Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX-PN (LPN/LVN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 34 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

A goal states: "The patient will report pain of 3/10 or less within one hour of analgesia." After one hour the patient reports 6/10. What should the nurse do?

  1. ARecord the goal as met, as the pain has gone down
  2. BRecord the goal as not met and review the plan
  3. CWait until the next day to evaluate again
  4. DChange the goal to 6/10 or less so that it counts as met
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to stop it for good
  2. BInform the prescriber so the omission can be reviewed
  3. CIgnore it, as the hospital doctor knows best
  4. DGive the patient's own supply without telling anyone
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A patient is on suicide precautions. Which room safety measure is appropriate?

  1. ALet the patient keep a personal razor for shaving, as long as staff are told
  2. BKeep the door closed at all times so the patient has privacy
  3. CRemove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
  4. DAllow glass bottles if the patient seems calm
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Które działanie najlepiej zapobiega błędowi drogi podania przy wlewie zewnątrzoponowym?

  1. AOznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie
  2. BPołączyć taśmą wszystkie linie, aby wyglądały schludnie
  3. CUżyć wolnego portu dożylnego, jeśli port zewnątrzoponowy się zatka
  4. DUżywać tego samego typu pompy i zestawu dla wszystkich wlewów pacjenta
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A swimmer is found unresponsive after diving into shallow water. Which method should the nurse use to open the airway?

  1. ATurning the head to the side to drain water
  2. BRaising the chin while bending the neck forward
  3. CHead-tilt, chin-lift with full neck extension
  4. DJaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A nurse returns to the station to find four messages. Which one is answered first?

  1. AThe pharmacy asks when the next delivery should be scheduled
  2. BThe laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
  3. CA colleague asks to swap shifts with them next week because of a family wedding
  4. DA family member wants an update on their father’s progress
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Why are patients advised to rinse their mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo reduce the risk of oral thrush
  2. BTo stop the drug from being absorbed in the lungs
  3. CTo make the drug work faster
  4. DTo prevent tooth decay from the sugar in it
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Pacjent po operacji brzusznej nie oddał moczu od ośmiu godzin, odczuwa dyskomfort w podbrzuszu, a pęcherz jest wyczuwalny. Jaki jest najbardziej prawdopodobny problem?

  1. AOstre uszkodzenie nerek bez wytwarzania moczu
  2. BZakażenie układu moczowego bez zatrzymania moczu
  3. COstre zatrzymanie moczu
  4. DWyłącznie odwodnienie
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Który czynnik najprawdopodobniej zwiększy stężenie litu u pacjenta?

  1. APrzyjmowanie każdej dawki z posiłkiem zamiast przed nim
  2. BPicie większej niż zwykle ilości płynów w upalną pogodę
  3. COdwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
  4. DSpożywanie większej niż zwykle ilości soli przez kilka dni
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?

  1. AImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
  2. BHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)
  3. CDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  4. DHemophilia A (factor VIII deficiency)
11.FarmakologiaŚredni

Co sprawia, że przedawkowanie trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych, takich jak amitryptylina, jest szczególnie niebezpieczne?

  1. ANagła hiperglikemia
  2. BZaburzenia rytmu serca i drgawki
  3. CCiężka niewydolność wątroby w ciągu kilku godzin
  4. DKamica nerkowa
12.FarmakologiaTrudny

Why do infants absorb more of a topical corticosteroid than adults?

  1. AInfants do not absorb topical drugs at all
  2. BTheir skin contains no blood vessels
  3. CTheir liver changes the cream into a much stronger form
  4. DThey have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AThe patch works only during the night
  2. BA nitrate-free interval prevents tolerance
  3. CIt lowers the risk of a high potassium level
  4. DThe skin needs a break to absorb a larger dose
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?

  1. AAn expected effect of the antibiotic
  2. BA catheter-related deep vein thrombosis
  3. CA local skin allergy to the dressing
  4. DLymphoedema from lying in bed
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?

  1. AThrough the mouth (orogastric)
  2. BThrough the nose with a guidewire
  3. CThrough the nose (nasogastric)
  4. DThrough a fine-bore nasal tube
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent dializowany otrzewnowo zauważa, że odpływa mniej płynu, niż wlano. Od czterech dni nie miał wypróżnienia, a odpływający płyn jest przejrzysty. Jaka jest najbardziej prawdopodobna przyczyna?

  1. AZaparcie utrudniające odpływ
  2. BBakteryjne zapalenie otrzewnej
  3. CPrawidłowe wchłanianie, niewymagające działania
  4. DZbyt zimny dializat
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Why are antibody levels checked after a healthcare worker receives the hepatitis B vaccine?

  1. ATo check whether they caught hepatitis B from the vaccine
  2. BTo decide whether they need a liver biopsy
  3. CTo confirm that the vaccine produced immunity
  4. DTo measure liver damage caused by the vaccine
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A nurse teaches a patient with GORD. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to lose some weight over the next months."
  2. B"I'll keep a diary of foods that trigger my symptoms."
  3. C"Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
  4. D"I'll stop smoking because it makes reflux worse."
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA routine urine test
  2. BAmniocentesis
  3. CA glucose tolerance test
  4. DA blood pressure check
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A woman who had a placenta praevia and two previous caesareans is scheduled for a caesarean. The team plans for possible hysterectomy and blood products. Why?

  1. AShe is at high risk of pre-eclampsia only
  2. BShe is at high risk of gestational diabetes
  3. CShe is at high risk of a post-term birth
  4. DShe is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Który zestaw objawów jest typowy dla zespołu nerczycowego u dziecka?

  1. ACzęste oddawanie moczu, pragnienie i utrata masy ciała
  2. BKrew w moczu, wysokie ciśnienie tętnicze i niedawne zapalenie gardła
  3. CDuży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki
  4. DGorączka, bolesne oddawanie moczu i ból pleców
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Dziecko w wieku szkolnym przyjmuje metylfenidat z powodu ADHD. Który element edukacji jest najważniejszy?

  1. APrzyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
  2. BPodwajać dawkę w dni sprawdzianów w szkole, aby jeszcze poprawić koncentrację
  3. COdstawiać go tylko w dni szkolne
  4. DPrzyjmować go przed snem, aby ułatwić zasypianie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Jaka zasada dotyczy stosowania przymusu bezpośredniego (unieruchomienia)?

  1. AMożna go stosować dla wygody personelu podczas pracowitego dyżuru, jeśli zostanie udokumentowany i omówiony potem przez zespół
  2. BJest ostatecznością, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, ze ścisłym monitorowaniem i zakończeniem, gdy tylko będzie to bezpieczne
  3. CMożna go stosować jako karę za łamanie regulaminu
  4. DNie musi być dokumentowany
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

Pacjentka przyjmująca lit wymiotuje i ma biegunkę od 2 dni. Ma teraz grubofaliste drżenie i jest splątana. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APodać lek przeciwbiegunkowy i kontynuować lit jak zwykle, z dodatkową solą w diecie
  2. BWstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu
  3. CZachęcić do diety niskosodowej
  4. DPodać następną dawkę z dodatkową ilością wody
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111215:00?2:00 PM3:00 AM3:00 PM5:00 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 15:00 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

15:00
  1. 12:00 PM
  2. 23:00 AM
  3. 33:00 PM
  4. 45:00 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0018:5005:50t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 18:50 i kończy o 05:50 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

18:5005:50
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
10%100 mLm = ? mg

Ile miligramów leku m zawiera 100 mL roztworu 10% (w/v)?

10% w/v100 mL
m = mg
28.Obliczanie dawekTrudny
71 kg188 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacjent ma 188 cm wzrostu i waży 71 kg. Zlecono 75 mg/m². Korzystając ze wzoru Mostellera BSA = √(wzrost (cm) × masa ciała (kg)/3600), wyznacz dawkę D w mg.

188 cm71 kg75 mg/m²
D = mg
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 10 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
500 mg500 mL20 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

500 mg leku rozcieńczono w 500 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 20 gtt/mL. Zlecono 30 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

500 mg/500 mL30 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnaherbata240 mLgalaretka120 mLsok150 mLkostki lodu120 mLWlew dożylny50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz175 mLmocz300 mLdren z rany130 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz bilans płynów B = przyjęte − wydalone w mL (wynik ujemny oznacza stratę netto). Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

herbata: 240 mLgalaretka: 120 mLsok: 150 mLkostki lodu: 120 mLWlew dożylny: 50 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mLmocz: 175 mLmocz: 300 mLdren z rany: 130 mL
B = mL
32.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 200 mL/hstart 13:30trazem​ = ? h120 mL/h × 2 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 13:30 z prędkością 120 mL/h. Po 2 godzinach prędkość zmienia się na 200 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL120 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
33.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 20/min, SpO₂ 99% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 130/78 mmHg, tętno 38/min, przytomny, temperatura 37,9 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 20SpO₂ 99%powietrzeSBP 130HR 38AT 37,9 °C
NEWS2 =
34.Skale oceny klinicznejTrudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: całkowicie nieruchomy; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Record the goal as not met and review the plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Evaluation compares the outcome with the goal. The goal was not met, so the nurse reassesses, reports and revises the plan, for example with a different analgesic.

Odpowiedź

B · Record the goal as not met and review the plan
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Inform the prescriber so the omission can be reviewed

Dlaczego to jest odpowiedź

Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.

Odpowiedź

B · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients at risk of suicide need a safe environment, with belts, cords, sharp objects and glass removed, and observation at the level ordered. Privacy is secondary to safety in this situation.

Odpowiedź

C · Remove items that could be used for self-harm, such as belts and cords
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · Oznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie

Dlaczego to jest odpowiedź

Oznaczanie linii przy końcówce przyłączeniowej, stosowanie odmiennych złączy (innych niż Luer) oraz osobnych, wyraźnie oznaczonych pomp znacznie zmniejsza ryzyko błędnych połączeń. Przed podłączeniem linie prześledza się od pacjenta do źródła.

Odpowiedź

A · Oznaczyć linię zewnątrzoponową i prowadzić ją na osobnej, przeznaczonej do tego pompie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Jaw thrust, keeping the head and neck in line

Dlaczego to jest odpowiedź

A diving injury may damage the cervical spine. A jaw thrust opens the airway with little neck movement; if it fails, the airway still takes priority.

Odpowiedź

D · Jaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: B · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L

Dlaczego to jest odpowiedź

A critical potassium of 2,6 mEq/L can cause life-threatening arrhythmias, so it is acted on first: the nurse assesses the patient and informs the provider. The other calls can wait.

Odpowiedź

B · The laboratory is calling with a critical potassium result of 2,6 mEq/L
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: A · To reduce the risk of oral thrush

Dlaczego to jest odpowiedź

Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.

Odpowiedź

A · To reduce the risk of oral thrush
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Ostre zatrzymanie moczu

Dlaczego to jest odpowiedź

Znieczulenie, opioidy i ból mogą powodować zatrzymanie moczu. Badanie USG pęcherza (bladder scan) potwierdza objętość zalegającą; często potrzebne jest cewnikowanie.

Odpowiedź

C · Ostre zatrzymanie moczu
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Odwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu

Dlaczego to jest odpowiedź

Gdy w organizmie brakuje sodu lub wody, nerki zatrzymują więcej sodu, a wraz z nim lit, więc jego stężenie rośnie. NLPZ, diuretyki tiazydowe i inhibitory konwertazy angiotensyny mogą również zwiększać stężenie litu.

Odpowiedź

C · Odwodnienie lub nagłe zmniejszenie podaży sodu
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: C · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Dlaczego to jest odpowiedź

In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.Sprawdzono w: Fibrinogen blood test · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025); D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Odpowiedź

C · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Zaburzenia rytmu serca i drgawki

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki trójpierścieniowe blokują sercowe kanały sodowe (poszerzając zespół QRS) i działają antycholinergicznie. Po przedawkowaniu powodują zaburzenia rytmu, hipotensję, drgawki i śpiączkę.

Odpowiedź

B · Zaburzenia rytmu serca i drgawki
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · They have more skin area per kilogram and thinner skin

Dlaczego to jest odpowiedź

Infants have a high surface area-to-weight ratio and a thinner skin barrier, so topical drugs reach higher systemic levels. Nappies can act as an occlusive dressing and increase absorption further.

Odpowiedź

D · They have more skin area per kilogram and thinner skin
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A nitrate-free interval prevents tolerance

Dlaczego to jest odpowiedź

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Odpowiedź

B · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · A catheter-related deep vein thrombosis

Dlaczego to jest odpowiedź

Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.

Odpowiedź

B · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Through the mouth (orogastric)

Dlaczego to jest odpowiedź

A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.

Odpowiedź

A · Through the mouth (orogastric)
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Zaparcie utrudniające odpływ

Dlaczego to jest odpowiedź

Słaby odpływ często jest spowodowany zaparciem, załamaniem cewnika lub jego przemieszczeniem. Zmiana pozycji, sprawdzenie zacisków i przewodów oraz leczenie zaparcia często pomagają; należy to zgłosić. Jeśli problem się utrzymuje, badanie obrazowe sprawdza położenie cewnika. Przejrzysty płyn odpływający czyni zapalenie otrzewnej mniej prawdopodobnym.

Odpowiedź

A · Zaparcie utrudniające odpływ
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · To confirm that the vaccine produced immunity

Dlaczego to jest odpowiedź

Some people do not develop protective anti-HBs antibodies after vaccination. Testing identifies non-responders, who may need further doses and advice after exposures.

Odpowiedź

C · To confirm that the vaccine produced immunity
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."

Dlaczego to jest odpowiedź

Peppermint can relax the lower oesophageal sphincter and may worsen reflux. Weight loss, stopping smoking and avoiding personal triggers are standard lifestyle measures.

Odpowiedź

C · "Peppermint tea after dinner will settle my reflux."
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Amniocentesis

Dlaczego to jest odpowiedź

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Odpowiedź

B · Amniocentesis
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · She is at high risk of placenta accreta spectrum

Dlaczego to jest odpowiedź

A placenta praevia overlying a previous caesarean scar greatly raises the risk of an abnormally adherent placenta. This can cause massive haemorrhage, so delivery is planned in a unit with blood bank support.

Odpowiedź

D · She is at high risk of placenta accreta spectrum
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Duży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki

Dlaczego to jest odpowiedź

W zespole nerczycowym utrata białka obniża stężenie albumin i powoduje obrzęki, często najpierw wokół oczu. Mocz w kolorze coli i nadciśnienie po zapaleniu gardła sugerują poinfekcyjne (poprzedzone zakażeniem paciorkowcowym) kłębuszkowe zapalenie nerek.

Odpowiedź

C · Duży białkomocz, niskie stężenie albumin w surowicy i uogólnione obrzęki
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie

Dlaczego to jest odpowiedź

Leki pobudzające mogą zmniejszać apetyt i powodować bezsenność, dlatego podaje się je wcześnie w ciągu dnia. W trakcie leczenia monitoruje się wzrost, masę ciała, ciśnienie tętnicze i czynność serca.

Odpowiedź

A · Przyjmować dawkę rano oraz monitorować apetyt, sen i wzrastanie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Jest ostatecznością, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, ze ścisłym monitorowaniem i zakończeniem, gdy tylko będzie to bezpieczne

Dlaczego to jest odpowiedź

Unieruchomienie stosuje się wyłącznie w celu zapobieżenia bezpośredniej krzywdzie, po niepowodzeniu deeskalacji, zgodnie z prawem i procedurami. Oddychanie, krążenie i samopoczucie pacjenta są stale monitorowane, a wszystko jest dokumentowane.

Odpowiedź

B · Jest ostatecznością, gdy mniej restrykcyjne środki zawiodły, ze ścisłym monitorowaniem i zakończeniem, gdy tylko będzie to bezpieczne
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Wstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu

Dlaczego to jest odpowiedź

Odwodnienie i utrata sodu zmniejszają klirens litu. Grubofaliste drżenie i splątanie sugerują zatrucie. Należy wstrzymać lit, pilnie oznaczyć jego stężenie, czynność nerek i elektrolity oraz zorganizować konsultację lekarską.

Odpowiedź

B · Wstrzymać następną dawkę i pilnie powiadomić lekarza zlecającego, aby można było oznaczyć stężenie litu
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 3:00 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

15 − 12 = 3 → PM

Odpowiedź

3:00 PM

Odpowiedź

3:00 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 660 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

18:50 → 24:00 = 310 min

Po północy

00:00 → 05:50 = 350 min

Suma

t = 310 + 350 = 660 min

Odpowiedź

t = 660 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: m = 10000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Stężenie

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Masa leku

m = 100·100 = 10000 mg

Odpowiedź

m = 10000 mg
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: D = 144,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Powierzchnia ciała

BSA = √(188·71/3600) = √3,708 = 1,926 m²

Dawka

D = 75·1,926 = 144,4 mg

Odpowiedź

D = 144,4 mg
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 25 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

10·60 = 600 min

Szybkość kapania

R = 1500·10/600 = 25 gtt/min

Odpowiedź

R = 25 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

500/500 = 1 mg/mL

Objętość na godzinę

30/1 = 30 mL/h

Szybkość kapania

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
31.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: B = 565 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma przyjętych

doustnie: 240 + 120 + 150 = 510 mL
kostki lodu: 120/2 = 60 mL
Wlew dożylny: 50·8 = 400 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
suma przyjętych = 1170 mL

Suma wydalonych

175 + 300 + 130 = 605 mL

Bilans

B = 1170 − 605 = 565 mL

Odpowiedź

B = 565 mL

Dodatni: przyjęto więcej płynów, niż zostało wydalone.

32.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 5,8 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL pozostało

Druga część

760/200 = 3,8 h

Czas całkowity

t = 2 + 3,8 = 5,8 h

Odpowiedź

t = 5,8 h

To około 5 h 48 min, więc worek skończy się około 19:18.

33.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
na powietrzu → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 38/min → 3
przytomny (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3

Odpowiedź

NEWS2 = 3
34.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: bardzo wysokie ryzyko

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: całkowicie ograniczona → 1
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: całkowicie nieruchomy → 1
odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające → 2
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 1 + 3 + 1 + 1 + 2 + 1 = 9

Poziom ryzyka

9 → bardzo wysokie ryzyko

Odpowiedź

bardzo wysokie ryzyko

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions