DHe should be told that his behaviour is unacceptable and that visits will be stopped
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 lb 14 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 4 lb 14 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

4 lb 14 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1½ tsp · 3/dobę · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1½ tsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 7 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1½ tspco 8 godzin7 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
15 kg30 mg/kgD = ? mg

Pacjent waży 15 kg i ma zleconą jednorazową dawkę 30 mg/kg. Wyznacz dawkę D w mg.

15 kg30 mg/kg
D = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
250 mg/5 mLV = ? mL

Dziecku o masie ciała 10 kg zlecono 15 mg/kg na dawkę zawiesiny doustnej, która zawiera 250 mg w 5 mL. Jaką objętość V podasz?

10 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1000 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 1000 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1000 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 10 godzin. Po 7 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 200 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. O ile procent Δ trzeba zwiększyć pierwotną szybkość pompy?

500 mL / 10 hpo 7 h: 200 mL
Δ = %
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda200 mLmleko200 mLsok100 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 50 mLmocz250 mLmocz325 mLdren z rany70 mLwymiociny100 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

woda: 200 mLmleko: 200 mLsok: 100 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 60 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 50 mL
I = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL60 mL/hstart 10:3013:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 10:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 13:30?

1000 mL60 mL/h10:30 → 13:30
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna). Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 12/min, SpO₂ 93% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 118/70 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 35,8 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 12SpO₂ 93%powietrzeSBP 118HR 64AT 35,8 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug

Dlaczego to jest odpowiedź

Enteric coatings stop the tablet dissolving until it reaches the small intestine, protecting the stomach lining or the drug from stomach acid. Crushing destroys this protection.

Odpowiedź

C · Crushing removes the coating that protects the stomach or drug
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Pilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza

Dlaczego to jest odpowiedź

NEWS2 równy 7 lub więcej wymaga reakcji ratunkowej: ciągłego monitorowania i natychmiastowej oceny przez osobę z kompetencjami w intensywnej terapii.

Odpowiedź

A · Pilna lub ratunkowa reakcja z natychmiastową oceną przez doświadczonego lekarza
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Krew może cofnąć się do wkładu i przenieść zakażenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Krew i komórki skóry mogą zostać zassane do wkładu, więc współdzielenie wstrzykiwacza może przenosić zakażenia krwiopochodne. Każdy wstrzykiwacz jest oznaczony dla jednego pacjenta.

Odpowiedź

B · Krew może cofnąć się do wkładu i przenieść zakażenie
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział

Dlaczego to jest odpowiedź

Wirus opryszczki pospolitej może powodować ciężkie zakażenie u noworodków. Personel z czynnymi zmianami informuje przełożonego i stosuje się do zaleceń medycyny pracy, co często oznacza unikanie kontaktu z noworodkami i innymi pacjentami wysokiego ryzyka do czasu wygojenia zmiany.

Odpowiedź

C · Poinformować przełożoną, która może na razie zmienić przydział
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Właściwych wskazówek i komunikacji

Dlaczego to jest odpowiedź

„Zajrzeć do” nie mówi, co zmierzyć, kiedy ani o jakich ustaleniach zgłosić. Jasna instrukcja brzmiałaby np.: „Proszę zmierzyć ciśnienie tętnicze i tętno o 10:00 i natychmiast mi powiedzieć, jeśli skurczowe będzie poniżej 100”.

Odpowiedź

A · Właściwych wskazówek i komunikacji
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: C · An older adult with weakness on one side that began 40 minutes ago

Dlaczego to jest odpowiedź

Sudden one-sided weakness suggests a stroke, and treatment depends on how quickly it starts. Severe kidney stone pain needs prompt pain relief, but the patient is stable.

Odpowiedź

C · An older adult with weakness on one side that began 40 minutes ago
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · The Confusion Assessment Method (CAM)

Dlaczego to jest odpowiedź

The CAM, and similar tools such as the 4AT, check for an acute onset or fluctuating course, inattention and disorganised thinking or altered consciousness. Early detection allows causes to be treated.

Odpowiedź

B · The Confusion Assessment Method (CAM)
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Założenie dostępu dożylnego kaniulą o dużym przekroju i przygotowanie do przetoczenia płynów lub krwi

Dlaczego to jest odpowiedź

Tachykardia i hipotensja sugerują znaczną utratę krwi. Najpierw ocena według ABCDE, dostęp dożylny dużego przekroju, pobranie krwi z próbą krzyżową i resuscytacja, a następnie endoskopia.

Odpowiedź

C · Założenie dostępu dożylnego kaniulą o dużym przekroju i przygotowanie do przetoczenia płynów lub krwi
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Dlaczego to jest odpowiedź

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.Sprawdzono w: Potassium (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Sód 126 mEq/L

Dlaczego to jest odpowiedź

Stres operacyjny zwiększa wydzielanie hormonu antydiuretycznego, a płyny hipotoniczne dodają wolnej wody, więc sód spada. Hiponatremia powoduje ból głowy, nudności i splątanie. Pozostałe wartości są prawidłowe.Sprawdzono w: Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025); Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025); Hyponatremia · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Odpowiedź

A · Sód 126 mEq/L
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid

Dlaczego to jest odpowiedź

The bronchodilator opens the airways so that the inhaled steroid can reach further into the lungs. A short wait between the inhalers is usually advised.

Odpowiedź

B · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
12.Farmakologia

Odpowiedź: B · Aby zapobiec tolerancji na azotan

Dlaczego to jest odpowiedź

Tolerancja na azotany rozwija się szybko przy stałych stężeniach. Niesymetryczny schemat dawkowania lub zdejmowanie plastrów na noc utrzymuje ich skuteczność.

Odpowiedź

B · Aby zapobiec tolerancji na azotan
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Przez chwilę posiedzieć na brzegu łóżka, zanim wstanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedociśnienie ortostatyczne jest częste na początku leczenia hipotensyjnego. Powolna zmiana pozycji zmniejsza ryzyko upadków. Utrzymujące się objawy należy zgłosić, aby można było zmierzyć ciśnienie w pozycji leżącej i stojącej oraz zweryfikować dawkę.

Odpowiedź

D · Przez chwilę posiedzieć na brzegu łóżka, zanim wstanie
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

Dlaczego to jest odpowiedź

In severe aortic stenosis, cardiac output is fixed by the narrow valve. Vasodilators lower preload and afterload, and the heart cannot compensate, so the blood pressure can fall sharply and cause syncope. They are used with care and close monitoring.

Odpowiedź

B · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Loss of movement and pain sense, with position sense kept

Dlaczego to jest odpowiedź

Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.

Odpowiedź

A · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · A patient with an injury at T4

Dlaczego to jest odpowiedź

Autonomic dysreflexia usually occurs with injuries at T6 or above. Below this level, the body can still control the sympathetic response to stimuli such as a full bladder. Lumbar and sacral injuries do not usually cause it.

Odpowiedź

D · A patient with an injury at T4
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Fistulas between the bowel and other organs

Dlaczego to jest odpowiedź

Transmural inflammation in Crohn's disease can create fistulas, abscesses and strictures. Ulcerative colitis is mucosal, and removing the colon and rectum is curative.

Odpowiedź

D · Fistulas between the bowel and other organs
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · A bile leak

Dlaczego to jest odpowiedź

Bile leakage from the cystic duct or a duct injury causes pain, fever and sometimes jaundice, with bile in the drain. It needs urgent surgical review and often ERCP and stenting.

Odpowiedź

C · A bile leak
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Walk around regularly

Dlaczego to jest odpowiedź

Early and regular walking stimulates peristalsis and helps relieve gas. Carbonated drinks and straws introduce more air. Walking also reduces the risk of venous thromboembolism.

Odpowiedź

B · Walk around regularly
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · It is abnormal and needs prompt review

Dlaczego to jest odpowiedź

A score of 8 to 10 is normal, 6 is equivocal, and 4 or less is abnormal and suggests fetal hypoxia. At term, a low score usually leads to prompt review and consideration of birth.

Odpowiedź

D · It is abnormal and needs prompt review
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Dehydration, infection, cold and low oxygen

Dlaczego to jest odpowiedź

Low oxygen, dehydration, acidosis, cold, infection and stress promote sickling and blocked blood vessels. Families are taught to keep the child well hydrated and warm and to seek help early with fever or pain.

Odpowiedź

D · Dehydration, infection, cold and low oxygen
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared

Dlaczego to jest odpowiedź

In fifth disease the child is most infectious during the mild illness before the rash. By the time the rash appears, the child is usually no longer infectious and does not need to be kept off school.

Odpowiedź

D · Usually not; the child was most infectious before the rash appeared
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)

Dlaczego to jest odpowiedź

CBT-I combines sleep education, stimulus control, sleep restriction and work on unhelpful beliefs about sleep. It has lasting effects and fewer risks than long-term sleeping tablets.

Odpowiedź

C · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally

Dlaczego to jest odpowiedź

Anger is a common part of grief and may be directed at staff who are safer targets. The nurse responds calmly, sets limits if needed and invites him to talk about his loss.

Odpowiedź

B · His anger may be part of grief, displaced onto staff, so she should not take it personally
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 2,22 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

14 oz/16 = 0,875 lb
4 + 0,875 = 4,875 lb

Funty na kilogramy

m = 4,875/2,2 = 2,216 ≈ 2,22 kg

Odpowiedź

m = 2,22 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 157,5 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Cała kuracja

V = 7,5 mL × 3/dobę × 7 = 157,5 mL

Odpowiedź

V = 157,5 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 450 mg

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka

30·15 = 450 mg

Odpowiedź

D = 450 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3 mL

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Dawka z masy ciała

15·10 = 150 mg

Objętość

V = (150/250)·5 = 3 mL

Odpowiedź

V = 3 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 42 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 1000·10/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Odpowiedź

R = 42 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 42 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: Δ = 33,33 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/10 = 50 mL/h

Nowa szybkość

R = 200/3 = 66,67 mL/h

Zmiana procentowa

Δ = (66,67 − 50)/50·100% = 33,33%

Odpowiedź

Δ = 33,33%

To wzrost o ponad 25%: w większości szpitali zamiast nadrabiać trzeba skontaktować się z osobą zlecającą i ocenić pacjenta pod kątem przeciążenia płynami.

31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1320 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 200 + 200 + 100 = 500 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 60·12 = 720 mL
antybiotyk dożylnie: 1·50 = 50 mL
I = 1320 mL

Odpowiedź

I = 1320 mL
32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 820 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

10:30 → 13:30 = 3 h

Przetoczona objętość

60·3 = 180 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 180 = 820 mL

Odpowiedź

V = 820 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: ciężkie

Skala śpiączki Glasgow: dodaj najlepszą odpowiedź w trzech obszarach. Otwieranie oczu E: 4 spontaniczne, 3 na dźwięk lub mowę, 2 na ucisk, 1 brak. Odpowiedź słowna V: 5 zorientowany, 4 splątany, 3 niestosowne słowa, 2 niezrozumiałe dźwięki, 1 brak. Odpowiedź ruchowa M: 6 wykonuje polecenia, 5 lokalizuje, 4 prawidłowe zgięcie (wycofanie), 3 nieprawidłowe zgięcie, 2 wyprost, 1 brak. Suma wynosi od 3 do 15. Po urazie głowy 13–15 zwykle nazywa się łagodnym, 9–12 umiarkowanym, a 3–8 ciężkim.

Oceń każdy obszar

E: otwiera oczy na zawołanie → 3
V: wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki → 2
M: nieprawidłowe zgięcie rąk (postawa dekortykacyjna) → 3

Dodaj

GCS = 3 + 2 + 3 = 8

Ciężkość

GCS 8 → ciężkie

Odpowiedź

ciężkie
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 12/min → 0
SpO₂ 93% → 2
na powietrzu → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions