Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo check the speed of the pump
  2. BTo remove air from the line
  3. CTo test whether the patient is allergic to the fluid
  4. DTo warm the fluid to body temperature
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AAn infection or significant inflammation
  2. BA low risk of infection because the count is high
  3. CDehydration only
  4. DA normal post-meal result
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Before a defibrillator shock is delivered, what must the person operating it do?

  1. AHold the patient’s hand to keep them still
  2. BKeep the oxygen mask on the patient’s face, held against the chest
  3. CAsk a colleague to hold the paddles in place
  4. DCall “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. AChest thrusts
  2. BAbdominal thrusts
  3. CBack blows only
  4. DBlind finger sweeps
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AVitamin K to the mother
  2. BNo treatment is needed
  3. CA dose of the hepatitis B vaccine instead
  4. DRh immunoglobulin within 72 hours
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient has a potassium of 7,0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BIV furosemide
  3. COral potassium binder
  4. DIV calcium gluconate
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AAdvise more vigorous exercise to work through it
  2. BTell them to double the dose
  3. CReassure them that this is a sign the drug is working
  4. DReport it, as statins can cause muscle damage
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. AChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
  2. BGently explore what the patient understands and what has prompted the question
  3. CTell the patient not to think about such things and to stay positive
  4. DLeave and send the doctor without saying anything
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?

  1. AIron overload from too much iron
  2. BIron deficiency without anemia yet
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DA completely normal iron status
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Wynik aPTT jest bardzo wysoki, ale pielęgniarka dowiaduje się, że próbkę pobrano z ręki, w którą wlewana jest heparyna. Jakie jest najlepsze działanie?

  1. ANatychmiast podać protaminę, aby odwrócić działanie heparyny
  2. BZaakceptować wynik i zmniejszyć szybkość wlewu o połowę
  3. CZatrzymać wlew heparyny na stałe i poinformować lekarza
  4. DZlecić nową próbkę z przeciwnej ręki, zanim dawka zostanie zmieniona
11.FarmakologiaŚredni

Które częste działanie niepożądane jest typowe dla inhibitorów ACE?

  1. AObrzęki kostek z powodu rozszerzenia naczyń
  2. BBradykardia
  3. CHipoglikemia
  4. DSuchy kaszel
12.FarmakologiaTrudny

Niektóre receptory wykazują aktywność nawet bez agonisty. Czym na takich receptorach odwrotny agonista różni się od neutralnego antagonisty?

  1. APodany sam nie wywołuje żadnego efektu
  2. BTrwale niszczy receptor
  3. CZwiększa aktywność powyżej poziomu wyjściowego
  4. DObniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Which feature of a COPD exacerbation most suggests that antibiotics are needed?

  1. AA dry, tickly cough with no sputum at all for a day
  2. BAn increase in purulent (green or yellow) sputum
  3. CA clear runny nose
  4. DA mild sore throat that lasted for one day only
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Why is the cuff pressure of an endotracheal or tracheostomy tube checked regularly?

  1. AThe cuff pressure sets the ventilator's breathing rate
  2. BThe cuff pressure directly controls the patient's oxygen saturation
  3. CToo high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
  4. DThe cuff must be kept fully deflated in every ventilated patient
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Jaki jest najczęstszy czynnik wyzwalający dysrefleksję autonomiczną u pacjenta z urazem rdzenia kręgowego?

  1. ADługi okres snu
  2. BDuży posiłek zjedzony zbyt szybko w nocy
  3. CNiska glikemia
  4. DPełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with trigeminal neuralgia has lost weight and has poor oral hygiene. Which plan is most appropriate?

  1. AOffer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
  2. BEncourage hard, crunchy foods to strengthen the jaw muscles
  3. CAdvise very hot drinks to relax the facial nerves
  4. DTell the patient to stop brushing their teeth completely
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

How is the height of an epidural sensory block usually checked?

  1. ATapping the knee with a reflex hammer and recording the score
  2. BMeasuring the patient's blood glucose level
  3. CTesting sensation to cold with ice or a cold spray
  4. DChecking the colour of the patient's urine
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Kilka godzin po usunięciu cewnika zewnątrzoponowego u pacjenta przyjmującego lek przeciwzakrzepowy pojawia się ból pleców i narastające osłabienie nóg. Co należy podejrzewać?

  1. AKrwiak zewnątrzoponowy, wymagający pilnej oceny i rezonansu magnetycznego
  2. BPrawidłowe ustępowanie blokady zewnątrzoponowej w ciągu dnia
  3. COdleżynę krzyżową powodującą rzutowany ból nóg
  4. DZakażenie układu moczowego powodujące ból pleców
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

On day 2, a newborn has red blotches with small yellow-white centres on the trunk. The baby is well. What is most likely?

  1. ANeonatal sepsis
  2. BErythema toxicum
  3. CHerpes simplex infection
  4. DPort-wine stain
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman at 41 weeks has a Bishop score of 3 and is booked for induction. What is the most likely first step?

  1. ACervical ripening with a prostaglandin
  2. BAn emergency caesarean
  3. CAn immediate amniotomy at the bedside
  4. DA high-dose oxytocin infusion straight away
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

A medicine is prescribed at 10 mg/kg. The child weighs 18 kg and the liquid contains 120 mg in 5 mL. What volume should be given?

  1. A1,5 mL
  2. B15 mL
  3. C7,5 mL
  4. D3,75 mL
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the feeds to help the bowel work
  2. BGive a glycerine suppository and wait
  3. CStop feeds and report at once
  4. DRecord it and review at the next feed
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

What is the key difference between factitious disorder and malingering?

  1. AIn factitious disorder, the symptoms are not produced on purpose at all
  2. BMalingering is a severe mental disorder, while factitious disorder is not classed as a mental disorder at all
  3. CThere is no real difference between them, and both terms mean exactly the same thing
  4. DIn factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka z PTSD nagle wygląda na przerażoną, patrzy nieruchomo, szybko oddycha i mówi, że jest „z powrotem tam”. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. ANagle dotknąć ją od tyłu, aby zwrócić jej uwagę
  2. BMówić spokojnie, zwracać się do niej po imieniu i zastosować techniki uziemiające, aby skierować jej uwagę na teraźniejszość
  3. CPoprosić ją, aby od razu opisała każdy szczegół traumy, aby mogła przetworzyć wspomnienie
  4. DWyjść z pokoju, aby mogła uspokoić się sama
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111203:20?3:20 AM5:20 AM2:20 AM3:20 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 03:20 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

03:20
  1. 13:20 AM
  2. 25:20 AM
  3. 32:20 AM
  4. 43:20 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 tsp · 3/dobę · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: 1 tsp zawiesiny doustnej co 8 godzin przez 14 dni. Używając 1 tsp = 5 mL, ile mL V potrzeba na cały cykl leczenia?

1 tspco 8 godzin14 dni1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 19 kg ma zlecone 10 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 25 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

19 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
100 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 83,6 lb. Zlecono 5 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 100 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

83,6 lb5 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
230 mLpozostało? mL/h3 h pozostało

Zlecono 500 mL w ciągu 8 godzin. Po 5 godzinach stwierdzasz, że w worku pozostało jeszcze 230 mL, a wlew nadal musi zakończyć się na czas. Na jaką szybkość R w mL/h trzeba przestawić pompę?

500 mL / 8 hpo 5 h: 230 mL
R = mL/h
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg250 mL60 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

500 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 60 gtt/mL. Zlecono 120 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mg/250 mL120 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnawoda240 mLzupa180 mLherbata200 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz150 mLmocz175 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto).

woda: 240 mLzupa: 180 mLherbata: 200 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 150 mLmocz: 175 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
500 mL250 mL przetoczono150 mL/h11:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 500 mL jest podawany przez pompę z prędkością 150 mL/h. O 11:00 przetoczono już 250 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mL250 mL przetoczono150 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: zaburzony; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 18/min, SpO₂ 86% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,0 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 18SpO₂ 86%O₂SBP 142HR 76AT 36,0 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · To remove air from the line

Dlaczego to jest odpowiedź

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Odpowiedź

B · To remove air from the line
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · An infection or significant inflammation

Dlaczego to jest odpowiedź

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Odpowiedź

A · An infection or significant inflammation
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed

Dlaczego to jest odpowiedź

Anyone touching the patient or bed could receive the shock. The operator announces “clear” and looks to confirm that nobody is in contact, and oxygen is moved away from the chest.

Odpowiedź

D · Call “all clear” and check that nobody is touching the patient or bed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Chest thrusts

Dlaczego to jest odpowiedź

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Odpowiedź

A · Chest thrusts
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Rh immunoglobulin within 72 hours

Dlaczego to jest odpowiedź

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Odpowiedź

D · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · IV calcium gluconate

Dlaczego to jest odpowiedź

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Odpowiedź

D · IV calcium gluconate
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Report it, as statins can cause muscle damage

Dlaczego to jest odpowiedź

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Odpowiedź

D · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Dlaczego to jest odpowiedź

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Odpowiedź

B · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: B · Iron deficiency without anemia yet

Dlaczego to jest odpowiedź

Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Sprawdzono w: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

B · Iron deficiency without anemia yet
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · Zlecić nową próbkę z przeciwnej ręki, zanim dawka zostanie zmieniona

Dlaczego to jest odpowiedź

Krew pobrana z ręki z wlewem zawiera heparynę z kroplówki, więc aPTT jest fałszywie wysokie. Próbka z drugiej ręki da prawdziwy wynik. Zmiana dawki na podstawie fałszywego wyniku mogłaby doprowadzić do zakrzepicy.Sprawdzono w: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

D · Zlecić nową próbkę z przeciwnej ręki, zanim dawka zostanie zmieniona
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · Suchy kaszel

Dlaczego to jest odpowiedź

ACE rozkłada również bradykininę. Gdy jest zahamowany, bradykinina gromadzi się w drogach oddechowych i u części chorych wywołuje uporczywy suchy kaszel.

Odpowiedź

D · Suchy kaszel
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego

Dlaczego to jest odpowiedź

Neutralny antagonista jedynie blokuje agonistów i nie zmienia aktywności wyjściowej. Odwrotny agonista stabilizuje nieaktywny stan receptora, więc aktywność konstytutywna spada poniżej poziomu wyjściowego.

Odpowiedź

D · Obniża aktywność poniżej poziomu wyjściowego
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · An increase in purulent (green or yellow) sputum

Dlaczego to jest odpowiedź

Antibiotics are usually considered when sputum becomes more purulent, especially with more breathlessness or sputum volume, or signs of pneumonia. Many exacerbations are viral. Oral corticosteroids and increased bronchodilators are also used.

Odpowiedź

B · An increase in purulent (green or yellow) sputum
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Too high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration

Dlaczego to jest odpowiedź

Cuff pressure is usually kept at about 20–30 cmH₂O. Higher pressures reduce blood flow to the tracheal mucosa, risking ulceration and stenosis; lower pressures allow secretions to leak past and cause aspiration and VAP. A cuff manometer is used.

Odpowiedź

C · Too high a pressure damages the trachea; too low allows aspiration
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · Pełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozciągnięcie pęcherza jest najczęstszym czynnikiem wyzwalającym, a następnie zaparcie i zaleganie kału. Innymi czynnikami są odleżyny, ciasna odzież, wrastające paznokcie i urazy skóry. Kluczowym leczeniem jest znalezienie i usunięcie czynnika wyzwalającego.

Odpowiedź

D · Pełny pęcherz moczowy lub zatkany cewnik
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients may avoid eating and brushing their teeth because these trigger attacks. Soft, lukewarm food, chewing on the unaffected side, gentle oral care and effective drug treatment help maintain nutrition and hygiene.

Odpowiedź

A · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Testing sensation to cold with ice or a cold spray

Dlaczego to jest odpowiedź

The level at which the patient no longer feels cold shows the upper extent of the sensory block. Motor block is assessed with a scale such as Bromage. A rising block or new weakness is reported.

Odpowiedź

C · Testing sensation to cold with ice or a cold spray
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: A · Krwiak zewnątrzoponowy, wymagający pilnej oceny i rezonansu magnetycznego

Dlaczego to jest odpowiedź

Narastające osłabienie ruchowe, drętwienie, ból pleców lub zaburzenia czynności pęcherza przy znieczuleniu zewnątrzoponowym lub po jego usunięciu, zwłaszcza przy lekach przeciwzakrzepowych, mogą wskazywać na krwiak lub ropień zewnątrzoponowy. Jest to stan nagły: pilna ocena anestezjologa i rezonans magnetyczny, w razie potrzeby odbarczenie chirurgiczne, aby zapobiec trwałemu porażeniu.

Odpowiedź

A · Krwiak zewnątrzoponowy, wymagający pilnej oceny i rezonansu magnetycznego
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Erythema toxicum

Dlaczego to jest odpowiedź

Erythema toxicum is a common, benign rash that appears in the first days and resolves without treatment. A well baby with a typical rash needs only reassurance, but blistering or an unwell baby needs review.

Odpowiedź

B · Erythema toxicum
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · Cervical ripening with a prostaglandin

Dlaczego to jest odpowiedź

A low Bishop score means the cervix is not ready. Cervical ripening with prostaglandins or a balloon catheter is done before oxytocin or amniotomy, which may not be possible with a closed cervix.

Odpowiedź

A · Cervical ripening with a prostaglandin
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · 7,5 mL

Dlaczego to jest odpowiedź

Dose = 10 mg × 18 kg = 180 mg. Volume = 180 ÷ 120 × 5 mL = 7,5 mL. Calculations for children are checked carefully, often by a second nurse.

Odpowiedź

C · 7,5 mL
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Stop feeds and report at once

Dlaczego to jest odpowiedź

Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.

Odpowiedź

C · Stop feeds and report at once
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward

Dlaczego to jest odpowiedź

In both, symptoms are produced or exaggerated on purpose. In factitious disorder the motivation is internal, the sick role; in malingering it is external, such as money, drugs or avoiding duties.

Odpowiedź

D · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Mówić spokojnie, zwracać się do niej po imieniu i zastosować techniki uziemiające, aby skierować jej uwagę na teraźniejszość

Dlaczego to jest odpowiedź

Podczas retrospekcji (flashbacku) techniki uziemiające (orientowanie w teraźniejszości, korzystanie ze zmysłów, spokojne uspokojenie) pomagają pacjentce odzyskać kontakt z rzeczywistością. Szczegółowa praca z traumą należy do zaplanowanej terapii, a nagły dotyk może przestraszyć.

Odpowiedź

B · Mówić spokojnie, zwracać się do niej po imieniu i zastosować techniki uziemiające, aby skierować jej uwagę na teraźniejszość
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 3:20 AM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

03 → 3 AM

Odpowiedź

3:20 AM

Odpowiedź

3:20 AM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 210 mL

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Objętość na dawkę

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Cała kuracja

V = 5 mL × 3/dobę × 14 = 210 mL

Odpowiedź

V = 210 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 7,6 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 10·19 = 190 mg

Objętość

V = 190/25 = 7,6 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 7,6 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,9 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

83,6/2,2 = 38 kg

Dawka

5·38 = 190 mg

Objętość

V = (190/100)·1 = 1,9 mL

Odpowiedź

V = 1,9 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 76,67 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pierwotna szybkość

500/8 = 62,5 mL/h

Nowa szybkość

R = 230/3 = 76,67 mL/h

Odpowiedź

R = 76,67 mL/h

W wielu szpitalach taka korekta do 25 % jest dozwolona bez nowego zlecenia; sprawdź lokalne procedury.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 60 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

500/250 = 2 mg/mL

Objętość na godzinę

120/2 = 60 mL/h

Szybkość kapania

R = 60·60/60 = 60 gtt/min

Odpowiedź

R = 60 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 1195 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 180 + 200 = 620 mL
Wlew dożylny: 100·8 = 800 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1520 mL

Suma wydalonych

150 + 175 = 325 mL

Bilans

B = 1520 − 325 = 1195 mL

Odpowiedź

B = 1195 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 1,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

500 − 250 = 250 mL

Czas

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Odpowiedź

t = 1,7 h

To około 1 h 40 min, więc worek skończy się około 12:40.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: MFS = 60

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki → 0
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie → 0
chód: zaburzony → 20
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 60

Odpowiedź

MFS = 60
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: średni

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 18/min → 0
SpO₂ 86% → 3
na tlenie → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

średni

Odpowiedź

średni

Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji klinicznej.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions