Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why must a respirator such as an FFP3 or N95 mask be fit-tested?

  1. AIt must be tested to check it is the right colour
  2. BIt only protects if it seals closely to the wearer's face
  3. CFit-testing checks whether the patient is still infectious
  4. DFit-testing makes the mask reusable for a week
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Splątany pacjent wielokrotnie próbuje przechodzić przez podniesione barierki łóżka. Jakie postępowanie jest najbezpieczniejsze?

  1. APodniesienie barierek wyżej i pozostawienie pacjenta samego w cichym pokoju, by się uspokoił
  2. BPonowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja
  3. CPrzywiązanie nadgarstków pacjenta do łóżka
  4. DPodanie leku uspokajającego bez oceny lekarskiej
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Which measure reduces errors caused by interruptions during medication preparation?

  1. AAnswering phone calls and pages while counting tablets, to save time
  2. BPreparing medications for all patients at once
  3. CA quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
  4. DPreparing medications at the busiest place on the ward
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AReport it to the manager at the end of the week
  2. BSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
  3. CWait and raise the issue after the procedure is finished
  4. DSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Na oddziale chorób wewnętrznych, którego pacjenta powinna zobaczyć pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APacjenta z depresją, który rozdał swoje rzeczy i ma plan samobójczy
  2. BPacjenta, który prosi o pisemne informacje o jutrzejszym wypisie
  3. CPacjenta z łagodnym napięciowym bólem głowy, który prosi o paracetamol
  4. DPacjenta z nadciśnieniem, którego ciśnienie tętnicze wynosi 136/84 mmHg
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After cardiac surgery, a patient becomes hypotensive with distended neck veins and muffled heart sounds, and chest drain output has suddenly stopped. What should the nurse suspect?

  1. AHypovolemic shock from dehydration
  2. BLeft-sided heart failure
  3. CA blocked urinary catheter
  4. DCardiac tamponade
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AA single stroke that leaves permanent weakness
  2. BConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  3. CAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
  4. DSudden severe headache with neck stiffness
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. AChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CGently explore what the patient understands and what has prompted the question
  4. DLeave and send the doctor without saying anything
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA high serum calcium
  2. BA high serum potassium
  3. CA low serum magnesium
  4. DA low serum sodium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

Stężenie litu 1,0 mEq/L oznaczono 2 godziny po porannej dawce pacjenta, a lekarz planuje zwiększyć dawkę. Na co powinna zwrócić uwagę pielęgniarka?

  1. APróbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie
  2. BStężenie litu można oznaczać o dowolnej porze dnia bez wpływu na wynik
  3. CStężenie jest za niskie, więc duże zwiększenie dawki jest ewidentnie bezpieczne
  4. DStężenie jest toksyczne, więc lit należy odstawić na stałe
11.FarmakologiaŚredni

How should a topical corticosteroid cream usually be applied?

  1. AUnder a tight plastic dressing every night without advice
  2. BAs a thick layer over the whole body
  3. COn broken, infected skin to speed healing
  4. DAs a thin layer to the affected area only, as directed
12.FarmakologiaTrudny

Która cecha zwiększa szansę, że lek przejdzie przez barierę krew–mózg?

  1. ADuża masa cząsteczkowa i silne wiązanie z białkami
  2. BDuża rozpuszczalność w wodzie i silna jonizacja
  3. CDuża rozpuszczalność w tłuszczach i mały rozmiar
  4. DŁadunek dodatni w fizjologicznym pH
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

After thrombolysis for a myocardial infarction, which complication is the nurse most concerned to detect?

  1. AA skin rash appearing at the sites of the ECG electrodes
  2. BA high blood glucose caused by the thrombolytic drug itself
  3. CBleeding, including a sudden change in neurological status
  4. DConstipation from bed rest
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Twelve hours after a coronary stent, a patient has sudden severe chest pain again with new ST elevation in the same leads. What is the most likely cause?

  1. AIndigestion from the hospital meal
  2. BAcute stent thrombosis
  3. CNormal pain from the procedure site
  4. DPericarditis from the catheter
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

When the nurse squeezes the trapezius muscle, the patient brings a hand up above the collarbone towards the stimulus. Which GCS motor score is this?

  1. A4, withdraws from pain
  2. B5, localises to pain
  3. C3, abnormal flexion
  4. D6, obeys commands
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Three days after a stroke, a patient with dysphagia on a modified diet has a temperature of 38,2 °C (100,8 °F), a respiratory rate of 24/min and crackles at the right lung base. What should the nurse do?

  1. ARecord the findings and recheck them at the next routine observation
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and continue the modified diet as before
  3. CSuspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
  4. DEncourage more fluids by mouth to treat the fever
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Dlaczego jest ważne, gdy pacjent przyjmujący opioidy staje się bardziej senny?

  1. ASedacja oznacza, że ból jest teraz w pełni i bezpiecznie kontrolowany
  2. BSedacja jest nieszkodliwym i oczekiwanym działaniem wszystkich opioidów
  3. CNarastająca sedacja zwykle poprzedza depresję oddechową
  4. DSedacja oznacza, że potrzebna jest teraz wyższa dawka
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient with lung cancer becomes hypotensive and breathless, with distended neck veins and quiet heart sounds. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of anti-sickness drugs
  2. BSuperior vena cava obstruction from the tumour
  3. CHypercalcaemia of malignancy from bone metastases
  4. DCardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A newborn's anterior fontanelle is sunken. What should the nurse suspect?

  1. ARaised intracranial pressure
  2. BHydrocephalus
  3. CDehydration
  4. DNormal crying
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman is treated with methotrexate for an unruptured ectopic pregnancy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
  2. B"I will go to the emergency department if I get sudden severe abdominal pain."
  3. C"I will avoid alcohol while I am being treated."
  4. D"I will come back for blood tests until my hCG level is back to zero."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Which signs suggest hypoglycaemia in a young child with diabetes?

  1. AThirst, passing large amounts of urine and a fruity breath smell
  2. BDeep, rapid breathing with abdominal pain and vomiting
  3. CShakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
  4. DA slow onset of dry skin and flushed cheeks over several days
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

A child with a central venous catheter for chemotherapy develops fever and rigors shortly after the line is flushed. What should the nurse suspect?

  1. AA normal reaction to the chemotherapy
  2. BAn allergy to the saline flush
  3. CA blocked line that needs more forceful flushing
  4. DA catheter-related bloodstream infection
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

19-latek właśnie rozpoczął przyjmowanie leku przeciwdepresyjnego. Co pielęgniarka powinna szczególnie uważnie obserwować w pierwszych tygodniach?

  1. AZmiany koloru oczu
  2. BWypadanie włosów
  3. CSzybki przyrost masy ciała
  4. DNowe lub nasilające się myśli lub zachowania samobójcze
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A patient with dementia with Lewy bodies is having vivid visual hallucinations. A new nurse suggests asking for haloperidol. What is the main concern?

  1. AHaloperidol will make his hallucinations more frequent
  2. BThere is no concern, because haloperidol is the treatment of choice for hallucinations in all types of dementia
  3. CThese patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
  4. DHaloperidol does not work in older patients at all
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
4 lb 6 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Noworodek waży 4 lb 6 oz. Używając 1 lb = 16 oz i 1 kg = 2,2 lb, oblicz masę m w kilogramach. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

4 lb 6 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
½ tsp · 2/dobę · 7 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Recepta brzmi: ½ tsp zawiesiny doustnej co 12 godzin przez 7 dni. Zawiesina jest w butelkach po 50 mL. Używając 1 tsp = 5 mL, ile całych butelek N trzeba wydać, aby cykl leczenia był kompletny?

½ tspco 12 godzin7 dni50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Obliczanie dawekŚredni
1:1000ampułkaV = ? mL

Ampułka epinefryny (adrenaliny) ma oznaczenie 1:1000 (1 mg/mL). Zlecono 0,3 mg IM w anafilaksji. Jaką objętość V pobierzesz?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
10 mg/1 mLV = ? mL

Pacjent waży 30,8 lb. Zlecono 1 mg/kg jednorazowo, a roztwór podstawowy zawiera 10 mg w 1 mL. Przyjmując 1 kg = 2,2 lb, jaką objętość V podasz?

30,8 lb1 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
500 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Podaj 500 mL w ciągu 2 godzin zestawem o współczynniku 20 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

500 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
50 mg250 mL30 mL/h? mcg/min

Wlew 50 mg w 250 mL płynie z szybkością 30 mL/h. Ile mikrogramów na minutę D otrzymuje pacjent?

50 mg/250 mL30 mL/h
D = mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnaherbata240 mLgalaretka100 mLkostki lodu100 mLWlew dożylny50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie1 × 100 mLmocz475 mLmocz200 mLmocz400 mLwymiociny200 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLgalaretka: 100 mLkostki lodu: 100 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 1 × 100 mLmocz: 475 mLmocz: 200 mLmocz: 400 mLwymiociny: 200 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL60 mL/hstart 06:4510:45: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 06:45 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 10:45?

1000 mL60 mL/h06:45 → 10:45
V = mL
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 92% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 16SpO₂ 92%powietrzeSBP 150HR 70AT 37,5 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 26/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 76/min, przytomny, temperatura 36,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 26SpO₂ 99%powietrzeSBP 150HR 76AT 36,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · It only protects if it seals closely to the wearer's face

Dlaczego to jest odpowiedź

A respirator filters tiny airborne particles only if air passes through the filter, not around a gap. Fit-testing and a fit-check every time it is worn make sure it seals.

Odpowiedź

B · It only protects if it seals closely to the wearer's face
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Ponowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja

Dlaczego to jest odpowiedź

U pacjenta, który przez nie przechodzi, barierki mogą zwiększać ryzyko urazu. Bezpieczniejsze jest zastosowanie opcji najmniej ograniczającej, np. niskiego łóżka, maty na podłodze i ściślejszej obserwacji, przy jednoczesnym leczeniu przyczyny splątania.

Odpowiedź

B · Ponowna ocena i rozważenie alternatyw, takich jak niskie łóżko i ściślejsza obserwacja
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications

Dlaczego to jest odpowiedź

Interruptions during medication preparation are linked to more errors. Many units use quiet zones, vests or signs to show that the nurse should not be interrupted.

Odpowiedź

C · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Dlaczego to jest odpowiedź

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Odpowiedź

D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Pacjenta z depresją, który rozdał swoje rzeczy i ma plan samobójczy

Dlaczego to jest odpowiedź

Rozdawanie rzeczy i posiadanie planu to sygnały ostrzegawcze samobójstwa, bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa. Pozostali pacjenci są stabilni, a ich potrzeby mogą poczekać.

Odpowiedź

A · Pacjenta z depresją, który rozdał swoje rzeczy i ma plan samobójczy
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Cardiac tamponade

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypotension, distended neck veins and muffled heart sounds suggest fluid compressing the heart. A sudden stop in chest drain output can mean clots are trapping blood around the heart; this is an emergency.

Odpowiedź

D · Cardiac tamponade
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Dlaczego to jest odpowiedź

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Odpowiedź

C · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Dlaczego to jest odpowiedź

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Odpowiedź

C · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · A low serum sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Sprawdzono w: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Odpowiedź

D · A low serum sodium
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Próbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Stężenie litu standaryzuje się na około 12 godzin po ostatniej dawce, zwykle tuż przed poranną dawką. Próbka 2 godziny po dawce wychwytuje szczyt wchłaniania i nie jest porównywalna z zakresem docelowym, więc nie należy na jej podstawie zmieniać dawki.

Odpowiedź

A · Próbkę pobrano zbyt wcześnie po dawce, więc nie jest to wiarygodne stężenie
11.Farmakologia

Odpowiedź: D · As a thin layer to the affected area only, as directed

Dlaczego to jest odpowiedź

Thin application to affected skin limits systemic absorption and skin atrophy. Occlusive dressings increase absorption and are used only when prescribed.

Odpowiedź

D · As a thin layer to the affected area only, as directed
12.Farmakologia

Odpowiedź: C · Duża rozpuszczalność w tłuszczach i mały rozmiar

Dlaczego to jest odpowiedź

Małe, lipofilne, niezjonizowane cząsteczki dyfundują przez błony komórek śródbłonka. Naładowane lub duże, związane z białkami leki zwykle zostają na zewnątrz.

Odpowiedź

C · Duża rozpuszczalność w tłuszczach i mały rozmiar
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Bleeding, including a sudden change in neurological status

Dlaczego to jest odpowiedź

The main risk of thrombolysis is bleeding, from puncture sites, gums or the gut, and most seriously intracranial haemorrhage. The nurse monitors puncture sites, vital signs and neurological status and minimises invasive procedures. Reperfusion arrhythmias are also common.

Odpowiedź

C · Bleeding, including a sudden change in neurological status
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Acute stent thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute stent thrombosis presents with recurrent ischaemic pain and ST elevation, and needs emergency return to the catheter laboratory. Missed antiplatelet doses are a major risk factor, which is why dual antiplatelet adherence is emphasised.

Odpowiedź

B · Acute stent thrombosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · 5, localises to pain

Dlaczego to jest odpowiedź

Localising to pain (5) means a purposeful movement towards the source of pain. Withdrawal (4) is pulling away, abnormal flexion (3) is decorticate posturing, and obeying commands (6) needs no pain at all. A central stimulus, such as a trapezius squeeze, is used to test for localising.

Odpowiedź

B · 5, localises to pain
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: C · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review

Dlaczego to jest odpowiedź

These signs suggest aspiration pneumonia, which is a common and serious complication of dysphagia. The patient needs medical review, chest assessment, oxygen if needed, and reassessment of their swallow before eating again.

Odpowiedź

C · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Narastająca sedacja zwykle poprzedza depresję oddechową

Dlaczego to jest odpowiedź

Wyniki w skali sedacji często pogarszają się, zanim spadnie częstość oddechów. Monitorowanie sedacji (np. za pomocą skali sedacji) oraz częstości oddechów i wysycenia tlenem pomaga wcześnie wykryć toksyczność opioidów. Narastająca sedacja oznacza, że następną dawkę należy wstrzymać, a pacjenta ocenić.

Odpowiedź

C · Narastająca sedacja zwykle poprzedza depresję oddechową
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Cardiac tamponade from a pericardial effusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Malignant pericardial effusion can compress the heart, causing hypotension, raised JVP and muffled heart sounds. It is an emergency needing urgent echocardiography and drainage (pericardiocentesis).

Odpowiedź

D · Cardiac tamponade from a pericardial effusion
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Dehydration

Dlaczego to jest odpowiedź

A sunken fontanelle suggests dehydration. A tense or bulging fontanelle when the baby is calm and upright can indicate raised intracranial pressure, such as from meningitis or hydrocephalus.

Odpowiedź

C · Dehydration
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."

Dlaczego to jest odpowiedź

Methotrexate is a folic acid antagonist, so folate supplements reduce its effect and should be avoided during treatment. Serial hCG checks, avoiding alcohol and seeking help for signs of rupture are correct.

Odpowiedź

A · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypoglycaemia causes adrenergic signs (shaking, sweating, pallor, fast heart rate) and neuroglycopenic signs (irritability, confusion, unusual behaviour, drowsiness). Young children may not recognise or report it.

Odpowiedź

C · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: D · A catheter-related bloodstream infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever and rigors linked to flushing or use of a central line strongly suggest line infection. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and IV antibiotics are started urgently, especially if the child is neutropenic.

Odpowiedź

D · A catheter-related bloodstream infection
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · Nowe lub nasilające się myśli lub zachowania samobójcze

Dlaczego to jest odpowiedź

U dzieci i młodych dorosłych leki przeciwdepresyjne mogą zwiększać skłonność do myśli samobójczych na początku leczenia. Konieczne jest ścisłe monitorowanie, zwłaszcza w pierwszych tygodniach i po zmianie dawki.

Odpowiedź

D · Nowe lub nasilające się myśli lub zachowania samobójcze
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics

Dlaczego to jest odpowiedź

People with dementia with Lewy bodies often react badly to antipsychotics, especially first-generation drugs like haloperidol, with severe rigidity, falls, confusion and even death. Non-drug approaches come first.

Odpowiedź

C · These patients can have severe, sometimes life-threatening, sensitivity reactions to antipsychotics
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: m = 1,99 kg

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Uncje na funty

6 oz/16 = 0,375 lb
4 + 0,375 = 4,375 lb

Funty na kilogramy

m = 4,375/2,2 = 1,989 ≈ 1,99 kg

Odpowiedź

m = 1,99 kg
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: N = 1

Analiza wymiarowa: zapisz daną wielkość, a następnie mnóż przez czynniki przeliczeniowe zapisane jako ułamki (np. 60 min/1 h lub 1 mg/1000 mcg), tak aby każda niechciana jednostka pojawiła się raz w liczniku i raz w mianowniku i się skróciła. Gdy zostanie tylko szukana jednostka, oblicz wynik. Używaj odpowiedników podanych w pytaniu i zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź.

Całkowita objętość

2,5 mL × 2 × 7 = 35 mL

Butelki

35/50 = 0,7 → N = 1

Odpowiedź

N = 1
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Objętość

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Odpowiedź

V = 0,3 mL

Etykiety w USA podają teraz mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Nigdy nie podawaj epinefryny 1 mg/mL w szybkim wstrzyknięciu dożylnym.

28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 1,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Masa ciała w kg

30,8/2,2 = 14 kg

Dawka

1·14 = 14 mg

Objętość

V = (14/10)·1 = 1,4 mL

Odpowiedź

V = 1,4 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 83 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

2·60 = 120 min

Szybkość kapania

R = 500·20/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Odpowiedź

R = 83 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 83 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: D = 100 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dawka na godzinę

30·200 = 6000 mcg/h

Dawka na minutę

D = 6000/60 = 100 mcg/min

Odpowiedź

D = 100 mcg/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = −185 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 100 = 340 mL
kostki lodu: 100/2 = 50 mL
Wlew dożylny: 50·12 = 600 mL
antybiotyk dożylnie: 1·100 = 100 mL
suma przyjętych = 1090 mL

Suma wydalonych

475 + 200 + 400 + 200 = 1275 mL

Bilans

B = 1090 − 1275 = −185 mL

Odpowiedź

B = −185 mL

Ujemny: pacjent stracił więcej płynów, niż przyjął.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 760 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

06:45 → 10:45 = 4 h

Przetoczona objętość

60·4 = 240 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 240 = 760 mL

Odpowiedź

V = 760 mL
33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 92% → 2
na powietrzu → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Odpowiedź

NEWS2 = 2
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 26/min → 3
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions